Waar kamperfoelie goed groeit: omstandigheden, variëteiten en regio's om te groeien in Rusland

Kamperfoelie is een van de meest pretentieloze struiken die overal in ons land te vinden zijn. Door de enorme soortenrijkdom kan het zowel als tuinbes als als onderdeel van landschapsontwerp worden gebruikt. Deze struik wordt 3-5 m hoog, de ietwat langwerpige, ovale, behaarde bladeren zien er prachtig uit. Tijdens de bloei straalt het een zeer aangenaam en gezond aroma uit, vooral 's avonds. Er is maar één eetbare soort, maar er zijn veel kweekvariëteiten.

Tuinders laten deze struik graag groeien om nuttige bessen te verkrijgen. Op het moment van de oogst wordt kamperfoelie letterlijk opgehangen met blauw, blauw of paars fruit met een matte bloei. Uit één struik kunnen tot 5 kg bessen worden geoogst. Waar het in het wild groeit en door de inwoners van welke regio's het wordt verbouwd - lees verder.

Waar groeit kamperfoelie in de natuur?

Waar kamperfoelie goed groeit: omstandigheden, variëteiten en regio's om te groeien in Rusland

Deze struik komt veel voor op het noordelijk halfrond. Maar het komt vooral voor in Zuidoost-Azië en het Verre Oosten.

De plant stelt weinig eisen aan klimaat, bodem, de nabijheid van andere planten. Botanici hebben meer dan 250 soorten kamperfoelie, maar ze zijn niet allemaal geschikt als voedsel, er zijn ook giftige soorten. De onder de mensen bekende wolfberry is bijvoorbeeld ook kamperfoelie.

Referentie. Bush-bladeren tijdens de Grote Patriottische Oorlog werden gebruikt bij de behandeling van wonden en voor verband.

In welke regio's

Kamperfoelie groeit het beste in de noordelijke regio's van Rusland, het Verre Oosten, de Noord-Kaukasus, de Oeral en Kamtsjatka. Afhankelijk van het groeigebied, verschillen struiken niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua gehalte aan vitamines en mineralen in de bes.

De meest gezonde soorten groeien in Siberië en het Verre Oosten. Ze bevatten een verhoogd gehalte aan elementen die helpen bij het bestrijden van de manifestaties van atherosclerose. Vers, bevroren of geraspt met suiker, de bes verlaagt effectief de bloeddruk. Het gehalte aan vitamine C in fruit is vergelijkbaar met dat in citroenen. Fruitdrank gemaakt van rijpe bessen lest de dorst goed.

Afhankelijk van de groeiregio verandert ook de smaak van bessen.... Hoe verder naar het noorden, hoe zuurder, in de zuidelijke regio's is het zoeter. Niet iedereen houdt van kamperfoelie vanwege zijn karakteristieke bitterheid. Maar het is helemaal niet voelbaar in de bessen die met suiker zijn geraspt.

Kamperfoelie is niet alleen erg handig voor hypertensie. Het versterkt het immuunsysteem vanwege het hoge gehalte aan ascorbinezuur en zilver. De bessen en bladeren van de struik normaliseren de activiteit van het spijsverteringskanaal.

Referentie. De plant verdraagt ​​rustig vorst tot -50 ° С

Bij de behandeling van verkoudheid helpen bessen en bladeren de temperatuur en sputumafscheiding te verminderen. Ze worden zelfs gebruikt bij de behandeling van longtuberculose.

Voor kernen is kamperfoelie nuttig omdat het de bloedvaten versterkt en ze reinigt van cholesterolafzettingen. Bessen stimuleren hersenactiviteit, verbeteren het geheugen, verlichten stress.

In welk gebied

Waar kamperfoelie goed groeit: omstandigheden, variëteiten en regio's om te groeien in Rusland

Deze pretentieloze plant voelt onder alle omstandigheden geweldig aan. Kamperfoelie verdraagt ​​goed zon en halfschaduw. Groeit in aparte groepen en onder bomen. Zelfs onder de pylonen van hoogspanningsleidingen, waar de paardenbloem niet wil leven, komt kamperfoelie veel voor.

Het is interessant! Op het zuidelijk halfrond komt deze plant niet in het wild voor. Maar rusteloze kolonisten brachten kamperfoeliezaailingen naar Nieuw-Zeeland en ze schoten daar wortel.

Het groeit goed in wetlands en berghellingen.In de steppegebieden en op kwelders zijn er enkele soorten eetbare kamperfoelie, en de wolfberry groeit overal - in het bos, op stadspleinen, in weilanden.

Er is een kenmerk van kamperfoelie dat nog niet is bevestigd door botanici, maar opgemerkt door geologen: het vestigt zich gewillig waar er afzettingen van zilver en koper zijn. Door de aanwezigheid van deze elementen in de bodem bevatten bessen veel nuttige stoffen.

De traditionele geneeskunde maakt gebruik van kamperfoelie als onderdeel van een complexe therapie voor de behandeling van vele ziekten. Bijvoorbeeld met longontsteking, enteritis, diabetes, artritis.

Lees ook:

Wanneer en hoe kamperfoelie in de herfst te planten.

Verplant de kamperfoelie naar een nieuwe locatie.

Waar kamperfoelie groeit in Rusland: de meest geschikte regio's en variëteiten

Waar kamperfoelie goed groeit: omstandigheden, variëteiten en regio's om te groeien in Rusland

De struik is pretentieloos om voor te zorgen, dus tuinders groeien hem graag op hun percelen.... Kamperfoelie wordt gebruikt als een windbeschermende plant, om landschapsoplossingen te creëren - tuinhuisjes en bogen verstrengeld met struiken, zien er geweldig uit en geven koelte.

Als tuinplant worden gezoneerde soorten kamperfoelie overal geteeld - van Kaliningrad in het westen van het land tot de Kuriles en Kamchatka in het oosten, van de poolgebieden van Yakutia en Komi tot het subtropische Sochi en de hooggebergte Kaukasische republieken.

Referentie. Kamperfoelie geeft niet alleen lekkere en gezonde bessen. Voor medicinale doeleinden wordt de hele struik gebruikt - bladeren, schors, bloemen, wortels.

De beste variëteiten met grote vruchten voor tuinpercelen:

  • Altair groeit goed op de middelste rijstrook, de bessen verkruimelen niet, zelfs niet na volledige rijping, geeft tot 2 kg oogst uit een struik;
  • Ijsvogel - een van de beste variëteiten voor Siberië, tot 4 kg groot (2-3 cm lang), zoet fruit wordt geoogst van één plant;
  • Leningrad-reus - een zeer productief ras met grote suikerbessen voor de noordelijke streken, Siberië en het Verre Oosten;
  • Silginka - voor de zuidelijke regio's, omdat het bestand is tegen droogte en terugkerende vorst, worden de bessen zonder kwaliteitsverlies gedurende een maand na de oogst bewaard.

De beste soorten kamperfoelie voor de noordelijke regio's werden gefokt door fokkers van Vladivostok en Komsomolsk-on-Amur. Sinds het midden van de 20e eeuw hebben ze meer dan 100 variëteiten gemaakt.

Bovenal wordt kamperfoelie gekweekt door de inwoners van Siberië, het Verre Oosten en Kamtsjatka. Dit komt niet alleen door de enorme voordelen van bessen, maar ook door het feit dat het niet eenvoudig is om onder zware omstandigheden veel andere fruitstruiken te kweken. En kamperfoelie verdraagt ​​perfect vorst, bloeit en rijpt eerder dan alle andere. Al in juni, in de taiga, worden kamperfoeliebessen blauw als aquamarijn.

Waar kamperfoelie goed groeit: omstandigheden, variëteiten en regio's om te groeien in Rusland

De struik verdraagt ​​perfect een transplantatie van het wild naar het tuinperceel. Dit is hoe de eerste gekweekte kamperfoelie verscheen. In Europa werd deze struik in de dagen van Karl Linnaeus gebruikt om parken en pleinen te versieren. Toegegeven, omwille van mooi en dicht gebladerte en bloemen, en niet om te verzamelen oogst.

Europa vermeldde alleen kamperfoelie als commerciële bes in 2018. En nu is er al een echte hausse: inwoners van Duitsland, Frankrijk, Engeland, België en andere landen kopen actief gezond fruit. Vooral na het afsterven van blauwe bessenplantages door vorst nam de vraag hiernaar toe. Zelfs Canada, de Verenigde Staten en Japan worden vermeld als importeurs van kamperfoelie.

Dwergvariëteiten zijn het meest geschikt om thuis te kweken.... De bekendste is Japanse kamperfoelie. Thuis worden de planten gekweekt als bonsai, terwijl de bes perfect bloeit en vrucht draagt.

Inwoners van Rusland kunnen deze bes onder alle klimatologische omstandigheden vrij telen... En voor degenen die geen eigen percelen hebben, wordt het aanbevolen om kamperfoelie op de vensterbank te kweken. Sommige ondermaatse soorten groeien thuis goed en dragen overvloedig vrucht.

Waar kamperfoelie goed groeit: omstandigheden, variëteiten en regio's om te groeien in Rusland

Het is interessant:

Vorstbestendige vroegrijpe variëteit van kamperfoelie "Lakomka".

Een vroegrijpe resistente variëteit van Vasyugan-kamperfoelie.

Gevolgtrekking

Kamperfoelie is een zeer pretentieloze plant die overal op het noordelijk halfrond voorkomt. Het groeit even goed in taiga en steppe, in de zon en in de schaduw van bomen, in de bergen en in moerassen. Er is maar één soort kamperfoelie eetbaar, maar er zijn veel verschillende soorten. De enorme voordelen van bessen zijn al lang bekend in de traditionele en volksgeneeskunde. En Russische tuinders kweken kamperfoelie van Kamtsjatka tot Moermansk.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen