Snelgroeiend resistent kersensoort "Tamaris"

Wat moet de perfecte kers zijn? Sappig, zoet, mooi en vruchtbaar. De Tamaris-cultivar voldoet aan al deze criteria en onderscheidt zich ook van de meeste andere cultivars door zijn aantrekkelijke compacte struiken en prachtige sneeuwwitte bloemen.

Cherry Tamaris won de liefde van zomerbewoners vanwege het gemakkelijke onderhoud en de vorstbestendigheid. De bessen zijn universeel in gebruik - ze worden vers direct uit de struik gegeten, ingevroren voor de winter of gebruikt om aromatische jam of jam van te maken.

Beschrijving en kenmerken van de Tamaris-kersensoort

Cherry Tamaris is het resultaat van de arbeid van Sovjetfokkers. De bes is bedoeld voor de teelt in de Midden- en Noord-Kaukasische regio's van Rusland, evenals in de Krim en de GOS-landen. De variëteit heeft zichzelf verklaard als vruchtbaar, zelfvruchtbaar en pretentieloos in de zorg.

Overweeg de beschrijving van de Tamaris-kersensoort en zijn kenmerken.

Snelgroeiende resistente Tamaris-kers

Beschrijving van de boom en het fruit

Tamaris is een dwergvariëteit, de hoogte van de boom is niet meer dan 2 m. De kroon is van gemiddelde dichtheid en spreidt zich uit. Bladeren zijn langwerpig, ovaal. De bloemen zijn klein, wit - de kersenboom ziet er prachtig uit tijdens de bloeiperiode. Scheuten zijn lang, klassiek bruin.

Tamaris is geschikt voor aanplant in een kleine tuin - de boom neemt weinig ruimte in, wordt vaak als haag gebruikt.

Vruchten zijn rond, gewicht van 3 tot 5 g De schil is glanzend, de kleur is rijk rood, minder vaak bordeaux. Het vruchtvlees is compact en vlezig, sappig, zoet en zuur. De steen is lichtbeige, groot, gemakkelijk te scheiden van de bes. De vruchtstengel is lang.

Vorst- en droogtebestendigheid

Het ras is winterhard, verdraagt ​​een temperatuurdaling tot -25 ° C. Als de temperatuur lager is, zullen de scheuten iets bevriezen, maar herstellen ze snel, dit heeft geen invloed op de opbrengst. Droogteresistentie is gemiddeld, bij langdurige afwezigheid van vocht wordt een verslechtering van de smaak van het fruit waargenomen. Daarom wordt aanbevolen om het bodemvocht te controleren en de kersen tijdig water te geven.

Aandacht! Als kersen in de noordelijke regio's worden gekweekt, is de boom in de eerste jaren na het planten bedekt met jute of planken. Ze beschermen de zaailingen tegen harde en koude wind, vorst en sneeuwval.

Variatie resistentie tegen ziekten en plagen

De weerstand tegen coccomycose is hoog. Coccomycose is de gevaarlijkste schimmelziekte van kersen die het hele gewas kan vernietigen. Tekenen - kleine roodbruine sporen op bladmessen, verwelking en afstoten. Als de symptomen niet op tijd worden opgemerkt, zullen de vruchten afbrokkelen en zal de boom afsterven. Om coccomycose te voorkomen, wordt aanbevolen om de grond eerder te behandelen landen, en week de wortels van de zaailing in een oplossing van kaliumpermanganaat.

Voor andere ziekten is de immuniteit bovengemiddeld, maar het wordt niet aanbevolen om preventieve maatregelen te vergeten. Tamaris wordt zelden aangetast door insecten, vooral als u de toestand van de boom bewaakt, voed de plant regelmatig, onkruid en maak de plantplaats los.

Bestuivers rassen

De variëteit is zelfvruchtbaar - bestuivende insecten en andere soorten kersen zijn niet nodig om de oogst te krijgen. Tuinders wordt echter geadviseerd om 1-2 bestuivende bomen in de buurt te planten om de opbrengst te verhogen. Het kan bijvoorbeeld Zhukovskaya-kers zijn.In dit geval wordt een toename van de opbrengst waargenomen, de bessen worden groter en sappiger.

Bloei- en rijpingsperiode

Middellate variëteit, rijping begint eind juli of begin augustus, afhankelijk van het teeltgebied en de weersomstandigheden. Hiervoor duurt de bloeiperiode 5-6 dagen. Tamaris-kersen hebben een levensduur van 20 jaar.

Aandacht! Onder voorbehoud van de agrotechnische regels verzamelen tuinders jaarlijks 10 kg sappige en rijpe kersen uit één struik. Het ras is niet geschikt voor langdurige opslag en transport, dus de bessen worden vers gegeten of verwerkt tot gestoofd fruit, gelei, jam, pastilles.

Voor-en nadelen

De voordelen van het ras zijn onder meer zelfvruchtbaarheid, hoge en stabiele opbrengst, vorstbestendigheid. Maak ook onderscheid smaak van fruit, weerstand tegen ziekten en plagen.

Nadelen van de variëteit - gemiddelde droogteresistentie, fruit wordt niet gebruikt voor transport en langdurige opslag.

Snelgroeiende resistente Tamaris-kers

Zaailingen planten

Kersen worden in de lente of herfst geplant. Voor de noordelijke regio's heeft de lente de voorkeur - de zaailingen zullen in de winter niet bevriezen, wat een positief effect heeft op de productiviteit. Cherry Tamaris houdt van licht, daarom is er gekozen voor ruime en zonnige tuingebieden. Een windstille helling of heuvel is voldoende.

De boom wordt niet naar een andere plaats getransplanteerd - hij tolereert deze procedure niet. Daarom wordt de plaatskeuze op verantwoorde wijze genomen.

Cherry geeft de voorkeur aan een mengsel van leemachtige en zandige leemgronden. Als de grond zuur is, voegen tuinders vóór het planten een oplossing toe op basis van houtas - het neutraliseert de zuurgraad, maakt de grond geschikter, de zaailingen wortelen sneller. Wanneer u meerdere bomen tegelijk plant, is het belangrijk om een ​​afstand tussen hen aan te houden - minimaal 3,5 m.

Tamaris zaailingen plant instructies

Het planten van zaailingen vereist geen speciale kennis en vaardigheden, maar het wordt aanbevolen om eenvoudige aanbevelingen op te volgen:

  1. Ze bereiden de plaats voor - ze verwijderen afval en de overblijfselen van de planten van vorig jaar, desinfecteren de grond met het "HOM" -preparaat of een oplossing van Bordeaux-vloeistof.
  2. Op het perceel wordt een gat van 60 cm x 60 cm gegraven en de bovenste laag aarde wordt gemengd met humus, superfosfaat of as.
  3. 4 uur voor het planten worden de zaailingen bij kamertemperatuur in water gedrenkt - zodat de wortels verzadigd zijn met vocht.
  4. Een zaailing wordt in de put geplaatst, er wordt een houten pin naast geplaatst. Het beschermt jonge kersen tegen harde windstoten.
  5. Bestrooi de basis van de zaailing met aarde, compact. De eerste 2 dagen wordt de plant rijkelijk bewaterd met warm water, mulch met gemaaid gras, hooi, bladeren en zaagsel.

Subtiliteiten van verdere zorg

Het is onmogelijk om smakelijke en sappige bessen te krijgen zonder de juiste en regelmatige verzorging. Cherry Tamaris heeft water nodig, preventieve maatregelen ter bescherming tegen ziekten, onkruid en bemesting.

Irrigatie-intensiteit

Zaailingen hebben matig water nodig. In de eerste 2 jaar krijgen ze 4-5 keer per seizoen water. Op een afstand van 50 cm van de stam maken tuinders een groef van 20 cm diep Water op kamertemperatuur is geschikt voor irrigatie, voor één zaailing is ongeveer 13 liter nodig.

Het wordt niet aanbevolen om de kersen in één keer te gieten, het is beter om de grond te mulchen - op deze manier zal het vocht diep naar de wortels gaan en niet bij de eerste gelegenheid verdampen. Als de zomer regenachtig en vochtig is, wordt de hoeveelheid watergift verminderd of helemaal niet.

Volgroeide bomen krijgen water met de komst van de lente en aan het einde van de bloei. Tijdens de rijpingsperiode hebben kersen minder vocht nodig - door een teveel aan bessen barsten ze. De wortelkraag wordt tijdens het water geven niet bevochtigd; na de ingreep wordt de grond iets losgemaakt en wordt onkruid verwijderd.

Bemesting van de grond

Meststoffen versterken de immuniteit van de plant, beschermen deze tegen bacteriën en schimmels, maken de vruchten zoeter en aromatischer. Minerale en biologische dressings zijn geschikt voor tamaris-kersen. Door een gebrek aan vitamines stoppen kersen met groeien, worden ze zwak en worden ze vaak ziek. Echter het is belangrijk om overvoeding te voorkomen- overgevoerde bomen bevriezen in de winter, zijn gevoelig voor weersveranderingen.

Bemesting wordt gestart in het tweede jaar na het planten. Gebruik ammoniumnitraat, ureum, superfosfaat, humus. Ze worden in de cirkelvormige of ringvormige groeven in de buurt van de steel gebracht. Na 5 jaar (in het zevende jaar) neemt het aantal geïntroduceerde complexen af. Als het wordt bemest met poederachtige componenten, moet de plant daarna worden bewaterd.

Aandacht! Het recept voor een effectieve universele meststof voor een kersenboom is een oplossing op basis van kippenmest + 400 g ammoniumnitraat + 500 g dubbel superfosfaat + een laag turf (per vierkante meter).

Snoeien en vormgeven van de kroon

Snoei de kroon in de lente, zomer of herfst. Langdurige bomen, opbrengst, vruchtkwaliteit zijn afhankelijk van snoei. Tuinders verwijderen alle scheuten die de kruin van de boom verduisteren. Als de lengte van deze scheuten minder is dan 30 cm, worden ze niet aangeraakt. Voor de winter mogen er geen takken aan de boom zijn die onder een scherpe hoek vanaf de stam uitsteken.

Bij het vormen van een kroon worden jonge takken opgetild en vastgebonden aan sterkere scheuten. Dit activeert de groei van de plant. Gebruik een mes of tuinzaag om kersenzaailingen bij te snijden. Het wordt niet aanbevolen om een ​​snoeischaar te gebruiken - het kan de nog niet gerijpte boom bederven.

Ziekte en ongediertebestrijding

De Tamaris-variëteit wordt zelden aangetast door ongedierte, maar niemand kan honderd procent bescherming ertegen garanderen. Op jonge zaailingen worden saaie fruitmijten aangetroffen. Ze eten scheuten en bladeren, verstoren het metabolisme van planten. Voor profylactische en therapeutische doeleinden sproeien tuinders bomen met het medicijn "Fufafon" of "Fitoverm". De redenen voor het verschijnen van teken zijn zwakke immuniteit, geïnfecteerde zaailingen of grond, onjuiste zorg.

Een andere veel voorkomende plaag is kersenbladluis. Zuigt sap van bessen, daarom worden de vruchten klein en vers. Bladluizen overwinteren aan de basis van de knoppen en worden actief in het begin of midden van de zomer. Gebruik om het medicijn "Kemifos" te bestrijden of sproeien met een oplossing van kopersulfaat.

Ook kunnen kersen ziek worden van moniliose - een schimmelziekte gaat gepaard met grijze vlekken op de schors, gezwellen op de bladeren en fruit. Er verschijnen diepe scheuren in de scheuten. Voor verwerking wordt bespoten met "Nitrafen" of kopersulfaat gebruikt. Het is belangrijk om regelmatig preventieve maatregelen te nemen en de toestand van kersenbomen te bewaken.

Oogsten en opslag

Snelgroeiende resistente Tamaris-kers

Geoogst bij droog en kalm weer, wanneer er geen vocht aan de boom zit. Planten zijn laag - het is gemakkelijk voor tuinders om de top te bereiken zonder speciaal gereedschap. De rijpheid wordt bepaald door het uiterlijk - de bessen krijgen tegelijkertijd een donkerrode kleur, worden elastisch, de schil is glanzend. Het wordt aanbevolen om met handschoenen te oogsten - het vruchtvlees bevat zuur, waardoor de gevoelige huid van handen en nagels verbrandt.

Als de vruchten zwak op de tak zitten, valt de rest op de grond wanneer een bes wordt geplukt. In dit geval verspreiden tuinders van tevoren een stuk dicht polyethyleen op de grond. Gebruik voor het verzamelen een schone tuinemmer, flessen, een andere plastic container.

Aandacht! Tuinders verschillen van mening. Sommige mensen vinden dat kersen samen met de steel moeten worden geplukt om de houdbaarheid van de bessen te verlengen. Anderen beweren dat het loslaten van de stengel een negatieve invloed heeft op de toekomstige oogst, en het is belangrijk om de kersen met een schaar te oogsten en slechts de helft van de stengel af te snijden.

Tamaris-kersen zijn niet geschikt om lang vers te bewaren. Van de oogst worden winteroogsten voorbereid of bessen worden zomaar gegeten. Ook bevriezen huisvrouwen de vruchten voor de winter in de vriezer - ze worden gewassen, gedroogd en zaden worden verwijderd. Bevroren kersen worden toegevoegd aan desserts, drankjes en gebak, gemalen met suiker en geserveerd met thee.

Tuinmannen beoordelingen

Over het algemeen zijn tuinders tevreden met de opbrengst en rassenkwaliteiten van Tamaris-kersen.

Alexandra, Sint-Petersburg: “Tamaris is mijn favoriet! De bes is pretentieloos, de smaak is 5 punten. En wat een prachtige bomen groeien - een levende versiering voor mijn tuin.Tijdens de teelt ben ik nog nooit ziektes tegengekomen, slechts één keer verscheen er een spintmijt, maar ik ben er snel vanaf gekomen. "

Vladimir, regio Moskou: “Tamaris is geen slechte variëteit. Vruchtvorming in het derde jaar, de bomen zijn klein. Bessen zijn gemiddeld van smaak, de opbrengst is stabiel. Vorig jaar heb ik 7 kg verzameld van een boom. Ik zorg gewoon voor de kersen - ik geef ze water, voer ze met mest en as en mulch. Ik vorm eens per jaar een kroon. "

Gevolgtrekking

De Tamaris-variëteit wordt geteeld in het zuiden, in de centrale zone, in het noordwesten van Rusland. Jonge boompjes worden in de lente of herfst geplant, van tevoren wordt een ruime en zonnige plaats voorbereid. De afstand tussen de zaailingen is niet minder dan 3,5 m. De bessen zijn middelgroot, rond, donkerrood of bordeauxrood van kleur. Het vruchtvlees is zoetzuur, aangenaam.

Tamaris is zelden ziek, is vorstbestendig en immuun voor de meest voorkomende ziekten van bessengewassen. De hoogte van een volwassen boom is niet meer dan 2 m, dus een ladder of ladder is niet nodig om bessen te plukken. De vruchten zijn niet geschikt voor langdurige bewaring; het wordt aanbevolen om ze direct na de oogst te gebruiken.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen