Kenmerken van het kweken van een hybride tomaat "Tornado"

Tomaten staan ​​bekend om hun veelzijdigheid: ze maken een verscheidenheid aan verse salades, voegen ze toe aan de eerste en tweede gangen, persen het sap uit en gebruiken ze in de conservenindustrie. Het is niet verwonderlijk dat deze groente niet het hele jaar door onze tafel komt.

Vandaag vertellen we je over de Tornado-tomaat. Deze hybride is geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met tuinieren. Je zult jezelf kunnen behagen met een rijke oogst zonder chemie te gebruiken. Met de juiste zorg draagt ​​de plant overvloedig fruit.

Beschrijving en kenmerken, opbrengstindicatoren

Tomato Tornado f1 werd in 1997 in Rusland geïntroduceerd en kreeg iets later, in 1998, staatsregistratie.

Het wordt zowel in het open veld als onder filmschuilplaatsen geteeld. De middenvroege hybride Tornado is erg gewild bij tuinders en amateurboeren.

Vanaf het moment dat je de zaailingen hebt geplant en totdat de eerste vruchten volledig rijp zijn, verstrijken 105-110 dagen. De standaard, bepalende plant heeft een hoge groei - 150-190 cm. Rijpe vruchten met een karakteristieke rode kleur, netjes, rond uiterlijk. Het gemiddelde gewicht van tornadovruchten is 60-80 g, in de zuidelijke regio's - tot 120 g. De smaak van tomaat is volgens tuinders zoetig, met een echt tomatenaroma. Veelzijdig in gebruik.

Het gewas is bedoeld voor teelt in de vollegrond, maar levert onder kasomstandigheden een rijker gewas op.

De plant is immuun voor grote virus- en schimmelziekten. (tabakmozaïek, cladosporium, fusarium en verticillosis), maar soms wordt het toch ziek.

Plantdichtheid - 3 struiken per vierkante meter. De opbrengst is dus maximaal 18-20 kg. Volgens de foto en recensies over de Tornado-tomaat, wanneer goede omstandigheden worden gecreëerd, wordt 6-8 kg uit één struik gehaald.

Kenmerken van het kweken van een hybride van Tornado-tomaten

Meer gedetailleerde kenmerken staan ​​vermeld in de tabel:

Parameters Indicatoren
Bush-type Fabriek bepalend, matige vertakking, met matige vorming van groene massa. De bladeren zijn donkergroen, eenvoudig, groot. De hoogte van de struik is 150-190 cm.
Groeiende methode Gezoneerd voor verschillende gebieden. Het draagt ​​goed vrucht in kasschuilplaatsen, maar het belangrijkste doel is om op onbeschermde grond te groeien.
Opbrengst 6-8 kg per struik.
Fruit Als het rijp is, wordt het fruit rood. Ze hebben een ronde uniforme vorm. Tomaten zijn niet groot in gewicht, het gemiddelde gewicht is 60-80 g, in de zuidelijke regio's bereiken ze 120 g Het vruchtvlees is zacht, vlezig. De smaak is uitstekend, zoetig, aangenaam. Het aantal kamers is 4-6, het drogestofgehalte is 5%.
Transporteerbaarheid Tomaten worden goed bewaard en tolereren langdurig transport.
Rijpingstermijnen Middenseizoen variëteit. De eerste rijpe vruchten verschijnen 105-110 dagen nadat de eerste scheuten verschijnen.
Ziekteresistentie Heeft een zeer hoge resistentie tegen het tabakmozaïekvirus, cladosporium, fusarium en verticillosis.

Voors en tegens

Uit de beschrijving van Tornado-tomaten kunnen de belangrijkste voordelen worden onderscheiden:

 • hoge productiviteit;
 • universeel gebruik van fruit;
 • uitstekende rassenkwaliteiten van tomaten;
 • mooie presentatie;
 • weerstand tegen infecties, schimmels en insectenplagen.

De nadelen zijn onder meer:

 • intolerantie voor temperatuurveranderingen;
 • lichte neiging tot scheuren.

Hoe te groeien

Zaailingen beginnen pas in de volle grond te worden geplant nadat de grond is opgewarmd.Deze indicator is afhankelijk van de regio. Zaden worden twee maanden voor de geplande transplantatie in de volle grond gezaaid. Februari-maart worden beschouwd als de optimale maanden om zaden te planten.

Kenmerken van het kweken van een hybride van Tornado-tomaten

Zaad voorbereiding

Bereid de zaden voor en begin met zaaien. Zaadverzorging versnelt en verhoogt de kieming en helpt bij het wegwerken van verschillende infecties.

Zaad voorbereiding:

 1. Bekijk eerst alle zaden en selecteer materiaal dat kan ontkiemen. Verwijder de zwartgeblakerde en beschadigde zaden en laat ze in de juiste gelijkmatige vorm. Dit kan op een eenvoudiger manier: voeg een beetje zout toe aan het water en laat het plantmateriaal er 30 minuten in weken. De bedorven zaden zullen naar de oppervlakte drijven en de goede zullen naar de bodem zakken.
 2. Hybride tomaten worden verwerkt door de producent. Maar als u uw zaadleveranciers niet vertrouwt, gebruik dan waterstofperoxide of kaliumpermanganaat naar keuze. Week de zaden 2 uur in het gekozen product en spoel ze daarna grondig af met water.
 3. Ook voor vroege ontkieming 12 uur laten weken in een groeibevorderaar. Deze medicijnen worden in winkels verkocht. Aloë-sap wordt gebruikt bij huismiddeltjes.

Capaciteit en bodem

Zaden worden gezaaid in één grote container - een bak of doos. U kunt ze in een gespecialiseerde winkel kopen of zelf maken. Bij het kweken van meerdere struiken kunnen zaden direct in aparte containers worden gezaaid. Turfpotten en -pillen werken goed. Als de planten zijn gegroeid, worden ze gedoken en overgeplant in aparte containers, die minimaal 300 g moeten zijn.

Voor het betreffende gewas is het beter om voor lichte grond te kiezen. In de winkels is er een grote selectie grond voor het planten van tomaten. Een andere optie is om het mengsel zelf te maken. Neem turf, turf en humus in gelijke verhoudingen.

Niet alleen zaden worden gedesinfecteerd, maar ook aarde en bak. De aarde kan in de oven worden gecalcineerd en met een oplossing van kaliumpermanganaat worden gegoten. Containers worden gesteriliseerd met alcohol of hoge temperatuur, of de container wordt afgeveegd met waterstofperoxide of kaliumpermanganaat.

Zaaien

Als de grond klaar is, gaat u verder met zaaien. Maak kleine groeven van 2 cm diep en 3 cm uit elkaar. Verdeel de zaadjes 2 cm uit elkaar. Bestrooi met aarde bovenop.

Overvloedig water geven niet vereist, het is voldoende om de grond te bevochtigen met een spuitfles. Bedek de container vervolgens met plasticfolie of een transparant deksel. Plaats in een warme, goed verlichte ruimte. Als er condensatie op de bovenkant van de coating verschijnt, moet deze worden verwijderd zodat er geen overtollig vocht is door deze af te vegen met een doek.

Zaden kunnen ook op andere manieren worden geplant. Hieronder is een van de meest interessante en ongebruikelijke.

Zaailingen kweken zonder land

Je hebt een plastic bakje nodig. U kunt een plastic fles aanpassen door deze in twee delen te snijden. Neem zacht papier - servetten of toiletpapier - en bekleed de bodem van de container. Bedek de bovenkant met meerdere lagen papier en folie, waarin je meerdere gaatjes maakt om de zaden te laten ademen. Bevochtig als het uit de spuitfles droogt.

Aandacht! Bij deze manier van planten duiken de spruiten meteen in een bak met de grond wanneer de zaadlobbladeren verschijnen. Als dit niet gebeurt, worden ze geel en sterven ze door een gebrek aan voedingsstoffen.

Groeien en verzorgen

Kenmerken van het kweken van een hybride van Tornado-tomaten

Als u gezonde planten wilt en wilt genieten van een rijke oogst, is een goede verzorging van de zaailingen essentieel. Daarna zullen de planten de transplantatie rustig overbrengen naar een vaste plaats. Hoe doe je het goed?

Zodra er twee of drie echte bladeren verschijnen, duikt u de spruiten onmiddellijk in aparte containers. Bij het verwijderen van planten uit de grond, is het belangrijkste om de centrale wortel niet te beschadigen. Verplaats de planten voorzichtig naar een nieuwe locatie.

Bevochtiging van de grond is alleen nodig als deze droogt. Water met bezonken water op kamertemperatuur. Het belangrijkste is om de plant zelf niet aan te raken, maar alleen de grond te bevochtigen.

Tijdens de groeiperiode van zaailingen is het nodig om de grond minstens drie keer te bemesten.Meststoffen moeten een uitgebalanceerd complex van voedingsstoffen bevatten. Tien dagen na het verplanten wordt de grond voor de eerste keer bemest en de laatste drie dagen voordat ze in de grond worden overgeplant.

Een belangrijk punt bij het verplanten van een plant in de grond is verharding. Het wordt pas geproduceerd nadat de gemiddelde temperatuur is vastgesteld boven +8 ° C. Zaailingen worden in de frisse lucht gebracht, waardoor de tijd die buiten wordt doorgebracht geleidelijk toeneemt.

Hoe tomaten te kweken

Zaailingen worden op een vaste plaats geplant na het opwarmen van de grond. Meestal is dit de tweede helft van mei.

Landen

Planten worden drie dagen voor het planten overvloedig bewaterd en gevoerd, omdat na het verplanten de grond twee weken niet wordt bevochtigd.

De bedden voor het verplanten van zaailingen worden in de herfst voorbereid. Ze worden ontdaan van plantenresten en de grond wordt uitgegraven. De grond wordt bemest met as en humus.

In het voorjaar moet de aarde weer worden opgegraven en gedesinfecteerd door een oplossing van kaliumpermanganaat of kopersulfaat te gieten.

Daarna graven ze gaten, de afstand tussen de rijen wordt 50-60 cm aangehouden. De afstand tussen de rijen is 60-70 cm. Het is beter om de stoelen in een schaakbordpatroon te plaatsen, dit scheelt ruimte. Direct voor het planten worden de zaailingen voorzichtig samen met een klomp aarde uit de potten verwijderd en in de gaten geplaatst, waarbij ze de wortels naar het midden vormen. Putten met planten worden bij kamertemperatuur met water gegoten. Wanneer het water wordt opgenomen, zijn ze bedekt met aarde.

Verzorging van planten

Tomaten Tornado f1 moeten regelmatig worden bewaterd, losgemaakt en periodiek worden bemest. Topdressing van de grond moet bladachtig zijn.

Belangrijk! Het bijzondere van de hybride is zijn lage weerstand tegen extreme temperaturen en verhoogde onderhoudsvereisten.

Tomatenstiefkinderen ontwikkelen zich slecht, dus de plant verspilt geen voedingsstoffen aan overtollige groenten. Het is nog steeds nodig om "lege" scheuten te verwijderen om één stengel te vormen - een stengel.

Kenmerken van teelt en mogelijke moeilijkheden

Kenmerken van het kweken van een hybride van Tornado-tomaten

Bij het kweken van tornado-tomaten kan een beginnende tuinman met een aantal problemen worden geconfronteerd. De lijst bevat de belangrijkste:

 1. De struik wordt relatief hoog, dus kousenbanden en pinnen zijn vereist.
 2. Als de grond slecht is, kunnen er weinig eierstokken ontstaan. bedrag voeding moeten toenemen.
 3. Wanneer er zich een grote hoeveelheid groen op de plant vormt, beginnen de vruchten te krimpen en langzaam te rijpen. Dit duidt op een teveel aan stikstof in de bodem. Corrigeer de hoeveelheid kunstmest.
 4. De vruchten worden klein. Door het aantal bloemen te verminderen, verhoogt u het gewicht van de tomaten.
 5. Kraken en waterigheid van de vrucht. Dit suggereert dat de teler te veel blad heeft verwijderd en al het water is overgebracht naar de tomaten.

De nuances van groeien in de volle grond en in een kas

De tornado is geschikt voor zowel kas- als vollegrondsteelt.

In beide gevallen zijn er geen bijzondere verschillen in de verzorging van deze planten.Kenmerken van het kweken van een hybride van Tornado-tomaten

Indien gekweekt in kasomstandigheden, is ventilatie noodzakelijk. Open ramen en deuren.

Als we open terrein beschouwen, is het hier noodzakelijk mulchen... Gebruik hiervoor hooi, jute, stro en plasticfolie.

Na het verplanten in de volle grond, moeten de planten 's nachts of bij koud weer worden bedekt met folie en bij warm weer worden verwijderd.

Preventie van ziekten en plagen

De Tornado-hybride is resistent tegen grote schimmel- en virusziekten. Maar zonder preventieve maatregelen blijft het risico op infectie bestaan.

De zaden en de grond waarin ze worden geplant, worden behandeld met desinfecterende oplossingen.

Volwassen planten worden besproeid met Fitosporin of een ander niet-giftig biologisch product met een schimmelwerende werking.

Belangrijk! Inspecteer jonge tomaten regelmatig op de aanwezigheid van individuen om geen ongedierte en hun larven te starten.

Recensies van tuinmannen

Recensies van de Tornado-tomaat zijn positief. De tuinders die het hebben verbouwd, zijn tevreden met de oogst en laten het opnieuw groeien.

Lyudmila, Tver: «Vorig jaar oogstte ze een grote oogst aan Tornado-tomaten. De vruchten zijn allemaal even groot, groot en zoet van smaak.Kan enkele maanden goed worden bewaard. We gebruiken ze vers voor salades en voor conservering. "

Tatiana, Voronezh: “Hoewel het aandacht voor zichzelf vereist, wordt er veel fruit vastgebonden - grote struiken worden volledig met tomaten opgehangen. Besteed tijd aan het verzorgen van tomaten, en ze zullen je inspanningen belonen met een rijke oogst. "

Gevolgtrekking

Tomato Tornado is een hybride met felrode, zoetig smakende vruchten met een ideale ronde vorm. Ze bereiken een gemiddelde grootte van 60-80 g, en in de zuidelijke regio's - 120 g Ze bevatten een grote hoeveelheid suiker, vitamines en mineralen, die helpen om gezond en energiek te blijven.

Om niet teleurgesteld te zijn in deze variëteit aan tomaten, is het noodzakelijk om het temperatuurregime te observeren, de planten tijdig te bemesten en water te geven.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen