Of maïs al dan niet mogelijk is voor diabetes type 2: schade en voordeel, consumptiegraad

Het belangrijkste verschil tussen diabetes mellitus type 2 en diabetes mellitus type 1 is de afwezigheid van constante insulinetoediening. Door constant koolhydraten te tellen en je aan je dieet te houden, kun je je gezondheid verbeteren. Diabetes type 2 is gemakkelijker te corrigeren met een goed ingeburgerd voedingssysteem.

Er is een lijst met toegestane voedingsmiddelen, waaronder verse groenten, waaronder maïs, fruit, granen en zuivelproducten. In dit artikel zullen we het hebben over het eten van maïs voor diabetes type 2, de voor- en nadelen van het product.

Of maïs al dan niet mogelijk is voor diabetes type 2

Het gebruik van maïs voor niet-insulineafhankelijke diabetes mellitus veroorzaakt veel controverse onder artsen. Nog velen zijn het erover eens dat het product kan worden toegevoegd aan de dagelijkse voeding, maar met uiterste voorzichtigheid... Tegelijkertijd wordt patiënten aangeraden rekening te houden met de glycemische index (GI) van de producten waarmee maïs zal worden gecombineerd.

Of maïs al dan niet mogelijk is voor diabetes type 2: schade en voordeel, consumptiegraad

Glycemische index

Maïs is een hoog glycemisch voedsel vanwege de grote hoeveelheid koolhydraten. GI hangt af van de manier waarop het product wordt verwerkt:

 • cornflakes - 85 eenheden;
 • gekookte oren - 70 eenheden;
 • ingeblikte granen - 59 eenheden;
 • pap - 42 eenheden.

Referentie. De glycemische index is een voorwaardelijke indicator van het effect van voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten op schommelingen in de bloedglucosespiegel.

Verhoogt de bloedsuikerspiegel

Het is wetenschappelijk bewezen dat genormaliseerde maïsconsumptie daaraan bijdraagt verlaging van de bloedglucosewaarden dankzij vezels. Het zijn de grove voedingsvezels die de glycemische belasting verlagen.

Maïskorrels bevatten amylosepolysaccharide, dat zetmeel langzaam afbreekt en daarom geen plotselinge suikerpieken veroorzaakt.

Het is interessant:

Caloriegehalte van maïs en kenmerken van de samenstelling

Hoe u voor uzelf de beste maïsvariëteit kiest

Bevat maïs gluten, zit het in maïsgrutten en bloem

Voordeel en nadeel

Of maïs al dan niet mogelijk is voor diabetes type 2: schade en voordeel, consumptiegraadVoordelen van maïs bij correct gebruik het menselijk lichaam. Dit geldt ook voor mensen met niet-insulineafhankelijke diabetes:

 1. Het product is rijk aan vitamines en mineralen en helpt de werking van interne organen te verbeteren. De meest bruikbare bij diabetes zijn B-vitamines, die de werking van het centrale zenuwstelsel, de nieren en het cardiovasculaire systeem normaliseren.
 2. Maïs reguleert het verteringsproces, bevordert de uitstroom van gal, verwijdert cholesterol.
 3. Een afkooksel van maïsstempels normaliseert de hoeveelheid glucose.
 4. Maïspap bevat stoffen die de eetlust verminderen en helpen om een ​​optimaal lichaamsgewicht te behouden.
 5. De uitgebalanceerde samenstelling van BJU (eiwitten, vetten en koolhydraten) in maïskolven versnelt de stofwisseling.

Wat betreft de schade door het eten van het product, hier wordt aandacht besteed aan de hoge GI en het risico op het ontwikkelen van complicaties bij een scherpe sprong in glucose.

Belangrijk! Artsen adviseren om maïs volledig uit het dieet te verwijderen voor spijsverteringsproblemen en bloedstollingsstoornissen.

Hoe te gebruiken

Focussen op GI-indicatoren, artsen bevelen aan:

 • eet maïspap;
 • voeg af en toe ingeblikte granen toe aan salades;
 • vergeet volledig het bestaan ​​van maïssticks in poedersuiker en popcorn gebakken in olie met veel zout, karamel en andere chemische toevoegingen;
 • feest niet meer dan één keer per week op gekookte oren;
 • voeg maïsmeel toe aan taarten, muffins, brood, pannenkoeken, pannenkoeken, pudding.

Het kan handig zijn:

Is het oké om rauwe maïs te eten: voordelen en nadelen

Is het mogelijk om gekookte maïs te eten terwijl je afvalt?

Hoe koken

Probeer het product volgens de regels te koken om koolhydraatbelasting te vermijden:

 1. Kook maïspap van fijngemalen granen en alleen in water. Voeg op het einde zonnebloem- of olijfolie toe.
 2. Stoom jonge oren zonder olie en zout om de maximale voedingsstoffen te behouden.
 3. Breng salades op smaak met maïs uit blik met magere dressings. Om uw lichaam niet in gevaar te brengen door het suikergehalte in ingeblikt voedsel, rolt u de granen thuis in potten. U kunt dus zeker zijn van de kwaliteit van het product.
 4. Suikervrije cornflakes zijn ideaal als ontbijt met melk. Ze hebben weinig nut, maar op zich is er geen kwaad.
 5. Zelfgemaakte popcorn kan af en toe op het menu staan. Het bevat veel grove vezels, wat goed is voor diabetici.

Of maïs al dan niet mogelijk is voor diabetes type 2: schade en voordeel, consumptiegraad

Combinatie met andere producten

Combineer maïs met het juiste voedselom uw GI te verlagen:

 • rauwe groenten en fruit;
 • kippen- of kalkoenvlees;
 • magere zuivelproducten en zure melkproducten (harde kaas, kwark).

Salades helpen het dieet te diversifiëren met verse kool, selderij, wortelen, courgette, komkommers, tomaten en kruiden. Vlees van pluimvee wordt bij voorkeur gekookt en gebakken gebruikt en pap of kolven zijn geschikt als garnering.

Het is belangrijk om de opname van dierlijke vetten in het lichaam te reguleren... Artsen richten zich op de noodzaak om het niveau van cholesterolplaques te verminderen, wat leidt tot verstopping van de vaatkanalen. Helaas zijn ziekten van het cardiovasculaire systeem en obesitas trouwe metgezellen van diabetes type 2.

Gebruikstarieven

Gekookte oren kan worden geconsumeerd in een hoeveelheid van niet meer dan 200 g en niet meer dan één keer per week.

Maïspap kan als bijgerecht worden geserveerd, niet meer dan drie lepels per portie (ongeveer 150 g).

Of maïs al dan niet mogelijk is voor diabetes type 2: schade en voordeel, consumptiegraad

Bruikbare tips

Om het lichaam niet te schaden bij het nastreven van een uitgebalanceerd dieet, adviseren artsen om de gezondheidstoestand nuchter te beoordelen, de glucosespiegels onder controle te houden en voedingsaanbevelingen op te volgen.

Er zijn een aantal regels voor gebruik voor elk afzonderlijk product., en maïs is geen uitzondering:

 1. Geef de voorkeur aan jonge kolven met korrels van melkachtige wasrijpheid.
 2. Eet maïspap vaker dan twee keer per week. Ondanks zijn bruikbaarheid kan het product een verhoging van het suikerniveau veroorzaken bij overmatig gebruik.
 3. Om te begrijpen hoe uw lichaam op maïs reageert, moet u uw suiker voor en na de maaltijd meten.
 4. Voeg geen boter toe aan maïspap. Dit verhoogt de GI van de schaal.
 5. Drink de infusie van maïszijde. Het hulpmiddel maakt gal vloeibaar, bevordert de uitscheiding ervan, normaliseert de functie van de alvleesklier en bevordert de insulinesynthese.

Gevolgtrekking

Maïskolf is geen verboden voedsel voor diabetes type 2. Afhankelijk van de bereidingsregels, combinatie met andere producten en gedoseerd gebruik, levert het product alleen maar voordelen op.

Een speciale stof - amylose - vertraagt ​​de afbraak van zetmeel en voorkomt een verhoging van de suikerspiegel. Een afkooksel van maïszijde normaliseert het werk van de alvleesklier, en granen kunnen de smakelijke, maar gevaarlijke voor diabetici, zetmeelrijke aardappelen vervangen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen