De meest effectieve maatregelen om aalbessenniermijten in het voorjaar te bestrijden

Om een ​​goede oogst van zwarte of rode aalbessen te krijgen, wordt aanbevolen om een ​​aantal agrotechnische regels te volgen. Een daarvan is de voorjaarsbehandeling voor de niermijt. Het ongedierte leeft het hele jaar door op de plant, maar wordt geactiveerd na de winter, wanneer het warm weer begint. Niermijten leven in groepen, in één nier zitten soms wel 8.000 individuen die sappen zuigen. Laten we in detail bekijken wat de plaag is en welke methoden om ermee om te gaan worden gebruikt.

Wat is deze plaag

De meest effectieve maatregelen om aalbessenniermijten in het voorjaar te bestrijden

Een knopmijt is een klein, slank insect met een lichaam van slechts 2 mm lang. Lichtbeige kleur, wormachtige vorm. Teken zijn moeilijk met het blote oog te zien: ze verstoppen zich altijd in de besknoppen. Daarom wordt het met de komst van de lente aanbevolen om de struiken regelmatig te inspecteren. Het is raadzaam voor beginnende tuiniers om de foto's van de plaag te bestuderen.

De meest effectieve maatregelen om aalbessenniermijten in het voorjaar te bestrijden

Het belangrijkste teken van schade is een misvormde en verwelkte nier. Het zwelt op en barst, droogt na verloop van tijd volledig op of geeft zieke scheuten. Als de mijten eenmaal klaar zijn met de ene nier, gaan ze op zoek naar een andere. Ongedierte wordt overgebracht door wind, regen, insecten, dieren, knaagdieren.

Een niermijt is gevaarlijk omdat de aangetaste struiken langzamer gaan groeien of helemaal niet meer groeien, wat de opbrengst beïnvloedt. Uiterlijk ziet zo'n bes er ziek uit, dus zelfs als een haag ziet hij er slecht uit.

Voordelen en nadelen van maatregelen voor het bestrijden van niermijten in het voorjaar

De voordelen zijn onder meer het vermogen om preventie uit te voeren. De vitale activiteit van de niermijt hangt echter weinig af van de tijd van het jaar, dus het is gemakkelijk om het moment te missen waarop de nieren opzwellen en barsten. Dit gebeurt als de teek op de plant overwinterde en actiever werd met de komst van de lente. Hier lente verwerking niet achterwege te laten, de vernietiging van het ongedierte moet het hele jaar door plaatsvinden, inclusief agrotechnische maatregelen in de zomer en de herfst.

Aandacht! Soms proberen zomerbewoners zo hard om van de niermijt af te komen dat ze andere nuances van de zorg voor de plant vergeten. Met de komst van de lente wordt het bijvoorbeeld niet aanbevolen om onmiddellijk sterke chemische preparaten te gebruiken; het is beter om biologische of folkremedies te kiezen. Anders zal de zwakke plant de chemicaliën niet weerstaan, wat de opbrengst negatief zal beïnvloeden.

Tijdens de periode van massale reproductie van een niermijt is het verboden om krachtige chemicaliën te gebruiken - bessen bloeien gewelddadig, bessen zijn gebonden. De chemicaliën vormen een bedreiging voor bestuivende insecten.

De meest effectieve maatregelen om aalbessenniermijten in het voorjaar te bestrijden

Hoe om te gaan met een plaag in het voorjaar

Wat zijn de maatregelen om niermijten te bestrijden? op krenten in het voorjaar? Er zijn er veel: agrotechnisch, mechanisch, biologisch, folk. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Overweeg hoe u krenten kunt genezen.

De meest effectieve maatregelen om aalbessenniermijten in het voorjaar te bestrijden

Mechanisch

De mechanische controlemethode omvat het onderzoeken van de struiken en het met de hand verzamelen van de aangetaste knoppen. Als er meerdere aangetaste knoppen op een tak zitten, is het aan te raden deze volledig af te snijden en weg te branden van de tuin. Voordat u nieren verzamelt struiken besproeid met kokend water... Nadat het water kookt, wordt het in een gieter gegoten. De aanbevolen watertemperatuur is + 45 ° С.

Met zo'n eenvoudige procedure kun je de larven van andere verwijderen insectenplagen: spintmijten, bladrollers, bladluizen, motten. Verzamel de nieren met handschoenen.

Aandacht! De mechanische methode elimineert de insecten niet volledig uit de struik.

Chemicaliën

Chemicaliën worden vóór de bloei gebruikt. Het is belangrijk om te onthouden dat alleen medicijnen van de eerste en tweede klasse van gevaar, dat wil zeggen zeer giftige, de plaag verlichten. Daarom worden bij het gebruik de veiligheidsregels in acht genomen: sproeien in een beschermend pak en handschoenen, een gasmasker en een veiligheidsbril. Tijdens de verwerking mogen kinderen en zwangere vrouwen, evenals dieren, niet in de buurt zijn. Het is verboden om te eten en te drinken. Tuinders gebruiken:

  1. Het medicijn "Envidor"... Het vernietigt alle soorten mijten op kamer- en tuinplanten. Gebruik het product in mei of niet later dan 20 dagen voor de oogst. Maak een oplossing en behandel de bladeren er aan beide kanten mee. Voor 5 liter water is 2-3 ml van het medicijn nodig, het is toegestaan ​​om niet meer dan 2 behandelingen uit te voeren. De wachttijd voor de medicijnactie is niet langer dan 20 dagen.
  2. Tool "Aliot" heeft een drievoudige werking: contact, darm en gedeeltelijk begassing. Om een ​​werkoplossing te bereiden, zijn 10 liter water en 10 ml van het medicijn nodig, van 0,5 liter tot 1 liter per struik. De plant wordt minimaal 3 weken voor de oogst verwerkt. Er worden niet meer dan 2 behandelingen per seizoen uitgevoerd. Aliot garandeert de dood van ongedierte binnen 2 uur.
  3. "Fosfamide" dringt door in de plant via het wortelsysteem, is effectief gedurende 15-25 dagen vanaf de datum van behandeling. Het vecht niet alleen tegen niermijten, maar ook tegen rupsen, schaalinsecten, bladluizen, bladrollers. De wachttijd voor het medicijn is ongeveer 12 dagen.

Agrotechnische methoden

De meest effectieve maatregelen om aalbessenniermijten in het voorjaar te bestrijden

Niermijten gebruiken onkruid voor voeding en voortplanting, dus het wordt aanbevolen om ze regelmatig te verwijderen. Bij overblijvend onkruid (distel, paardenbloem) helpt graven om te vechten, bij eenjarigen - gras met de hand verzamelen.

Referentie. Ervaren zomerbewoners planten sideraten, bijvoorbeeld mosterd, naast aalbessen en andere bessenstruiken. Het beschermt aalbessen tegen ongedierte en ziekten... In de herfst wordt groenbemester gebruikt als natuurlijke meststof.

Een andere agrotechnische techniek - snoeien van oude takken... Het wordt uitgevoerd voor preventieve doeleinden. Verwijder takken die in het midden van de struik groeien en takken die met elkaar verstrengeld zijn. Ze dragen geen vrucht meer, dus het heeft geen zin om ze achter te laten. Jonge stengels worden 15 cm ingekort om de groei van struiken te stimuleren en de opbrengst te verhogen.

Het wordt aanbevolen om een ​​rijafstand van minimaal 1,5 m aan te houden. Anders leidt een dichte beplanting tot een snelle verspreiding van ongedierte. In de gangpaden wordt gemaaid gras of hooi aangelegd en de basis van de struik wordt mulch met zaagsel of zand. De mulchlaag mag niet minder zijn dan 5 cm, anders zal het onkruid omhoog schieten. Het is raadzaam om onkruid van de wortels te halen en niet met een schoffel te hakken.

Biologicals

De meest effectieve maatregelen om aalbessenniermijten in het voorjaar te bestrijden

Biologische preparaten zijn minder giftig en agressief dan chemicaliën, daarom zijn ze het populairst bij zomerbewoners. Gebruik een remedie om niermijten te bestrijden Akarin. Het treedt 4–8 uur na de behandeling in werking. Het wordt vóór de bloei aangebracht. De bladeren zijn niet overgoten, maar slechts licht bevochtigd. Om krenten te verwerken, wordt 3 ml van het medicijn verdund in 1 liter water, ongeveer 1 liter van het product wordt per struik geconsumeerd. "Akarin" is compatibel met groeistimulerende middelen en andere biologische preparaten. Het is belangrijk om te onthouden dat de kant-en-klare werkoplossing niet geschikt is voor langdurige opslag. Bereken daarom voor het koken de benodigde hoeveelheid vloeistof.

Aandacht! In de strijd tegen een niermijt worden biologische producten "Kontos", "Forbid", "Fitoverm", "Bicol" gebruikt.

Een effectief biologisch product Boverin. Het werkt tegen insecten die in de grond en op het oppervlak van de plant leven. Het middel wordt eind april of begin mei aangebracht in natte grond. Voor 10 liter water is 400 ml van het medicijn vereist.De verwerking wordt 1 keer in 7-14 dagen uitgevoerd, maar niet meer dan 2 keer per seizoen. Het wordt niet aanbevolen om complexe mineralen gelijktijdig met "Boverin" aan de bodem toe te voegen meststoffen... Het medicijn is veilig voor mens en dier, maar we mogen de voorzorgsmaatregelen niet vergeten.

Folkmedicijnen

Folkmedicijnen worden gebruikt voor beschermende doeleinden, dus als de teek al op de bes is verschenen, is het beter om chemische of biologische preparaten te gebruiken. Knoflook wordt gebruikt voor verwerking: 200 g gepelde knoflook wordt toegevoegd aan een emmer water. De infusie wordt 2-3 uur bewaard, gefilterd en verder verwerkt. Als je geen knoflook bij de hand hebt, zijn uienschillen voldoende.

Ter preventie wordt ook mosterdinfusie gebruikt. Voor 5 liter water is 200 g droge mosterd nodig. De oplossing wordt geroerd, bedekt met plastic folie en 12 uur met rust gelaten. Filter en verwerk aalbessenstruiken in de ochtend of avond.

Wat te doen als bessenbessen groene wormen bevatten

Als er groene wormen in bessen worden aangetroffen, worden aalbessen behandeld met biologische producten of chemicaliën. Een bewezen optie is een oplossing van 10 liter water, 10 g zwavel en 75 g karbofos. De eerste behandeling wordt uitgevoerd vóór de bloei, wanneer de knoppen groeien en opzwellen, de tweede - na 2-3 weken. De aanbevolen temperatuur voor de procedure is niet meer dan + 20 ° C. Omdat zwavel een giftige stof is, wordt de hoeveelheid tijdens de tweede behandeling teruggebracht tot 5 g.

Als ze bladeren eten

De meest effectieve maatregelen om aalbessenniermijten in het voorjaar te bestrijden

Het biologische product "Aktofit" helpt tegen wormen op de bladeren. Het is milieuvriendelijk en treedt in werking in 2-3 uur. Krenten worden 's ochtends bij droog en kalm weer verwerkt. De bladeren worden aan beide kanten geïrrigeerd met een oplossing. "Aktofit" kan worden gecombineerd met alle minerale en organische meststoffen. De tool verlicht niet alleen groene wormen en rupsen, maar ook bladwespen, motten, bladluizen, motten, snuitkevers.

Aandacht! Na verwerking is het belangrijk om nabijgelegen gewassen te inspecteren op ongedierte. Zelfs als er geen tekenen van insecten zijn, wordt het aanbevolen om de bessen te besproeien met een knoflookoplossing of Bordeaux-vloeistof.

Preventieve maatregelen

De eerste preventieve maatregel is het gebruik van gezond plantmateriaal. Twee jaar oude zaailingen die zijn gekocht bij vertrouwde verkopers, worden op de site geplant. Eerder werden de wortels gedrenkt in heet water en werd de grond behandeld met een oplossing van Bordeaux-vloeistof of met kokend water gegoten om alle microben en larven te vernietigen. Struiken bevinden zich op een afstand van minimaal 1,5 - 2 m van elkaar en van andere planten.

In het voorjaar de bessen worden gesneden en dun uit, verwijder oude en zieke scheuten. Maken voeding: de cultuur reageert goed op een oplossing van toorts, kippenuitwerpselen, as. Meststoffen versterken de immuniteit van de struik, die beschermt tegen insecten. Vóór agrotechnische maatregelen worden tuingereedschap gedesinfecteerd, de regels voor het bereiden van oplossingen worden nageleefd.

Het is belangrijk om regelmatig de toestand van de struiken te controleren, de bladeren van beide kanten te inspecteren. Als er insecten worden gevonden, verwerk dan onmiddellijk de aalbessen en aangrenzende gewassen.

Niermijtresistente bessenrassen

De meest effectieve maatregelen om aalbessenniermijten in het voorjaar te bestrijden
Orlovchanka

Orlovchanka, Uralskie Zori, Rosita onderscheiden zich van soorten rode aalbessen. Heesters onderscheiden zich door een sterke immuniteit, worden zelden aangetast door ziekten en plagen, waaronder niermijten. Ze worden gekweekt in de middelste zone van het land en in de noordelijke regio's.

Van de variëteiten van zwarte bessen geven tuinders de voorkeur aan Ksyusha, Aleander, Voroninskaya. Ze onderscheiden zich door een hoge productiviteit, weerstand tegen externe factoren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke bes preventieve en beschermende maatregelen nodig heeft.

Gevolgtrekking

Verscheen er een witte worm op de bes? Hoe kom je er vanaf? Om de niermijt te bestrijden, worden chemische of biologische preparaten gebruikt: "Aktofit", "Borevin", "Bicol". Ze doden snel ongedierte, voorkomen hun terugkeer. De eerste behandeling vindt plaats aan het einde van de lente, de tweede aan het begin van de zomer.Gebruik voor preventie folkremedies (knoflook- of mosterdoplossing), volg de regels voeding en wieden.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen