Hoe je thuis een citroen uit een zaadje kunt laten groeien: planten, verzorgen, nuances en fouten

Citroen is een van de meest populaire theetoevoegingen. Velen zien het alleen als een vrucht die in de winkelrekken ligt, zonder na te denken over hoe mooi de boom is waarop hij groeit. De plant wordt niet alleen gewaardeerd om zijn esthetische uiterlijk, maar ook om zijn aangename aroma; het is zelfs in staat de lucht te zuiveren van schadelijke micro-organismen.

In bloemenwinkels zijn citroenen duur en zeldzaam. Maar je kunt zaden van het gekochte fruit verzamelen en zelf een prachtige boom laten groeien. Hoe je dit moet doen en welke nuances je moet overwegen bij het thuis kweken van citroen, lees verder.

Is het mogelijk om thuis een citroen uit een zaadje te laten groeien?

Het is mogelijk om een ​​citroen uit een zaadje te laten groeien. Dit proces is langer dan de voortplanting door stekken, maar stelt u in staat om een ​​sterke en winterharde boom te krijgen.

Indoor citroen - meerjarige groenblijvende laagblijvende boom... Het heeft krachtige groenbruine doornige takken. Jonge scheuten zijn paars-paars van kleur.

Hoe je thuis een citroen uit een zaadje kunt laten groeien: planten, verzorgen, nuances en fouten

De bladeren van de plant zijn leerachtig, dicht, groen, ovaal met denticles. Ze bevatten veel klieren met etherische oliën. Hierdoor straalt de boom een ​​citrusgeur uit en heeft het een positief effect op de luchtkwaliteit in het appartement.

Citroenbloemen zijn roze of paars aan de buitenkant en wit of lichtgeel aan de binnenkant. De knoppen ontwikkelen zich binnen 4-5 weken. De geopende bloeiwijzen vallen pas 9 weken en ademen al die tijd een aangenaam delicaat aroma uit.

Citroen is niet alleen decoratief, maar ook een fruitboom. Ook niet-geënte kamerplanten dragen vrucht. Door enten wordt de groei van de plant echter versneld en kunt u veel eerder oogsten.

De boom begint na 2-3 jaar te bloeien en het is mogelijk om pas na 4-7 jaar een volledige oogst te krijgen.

Vanaf het moment dat de eierstok verschijnt totdat de vrucht rijpt, duurt het ongeveer 9 maanden. Binnencitroenen worden kleiner dan bomen die in een kas of in een open veld groeien.

Notitie! Citroen wordt niet alleen vermeerderd door zaden, maar ook door stekken.

Thuis citroenzaden planten

Thuis een citroen kweken is eenvoudig. Het is belangrijk om het materiaal correct te kiezen en te planten. Het hangt ervan af of de zaden zullen ontkiemen en of de planten na het verplanten wortel schieten.

Selectie en voorbereiding van plantmateriaal

Hoe je thuis een citroen uit een zaadje kunt laten groeien: planten, verzorgen, nuances en fouten

Citroenzaden worden gekocht in gespecialiseerde winkels of geoogst van rijp fruit. De tweede optie is goedkoper en wordt vaker gebruikt. In dit geval is het echter niet mogelijk om de variëteit van de boom die wordt gekweekt nauwkeurig te identificeren.

In de winkel worden rijp fruit geselecteerd zonder groene vlekken, schade, rotte plekken en tekenen van ziekte. Het is belangrijk dat de citroen zo glad en mooi mogelijk is.

De dikte van de schil en de kleur van de vrucht hebben geen invloed op de kwaliteit van de zaden. Deze indicatoren spreken over de citroenvariëteit en stellen u in staat om te bepalen welke vruchten de toekomstige boom zal hebben.

De zaden worden uit de vrucht verwijderd. Voor het planten worden grote, gelijkmatige exemplaren gebruikt zonder schade en sporen van ziekten.

Citroenzaadjes worden niet gedroogd, anders zullen ze lang ontkiemen. Om de kans op infectie te verkleinen en kieming te versnellen, worden ze behandeld met:

 1. Desinfectie. De zaden worden 30 minuten geweekt in Fitosporin, een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat of waterstofperoxide.
 2. Groeistimulatie. Citroen wordt 12 uur geweekt in Epin, Solution of een ander groeistimulans. Sommige mensen gebruiken folkremedies, zoals asoplossing of aloë-sap verdund met water in een verhouding van 1: 1.

Soms worden de zaden extra verwarmd. Om dit te doen, worden ze 's nachts in de buurt van de batterij gelaten.

De aarde en pot voorbereiden

Bereid de aarde voor voordat u een citroen plant en laat groeien. Een universele zaailingenmix of speciale citrusgrond is hiervoor geschikt. Alles wat je nodig hebt, wordt verkocht in bloemen- en tuinwinkels.

Veel mensen bereiden het grondmengsel zelf voor. Neem hiervoor 2 delen humus en tuingrond, 1 deel zand of turf en 1 eetl. as.

Zelfgemaakte en aangekochte grond wordt op een van de volgende manieren gedesinfecteerd:

 • gebrand in de oven;
 • bewaterd met een donkerroze oplossing van kaliumpermanganaat;
 • bewaterd met een oplossing van kopersulfaat (1 eetl. l. voor 5 liter kokend water).

Bij het kweken van citroen in een pot, moet drainage worden gebruikt - gemalen keramiek, grof zand, geëxpandeerde klei, fijn grind, speciale glazen steentjes. Drainage wordt op dezelfde manier gedesinfecteerd als grond.

Citroenzaden worden geplant in een gewone kist, potten, gesneden flessen, enz. Omdat het plantmateriaal moet duiken, is het handiger om een ​​gewone bak te gebruiken.

De containers worden ook gedesinfecteerd: ze worden overgoten met kokend water of 30 minuten geweekt in een donkerroze oplossing van kaliumpermanganaat.

Belangrijk! Als er zelfgemaakte containers worden gebruikt, worden gaten in de bodem gemaakt.

Stap-voor-stap landingsinstructies

Procedure:Hoe je thuis een citroen uit een zaadje kunt laten groeien: planten, verzorgen, nuances en fouten

 1. Op de bodem van de container wordt een 1 cm dikke drainagelaag gegoten, de rest van het volume wordt gevuld met aarde zodat 2-4 cm vrij blijft tot aan de rand van de container.
 2. De grond wordt bevochtigd met warm water uit een spuitfles.
 3. De zaden worden tot een diepte van 2 cm in de grond geplant, waarbij tussen de zaden een afstand van minimaal 5 cm wordt gelaten.
 4. De grond wordt verdicht en weer bevochtigd met een spuitfles.
 5. De dozen worden afgedekt met folie en op een warme plaats opgeborgen.

In plaats van een doos en folie worden vaak gesneden flessen met een deksel gebruikt.

Het is interessant:

Aardappelras Limonka: beschrijving, kenmerken en beoordelingen.

Nuttige eigenschappen van een medicinaal mengsel op basis van honing, citroen en knolselderij.

Voor de winter koken we heerlijke en gezonde worteljam met citroen.

Thuis een citroenboom kweken

Wanneer ze thuis worden gekweekt, blijven citroenen vaak zonder bladeren, bloeien niet, geven niet op en sterven snel. Dit komt door onjuiste zorg. Het telen van citrus is heel anders dan het telen van gewone kamerplanten.

Om een ​​boom meer dan een dozijn jaar te laten behagen en een rijke oogst te geven, is het belangrijk om hem regelmatig te verzorgen.

Vertrekken voor de eerste keuze

De zaden ontkiemen 2-4 weken na het planten. Planten worden getransplanteerd nadat 3-4 echte bladeren verschijnen. Voorafgaand hieraan is het belangrijk om zaailingen goed te verzorgen.

Stapsgewijze instructies voor het verzorgen van citroen vóór transplantatie:

 1. Citroen is een tropische plant. Zijn kwetsbare spruiten hebben een hoge luchtvochtigheid nodig. Om de nodige voorwaarden te bieden, worden de zaailingen onder een film gehouden totdat er 2 echte bladeren verschijnen.Hoe je thuis een citroen uit een zaadje kunt laten groeien: planten, verzorgen, nuances en fouten
 2. Zaailingen worden 2-3 keer per week uit een spuitfles bewaterd. De grond moet te allen tijde vochtig worden gehouden. Gebruik voor irrigatie bezonken water op kamertemperatuur.
 3. Het is belangrijk om de plant te voorzien van een vochtgehalte van minimaal 80%.
 4. Citroenen worden dagelijks uitgezonden, waardoor de film 30-60 minuten wordt geopend.
 5. Citroendozen worden niet op de vensterbank geplaatst. Direct zonlicht is schadelijk voor onrijpe planten.
 6. Onkruid mag niet groeien in de buurt van citroenscheuten.
 7. De temperatuur in de kamer waar de citroen wordt gekweekt mag niet hoger zijn dan + 22 ° C.
 8. In het stadium van het kweken van zaailingen worden citroenen niet gevoerd.

Selectie van zaailingen en verplanten

Wanneer 3-4 echte bladeren op de zaailingen verschijnen, beginnen ze deze in afzonderlijke containers te verplanten. De sterkste en gezondste zaailingen worden gekozen op basis van de volgende criteria:

 1. Crown dichtheid... Neem planten met een kleine afstand tussen de knoppen.
 2. Naalden. Zaailingen worden geselecteerd met een minimum aantal naalden.
 3. Bladeren. Hoe meer bladeren, hoe beter. Ze moeten heldergroen zijn en niet verkruimelen als ze worden geschud.

Alle scheuten met doffe, zwakke bladeren en onontwikkelde stengel worden weggegooid.

Scheuten die geschikt zijn om te verplanten, worden met een vork uit de grond verwijderd. Het is belangrijk om de wortels niet te beschadigen en er een kluit aarde op achter te laten.

Kleipotten met een diameter van minimaal 10 cm en een hoogte van minimaal 20 cm zijn het meest geschikt om te verplanten, de potten worden gedesinfecteerd. Vervolgens wordt een 1 cm dikke drainagelaag op de bodem gegoten, de rest van het volume wordt gevuld met aarde, die wordt bewaterd met warm water. Citroenen worden in individuele potten geplant zonder de wortelhals te verdiepen. Totdat de planten wortel schieten, worden ze beschermd tegen de zonnestralen.

Verdere zorg

Bij het thuis kweken van citroen is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de verzorging ervan. Gebruik de volgende landbouwtechniek na het verplanten van zaailingen in individuele potten.

Verlichting

In de zomer en lente is natuurlijk licht voldoende voor de citroen, mits de pot op een balkon of vensterbank staat. De pot wordt wekelijks enkele centimeters ten opzichte van het raam gedraaid.

Naarmate de dagen korter worden, is er niet genoeg natuurlijk licht. In de winter en de late herfst, om 5 uur, wordt een fytolamp ingeschakeld, gelegen op een afstand van 20 cm van de plant.

Sproeien en water geven

Om een ​​optimale vochtigheid te creëren, wordt de citroen besproeid met stilstaand water op kamertemperatuur. In de zomer gebeurt dit 3 keer per week. In de winter, als de plant in de buurt van de batterij staat, elke dag.

Van het late voorjaar tot het vroege najaar wordt de citroen om de dag bewaterd. In het koude seizoen is het voldoende om de grond twee keer per week te bevochtigen. Gebruik voor irrigatie bezonken water op kamertemperatuur.

Eens per week wordt met een vochtige doek stof van alle bladeren van de plant verwijderd.

De grond losmaken

De volgende dag, na elke watergift, wordt de grond losgemaakt. Gebruik hiervoor een speciale hark voor thuisplanten of een gewone vork.

Topdressing

Gedurende de eerste 2 jaar worden de planten eens per anderhalve maand gevoerd. Volwassen citroenen in de lente-, zomer- en herfstperiodes worden eens per 2-3 weken gevoerd, in de winter - eenmaal per 1,5 maand.

Voor topdressing worden een infusie van berkenbladeren en as, rotte mest 1:10 verdund met water, superfosfaat en speciale complexe meststoffen voor citrusvruchten gebruikt.

Transplantaties

Tot 3 jaar oud worden citroenen eenmaal per jaar in een nieuwe pot overgeplant. Oudere citroenen worden eens in de 2-3 jaar getransplanteerd. Elke keer nemen ze een pot die 5-7 cm groter is dan de vorige.

Temperatuur

De comfortabele temperatuur voor een citrusboom is + 15 ... + 18 ° С. Het is vooral belangrijk om de indicatoren tijdens de bloei te observeren, omdat de plant bij temperaturen boven + 22 ° C bloeiwijzen afstoot. In de winter is citroen comfortabel bij een temperatuur van + 12 ... + 14 ° С.

Vorming

Speciale aandacht wordt besteed aan de vorming van de kroon. Anders komt er geen oogst.

Gebruik het volgende schema:Hoe je thuis een citroen uit een zaadje kunt laten groeien: planten, verzorgen, nuances en fouten

 1. Wanneer de plant een hoogte van 20-30 cm bereikt, wordt de hoofdtak (nul) geknepen.
 2. De volgende opname wordt geknepen op een hoogte van 15-18 cm vanaf de plaats van de vorige knijp. Er moeten minimaal 4 ontwikkelde knoppen op blijven zitten.
 3. De scheuten die uit de knoppen zijn gegroeid, worden geknepen op het niveau van 20-30 cm en na rijping afgesneden op het niveau van 5 cm vanaf het vorige knijppunt.
 4. Elke volgende foto moet 5 cm korter zijn dan de vorige.

De formatie is voltooid op takken van de 4e orde. Op de scheuten van de 3e en 4e orde worden vruchten gevormd.

Moeilijkheden en nuances

Als je voor een citroen zorgt, moet je een paar nuances kennen en voorbereid zijn op mogelijke problemen:Hoe je thuis een citroen uit een zaadje kunt laten groeien: planten, verzorgen, nuances en fouten

 1. Als de citroen in het eerste jaar bloeit, worden alle bloeiwijzen afgesneden, anders besteedt hij al zijn energie aan de bloei en sterft hij af.
 2. In het tweede en derde jaar blijven 2-3 knoppen aan de boom achter, de rest wordt afgesneden. Vanaf het vierde levensjaar worden bloemen op citroen niet aangeraakt.
 3. Om de opbrengst te vergroten, wordt de stam in het tweede levensjaar aan de basis vastgebonden met koperdraad.Geleidelijk aan zal de schors van de plant de ring sluiten.
 4. Als de bladeren van de plant geel worden, is de reden een gebrek aan vocht of voedingsstoffen, stilstaande vloeistof, droge lucht.
 5. In de winter kijken ze hoe de citroen groeit. Als de grootte niet toeneemt, mag hij tijdens de koude periode rusten zonder te eten.

Ziekten en plagen van kamercitroen

Kamerplanten zijn vatbaar voor minder ongedierte dan planten die buiten groeien. Thuis infecteren citroenbomen wormen, bladluizen, spintmijten en schaalinsecten.

Ze bestrijden ze met de volgende methoden:Hoe je thuis een citroen uit een zaadje kunt laten groeien: planten, verzorgen, nuances en fouten

 1. Mechanische manier van vechten... Een zachte tandenborstel of wattenstaafje wordt bevochtigd in een oplossing van wasmiddel. De tool wordt gebruikt om ongedierte van bladeren en takken te verwijderen. Na een dag wordt de zeepoplossing afgewassen met een wattenstaafje gedrenkt in schoon water.
 2. Traditionele methoden. Citroenen worden besproeid met sinaasappelschilinfusie, kruidenafkooksel, tabakinfusie. Aan elk product wordt wasmiddel toegevoegd.
 3. Chemicaliën en biologische producten. Aangekocht geld wordt gebruikt als huis en mechanische middelen niet helpen. Een voorbeeld van een biologisch product is Fitoverm.

Thuis is citroen ziek van schimmel of gommosis. In het eerste geval zijn de bladeren bedekt met een grijze bloei, in het tweede geval vormt zich tandvlees op de takken. Zonder tijdige behandeling sterft de plant.

Bestrijd ziekten met de volgende methoden:

 1. De schors met tekenen van nederlaag wordt schoongemaakt. Het probleemgebied wordt behandeld met kopersulfaat.
 2. Zere plekken worden ingesmeerd met RanNet plantenmedicijn of tuinvernis.
 3. Bladeren die door de schimmel zijn aangetast, worden schoongemaakt met een vochtige doek.

Na behandeling worden de planten gevoerd. Dit zal hen helpen herstellen en niet meer ziek worden.

Gevolgtrekking

Het is mogelijk om thuis een citroen uit een zaadje in een pot te laten groeien. Als je het juiste plantmateriaal kiest en de onderhoudsnormen volgt, heb je in 4-7 jaar niet alleen een mooie sierplant, maar een boom die elk jaar een rijke oogst geeft.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen