Welke kersenverzorging in de herfst moet omvatten: een gids van ervaren tuiniers

Kers is een extreem winterhard gewas, bestand tegen lage temperaturen en andere ongunstige omstandigheden. Een goede verzorging van de plant voor de komende vorst is echter de sleutel tot een goede oogst in de toekomst.

Hoe je in de herfst voor kersen zorgt, hoe je ongedierte behandelt en hoe je een boom isoleert - we zullen het in het artikel vertellen.

Kenmerken van kersenverzorging in de herfst

In het najaar stopt de groei van jonge scheuten bij kers. Maar het is tijdens deze periode van kiemrust dat toekomstige bloemknoppen worden geboren en dat de stam verhout wordt. Om de voorjaarsbloei succesvol te laten zijn, wordt de energievoorziening van de plant vooraf aangevuld met behulp van meststoffen.

In het najaar worden ongedierte geactiveerd voordat de winterslaap. Ze fixeren zich met succes op een boomstam, overwinteren daar en worden wakker bij temperaturen boven + 15 ° C. Bovendien kunnen ze eieren in de boom leggen, waaruit zich in de toekomst nakomelingen zullen ontwikkelen. Effectieve manieren om ongedierte te bestrijden zijn een grondige inspectie van de stam en de behandeling ervan met fungiciden en insecticiden.

Bij het naderen van koud weer heeft de kers isolatie van de wortels nodig - anders kunnen ze worden beschadigd door strenge vorst.

Welke kersenverzorging in de herfst moet omvatten: een gids van ervaren tuiniers

Hoe u in de herfst op de juiste manier voor kersen zorgt

Het is onmogelijk om een ​​hoogwaardige oogst te krijgen zonder voor de boom te zorgen. Het meeste werk wordt in de herfst uitgevoerd.

De grond rond graven

Turbulentie van de stamcirkel heeft een negatief effect op de kers. Om dit te voorkomen, mulchen ze in de zomer de grond rond de boom en in de herfst graven ze het op.

Belangrijk! Graaf niet dieper dan 15 cm om de wortels van de boom niet te beschadigen.

Water geven

Na het graven en losmaken van de grond rond de boom, wordt de grond bewaterd. Onder elke plant worden minimaal 2 emmers water gegoten met een temperatuur hoger dan de luchttemperatuur buiten op het moment van water geven.

Het gebied van de nabije stamcirkel wordt beperkt door een greppel zodat er geen water wordt gemorst. Zo bereikt vocht de wortels van de plant, wat vooral belangrijk is in de winter, omdat de vochtige aarde langzamer bevriest.

Topdressing

Bevruchting ondersteunt de plant in de grond in het najaar... Er wordt geen stikstof aan de kersenmest toegevoegd, omdat dit het groeiproces op gang brengt en het vermogen van de plant om koude temperaturen te weerstaan ​​vermindert.

Tuinders gebruiken compost (voor jonge bomen tot 7 jaar - 2 kg per 1 m² stamcirkel, voor oudere bomen - 3 kg). De beste combinatie is fosfor + kalium. Niet-vruchtbare bomen - 2 el. l. superfosfaat en 1 eetl. l. kaliumchloride, vruchtlichamen - 3 el. l. superfosfaat en 1,5 eetl. l. kaliumchloride.

Snoeien

Welke kersenverzorging in de herfst moet omvatten: een gids van ervaren tuiniers

Snoeien verhoogt de opbrengst en verkleint de kans op ziekte. Snoeien gebeurt op twee manieren: door de uitdunningsmethode - de takken van de boom worden aan de basis afgesneden of door de verkortingsmethode - niet de hele tak wordt afgesneden.

Gesnoeid voor het begin van de vorst. Datums zijn afhankelijk van de specifieke regio: van september tot november... Snijplekken worden behandeld met tuinvernis.

Belangrijk! Als de wonden die tijdens het saneren op de stam verschenen geen tijd hebben om te genezen voor de winter, bestaat het risico dat de boom ziek wordt.

Meerdere takken van de plant worden niet in één procedure verwijderd. Het is stressvol voor de plant, wat bijdraagt ​​aan het ontstaan ​​van ziekten.

Whitewash

Om mogelijke bevriezing van de kersenstam bij plotselinge vorst te voorkomen, worden de stengels van jonge kersen gewikkeld in jute, sparren takken of kranten. De voet van de bomen is omwikkeld met een plastic net dat beschermt tegen knaagdieren.

Volwassen bomen zijn witgekalkt. Het beschermt kersenboomstammen tegen de negatieve effecten van zonlicht en vorst, weert insecten en kleine knaagdieren af.

Afvalinzameling

In het najaar, voor en na het snoeien, wordt afval uit de stamcirkel verwijderd. Droge takken en afgevallen bladeren rotten en hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van de bodem. Het is belangrijk om ze op tijd kwijt te raken, zodat ongedierte en ziekteverwekkers er niet in kunnen overwinteren.

Bescherming tegen ziekten en plagen

Belangrijke acties bij het verwerken van hout tegen ziekten en plagen:

 • verwerking van kersen met ureum;
 • het wegwerken van gevallen bladeren rond de boom;
 • behandeling van wonden en scheuren in de romp;
 • tuinvernis aanbrengen op snoeiplaatsen;
 • snoeien van droge, zieke en gebroken takken;
 • de boom besproeien met preparaten tegen tuinongedierte, bijvoorbeeld kopersulfaat of cypermethrin, dat een breed werkingsspectrum heeft (cypermethrin maakt deel uit van de preparaten Tsifox, Mustang, Arriro, Inta-Vir).

Hoe maak je een boom winterklaar?

Welke kersenverzorging in de herfst moet omvatten: een gids van ervaren tuiniers

Zodat de knoppen op de kers niet bevriezen en de wortels en stam geen last hebben van temperatuurschommelingen, wordt de boom als volgt voorbereid op de winterperiode:

 1. De takken zijn naar beneden gebogen. Oude en droge worden verwijderd.
 2. Bedek de geperste takken met stro of toppen.
 3. Bedek de grond onder de boom met een dikke laag sneeuw als deze er al uit is gevallen. Soms scheppen ze sneeuw op, waardoor er een sneeuwjacht ontstaat.
 4. Bedek het vat met een jute hoes of wikkel het in papier.

Zorgfuncties

De verzorging verschilt afhankelijk van de leeftijd van de kers, de regio van de teelt, het geselecteerde type fruitboom.

Volgens leeftijd

Kersen tot 3 jaar hebben geen bemesting met mineralen nodig, omdat ze nog geen vrucht dragen. Oude kersen worden elk jaar gevoerd, omdat ze veel energie besteden aan het vruchtlichamen en alle benodigdheden uitgeven tijdens het zomerseizoen.

Het snoeien van jonge bomen in het najaar gebeurt uiterst zorgvuldig. Ze zijn nog steeds zwak, een groot kapsel zal de zaailingen verzwakken en vernietigen.

Afhankelijk van de regio

Geschikte regio's voor de groei en vruchtzetting van kersen zijn Oekraïne, Wit-Rusland, de zuidelijke en centrale regio's van Rusland. Telen in de Oeral, Siberië en het Verre Oosten omvat de keuze van aangepaste variëteiten en de specifieke kenmerken van zorg:

 • in koude klimaten is de manier om kersen te beschermen belangrijk, omdat niet alleen de stam van planten bevriest, maar ook de knoppen;
 • boskersen vereisen dat gebogen takken volledig door sneeuw worden verborgen;
 • voor standaardvariëteiten isoleren ze de stam, beschermen ze tegen knaagdieren en ander ongedierte;
 • in Siberië heeft het de voorkeur om kersen van een steen te planten, anders zal het geen wortel schieten;
 • in de middelste rij kersen lijden aan moniliose, regelmatige behandelingen vóór de bloei met de fungiciden "Horus" of "Skor" is een verplicht stadium van zorg.

Afhankelijk van het type

Kersenboomsoorten zijn ook belangrijk bij het bepalen van de verzorging:

 1. Steppe-kers is bestand tegen lage temperaturen. In de winter is het voldoende om de takken te buigen en ze met sneeuw te bedekken. Zo'n kers is zelfvruchtbaar, dus er worden nog een paar kersen naast geplant. Sterk wortelstelsel dat wordt gebruikt voor verdere vermeerdering.
 2. Het thuisland van Sandy Cherry is Noord-Amerika. Cherry stelt niet veeleisend voor klimaatomstandigheden; het houdt van lichte plaatsen en doorlatende grond. Bestand tegen vorst en droogte.
 3. IJzerhoudende kers verscheen voor het eerst in Korea. Houdt van lichte plekken. Sterke vorst schaadt jonge scheuten en vereist daarom zorgvuldige isolatie en beschutting.
 4. Grijze kers is droogtetolerant, maar lijdt ernstig aan vorst. Zo'n kers groeit langzaam. Houdt van zonnige streken en goed doorlatende grond.

Ervaren tuintips

Welke kersenverzorging in de herfst moet omvatten: een gids van ervaren tuiniers

Ervaren tuinders voor de teelt van een productieve plant bevelen aan:

 1. Koop geen bomen uit uw handen en bespaar niet op het kopen van een zaailing.De boom leeft lang en zal meer dan een jaar vrucht dragen. Het is beter als het in eerste instantie een gezonde plant is.
 2. Plant uw boom in de buurt van hekken om de wind buiten te houden.
 3. Kies een plantgebied met weinig vocht in de grond. Voorkom wateroverlast.
 4. Voer het hoofdtuinwerk 1-1,5 maanden voor de eerste nachtvorst uit.
 5. Voor herfstbeplanting schud het jonge exemplaar met aarde tot een hoogte van 30-35 cm.
 6. Plaats voor het planten het kersenwortelsysteem in een oplossing van humus en klei om de overleving te verbeteren.
 7. Gebruik geen verse mest als meststof, omdat dit de wortels van de plant verbrandt.

Het is interessant:

Waarom zijn tuinders zo dol op het kweken van kersenaardappelen?

Een stapsgewijze handleiding voor het fermenteren van aalbessenbladeren voor thee.

Een selectie van de beste rassen van de lekkerste winterharde peren voor Siberië.

Gevolgtrekking

Door de regels voor het verzorgen van kersen te volgen, kun je een gezonde boom laten groeien met heldere, sappige bessen. Topdressing, snoeien, water geven en isolatie die op tijd worden uitgevoerd, zullen de opbrengst van de boom verhogen en het verschijnen van plagen en ziekten voorkomen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen