Hoe je thuis een citroen op de juiste manier plant, zodat hij geen pijn doet en vrucht draagt

Het enten van een citroen is de gemakkelijkste manier om een ​​boom sneller vrucht te laten dragen en zich als een fokker te voelen. Zelfs op een wilde plant die uit een zaadje is gekweekt, kunnen enten van verschillende variëteiten en hybriden en zelfs andere variëteiten van citrusvruchten gemakkelijk wortel schieten. En het is op citroen dat de eerste vaccinatie-ervaring waarschijnlijk positief is.

Veel mensen zijn bang om deze procedure uit te voeren, maar het kost in feite niet veel geld en tijd en is eenvoudig uit te voeren. Het belangrijkste is om de juiste vaccinatiemethode te kiezen en de stapsgewijze instructies te volgen. Hoe te vaccineren citroen thuis zodat het vrucht draagt ​​- lees verder.

Voordelen van het enten van citroen

Citroenboom binnenshuis, zaad gekweekt, Is wild... Het zal kleine, zure en zure vruchten produceren. Bovendien wordt de eerste vruchtzetting niet eerder dan vijf jaar later verwacht.

Hoe je thuis een citroen op de juiste manier plant, zodat hij geen pijn doet en vrucht draagt

Citroen enten is een proces dat het volgen van instructies vereist en het kennen van een aantal nuances... Daarom weigeren veel beginnende telers het en wachten ze liever lang op vruchtvorming.

Zelfs een persoon die voor het eerst een kamerplant kweekt, kan zelfs een citroen enten aan. Een geënte boom heeft een aantal voordelen ten opzichte van een niet-geënte boom.:

 1. Vruchtvorming naderen. Een ent van een boom die al vrucht heeft gedragen, kan in 1-2 jaar een oogst produceren. Tegelijkertijd wordt de kans dat citroen überhaupt vrucht draagt ​​aanzienlijk vergroot.
 2. Rassenkenmerken. Van zaden van fruit dat in de supermarkt is gekocht, dat kan groeien alleen het wild. Als je een tak van een variëteit in zo'n plant ent, zullen de vruchten variëteit- of hybride kenmerken hebben. Dienovereenkomstig zullen ze groter en smakelijker zijn.
 3. Een andere plant. Op een citroenboom worden niet alleen citroentakken geënt, maar ook grafts van andere citrusplanten. Hierdoor kun je van citroen sinaasappel of limoen laten groeien. Als je de citroentakken verlaat, krijg je een boom die zowel citroenen als andere citrusvruchten zal dragen.

In de meeste gevallen wortelt het transplantaat. Problemen doen zich alleen voor als de vaccinatieprocedure wordt overtreden.

Voorbereiding op vaccinatie

Voordat u thuis citroen plant, moet u zich op deze procedure voorbereiden. Ten slotte tijdens het vaccinatieproces moeten alle gereedschappen en materialen bij de hand zijn.

Materialen en gereedschappen

Het vaccineren van een citroen kost geen geld. Voor deze procedure heeft u materialen en gereedschappen nodig, die elke tuinman in huis heeft:

 1. Hoe je thuis een citroen op de juiste manier plant, zodat hij geen pijn doet en vrucht draagtSnoeischaar of scherp verfmes. Deze gereedschappen maken gelijkmatige sneden in de plant. Voor gebruik worden ze gedesinfecteerd met alcohol of een donkerroze oplossing van kaliumpermanganaat. Een andere mogelijkheid voor decontaminatie is om het metalen onderdeel boven vuur te houden.
 2. Speciale tuintape. Ze hecht de telg aan de stam. Vaak wordt een bijzondere zomer vervangen door gewone bouwtape.
 3. Een stuk puur katoen. De telg is erin gewikkeld.
 4. Tuin var. Gebruikt om secties te desinfecteren. Versnelt de regeneratie van plantenweefsels.
 5. Folie, zak, gesneden fles om een ​​mini-kas te creëren voor de geënte plant.

Er zijn speciale entmessen en snoeischaren... Ze krijgen de meest gelijkmatige sneden, daarom wortelt het transplantaat sneller.

Raad. Als u geen tuingereedschap heeft, kan een chirurgisch scalpel dit gemakkelijk vervangen.In een apotheek kost het minder dan een verfmes in een ijzerhandel.

Scion en onderstamvoorbereiding

Hoe je thuis een citroen op de juiste manier plant, zodat hij geen pijn doet en vrucht draagtDe beste onderstam (basis) is een uit zaad gekweekte citroen... Zo'n zaailing heeft een groter uithoudingsvermogen en er groeien snel nieuwe weefsels naar toe. Daarom is de kans groot dat de telg wortel zal schieten.

De onderstam moet minimaal een jaar oud zijn... Ook op oudere planten worden takken geënt. In dit geval hoeft u niet alle scheuten af ​​te snijden.

Voordat met het enten wordt begonnen, wordt de boom getransplanteerd... Tussen deze procedures moeten minstens twee maanden verstrijken.

De dag voor de vaccinatie wordt citroen overvloedig gedrenkt en gevoed met een groeistimulans... Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom absoluut gezond is. De stam moet worden ontdaan van stof en kaf. Het is beter om de citroen een paar dagen voor de ingreep onder de douche te wassen.

Eenjarige takken worden gebruikt voor telg... Ze moeten een stevige maar veerkrachtige schors hebben. De telg moet minstens 1 knop bevatten. Als de splitsingsmethode wordt gebruikt, worden takken met 2-3 knoppen geselecteerd.

De boom waarvan de tak is gescheiden, moet al meerdere keren vrucht dragen... Anders is het niet mogelijk om de oogst dichterbij te brengen. Elke citrusplant zal het doen. Het moeilijkste is om een ​​citroen en een mandarijn te kruisen, omdat deze langzaam wortel schiet.

Gebruik het uiteinde van de tak om te enten... Het zou voldoende nieren moeten hebben voor de specifieke vaccinatiemethode. Het transplantaat wordt in één snelle beweging onder een hoek gesneden om een ​​gladde snede te krijgen. De plaats waar de tak is gesneden, is bedekt met tuinvernis.

Hoe je thuis een citroen op de juiste manier plant, zodat hij geen pijn doet en vrucht draagt

Citroen wordt eind mei of april geplant... Het is tijdens deze periode dat de meest actieve sapstroom wordt waargenomen, waardoor de tak snel naar de basis kan groeien. Vaccinatie is ook mogelijk in de zomer, maar niet in de winter of herfst.

Als de procedure om de een of andere reden wordt uitgesteldwordt de afgesneden steel gewikkeld in een vochtige doek. Dit voorkomt dat het uitdroogt.

Notitie! Vaccinatie wordt aanbevolen op bewolkte dagen. De afwezigheid van direct zonlicht en hoge luchtvochtigheid zal de telg en het vee helpen samen te groeien.

Methoden voor het enten van citroen

Er zijn twee manieren om een ​​citroen te enten... Ze zijn even populair en elk heeft zijn eigen verdiensten.

U moet de methode kiezen die in het geval van een bepaalde plant gemakkelijker lijkt. Het is beter om beide opties te proberen en de beste voor jezelf te kiezen.

Copulatie

Bij copulatie wordt een citroentakje in de kloof geënt... Deze methode wordt als de gemakkelijkst te implementeren beschouwd. Het is echter niet geschikt voor volwassen citroenen. Het wordt gebruikt voor eenjarige planten.

Correcte vaccinatie-instructie met copulatiemethode:

 1. Hoe je thuis een citroen op de juiste manier plant, zodat hij geen pijn doet en vrucht draagtDe stam van de telg wordt met een snoeischaar doorgesneden zodat een derde van de plant boven de grond blijft. Het zal geen bladeren en knoppen hebben.
 2. In het midden van de telg wordt een spleet van 1,5-2 cm diep gemaakt, hiervoor is het handig om een ​​scalpel of een schildermes te gebruiken, waarbij je het lemmet met zwaaiende bewegingen beweegt. Het is belangrijk om geen enkel deel van de spleet te beschadigen.
 3. Zulk een afstand terugtrekken van de rand van de te enten tak zodat 2-3 bladeren aan de bovenkant blijven en er 2-3 levende knoppen zijn. De snede is gemaakt in een hoek van 45 °.
 4. Het onderste deel van de telg wordt aan beide kanten schuin geslepen. Je zou een dunne wig moeten krijgen die gelijk is aan de lengte van de onderstamdiepte. Het moet dun genoeg zijn zodat de telg niet barst.
 5. Als de bladeren op de onderstam groot zijn, worden ze doormidden gesneden. De middelste bladplaten worden door een derde gesneden. Kleine bladeren raken elkaar niet. Als er greens zijn, niet alleen op de top van de telg, wordt deze afgesneden.
 6. De onderstam wordt zo diep mogelijk in de telg gestoken, waarbij het decolleté met een mes wordt vergroot. In dit geval is het belangrijk dat de telg niet barst en dat de onderstam zo strak mogelijk aan de wanden hecht.
 7. De kruising is stevig omwikkeld met plakband, waardoor er geen open plekken overblijven. Het is belangrijk om de stam niet te strak te spannen om de sapstroom niet te verstoren.
 8. Zo'n afstand trekt zich terug vanaf de kruising zodat er 2-3 knoppen op blijven. De rest van het snijden wordt schuin afgesneden. Op de snijplek wordt een tuinhek aangebracht.
 9. De boom wordt overvloedig bewaterd en besproeid.Er wordt een plastic zak op gelegd die om de pot wordt gebonden.

De zak moet op de plant blijven totdat de geënte tak wortel schiet... Dit zal blijken uit het ontkiemen van scheuten.

Nadat de eerste opnames zijn verschenen, wordt de film enkele uren per dag verwijderd.deze keer geleidelijk toenemend. Wanneer de citroen aan de nieuwe omstandigheden gewend is, wordt de zak volledig verwijderd.

Ontluikend

Bij het ontluiken wordt een citroen geënt met een knop of oog... Dit is de naam van de kruising van het blad en de stam, waarin een nieuwe knop wordt gevormd.

Hoe je thuis een citroen op de juiste manier plant, zodat hij geen pijn doet en vrucht draagt

Het voordeel van ontluiken is dat deze methode zelfs toepasbaar is op volwassen planten.... Het is niet nodig de bovenkant van de boom af te snijden en alleen de stam te behouden.

Referentie. Als ze een citroen en een andere citrus willen kruisen zodat er verschillende soorten fruit aan dezelfde boom groeien, gebruiken ze knop.

Ze voeren het op twee manieren uit... Een van hen wordt knopvorming genoemd in de T-vormige incisie, de tweede - in de kolf.

T-vormige snit

De methode is goed omdat de schors stevig op de nier drukt. Dankzij dit schiet de telg sneller wortel.:

 1. Hoe je thuis een citroen op de juiste manier plant, zodat hij geen pijn doet en vrucht draagt6-8 cm afstand van het oppervlak van de grond langs de steel van de citroen. Op dit niveau wordt een horizontale snede van 1,5 cm lang en een verticale snede van 2,5 cm lang gemaakt. Snijd door alle lagen van de schors zodat deze gescheiden is van de stam.
 2. Een sectie met een knop en een blad wordt verticaal uit de moederplant gesneden. De ent moet 2,5 cm lang en 1,5 cm breed zijn, het blad wordt afgescheurd, alleen de bladsteel blijft over.
 3. Het transplantaat wordt in de snede van de citroen gestoken zodat deze volledig onder de schors gaat en alleen de knop open blijft.
 4. De kruising is strak omwikkeld met tuintape, waardoor open gebieden worden vermeden. Alleen de nier moet bovenop de tape zitten.
 5. De citroen wordt overvloedig bewaterd. De pot met de boom is afgedekt met een zak.

Het pakket wordt verwijderd en de bladsteel wordt afgescheurdalleen als de nier wortel schiet.

Vpklad

In dit geval hebben de steel en de stam (of tak) een snede onder dezelfde hoek.... Ze zijn gewoon in elkaar gezet. De complexiteit van de methode ligt in het feit dat je de twee delen zo moet bevestigen dat ze strak op elkaar aansluiten, niet vallen en niet buigen. Het is niet gemakkelijk, vooral niet voor beginners.

Vaccinatie-instructies op voorraad:

 1. 6-8 cm afstand van het grondoppervlak. Op dit niveau wordt een snede gemaakt van boven naar beneden onder een hoek van 45 °, die eruit moet zien als een ovale fossa van 2,5 cm lang. Het is belangrijk om te proberen de snijplek zo vlak mogelijk te maken.
 2. Van een andere boom (vruchtlichamen) wordt een telg gesneden, waarop 2-3 knoppen zijn, ook onder een hoek van 45 °. Het blad wordt afgescheurd, waardoor alleen de knop en de bladsteel overblijven. De dikte van de onderstam en de dikte van de telg moeten overeenkomen. U moet het plantmateriaal bij de bladsteel vasthouden, zonder de snede aan te raken.
 3. Plakjes van de telg en onderstam worden zo strak mogelijk gecombineerd en vastgebonden met isolatietape zodat er geen vrije gebieden zijn. Alleen de nier zelf mag zich boven het plakband bevinden. Sommige tuinders gebruiken een tandenstoker, rechte stok of ijsstokje om de structuur vast te zetten.
 4. De citroen wordt overvloedig bewaterd. Dek vervolgens af met een tas, die strak om de kofferbak is gebonden.

Hoe je thuis een citroen op de juiste manier plant, zodat hij geen pijn doet en vrucht draagt

Verwijder het pakket pas nadat de scheuten op de tel beginnen te ontkiemen... Dit geeft aan dat de weefsels aan elkaar zijn gegroeid.

Nadat de knop wortel heeft geschoten en de scheut verschijnt, begint de citroen te luchtenhet geleidelijk volledig verwijderen van de verpakking. Breek daarna de bladsteel af die overblijft van het blad. Als je de bladsteel onmiddellijk afbreekt, kan het zijn dat de telg geen wortel schiet.

Notitie! Deze vaccinatie is niet altijd succesvol.

Zorg voor kamercitroen na het kruisen

Tijdens de groei van de plakjes, en ook enige tijd daarna, heeft de citroen speciale zorg nodig. Het is als volgt:

 1. De boom staat op een schaduwrijke plek. Direct zonlicht verkleint de kans op een succesvolle vaccinatie.
 2. Elke dag wordt de zak 10-15 minuten geopend.
 3. De grond wordt tijdens het drogen vochtig gemaakt. Ook het gemalen deel van de citroen wordt besproeid. Gebruik bezonken water op kamertemperatuur.
 4. Om de groei van de telg te versnellen, wordt aanbevolen om het deel van de boom 10 cm erboven af ​​te snijden. Wanneer er scheuten op het transplantaat verschijnen, worden de scheuten eromheen verwijderd.
 5. Op het moment van vaccinatie wordt aanbevolen om een ​​citroen aan een drager te binden.

Lees ook:

Voortplanting van citroen door stekken en de teelt ervan

De beste manieren om citroenen thuis te bewaren

Bruikbare tips

Om de vaccinatie succesvol te laten zijn, het is belangrijk om enkele nuances te kennen:

 1. De meest voorkomende oorzaak van mislukte vaccinatie is lucht die vastzit in de kruising van de plakjes. Dit gebeurt als de sneden niet in elkaar passen of als het plakband niet strak genoeg is opgewonden.
 2. Om de steel of knop te laten wortelen, is het belangrijk dat er geen bacteriën in de snee komen. U moet met steriele handschoenen werken en het gereedschap (snoeischaar en mes) desinfecteren. De plakjes worden niet met de handen aangeraakt.
 3. Om optimaal vocht onder de zak te creëren, is het aan te raden om natte watten in de pot te doen. Dit zal de hoeveelheid water geven helpen verminderen.

Gevolgtrekking

Citroenteelt is optioneel maar wenselijk. Het brengt de eerste vruchtvorming aanzienlijk dichterbij, stelt u in staat om een ​​uit zaad gekweekte plantensoort te maken en geeft u de mogelijkheid om te experimenteren met kruisen.

Wees niet bang om te worden ingeënt met citrusvruchten. Deze cultuur smelt snel en gemakkelijk weefsel. Het belangrijkste is om de juiste methode te kiezen, rekening te houden met alle nuances en te handelen volgens de instructies.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen