Wat zijn de voordelen van maïszetmeel en hoe verschilt het van aardappel

Zetmeel is een natuurlijk verdikkingsmiddel, het wordt gebruikt om gelei en sauzen van te maken. In Rusland de meest populaire aardappel, maar er zijn andere soorten die verschillen in chemische samenstelling en hun eigen voor- en nadelen hebben. Laten we uitzoeken welk zetmeel beter is: aardappel of maïs.

Aardappelzetmeel

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebronnen voor mensen. Aardappelzetmeel wordt veel gebruikt als verdikkingsmiddel, dus veel huisvrouwen hebben dit product in de keuken. Het wordt ook gebruikt in de cosmetica-, geneeskunde-, textiel- en papierindustrie.

Wat het is

Wat zijn de voordelen van maïszetmeel en hoe verschilt het van aardappel

Aardappelkoolhydraat wordt verkregen uit knollen door te wassen en te malen. Het bestaat uit amylopectine en amylose. Als u het tussen uw vingers wrijft, voelt u een licht knerpen van kleine deeltjes. Bij contact met koud water lost het product niet op, maar vormt het een stroperige bulkpasta.

Het product behoort tot de groep van polysacchariden, het bevat koolhydraten met een hoog molecuulgewicht die dienen als structurele componenten van cellen en weefsels.

Hoe ziet het eruit

Het is een fijn vrij stromend wit poeder. Bij verdunning verandert het de kleur van water, sap of saus niet, dus wordt het meestal gebruikt als verdikkingsmiddel bij de bereiding van transparante vloeibare producten. Het heeft een zwak uitgedrukte specifieke smaak - hiermee wordt rekening gehouden bij toevoeging aan gelei en sauzen.

Voor-en nadelen

Voordelen van aardappelzetmeel:Wat zijn de voordelen van maïszetmeel en hoe verschilt het van aardappel

 1. Kleurloos en daardoor geschikt voor licht gekleurde gerechten.
 2. Vormt een pasta met hoge viscositeit, verdikt bij lage temperatuur.
 3. Vermindert de hoeveelheid slechte cholesterol in het bloed en verwijdert overtollig vocht uit het lichaam.
 4. Verlicht ontstekingen in de maag en omhult de wanden, waardoor deze wordt beschermd tegen de effecten van ruw voedsel.

Nadelen:

 1. Verdunt in grote hoeveelheden en kan het gerecht bederven.
 2. Overmatige consumptie van het product leidt tot een verhoging van de bloedsuikerspiegel en hormonale stoornissen.
 3. Aardappelzetmeel bevat gluten, dus het is gecontra-indiceerd voor mensen met coeliakie.

Maïszetmeel

Van granen afgeleid zetmeel maïs, geschikter voor koken waar een hoge viscositeit niet vereist is. Crèmes en soepen zullen bijvoorbeeld vezelig en vloeibaar blijken te zijn, en het toevoegen aan gebakken goederen maakt het deeg luchtiger.

Wat het is

In maïskorrels wordt zetmeel gevormd als gevolg van fotosynthese. 90% bestaat uit complexe koolhydraatverbindingen, bevat ook eiwitten, vetten en vitamines. Toepassingsgebied:

 1. Voeg toe aan sauzen, dressings, yoghurt, puree, etc.Wat zijn de voordelen van maïszetmeel en hoe verschilt het van aardappel
 2. Gebruikt als emulgator in smeersels en margarine.
 3. Voeg toe aan worstjes om vocht te verminderen.

Er zijn twee soorten:

 • eenvoudig wordt verkregen door weken in zwavelzuur, vermalen en drogen van de korrels;
 • gewijzigd - door extra verwerking van simple.

Hoe ziet het eruit

Het is een los, geurloos geelachtig poeder. Een kwaliteitsproduct smaakt naar maïs, maar zonder de uitgesproken smaak van granen. Maïszetmeel lijkt erg op bloem, daarom worden ze door elkaar gebruikt. Zwelt snel op in warm en koud water en wordt stroperig.

Voor-en nadelen

De voordelen van dit product worden nog steeds fel bediscussieerd onder diëtisten. Maar toch zijn veel experts er zeker van dat het gebruik van kleine doses goed is voor het lichaam:

 1. Het verwijdert gifstoffen en gifstoffen uit het lichaam, activeert de groei van spiermassa.
 2. Verbetert de conditie van bloedvaten, daarom wordt het aanbevolen bij problemen van het cardiovasculaire systeem.
 3. Het heeft diuretische en choleretische eigenschappen, ontstekingsremmend effect.
 4. Staat niet toe dat glucose langdurig in het bloed wordt opgenomen, dus het is nuttig om het bij diabetes te gebruiken.

Nadelen:

 1. Schadelijk voor het lichaam bij individuele intolerantie voor het product.
 2. Calorierijk is daarom gecontra-indiceerd bij obesitas.

Er zijn twee soorten maizena:

 • natuurlijk wordt verkregen uit fruit en groenten;
 • verfijnd - door chemische verwerking, daarom bij veelvuldig gebruik, schaadt het het lichaam.

Hoe lijken ze op elkaar?

De chemische samenstelling van maïszetmeel en aardappelzetmeel is praktisch hetzelfde - ze bestaan ​​allebei uit amylose en amylopectine.

De consistenties zijn ook vergelijkbaar: beide producten zijn in poedervorm met een lichte geur en een zwakke smaak. Beide vormen een gelachtige structuur, hoewel aardappel meer plakkerig is.

Wat is het verschil tussen maïszetmeel en aardappel

Visueel verschilt maïszetmeel van aardappel in structuur en kleur. Verwerkte aardappelen krijgen een sneeuwwitte kleur en een fijnkristallijne structuur, terwijl maïs geelachtig wit wordt en qua consistentie op bloem lijkt.

Wanneer maïszetmeel aan heet water wordt toegevoegd, wordt een troebele consistentie verkregen en verandert aardappelzetmeel de kleur van het water niet. Door de tweede te verwarmen ontstaat een dikke, kleverige pasta, terwijl de eerste praktisch vloeibaar blijft en zijn structuur kan herstellen.

Aandacht! Het gebrek aan gluten in maïszetmeel maakt het zelfs geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet.

Is het mogelijk om de een door een ander te vervangen?

U kunt de ene soort zetmeel niet door een andere vervangen. In tegenstelling tot maïs is aardappel een sterk verdikkingsmiddel. Als je het bijvoorbeeld aan het deeg toevoegt in plaats van aan maisdeeg, zal het te dik en strak blijken te zijn.

Als maïszetmeel aan de gelei wordt toegevoegd in plaats van aardappelzetmeel, wordt het te vloeibaar. De kleur van deze producten verschilt ook - maïskleuren heldere vloeistoffen.

Waar wordt zetmeel gebruikt

Wat zijn de voordelen van maïszetmeel en hoe verschilt het van aardappel

Maïszetmeel wordt veel gebruikt bij het koken en in zoetwaren. Bij toevoeging aan het deeg wordt een minder droog en malser koekje verkregen.

De polysaccharide afgeleid van maïskorrels is minder stroperig dan aardappelpolysacchariden, geeft een zachte consistentie en is uitstekend geschikt voor het maken van vloeibare sauzen en desserts.

Aardappelzetmeel vormt een meer stroperige pasta en wordt gebruikt voor het maken van transparante roomsoepen en gelei. Ook neemt dit product overtollig vocht op, dus het wordt toegevoegd bij het bakken van fruit en kwarktaarten.

Het is interessant:

Waar en hoe maïskolven thuis bewaren.

Wat is voedermais, hoe onderscheid je het van voedsel.

Wat is voedermais, hoe wordt het verbouwd en waar wordt het gebruikt.

Welke is nuttiger

Aardappelzetmeel wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen en heeft een gunstige invloed op het spijsverteringskanaal. De gelei die op de basis wordt gemaakt, omhult de wanden van de maag en geeft het lichaam energie.

Maïskoolhydraten zijn glutenvrij. Daarom wordt het aanbevolen voor mensen met diabetes. Als u voor het ontbijt voedsel eet dat rijk is aan maizena, is er zelfs 's avonds geen verhoging van de bloedsuikerspiegel.

Referentie. Maïszetmeel wordt als gezonder beschouwd, maar aardappel is een beter verdikkingsmiddel.

Gevolgtrekking

Eerder was aardappelzetmeel het populairst, maar sinds kort gebruiken mensen steeds vaker glutenvrij maïszetmeel. Wanneer ze aan water worden toegevoegd, krijgen ze allebei een stroperige consistentie.Maar aardappelzetmeel is geschikter als verdikkingsmiddel, en maïszetmeel is geschikter voor het maken van koekjes, cakes, sauzen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen