Hoe een citroen te planten - stap voor stap instructies

Citroen is een groenblijvende boom met vlezige donkergroene bladeren die een karakteristieke citrusgeur uitstralen. De plant ziet er het hele jaar door aantrekkelijk uit. Het ziet er vooral interessant uit tijdens de bloei en vruchtvorming.

Het voordeel van citrusvruchten is dat ze gemakkelijk worden vermeerderd, niet alleen door gelaagdheid en stekken, maar ook door zaden. In tegenstelling tot de mening van veel beginnende telers, kan een citroen, zelfs generatief gekweekt (dat wil zeggen uit een zaadje), goed bloeien en vrucht dragen. Hoe je thuis een citroen van een steen met je eigen handen plant en de juiste ontwikkeling bereikt, lees verder.

Is het mogelijk om thuis een citroen van een steen te planten?

Je kunt thuis een citroenboom uit een zaadje laten groeien. In dit geval is het mogelijk om al volgend jaar een mooie groene plant te krijgen. Het ontwikkelt zich snel en heeft een mooie vorm. Het belangrijkste voordeel van deze methode is dat de planten die door de generatieve methode worden vermeerderd, sterker, sterker en levensvatbaarder zijn dan citroenen die uit stekken worden verkregen.

Met deze teeltwijze zullen citrusbomen zeker vruchten afwerpen. Dit zal echter niet eerder gebeuren dan 5-8 jaar na het planten. Met de vegetatieve reproductiemethode verschijnen de vruchten op de citroen al vanaf 4 jaar.

Een ander nadeel van de generatieve methode is dat uit zaden die zijn verkregen uit fruit dat in een supermarkt is gekocht, wilde dieren worden verkregen. Het produceert kleinere en zure vruchten. Maar ze worden in grote hoeveelheden gevormd.

Notitie! Er is nog steeds een kans dat een uit zaad gekweekte citroenboom raseigenschappen behoudt.

Al deze nadelen kunnen gemakkelijk worden verholpen door vaccinatie. Als je een ras-telg aan de wilde stam koppelt, combineert de resulterende plant alle voordelen van generatieve en vegetatieve vermeerdering. De boom begint vroeg vruchten af ​​te werpen, verwerft raskenmerken, hij blijkt sterk en winterhard te zijn.

Regels voor het planten van citroenen

De citroenteelt begint met het planten. Deze fase vereist maximale aandacht. Het hangt namelijk van de juistheid van dit proces af of het plantmateriaal zal ontkiemen, of de zaailingen wortel zullen schieten en of de plant vrucht zal dragen.

Selectie van variëteit en zaden

Thuis kun je absoluut elke citroen laten groeien. Het wordt echter aanbevolen om de voorkeur te geven aan ondermaatse variëteiten. Deze omvatten:

 1. Pavlovsky. Een oud ras dat zich onderscheidt door zijn vermogen om te groeien bij gebrek aan licht en vocht.
 2. Mayer. Een mengsel van citroen en sinaasappel. Het heeft oranje geurige vruchten zonder bitterheid. Zoeter dan andere citroenen.
 3. Chinese. De eerste oogst geeft al 2-3 jaar na het planten. De vruchten rijpen snel. Verschilt in hoge productiviteit.
 4. Verjaardag. Bloeit rijkelijk en draagt ​​vrucht. Zure vruchten met een dikke schil bereiken een gewicht van 0,5 kg. In staat om onder alle omstandigheden te binden.
 5. Genua. Hij bloeit en draagt ​​2-3 keer per jaar vruchten. Heeft kleine vruchten met een gewicht tot 150 g Verschilt in hoge smaakkenmerken.Hoe een citroen te planten - stap voor stap instructies

Bij het kweken op zaad is het niet mogelijk om een ​​ras te selecteren. Maar de gewenste optie is gemakkelijk te enten op de stam die is verkregen door de generatieve methode.

Om thuis citroen te laten groeien, is het belangrijk om een ​​geschikt plantmateriaal te kiezen. De vruchten waaruit het wordt verkregen, moeten de meest regelmatige vorm en een uniforme gele kleur hebben.Het is belangrijk dat ze elastisch, rijp en zonder sporen van beschadiging zijn. ziekten en ongedierte.

Pits worden uit het geselecteerde fruit gehaald en voorbereid om te planten:

 1. Selectie van geschikte zaden. Kies voor het planten grote, dichte zaden met een uniforme lichte kleur zonder enige schade. Dunne en zachte botten, exemplaren met vlekken, gaten, sporen van ziekten en plagen zullen niet werken.
 2. Desinfectie. Gedurende 30 min. de botten worden gedrenkt in een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat, waterstofperoxide of "Fitosporin".
 3. Groeistimulatie. Gebruik hiervoor de gekochte voedingsformuleringen "Epin", "Solution", "Heteroauxin". Zelf bereide mengsels, zoals een oplossing van as of aloë-sap, zijn ook geschikt.

De voorbereide zaden worden gebruikt zonder voorafgaande droging. Ze kunnen niet lange tijd worden bewaard. Het wordt aanbevolen om meerdere keren meer plantmateriaal mee te nemen dan daadwerkelijk nodig is. Dit komt door het feit dat niet alle zaden zullen ontkiemen en van de resulterende spruiten moet je de sterkste kiezen. Een paar voorbeelden zullen je helpen te experimenteren met het kweken van geënte en niet-gevaccineerde citroenen.

Advies! Sommige citrustelers pellen de taaie schil eraf, zodat de zaden sneller ontkiemen. In dit geval is het belangrijk om de zaadlobben niet te beschadigen.

Pot- en grondvoorbereiding

Citroenaarde is ook essentieel. Het moet licht, voedzaam en licht zuur zijn. De gemakkelijkste optie is om kant-en-klare citrusaarde te kopen. Het is voordeliger om de grond zelf voor te bereiden op het kweken van citroenen. Hiervoor worden humus, zand, turf en bladaarde in gelijke verhoudingen gemengd.

Hoe een citroen te planten - stap voor stap instructies

Notitie! Paardenrode turf heeft een hoge zuurgraad en is niet geschikt voor het kweken van citroenen. Voor de voorbereiding van de grond wordt gekozen voor laaggelegen zwartveen.

Ongeacht of het gekochte of zelfgemaakte aarde is, het wordt voor gebruik gedesinfecteerd. Om dit te doen, wordt het met kokend water gegoten, in de oven aangestoken of met een donkerroze oplossing van kaliumpermanganaat gegoten.

De zaden worden gezaaid in één gemeenschappelijke container. Ze worden geplant als er twee echte bladeren op de zaailingen verschijnen in een pot van 200-300 ml. De potten worden ook gedesinfecteerd met kaliumpermanganaatoplossing of kokend water.

Je hebt ook een gedesinfecteerd afvoersysteem nodig, bijvoorbeeld scherven, gebroken keramiek, fijn grind.

Citroen stap voor stap planten

Citroen planten:

 1. Een laag drainage van 1-2 cm dik wordt op de bodem van de container gegoten, waarna het vruchtbare mengsel wordt gegoten zodat 2-3 cm vrij blijft tot aan de rand van de pot.
 2. De zaden worden gezaaid tot een diepte van 1-1,5 cm en worden bestrooid met aarde, die licht verdicht is.
 3. De grond wordt bevochtigd met warm water met toevoeging van een groeistimulator uit een spuitfles.
 4. Van bovenaf is de container bedekt met glas of film. Daarna legden ze het op een warme plaats.

Regels voor zelfgemaakte citroenverzorging

Een goede verzorging van een citroen in een pot is een garantie voor volledige ontwikkeling, bloei en vruchtdragende planten. Eventuele fouten in de teelt veroorzaken vergeling en vallen van bladeren, citroendood. Daarom is het belangrijk om de basisregels te volgen en rekening te houden met de nuances.

Zorg voor zaailingen

Om zaailingen te laten ontkiemen, is het niet voldoende om ze correct te planten. Het is belangrijk om de nodige voorwaarden te bieden en zorg:Hoe een citroen te planten - stap voor stap instructies

 1. De kas wordt regelmatig geventileerd. Om dit te doen, wordt het dagelijks 15-30 minuten verwijderd. Tijdens het luchten mag er geen tocht in de kamer zijn.
 2. De grond wordt tijdens het drogen vochtig gemaakt. Dit wordt gedaan met een spuitfles om de grond niet te eroderen en de zaden bloot te leggen. Gebruik voor irrigatie warm, bezonken water.
 3. De doos met zaailingen moet op een temperatuur van + 24 ... + 26 ° C worden bewaard. Met dergelijke indicatoren kunnen de zaden sneller ontkiemen.

Wanneer de eerste scheuten verschijnen, wordt de duur van het luchten verlengd. Na 7-14 dagen is de film volledig verwijderd.

Terwijl de planten in de gemeenschappelijke bak staan, worden ze bewaterd met warm water uit een spuitfles. Als er twee echte bladeren verschijnen, zitten ze in afzonderlijke containers.

De beste zaailingen worden gekozen om te plukken:

 • de voorkeur gaat uit naar exemplaren met korte internodiën (kleine afstand tussen de nieren);
 • hoe dichter de bast, hoe beter;
 • de plant moet een goede turgor hebben en een heldergroene kleur;
 • bladeren - houd stevig vast aan de scheuten (hoe meer, hoe beter).

Een laag drainage en aarde wordt op de bodem van de transplantatietank gegoten. De zaailing wordt in een pot geplaatst en bedekt met aarde, zonder de wortelhals te verdiepen. Na het verplanten wordt de citroen bewaterd.

Citroenboomverzorging

Het verzorgen van een volwassen citroenboom is eenvoudig. Het belangrijkste is om de basisregels te volgen:

 1. Temperatuur... Moet variëren tussen 19-27 ° C. Optimale waarden worden geacht 20-22 ° C te zijn. In de winter is het raadzaam om de plant te herschikken in een kamer met een temperatuur van 8-12 ° C.Hoe een citroen te planten - stap voor stap instructies
 2. Water geven... In het hete seizoen wordt de citroen dagelijks bewaterd met een kleine hoeveelheid warm, bezonken (bij voorkeur smelt- of regenwater). Dit gebeurt 's ochtends of' s avonds. Na elke watergift wordt de grond losgemaakt. Tegen het einde van de herfst en gedurende de winter wordt de frequentie van drenken teruggebracht tot 1-2 keer per week.
 3. Vochtigheid... Tropische citroen vereist een hoge luchtvochtigheid. Om optimale omstandigheden te garanderen, wordt het dagelijks met warm water besproeid. Als de citrus in de winter in rust is, wordt in deze periode niet gespoten. Staat de plant in een verwarmde ruimte, dan worden er een luchtbevochtiger en bakjes met water naast geplaatst.
 4. Verlichting... De citruspot wordt op de vensterbank op het zuiden of westen geplaatst. Overdag is het gearceerd met een doorschijnend gordijn. Van de late herfst tot het vroege voorjaar is het raadzaam om extra verlichting te plaatsen. Als de citroen in het koude seizoen slapend is, is dit niet nodig.
 5. Vorming... Bijzondere aandacht wordt besteed aan de vorming van de citroen. Het hangt ervan af of de plant vrucht zal dragen. De centrale scheut wordt geknepen wanneer deze een hoogte van 20-30 cm bereikt. Zijscheuten van 1-3 ordes van grootte worden geknepen op het niveau van 15-20 cm. Tegelijkertijd blijven er op elk niveau 3 tot 5 takken over. De stengels van de 4e-6e orde worden niet aangeraakt, omdat daarop vruchten en bloeiwijzen worden gevormd.
 6. de afwas... Citroenblaadjes worden wekelijks afgeveegd met een vochtige doek. Elke maand wordt de plant onder de douche gewassen.
 7. Topdressing... Topdressing wordt eenmaal per 1-2 weken aangebracht. Daarvoor moet de citroen worden bewaterd. Minerale en organische meststoffen wisselen elkaar af. De procedure wordt 's avonds uitgevoerd.

De winkels verkopen kant-en-klare complexe minerale formuleringen voor citrusvruchten, die alle noodzakelijke elementen bevatten.

Kippenmest verdund in water in een verhouding van 1:20 en verrotte mest met water - 1:10 worden gebruikt als biologische voeding.

Folkmedicijnen worden ook gebruikt:

 1. Infusie van groenteschillen. Ze vullen de container tot de helft. De rest van het volume is gevuld met water. De tool wordt 3 dagen aangedrukt. Vervolgens wordt de vloeistof gefilterd en verdund met water in een verhouding van 1: 3.
 2. Thee en koffie. Thee en koffie worden in de grond begraven. De overblijfselen van onafgemaakte drankjes worden in een pot gegoten.
 3. Brandnetel afkooksel. 1 eetl. l. brandnetel brouwsel 1 eetl. water. De tool wordt 4 uur aangedrukt en vervolgens gebruikt om water te geven.

Enten

Wilde citroen wordt geënt om rassenvruchten te verkrijgen en de vruchtzetting te versnellen. De procedure wordt uitgevoerd in het vroege voorjaar of de late herfst.

Het wordt aanbevolen om het wild te vaccineren als het een jaar oud is. Het is het beste om het in een split te doen... Voor deze:Hoe een citroen te planten - stap voor stap instructies

 1. Een steel met 2-3 knoppen wordt gesneden uit een eenjarige tak van een citroenvariëteit die al vrucht heeft gedragen. Ze moet gezond zijn, vrij van tekenen van schade en ziekten.
 2. Het spel is zo gesneden dat alleen de stam zonder bladeren en scheuten blijft. In het midden wordt een split gemaakt.
 3. Bladeren worden afgesneden van de telg. De plaats van de snede wordt geslepen zodat een dunne pin wordt verkregen. De diepte van de spleet moet overeenkomen met de lengte van de wig.
 4. De scion wedge wordt in de splitsing van de onderstam gestoken, zodat ze zo strak mogelijk op elkaar aansluiten.
 5. De kruising is omwikkeld met elektrische tape, waardoor er geen open plekken overblijven.
 6. Natte watten worden om de bouillon gelegd. Er wordt een zak bovenop gelegd die op de pot wordt bevestigd.
 7. De zak wordt dagelijks 10-15 minuten verwijderd. en besprenkel de citroen met warm water. Watten worden tijdens het drogen vochtig gemaakt.

Het feit dat de telg wortel heeft geschoten, blijkt uit de ontwaakte nieren. Daarna wordt de duur van het luchten verlengd, waarbij de kas geleidelijk wordt verwijderd. Verwijder vervolgens de tape.

Hoe en wanneer citroen opnieuw planten

Wanneer het tijd is om een ​​citroen uit een zaadje te verplanten, wordt deze bepaald op basis van de leeftijd:

 1. Tot 5 jaar wordt de plant jaarlijks herladen. Om dit te doen, halen ze het samen met een klomp aarde uit de pot. Alleen drainage en bovengrond worden verwijderd. De plant wordt verplaatst naar een nieuwe pot gevuld met drainage. Het ontbrekende land wordt gewoon opgevuld.
 2. Na 5 jaar wordt de transplantatie om de 3 jaar uitgevoerd. De plant is getransplanteerd. Het wordt uit de pot gehaald en minimaal 2/3 van de aarde wordt verwijderd. Alle droge en rotte wortels worden verwijderd. De plant wordt geplant in een pot gevuld met aarde en drainage.
 3. Wanneer de citroen de gewenste grootte heeft bereikt, worden de transplantaties gestopt. Jaarlijks wordt 3 cm bovengrond verwijderd en vervangen door nieuwe grond.

Na het verplanten krijgt de plant water. Het wordt 2 weken op een schaduwrijke plek geplaatst. Topdressing vernieuwd in een maand.

Gevolgtrekking

Kweek citroen van een bot is niet moeilijk. Citruszaden ontkiemen snel en wortelen goed. Het is alleen belangrijk om het plantmateriaal correct te planten en de sterkste exemplaren uit de resulterende zaailingen te kiezen.

Of de uit het zaad verkregen citroen vrucht zal dragen, hangt af van de verzorging ervan. Zelfs zonder enten zal de plant onder de juiste omstandigheden in 5-8 jaar bloeien en met enten zal het 2 jaar sneller gebeuren.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen