Citroenplagen en ziekten: behandeling en preventie thuis

Binnencitroen vereist constante zorg en aandacht. Het heeft regelmatig water nodig, voeding, vormgeving, zorgen voor een optimale temperatuur en verlichting. Overtreding van de zorgregels leidt vaak tot infectie van de boom met infecties of insecten.

Ziekten en plagen zijn de belangrijkste doodsoorzaak van kamercitroen. Ze stoppen de ontwikkeling van de boom, zorgen ervoor dat de bladeren en scheuten eraf vallen. Dit leidt tot verstoring van de fotosynthese en - zonder behandeling - tot de dood van de plant. Hoe u het probleem op tijd herkent en ermee omgaat - lees verder.

Zelfgemaakte citroenplagen en controle

Ongedierte infecteert zelden citroen thuis. Het is veel waarschijnlijker dat je een dergelijk probleem tegenkomt bij planten die in de volle grond of in een kas staan. Desondanks worden kamerbomen soms aangevallen door insecten en hun larven, teken en wormen.

Dit gebeurt om de volgende redenen:

 • vervuilde grond en plantmateriaal;
 • nabijheid van andere aangetaste kamerplanten;
 • schending van de zorgregels;
 • citroen blootstellen aan de straat of het balkon in de zomer.

Ongedierte parasiteert letterlijk op een citroenstruik. Ze voeden zich met sap, bladeren, scheuten en vruchten van de plant. Bovendien zijn het vaak zij die de boom infecteren met virus- en schimmelziekten.

Citroenplagen en ziekten: behandeling en preventie thuis

Tripsen

Tripsen zijn kleine plagen die zich voeden met citroensap. Zowel volwassen zwarte individuen als doorschijnende larven zijn gevaarlijk voor planten.

Symptomen van tripsschade:

 • vlekken van grijze en zilverachtige schaduw verschijnen op de bladeren;
 • bladplaten zijn bedekt met lichte stippen, fleuren op en vallen eraf;
 • bloeiwijzen zijn vervormd, er verschijnen vlekken op;
 • als je goed kijkt, vallen kleine langwerpige zwarte en doorzichtige insecten op.

Ze bestrijden trips met insecticiden of folkmethoden. Met de eerste methode kun je snel van de plaag afkomen, maar het is gevaarlijk voor mens en milieu. De tweede optie is veiliger, maar de behandeling duurt langer.

Citroentrips verwijderen:

 1. Infusie van zeep en tabak. 40 g tabak wordt in 1 liter kokend water gegoten en drie dagen aangedrukt. Filter de infusie en los er een vijfde van een stuk zeep in op. De resulterende compositie wordt op een boom gespoten. Na een dag wordt het product afgewassen. De behandeling wordt na twee dagen herhaald.
 2. Mosterd-infusie. 35 g mosterd wordt opgelost in 9,5 liter water. Het mengsel wordt gedurende drie dagen toegediend. Voor gebruik wordt het verdund met drie delen water. Gebruikt om planten te sproeien.

Bladluis

Citroenplagen en ziekten: behandeling en preventie thuis

Bladluizen voeden zich met het sap van bladeren en jonge scheuten. Het is een lichtgroen insect dat niet groter is dan 3 mm.

Het ongedierte vermenigvuldigt zich snel en treft alle delen van de plant. Zonder tijdige behandeling droogt de boom snel op.

Wanneer bladluizen worden aangetast, worden de bladeren van de plant bleek en drogen ze uit. De uiteinden van de scheuten vervagen. Het is niet moeilijk om het insect op te merken, omdat het zich in grote kolonies nestelt.

Gebruik de volgende recepten om de plaag van zelfgemaakte citroen te verwijderen:

 1. Zeepoplossing. Los in 5 liter water een half stuk geraspte waszeep op. Het product wordt gebruikt om de aangetaste gebieden te wassen totdat de insecten volledig zijn verdwenen (minimaal drie keer).
 2. Knoflook-infusie. Een grote kop knoflook wordt in 0,5 liter warm water gegoten en gedurende drie dagen toegediend. De infusie wordt gefilterd en gebruikt voor het sproeien van citroen.De procedure wordt een week lang om de dag uitgevoerd en vervolgens om de week herhaald.
 3. Zout oplossing. Los 150 g zout op in 2 liter water. De boom wordt driemaal met tussenpozen van een week met het gereedschap besproeid.

Schild

Citroenplagen en ziekten: behandeling en preventie thuis

Het schaalinsect is een van de gevaarlijkste plagen die citroen parasiteren. De larven blijven aan scheuten en bladeren plakken en worden dan bedekt met een dichte schaal.

Scheden voeden zich met plantensap. Hun aanwezigheid leidt tot uitdroging van bladeren en scheuten. Geleidelijk sterft de plant.

De korstjes zien eruit als bolle ovale of ronde formaties tot 4 mm lang. Afhankelijk van het type zijn ze geel, bruin, zwart. Op de schelpen van sommige larven zijn er patronen en vlekjes.

Notitie! Het moeilijkst te herkennen zijn de gele en lichtbruine schaalinsecten die onzichtbaar zijn op de bladeren.

De schaalinsecten komen niet alleen voor op de scheuten, maar ook op de nerven aan de binnenkant van de bladplaten. Het eerste teken van citroenschade door deze plaag wordt beschouwd als kleverige geelachtige vlekken op de bladeren, die qua consistentie lijken op honing of dikke siroop.

Een wasschild rond de larven beschermt ze tegen de effecten van bepaalde gifstoffen. In tegenstelling tot veel ander ongedierte, kunnen ze niet met gewoon water worden afgewassen.

Tuinders geven er de voorkeur aan om de plaag te bestrijden met de volgende methoden:

 1. De meest effectieve methode om met schurft om te gaan, is het gebruik van insecticiden (Fitoverm, Aktara)... Het geld wordt in de plant opgenomen, waardoor het sap giftig wordt voor de larven. Ze sproeien de boom drie tot vijf keer met tussenpozen van twee weken. Daarna wordt de bovenste laag aarde verwijderd en vervangen door een nieuwe. Citroen wordt gewassen in de douche. Vruchten die in het jaar van de behandeling met insecticiden zijn verschenen, worden niet gegeten.
 2. Anabazinesulfaat met zeep. Om het product te bereiden, wordt 10 g zeep en 4 g anabasinesulfaat opgelost in 2 liter water. Alle delen van asthenie worden afgeveegd met de resulterende oplossing, met bijzondere aandacht voor convexe formaties. Een dag na de behandeling wordt het preparaat samen met de dode larven afgewassen met warm water. De verwerking wordt gedurende een maand om de zeven dagen uitgevoerd.
 3. Kerosine met zeep... 10 g geraspte zeep en 20 g kerosine worden opgelost in 2 liter warm water. De compositie wordt een maand lang elke vier dagen met citroen besproeid.

Spintmijt

Citroenplagen en ziekten: behandeling en preventie thuis
Spintmijt

Spint is een van de meest voorkomende citroenplagenthuis groeien. Het komt de pot binnen via een open raam of vervuilde grond.

Het ongedierte bestaat uit kleine mijten die niet groter zijn dan 2 mm. Afhankelijk van de soort kunnen ze rood, zwart, transparant, oranje, geel en wit zijn.

Notitie! Binnencitroenen groeien meestal spintmijten.

Het ongedierte voedt zich met het sap van jonge scheuten en bladeren. Dit leidt tot uitdroging van bladplaten en scheuten. De plant stopt de ontwikkeling en sterft af. Naast directe schade, draagt ​​het insect virale infecties.

Een vinkje is te herkennen aan de volgende kenmerken:

 1. Aan de onderkant van de bladeren verschijnt een spinneweb. Kleine insecten zijn erin zichtbaar.
 2. Op de bladplaten verschijnen lichtgele stippen. Dit zijn prikplaatsen.
 3. De bladeren worden geel en drogen uit. Ze rollen vaak op tot een buis.

Ondanks het feit dat de spintmijt een gevaarlijke plaag is, is het niet moeilijk om ermee om te gaan. In gevorderde gevallen worden insecticiden gebruikt, maar vaker is het mogelijk om met folkremedies te doen:

 1. Zeepoplossing... Los een halve reep waszeep op in 5 liter water. Citroen en de grond eromheen worden twee keer per week overvloedig met het product besproeid totdat het probleem volledig is verdwenen.
 2. Alcohol oplossing (96%) wrijf de citroenblaadjes in. Neem je een lagere concentratie dan zal de alcohol langdurig verdampen, wat zal leiden tot brandwonden aan de bladeren.
 3. Ultraviolet... Een pot met citroen wordt twee minuten onder een UV-lamp geplaatst. De procedure wordt om de dag uitgevoerd. Het is absoluut onschadelijk voor de plant, maar destructief voor de teek.
 4. Sulfaride-pasta (colloïdale zwavel) 35%.De boom wordt met tussenpozen van twee weken met de tool behandeld. Het wordt niet aanbevolen om het medicijn te gebruiken in het stadium van bloei en vruchtvorming.

Wolluis

Citroenplagen en ziekten: behandeling en preventie thuis

Mealybug is een kleine witte plaag die niet groter is dan 6 mm. Het voedt zich met het sap van de wortels, bladeren, knoppen en scheuten van de plant, wat leidt tot uitdroging en dood.

Een symptoom van een plaag wordt beschouwd als het verschijnen van een witte pluizige bloei en suikerachtige afscheiding. U moet citroen op de volgende manieren behandelen:

 1. Insecticiden ("Karbofos", "Decis"). Citroen wordt besproeid met middelen met een interval van twee weken.
 2. Infusie van knoflook met zeep... Drie hoofden gehakte knoflook worden gedurende drie dagen in 2 liter water geduwd. Vervolgens wordt de infusie gefilterd en wordt er 20 g zeep in opgelost. De boom wordt een maand lang elke drie dagen besproeid.
 3. Een mengsel van zeep, alcohol en tabak. In een liter water worden 40 g tabaksextract, 100 g gedenatureerde alcohol en 100 g geraspte waszeep opgelost. De plant wordt een maand lang elke week met het medicijn besproeid.

Oorzaken van ziekten en hun behandeling thuis

Soms raken citrusvruchten geïnfecteerd met schimmel- en virale infecties. Thuis gebeurt dit om de volgende redenen:

 • ongedierte:
 • stilstaande vloeistof;
 • hoge of lage luchtvochtigheid;
 • koude lucht;
 • vervuilde grond en plantmateriaal;
 • niet-naleving van regels voor bewatering;
 • nabijheid van geïnfecteerde planten;
 • gebrek aan voedingsstoffen.

Gommoz

Hommosis is een schimmelziekte. Het wordt ook wel gomstroom genoemd. De symptomen van de ziekte zien er als volgt uit:

 • longitudinale bruine vlekken verschijnen op de stam en takken;
 • de schors in de aangetaste gebieden sterft en barst;
 • een gouden vloeistof genaamd kauwgom begint uit de scheuren te stromen.

De ontwikkeling van de schimmel veroorzaakt een aantal factoren:

 • verdieping van de wortelhals tijdens het planten;
 • stilstaand vocht;
 • overtollige stikstofhoudende meststoffen.

Om de plant te redden, worden de aangetaste gebieden uitgesneden en bedekt met een dikke laag tuinvernis. De boom wordt besproeid met een oplossing van kopersulfaat.

Mozaïek

Mozaïek is een virale ziekte. Verspreid door insecten en wind. De bladeren van de aangetaste planten zijn bedekt met lichte vlekken, die zich voornamelijk langs de plaat bevinden.

De ziekte reageert niet op behandeling. De aangetaste boom zal vernietigd moeten worden.

Het is interessant:

Hoe mandarijnen te redden van wormen en ziekten.

Kruisbesziekten en hun behandeling.

Anthracnose

Anthracnose is een andere ziekte die flexibel is. Het wordt geactiveerd bij hoge bodem- of luchtvochtigheid en lage temperaturen. Een tekort aan fosfor en calcium draagt ​​bij aan de ontwikkeling van infectie.

Op de bladeren van een zieke plant worden ronde bruine vlekken gevormd met goed gedefinieerde, licht convexe randen. Vervolgens verplaatsen de vlekken zich naar bladeren en fruit.

Voordat de ziekte wordt behandeld, worden de zieke delen van de plant afgesneden. De boom wordt besproeid met een fungicide, zoals Topaas.

Aandacht! Fungiciden zijn giftig voor mensen. Het is belangrijk dat ze niet op borden en voedsel terechtkomen. De vruchten van planten die tijdens en na de bloei zijn verwerkt, worden niet gegeten.

Schurft

Citroenplagen en ziekten: behandeling en preventie thuis

De korst wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Het zorgt ervoor dat de bladeren, scheuten en vruchten van de citroen eraf vallen.

Met de ontwikkeling van de ziekte verschijnen kleine roze of bruine wratten aan de onderkant van de bladplaat. Aan hun bovenkant bevindt zich een verlaagd gedeelte, waarin de bocht zich bevindt. Van de bladeren verspreidt de infectie zich naar fruit en scheuten. Alle getroffen onderdelen zijn gevallen.

Om de citroenboom te redden, worden alle geïnfecteerde delen opgelicht. Plaatsen van stekjes van scheuten worden besmeurd met tuinpek. De plant wordt besproeid met een oplossing van 1 theelepel. kopersulfaat en 3 liter water.

Roetzwam

De roetzwam in de latere ontwikkelingsstadia bedekt alle delen van de plant. Dit leidt tot verstoring van de fotosynthese, stopzetting van de ontwikkeling en dood van de citroen.

De redenen voor het verschijnen van de ziekte zijn als volgt:

 • afvalproducten van ongedierte op bladeren en scheuten;
 • hoge luchtvochtigheid in de kamer;
 • schending van het temperatuurregime.

Bij infectie verschijnen er kleine stukjes zwarte tandplak op de bladeren. Ze worden geleidelijk groter en bedekken de hele plaat. De infectie verspreidt zich naar fruit en scheuten.

Om de ziekte te genezen, veegt u de aangetaste gebieden af ​​met een vochtige doek. Daarna worden ze behandeld met een biologisch preparaat, bijvoorbeeld "Fitosporin". Ze sproeien het grondgedeelte van de plant en geven de aarde water in een pot.

Wortelrot

Wortelrot is een schimmelinfectie die de wortels aantast. Het is moeilijk om het aan het begin van de infectie op te merken. De eerste tekenen verschijnen wanneer het grondgedeelte van de plant verdort.

Wortelrot treedt op als gevolg van begraven aanplant, onjuiste transplantatie, water geven met koud water en wateroverlast van de grond.

Er worden een aantal maatregelen genomen om het te behandelen:

 1. De plant wordt uitgegraven en uit de grond gewassen. De wortels worden onderzocht op beschadigingen, de beschadigde plekken worden afgesneden.
 2. De wortels worden een half uur gedrenkt in een oplossing van kaliumpermanganaat, daarna worden de uitgesneden plekken bedekt met tuinvernis. De citroen wordt enkele uren geweekt in een wortelstimulator.
 3. De plant wordt getransplanteerd in gedesinfecteerde grond.

Kanker

Citruskanker is een virale ziekte. Het wordt verspreid door ongedierte en wind. Planten met een verzwakt immuunsysteem zijn er het meest kwetsbaar voor.

Symptomen van citruskanker:

 • kleine rode ronde vlekken met een gele rand verschijnen op de bladeren;
 • spoedig gaan formaties over in scheuten en vruchten;
 • vlekken vervagen, worden groter;
 • de plant verdroogt.

De ziekte is niet te behandelen. De geïnfecteerde citroen sterft. Zodat het andere planten niet infecteert, wordt het geëlimineerd in de beginfase van de ontwikkeling van de ziekte.

Citroenplagen en ziekten: behandeling en preventie thuis

Preventie van ziekten en plagen van citroen binnenshuis

Ziekten zijn gemakkelijker te voorkomen dan te genezen. Inderdaad, zelfs in het geval van een succesvolle genezing, zal de citroen lange tijd verzwakt blijven.

Preventie omvat de volgende items:

 • naleving van regels voor bewatering;
 • behoud van een optimale luchtvochtigheid;
 • tijdige ongediertebestrijding;
 • desinfectie van tuingereedschap, aarde en plantmateriaal;
 • naleving van het temperatuurregime;
 • genoeg maken topdressing;
 • verplanten in gedesinfecteerde grond en preventieve behandeling van nieuwe planten;
 • wekelijkse preventieve onderzoeken;
 • wekelijkse douche van de plant;
 • sanitair snoeien.

Gevolgtrekking

Ziekten en plagen zijn de belangrijkste doodsoorzaak van kamercitroen. Schimmels, virussen en insecten parasiteren de plant, wat leidt tot het verlies van bladeren, bloeiwijzen, fruit en scheuten, verminderde fotosynthese en verminderd uithoudingsvermogen.

Hoe eerder de behandeling begint, hoe meer kans u heeft om de boom te redden. Daarom is het zo belangrijk om de symptomen van verschillende ziekten te kennen en te behandelen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen