Waarom kamperfoelie niet goed vrucht draagt

Kamperfoelie heeft een scherpe smaak en een gezonde samenstelling. De bes wordt gebruikt om vitaminejams en compotes te maken. Kamperfoelie is pretentieloos om voor te zorgen, dus elk jaar planten steeds meer zomerbewoners het op hun site. De struiken zijn weelderig en verspreid, veel plaatsen ze als heggen of bij tuingebouwen. Ondanks het feit dat de zorg voor kamperfoelie geen speciale kennis vereist, rijpen de bessen soms klein of groeien ze helemaal niet, worden ze bitter of zuur. Hoe in dit geval voor kamperfoelie te zorgen, zullen we in het artikel bespreken.

Waarom kamperfoelie niet goed vrucht draagt

Om te begrijpen waarom kamperfoelie geen vrucht draagt, is het belangrijk om de onderliggende oorzaken te begrijpen: sommige zijn afhankelijk van klimatologische omstandigheden en de groeiregio, andere van fouten in de landbouwtechnologie. Vruchtvorming wordt ook aangetast door ziekten en plagen, die alleen kunnen worden geëlimineerd door professionele behandelingsmethoden.

Waarom kamperfoelie niet goed vrucht draagt

Bevriezing

De meeste soorten zijn winterhard - bestand tegen temperaturen tot -40 ° C... Het is om deze reden dat kamperfoelie zo dol is op het kweken van zomerbewoners in de noordelijke regio's van het land. In tegenstelling tot thermofiele bessen bevriest de plant zelden. Heesters hebben geen beschutting nodig voor de winter, waardoor ze gemakkelijker te verzorgen zijn.

Er zijn echter uitzonderingen op elke regel: als de bloeiperiode begint en de temperatuur sterk daalt met 10 ° C, zullen de bloemen bevriezen. Dit heeft in de toekomst een negatief effect op de vruchtzetting en opbrengst. Dergelijke voorjaarsvorst wordt het vaakst aangetroffen in de Oeral en Siberië eind april of begin mei.

Aandacht! Als de vorst is gekomen en de kamperfoelie niet bloeit, is het raadzaam om tijd te besteden aan beschermende maatregelen. Bestrooi de plant met mulch (zaagsel, hooi, turf, dennentakken) - het beschermt de wortels, houdt warmte vast en houdt vocht vast. Sommige tuinders gebruiken een afdekmateriaal - agrofibre of dichte film. Onder de takken worden planken geplaatst zodat de scheuten niet in contact komen met de koude grond.

Gebrek aan zon

Ideale site voor kamperfoelie planten - halfschaduw. De plant staat een deel van de dag in de zon, een deel in de schaduw. Er ontstaan ​​alleen problemen als de kamperfoelie zich altijd op een donkere plaats bevindt waar zonlicht niet doordringt. Hierdoor is de plant vaak ziek, de vruchten worden klein.

Kamperfoelie-transplantatie verdraagt ​​niet goedDaarom denken zomerbewoners van tevoren na en bereiden ze een geschikte plek voor om te planten voor.

Onjuist water geven en voeren

Waarom kamperfoelie niet goed vrucht draagt

Kamperfoelie is droogtebestendig, maar vergeet water geven niet. Ervaren zomerbewoners raden aan om elke dag ongeveer 2 emmers water onder de struik te brengen. Als de zomer heet en droog is - 3-4 emmers. De hoeveelheid water heeft direct invloed op de grootte en smaak van de vrucht. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het water geven eind mei en begin juni, wanneer de bessen worden vastgebonden.

Veelgemaakte fouten die tuinders maken:

 • gebruik van koud water;
 • water geven midden op de dag als de zon bakt;
 • niet-naleving van het interval tussen procedures;
 • overvloedig water geven met een lange pauze;
 • een krachtige straal van een slang gebruiken;
 • water geven zonder daaropvolgend mulchen.

Minerale en organische verbanden stimuleren Plantengroei, verbeter de smaak en grootte van fruit, bescherm tegen ziekten. Om kamperfoelie goed te laten vrucht dragen, passen zomerbewoners in het vroege voorjaar stikstofhoudende meststoffen toe - ureum, Agricola, Kemira Lux.Ze stimuleren de ontwikkeling van groene massa, zijn verantwoordelijk voor het aantrekkelijke decoratieve uiterlijk van struiken en verhogen de jaarlijkse groei van nieuwe scheuten. Na de bloei wordt organische stof geïntroduceerd: turf, humus, biohumus, droge houtas. De smaak van kamperfoelie en zijn commerciële kwaliteiten hangen ervan af. In de herfst wordt de struik bemest met fosfor-kaliumverbanden.

Aandacht! Gebrek aan minerale en organische stoffen in de bodem even gevaarlijk als overdaad. Daarom volgen zomerbewoners bij het maken van topdressing de doseringen en aanbevelingen. Als je de kamperfoelie bijvoorbeeld te veel voedt met stikstof, zal de plant al zijn kracht besteden aan de ontwikkeling van de bladeren en blijven de vruchten klein en vers.

Ziekten en plagen

Ziekten ontstaan ​​om verschillende redenen: door een teveel of gebrek aan vocht, onjuiste bemesting, strenge vorst of hitte, vervuilde grond. De meeste ziekten zijn schimmel en kunnen de hele vruchteierstok vernietigen. Er zijn ook virale en bacteriële; in de regel komen ze voort uit geïnfecteerde zaailingen:

 1. Ramulariasis manifesteert zich in de vorm van grijsbruine vlekken met een grijze rand. Het wordt intenser bij nat en koel weer - bladeren zijn bedekt met een witte bloei. Scheuten en bladstelen worden snel beschadigd, de struik verdort en verzwakt.
 2. Tuberculariosis - roodbruine knobbeltjes op de scheuten. De bladeren drogen uit en de takken sterven langzaam af en verliezen het vermogen om vrucht te dragen. De schimmel is vorstbestendig, overwintert in de grond en verschijnt buiten bij intredende hitte.
 3. Echte meeldauw treft jonge en oude struiken, manifesteert zich actief in de late lente of vroege zomer. Bladeren en scheuten zijn bedekt met een witte bloei, die snel verandert in bruine en droge plekken. Het is erg moeilijk om echte meeldauw kwijt te raken.
 4. Tijdens infectie met cercospora kamperfoelie is bedekt met kleine bruine vlekjes. De plant mist vitamines, hij droogt langzaam uit. Gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van cercosporosis zijn dichte aanplant, regenachtig en vochtig weer.

Waarom kamperfoelie niet goed vrucht draagt

Van het ongedierte merken zomerbewoners teken en bladluizen op... Kleine insecten leven in kolonies en vallen voornamelijk jonge en groene bladeren aan. Bladluizen zuigen de sappen uit de plant, daarom bladeren zijn bedekt met gele bloei, opkrullen en doodgaan.

Door de mijten werpt de plant voortijdig zijn blad af en verliest hij zijn vruchtdragend vermogen. Zelfs als de tuinders erin geslaagd zijn om insecten te verwijderen, is de immuniteit van de plant nog steeds verzwakt, daarom heeft kamperfoelie tijdens deze periode speciale zorg nodig.

Wat te doen als er geen bessen op kamperfoelie zitten

Als er weinig bessen op de kamperfoelie zitten of helemaal geen, zoeken zomerbewoners naar de oorzaak van dit fenomeen en letten op agrotechnische maatregelen. Onder voorbehoud van alle regels en aanbevelingen, zal kamperfoelie weer genieten van eetbaar en sappig fruit.

Bestuiving

Waarom kamperfoelie niet goed vrucht draagt

Kamperfoelie verwijst naar kruisbestoven gewassen, dus tuinders kweken verschillende soorten tegelijk op de site... Op zichzelf is kamperfoelie zelfvruchtbaar. Voor het gemak kopen zomerbewoners zaailingen in een groep en niet individueel. Bijvoorbeeld, Gastronomisch bestuift perfect met variëteiten Blauwe spil en Antoshka, en de kamperfoelie van de mees - met Kamchatka en blauw dessert. Hoe meer soorten er op de site groeien, hoe groter de kans op een smakelijke en rijke oogst.

In het kruis bestuiving insecten zijn erbij betrokken - hommels, wespen en bijen. Ze brengen stuifmeel van de ene struik naar de andere over. Om insecten naar planten te lokken, besproeien tuinders de kamperfoelie met zoet water. Regen en wind helpen ook bij de bestuiving van struiken.

Aandacht! Als je een kamperfoeliestruik op de site plant, levert dit geen resultaten op. In speciale kwekerijen kunt u meerdere bij elkaar passende soorten kopen.

Snoeien

Waarom kamperfoelie niet goed vrucht draagt

SnoeienIs een van de belangrijkste zorgprocedures voor kamperfoelie. Het wordt jaarlijks uitgevoerd vanaf het derde jaar van het leven van de plant. Afhankelijk van de doelen maken ze onderscheid tussen sanitair, formatief en anti-aging snoeien. Voor de procedure heeft u een snoeischaar en een trapladder nodig.

De inventaris wordt behandeld met een oplossing van Bordeaux-vloeistof en de uitgesneden locaties worden besmeurd met tuinvernis om de plant tegen infectie te beschermen:

 1. Tijdens het sanitair snoeien worden zieke en droge scheuten verwijderd die zijn verschenen als gevolg van ziekte en insectenschade. Sanitair snoeien dient ook als een preventieve maatregel ter bescherming tegen nieuwe ziekten.
 2. Formatief snoeien is essentieel voor kroonvorming. Het wordt om de 2-3 jaar uitgevoerd, scheuten die met elkaar verstrengelen of naar beneden groeien, worden verwijderd.
 3. Verjongend snoeien wordt uitgevoerd op struiken van meer dan 5-7 jaar oud. Alle scheuten worden ingekort en beschadigde en droge scheuten worden volledig uitgesneden. Dankzij deze procedure zal de levensduur van kamperfoelie minstens 20 jaar zijn.

Regelmatig water geven en voeren

Waarom kamperfoelie niet goed vrucht draagt

Herstel van kamperfoelie en stabiele vruchtvorming is onmogelijk zonder regelmatig water geven en bemesten. De volgende meststoffen zijn geschikt voor de struik:

 • nitroammofoska - 20 g per 1 vierkante meter. m;
 • houtasoplossing - 300 g per 10 liter water;
 • "Kemira Universal" - 20 g per 10 liter water;
 • Agricola - 1 eetl. l. voor 10 liter water;
 • 80 g superfosfaat per vierkante meter. m;
 • 40 g kaliumzout per vierkante meter. m.

Als de struiken niet goed groeien en de kamperfoelie kleiner wordt, gebruiken zomerbewoners ook bladmeststoffen. Kamperfoelie wordt besproeid met een oplossing van ureum - 5 g van het medicijn wordt verdund in 10 liter water. De beregeningsmethode wordt gebruikt. Deze oplossing verbetert de kwaliteit en maat van het fruit.

Voor het aanbrengen van topdressing en sproeien, wordt de kamperfoelie overvloedig bewaterd met water, eerder opgewarmd in de zon.

Preventie van ziekten en plagen

Waarom kamperfoelie niet goed vrucht draagt

Preventieve maatregelen voorkomen niet alleen het verschijnen van ziekten en plagen, maar versterken ook de immuniteit van de struik en verbeteren de smaak van bessen. Simpele en effectieve manieren:

 1. Sproeien in het vroege voorjaar met 0,2% "Fundazol" of een oplossing op basis van zeep en koper (10 liter water, 100 g kopersulfaat en 100 g geraspte waszeep).
 2. Aan het begin van de zomer worden aanplant besproeid met infusie van knoflook - 600 g gehakte koppen worden in 10 liter kokend water gegoten en gedurende 3 uur geïnfuseerd. De tool wordt over de grond gegoten met een snelheid van 0,5 liter per 1 vierkante meter. m.
 3. Tweemaal per seizoen wordt de kamperfoelie behandeld met water dat overblijft na het koken van aardappelknollen. Dergelijke voeding is rijk aan zetmeel en vereist geen financiële kosten.
 4. Preventieve maatregelen omvatten het naleven van het plantschema. De afstand tussen zaailingen moet minimaal 2,5 m zijn. Geschikte buren voor kamperfoelie zijn erwten, uien, peterselie, dille, rapen, radijs. Plant niet naast appelbomen, peren, frambozen, aalbessen en kruisbessen.

Gevolgtrekking

Uitzoeken waarom kamperfoelie oppervlakkig is, is niet zo moeilijk. De oorzaak kan zijn ziekten of plagen, gebrek aan zon of vorst, niet-naleving van de regels voor water geven en voeren.

Om kamperfoelie te laten genieten van heerlijk fruit, besteden zomerbewoners tijd aan preventieve maatregelen: ze behandelen struiken met folkremedies en professionele voorbereidingen, snijden jaarlijks oude takken af, gebruiken warm water voor irrigatie. Kamperfoelie is een van de meest kieskeurige tuingewassen. Het belangrijkste is om de eenvoudige regels van landbouwtechnologie te volgen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen