Welke mais is er nodig voor popcorn: kies de juiste variëteit, verwerk de granen en kook ze thuis

We herinneren ons allemaal die verleidelijke geur die ons achtervolgt als we naar de bioscoop gaan. Het is natuurlijk popcorn! Maar hoe kun je thuis zo lekker koken? Laten we het uitzoeken!

Welke mais is nodig voor popcorn

Niet elke maïssoort is geschikt voor het bereiden van dit gerecht. Het hele punt van het proces is dat in elke maïs die geschikt is voor het maken van popcorn, er een druppel water zit met zetmeel.

Als het water opwarmt, verandert het in stoom. Het komt ook onder druk vrij van de temperatuur van de wanden van het zaad, wat een mini-explosie veroorzaakt.

Geschikte rassen

Maïs die geschikt is voor popcorn bevat minder zetmeel dan gewone maïs. Daarnaast bevat het 21% meer vetten en eiwitten in samenstelling. De zaden zien er glanzend en gelakt uit en hun wanden zijn veel dunner dan bij andere soorten.

Welke mais is er nodig voor popcorn: kies de juiste variëteit, verwerk de granen en kook ze thuis

Er zijn veel soorten maïs die geschikt zijn om te koken. Laten we de meest populaire en bewezen markeren:

 • Vulkaan- planthoogte bereikt 200 cm en de lengte van de kolf is maximaal 20 cm Het wordt als ideaal beschouwd voor het maken van popcorn.
 • Pop-pop- plantgrootte bereikt gemiddelde parameters, tot 150 cm De variëteit wordt als vroeg of medium vroeg beschouwd, rijpt eerder dan andere soorten. De zaden worden oranje en zien er breed uit.
 • Zeya- een goed herinnerde maïssoort. De zaden zijn helder bordeauxrood. De groei van de stengel bereikt 180 cm en de lengte van het oor zelf is 20-25 cm.
 • Tafeltennis- een plant die een lengte van 220 cm bereikt.De vruchten zijn klein, elk 100-150 cm, en de zaden zijn langwerpig.
 • Hotel - een mais die warmte goed verdraagt. De grootte is ongeveer 200 cm en de kolven bereiken 20-25 cm.
 • De vreugde van kleinkind- de meest productieve variëteit, het is grillig en vereist goede zorg. Het is noodzakelijk om regelmatig water te geven. Met goede zorg verdraagt ​​het ziekte goed. Het wordt als vroeg rijp en laag van formaat beschouwd, ongeveer 150 cm, de vruchten zijn ook klein - 12-15 cm.
 • Rood- een mooie maïssoort. Je kunt het decoratief noemen. De vruchten zijn dieprood, zoals de naam al aangeeft. Laag, bereikt 150 cm en kleine koolkoppen.

Bij het kiezen van een variëteit om te planten, moet u zich concentreren op de regio en het klimaat. Creëer de juiste groeiomstandigheden om een ​​goede oogst te krijgen.

Kun je popcorn maken van gewone popcorn?

In theorie is het maken van popcorn van gewone maïs, of, zoals het ook wel maïs wordt genoemd, mogelijk, maar het resultaat zal u waarschijnlijk niet bevredigen. Niet alle zaden gaan open, en de zaden die opengaan zullen niet zo luchtig zijn als van variëteiten die geschikt zijn voor dit doel.

Het feit is dat gewone variëteiten in het graan niet de benodigde hoeveelheid lucht bevatten om een ​​explosie te laten plaatsvinden. En om het te laten gebeuren, moet je veel druk genereren, ongeveer 200 graden. Hiervoor is speciale apparatuur nodig.

Daarom is het beter om van tevoren de juiste maïsvariëteiten te kiezen of, als u thuis kweekt, de zaden van de juiste variëteiten aan te schaffen.

De nuances van teelt en opslag

Het kweken van deze plant is niet bijzonder moeilijk. Popcornmaïs en gewone maïs lijken erg op elkaar bij het planten en groeien. Laten we eens kijken naar enkele nuances.

Wortels ontwikkelen zich langzamer dan graanmaïs, de plant houdt ook niet van droge grond, heeft regelmatig water nodig en kan slecht groeien als er geen onkruid wordt gebruikt.

Popcornmaïs is thermofiel, dus het is beter om begin mei te planten. 1-2 korrels worden in het gegraven gat geplaatst. Volgens de aanbeveling is het beter om te planten waar de nachtschade vroeger groeide: aardappelen, tomaten, enz. Aangezien bestuiving met andere gewassen kan voorkomen, moet deze apart van andere soorten worden geplant.

Onthoud de regels, waarvan de implementatie zal leiden tot gezonde oren en een grote oogst:

 1. Egaliseer de grond voordat u gaat planten.
 2. Teelt tussen de rijen ongeveer drie keer tijdens de hele groeiperiode.
 3. Geef de mais eens per week water, dit is het minimum.
 4. Vergeet niet de grond in het wortelstelsel te bemesten met organische stoffen of mineralen.

Als je maïs voor onrijpe popcorn kiest, eet het dan als gewone suiker. Maar je kunt er geen popcorn van maken.

Het is het beste om maïs in de allerlaatste fase te oogsten, wanneer de rijpe aar begint uit te drogen en bedekt wordt met een glanzende korst. Dergelijke zaden moeten worden voorbereid voor verdere aanplant. Bij voorkeur direct op de stelen bewaren. Om dit te doen, wachten we tot de plant volledig begint te drogen samen met de kolven, dit is ergens aan het einde van de zomer en het begin van de herfst. Pluk maïs niet eerder en droog het thuis, het zal erg exploderen.

Droge kolven worden uitgebroken en ongeveer een maand gedroogd op een koele en droge plaats. Doe ze in lompenzakken of papieren zakken. Een zolder of kast werkt goed voor opslag. Als de kans bestaat dat de oren teveel drogen, stuur het gewas dan enkele weken naar een vochtigere plaats. Dit is een kelder of balkon.

Lees ook:

Wat is er goed aan pompoenpitmeel en hoe je het kunt gebruiken voor gezondheid, schoonheid.

Is het mogelijk om rauwe courgette te eten: voordelen en nadelen voor het lichaam.

Top 15 lekkerste recepten voor tomaten in blik.

Verwerking en bereiding van granen voor popcorn

Er is geen speciale behandeling van de popcorn vereist. Bewaar en oogst goed. De enige aanbeveling is om de bonen 20 minuten in de vriezer te leggen. Door de scherpe temperatuurdaling zullen ze beter ontploffen.

Hoe je thuis popcorn maakt

Welke mais is er nodig voor popcorn: kies de juiste variëteit, verwerk de granen en kook ze thuis

Traditionele zelfgemaakte popcorn wordt gedaan in een pan of koekenpan. In bioscopen worden speciale popcornmachines gebruikt, die een speciale verwarmingsplaat en luchtverwarming hebben om verbranding van het product te minimaliseren.

Het is natuurlijk niet rendabel om zo'n apparaat voor thuisgebruik aan te schaffen; het is beter om de bestaande tools te gebruiken. Gebruik een dikwandige pan, deze is gemakkelijker in te vetten met plantaardige olie.

In een koekenpan

We nemen een goede koekenpan en zetten die in brand. We verwarmen het goed en zetten het op de standaard. Giet de voorbereide maïskorrels in één laag in de pan... Het is beter om één dunne laag te hebben, anders kunnen niet alle granen worden gebakken. Giet dan met plantaardige olie - 1-2 el. lepels. Goed mengen met een spatel zodat alle korrels bedekt zijn met een oliefilm. Dek vervolgens af met een deksel en in brand gestoken.

U zult snel veelvuldig geklap horen. Open nooit het deksel, dit verlaagt de temperatuur. Het is goed om tijdens het koken op katoen te focussen. Wanneer de frequentie 3-4 seconden één katoen bereikt, schudt u de pan opnieuw en laat u 5-10 seconden sudderen op het fornuis, en haalt u dan van het vuur.

Open het deksel voorzichtig om u niet aan de stoom te verbranden. De inhoud wordt in een kom gegoten en afgekoeld. Zout of suiker wordt naar smaak toegevoegd.

In de magnetron

Het is gemakkelijk om popcorn in de magnetron te koken, maar het gerecht zal vele malen meer calorieën bevatten - je moet meer olie toevoegen dan wanneer je in een pan kookt, omdat je het niet meerdere keren kunt schudden.

De kookprocedure is eenvoudig: giet maïskorrels in de gerechten, giet er olie over en plaats ze in de oven. Het vermogen moet 600 watt zijn. Dan hoor je explosies. Als ze elke 3-4 seconden gebeuren, haal dan de kant-en-klare popcorn eruit.

In een multikoker

Sommigen koken in een slowcooker, maar als u besluit deze methode te gebruiken, is het beter om geen zout te gebruiken bij het koken, omdat dit het oppervlak van de kom wegvreet. Het recept is hetzelfde: giet kleine lagen graan in een kom, giet er olie bij en selecteer een modus voor soep. Zet de popcorn uit en haal de popcorn eruit als de pops zinken.

In een sauspan

Koop een grote pan, bij voorkeur dikwandig. Als er kookspray beschikbaar is, spuit dan de binnenkant van de pan met plantaardige olie over de hele zijkanten. Voeg een kleine hoeveelheid bonen toe.

Dek de pan af met een deksel en verwarm. Open niet voordat de tijd tussen de klappen 1-3 seconden is. Zet het vuur uit en open de pan. De popcorn is klaar.

In een speciaal apparaat

Er worden speciale machines gebruikt om popcorn klaar te maken voor verkoop op openbare plaatsen. Er worden ook kleine apparaten voor thuisgebruik verkocht. De methode is hetzelfde, alleen kokosolie wordt hier gebruikt. Verhit eerst de ketel voor 5-6 minuten en voeg dan de kokosolie toe.

Voeg maïs toe nadat we ervoor hebben gezorgd dat het is gesmolten. Voeg naar smaak zout of suiker toe aan de korrels. We warmen het apparaat op tot 240 graden en wachten op het einde van de klappen. Daarna plaatsen we hem meerdere keren, zodat de popcorn klaar is.

Hoe maak je zoete / zoute popcorn

Welke mais is er nodig voor popcorn: kies de juiste variëteit, verwerk de granen en kook ze thuis

Je hebt geen vaardigheid nodig om zoete of zoute popcorn te maken. Voeg gewoon zout of suiker toe. Maar als u het gerecht wilt diversifiëren, zijn er veel recepten met de toevoeging van verschillende kruiden, u leert er meer over door hieronder te lezen.

Notitie. Popcornrecept hangt af van de aan- of afwezigheid van siropen en kruiden. Popcorn kan zout, zoet of flauw zijn. Bovendien is popcorn niet alleen een fastfood voor maïs, maar ook een onderdeel van een aantal interessante snacks en zelfs gebakken goederen.

Kruiden en kruiden toevoegen

De standaard kookmethode is om poedersuiker en kokos toe te voegen. Soms wordt vanille toegevoegd. Alle kruiden worden toegevoegd aan vers gemaakte popcorn, in een zak gebonden en geschud.

Mais met karamel is een beroemd recept dat in alle theaters wordt gebruikt. Zijn recept is heel simpel:

 1. Smelt 30 g boter in een steelpan en voeg een glas suiker toe.
 2. Voeg 2 eetlepels water toe en kook 5-7 minuten onder voortdurend roeren.
 3. Giet karamel over de popcorn en roer.

Voeg verschillende kruiden toe aan het gerecht: kaneel, nootmuskaat, paprika en ook marshmallows, je zult zien wat er gebeurt - je zult je vingers aflikken!

Maïs explodeert niet: wat te doen?

Er zijn verschillende redenen waarom maïskorrels niet exploderen:

 • de granen zijn overgedroogd;
 • onrijpe oren indien te vroeg geplukt;
 • maïs explodeert niet door overtollig vocht als het verkeerd wordt bewaard;
 • maïs is bestoven met variëteiten die niet geschikt zijn voor het maken van popcorn;
 • de eenvoudigste reden is een te lage temperatuur of een te laag verwarmingsvermogen.

Er worden fouten gemaakt bij het bewaren of verbouwen van maïs, ze worden hierboven allemaal beschreven. Volg de tips om een ​​goede maaltijd te bereiden. Het belangrijkste is om van popcorn te houden en met liefde te koken.

tips & trucs

Er zijn enkele tips om in de toekomst te helpen:

 1. Droge bonen die niet gebarsten zijn, bewaar je het beste in een gesloten bakje in de vriezer.
 2. Sommige granen zijn te droog en barsten daarom niet. Laat ze een nacht in koud water weken. Daarna goed drogen.
 3. Om te voorkomen dat de popcorn vochtig wordt, verwijdert u het deksel zodra deze klaar is, zodat er geen condensatie ontstaat in de gerechten en er geen waterdruppels op de bonen vallen.
 4. Het is beter om popcorn te mengen met kruiden, na het mengen van de granen met boter.Zout of suiker kunnen beter op een vochtige ondergrond worden geplaatst.

Gevolgtrekking

Nu weet je alles om een ​​geweldig gerecht te koken! Gebruik onze tips en trucs om niet alleen in bioscopen, maar ook thuis van geweldige smaak te genieten.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen