Waarom zelfgekweekte citroen niet bloeit en wat te doen om het te repareren

De citroenboom wordt vaak thuis gekweekt. De plant is relatief bescheiden in zorg en het vermogen om zelfs in een pot te bloeien en vrucht te dragen. Citroen ziet er tijdens de bloei nog indrukwekkender uit dan tijdens het vruchtlichamen - het is bedekt met veel delicate witte bloemen met een delicaat aroma. Na de bloei verschijnen eierstokken en helder fruit.

Als de citroen niet bloeit, heeft de citrusteler fouten gemaakt in de verzorging. Dit proces wordt beïnvloed door verschillende factoren. Als ze erover weten, kan zelfs een beginner het gewenste effect bereiken. Lees verder voor informatie over wat u moet doen als de citroen niet bloeit.

Waarom citroen thuis niet bloeit

Waarom zelfgekweekte citroen niet bloeit en wat te doen om het te repareren

De eerste bloei van citroen, mits de juiste zorg, wordt 3-7 jaar na het planten waargenomen, afhankelijk van de variëteit. Op dit moment worden verschillende bloeiwijzen op de plant gevormd. Verder neemt hun aantal toe. Als de plant comfortabel is, bloeit hij zijn hele leven elk jaar.

Notitie! Als de citroen 1 of 2 jaar na het planten bloeit, zullen de bloeiwijzen moeten worden afgesneden. Anders neemt valse bloei alle kracht van de plant en opnieuw bloeit deze niet snel.

Als de citroen niet bloeit, zijn de zorgregels geschonden. Ook doet zich vaak een soortgelijk probleem voor als de boom nog te jong is. Sommige soorten bloeien pas 7-10 jaar na het planten.

Waarom citroen niet bloeit:

 1. Onjuiste watergift. Als je de citroen water geeft met een lagere temperatuur dan binnenshuis, zal de boom pijn gaan doen en zullen de bloeiwijzen niet verschijnen. Bij onvoldoende watergift vormt de plant geen bloeiwijzen of werpt deze af, zodat het laatste vocht er niet naar toe gaat. Bij een teveel en stagnatie van vocht rot het wortelstelsel en kan het geen vloeistof meer opnemen, wat ook bijdraagt ​​aan het laten vallen van bloeiwijzen.
 2. Ongemakkelijke temperatuur. Citroen bloeit niet bij temperaturen onder + 15 ° C. Tegelijkertijd werpt het zijn bloeiwijzen af ​​bij temperaturen boven + 30 ° C. Het probleem doet zich ook voor als de boom in de tocht staat of wordt blootgesteld aan plotselinge temperatuurschommelingen.
 3. Gebrek aan overwintering. Onder natuurlijke omstandigheden, in de winter, is de citroen in rust, waarna hij wordt hersteld en kracht krijgt voor het volgende groeiseizoen. Als hij thuis niet wordt voorzien van optimale omstandigheden en een lagere temperatuur, is de boom in het voorjaar uitgeput.
 4. Gebrek aan kunstmest. Citroen is kieskeurig over de samenstelling van de grond. Een potplant mist voedingsstoffen uit de grond. Als je het niet maakt voeding, zal de boom niet de kracht hebben om bloeiwijzen te vormen. Het probleem doet zich ook voor wanneer een te grote hoeveelheid stikstof wordt toegediend, wanneer alle plantaardige middelen worden gebruikt om groene massa op te bouwen.
 5. Gebrek aan verlichting. Het is belangrijk om de boom 12 uur daglicht te geven. Bij gebrek aan verlichting kan het groeien, maar het zal geen bloeiwijzen weggooien. Bij blootstelling aan direct zonlicht zullen er brandwonden op de bladeren verschijnen, de boom zal beginnen te vervagen.
 6. Onjuiste formatie... Bij beginnende tuinders vertakt de citroenboom vaak niet, maar groeit hij in de vorm van een gebogen stam met 2-3 scheuten. Bloeiwijzen worden alleen gevormd op takken van de 4e-6e orde. Dit komt omdat, zonder thuis te knellen, nieuwe scheuten extreem langzaam worden gevormd. Bij een buitensporig aantal scheuten wordt alle kracht van de boom besteed aan de vorming van groene massa, en niet aan bloeiwijzen.
 7. Groeien uit zaden. In dit geval zal de eerste bloei niet na 3-4 jaar moeten wachten (zoals bij vegetatieve vermeerdering), maar na 5-10 jaar.
 8. In de verkeerde pot planten... Als je een citroen meteen in een te grote bak plant, zal hij zich niet goed ontwikkelen en niet bloeien.
 9. Gebrek aan transfers. Bij het verplanten wordt de grond vernieuwd (zouten hopen zich op in het oude, wat de opname van voedingsstoffen belemmert) en een pot van een geschikte maat wordt geselecteerd. In een strakke bak en arme grond is het niet mogelijk om de citroen te laten bloeien.
 10. Ziekten en plagen. Dit is een van de meest voorkomende redenen waarom een ​​citroen weigert te bloeien. Meestal wordt dit symptoom veroorzaakt door infectie met schimmelziekten, bladluizen, spintmijten en trips.

Wat te doen en hoe je citroen laat bloeien

Om een ​​citroen te laten bloeien, is het belangrijk om alle factoren die dit voorkomen te verwijderen en voor de juiste zorg te zorgen. Meestal is het handig om een ​​aantal trucs in combinatie te gebruiken.

Temperatuur en verlichting

Tijdens het groeiseizoen moet de citroen in een temperatuurbereik van +18 tot + 26 ° C liggen. De optimale indicator is + 20… + 22 ° C.

De plant verdraagt ​​geen plotselinge temperatuurschommelingen. Als u het bijvoorbeeld in de zomer naar buiten brengt zonder voorafgaande uitharding, zal het pijn gaan doen en niet bloeien. Daarom wordt hij getemperd voordat u de boom de straat op brengt, het huis binnenbrengt of verwijdert voor de winter. Eerst worden ze gedurende 30 minuten in nieuwe omstandigheden gebracht, de volgende dag wordt de verblijfsduur verdubbeld. Geleidelijk wordt deze tijd op een dag gebracht. Pas daarna blijft de citroen voorgoed op de nieuwe plek.

Tocht is ook schadelijk voor de plant. Daarom mag u het raam niet openen als het buiten koel weer is.

Notitie! In de zomer gedijt citroen op een glazen veranda.

Citrus heeft 12 uur daglicht nodig. In dit geval moet de verlichting intens zijn. Het is het beste om op een vensterbank in het zuiden, zuidwesten of zuidoosten te planten. Het wordt niet aanbevolen om het bij het noordelijke raam te plaatsen.

Tegelijkertijd verdraagt ​​de boom geen direct zonlicht. Om hem van 12.00 tot 16.00 uur comfortabele omstandigheden te bieden, is het raam bedekt met een doorschijnend gordijn.

Water geven en vochtigheid

Waarom zelfgekweekte citroen niet bloeit en wat te doen om het te repareren

Water van hoge kwaliteit is de sleutel tot een goede citroengroei... Om de boom te laten bloeien en vrucht te dragen, is het belangrijk om de basisregels voor het bevochtigen van de grond te volgen:

 1. In het hete seizoen krijgt de boom dagelijks water. Als het buiten warm is, maar niet heet, doen ze het om de dag.
 2. Na elke watergift wordt de grond losgemaakt om de aarden korst te verbreken, wat de normale luchtuitwisseling in de wortels verstoort en het vasthouden van vocht bevordert.
 3. Gebruik voor irrigatie bezonken water op kamertemperatuur.
 4. Om te voorkomen dat het water stagneert, moet de pot drainage en speciale gaten hebben.
 5. De grond wordt 's morgens vroeg of na zonsondergang bevochtigd.

Water wordt niet alleen verdedigd zodat het opwarmt tot kamertemperatuur, maar ook om chloor te verwijderen. Deze stof veroorzaakt ijzertekort en chlorose, wat ook gepaard gaat met een gebrek aan bloei.

Ervaren tuinders geven de voorkeur aan bodembewatering, waardoor de plant de benodigde hoeveelheid vocht kan opnemen. Om dit te doen, wordt water niet in een pot gegoten, maar in een bak eronder.

Om een ​​citroen te laten bloeien, is alleen water geven niet voldoende. De plant wordt dagelijks besproeid, en op warme dagen - 's ochtends en' s avonds. Gebruik water op kamertemperatuur om te sproeien.

Notitie! Het besproeien van de stengels met warm water versnelt de rijping van het fruit.

Vormgeven en snoeien

Citroen bloeit niet zonder de juiste vorm. Alleen de stam en takken van de eerste orde groeien zelfstandig thuis en de scheuten waarop bloeiwijzen worden gevormd, worden niet gevormd.

Om de gewenste scheuten te laten groeien, wordt snoeien uitgevoerd:

 1. De hoofdstam wordt geknepen wanneer deze 15-35 cm bereikt (afhankelijk van de gewenste boomhoogte). De plaats van de snede wordt behandeld met tuinpek.
 2. De takken van de eerste, tweede en derde orde worden geknepen wanneer ze een lengte van 10-20 cm bereiken en moeten elk minimaal 3 knoppen hebben.Laat 3-4 scheuten van elke bestelling achter en kies de sterkste en gezondste ervan.
 3. De takken van de 4e-6e orde worden niet geknepen. Er worden bloeiwijzen op gevormd, waarvan het grootste deel zich aan de uiteinden bevindt.

Knijpen stimuleert de vorming van nieuwe scheuten. Zonder deze procedure worden takken van de vereiste volgorde vaak eenvoudigweg niet gevormd.

Alle sneden moeten worden gesmeerd met tuinvernis. Gewassen zijn geschikt voor fokken citrus door snijmethode.

Elk jaar voor of na het groeiseizoen wordt sanitair gesnoeid. Verwijder droge, zwakke en beschadigde takken.

Overdracht

Waarom zelfgekweekte citroen niet bloeit en wat te doen om het te repareren

Gedurende de eerste 3 jaar wordt de citroen jaarlijks getransplanteerd volgens de overslagmethode. De plant wordt samen met een klomp aarde uit de pot gehaald en eenvoudig opnieuw gerangschikt in een bak die 2-3 cm groter is dan de vorige. Alleen de oude afvoer wordt verwijderd. Het ontbrekende volume is gevuld met nieuwe aarde. Gebruik voor het verplanten een speciaal grondmengsel voor citrusvruchten of een mengsel van tuingrond, humus en zand. De grond moet worden ontsmet.

Daarna wordt de boom eens in de 2-3 jaar opnieuw geplant. Het wordt uit de pot gehaald en minimaal 2/3 van de oude aarde wordt verwijderd. Onderweg worden rottende en gedroogde wortels doorgesneden. Drainage en aarde worden in een nieuwe pot gegoten. De plant wordt getransplanteerd door het wortelsysteem voorzichtig recht te trekken.

Na minimaal 2 weken verplanten wordt de citroen op een schaduwrijke plaats bewaard. Beperking van de watergift wordt aanbevolen.

Kleibakken zijn het meest geschikt. Ze laten lucht door en voorkomen wortelrot.

Notitie! Als de citroen niet meer bloeit, lost herbeplanting vaak het probleem op.

Topdressing

Waarom zelfgekweekte citroen niet bloeit en wat te doen om het te repareren

Gebruik topdressing om de citrusboom te laten bloeien en vrucht te dragen. Winkels verkopen speciale meststoffen voor citrusvruchten die alle noodzakelijke elementen bevatten, maar veel citrustelers bereiden de voedingsformuleringen zelf.

De basis van minerale dressing voor citroen is fosfor en kalium. Ook ureum en ferrosulfaat zijn nodig. Hout heeft in mindere mate magnesium, calcium, zink, mangaan en koper nodig.

Alle benodigde items worden apart verkocht in tuinwinkels. Ze worden eenvoudig in de juiste verhoudingen gemengd, waarna ze in de grond worden gelegd of verdund met water.

De boom heeft ook organische mest nodig. Meestal worden biohumus, mest of humus gebruikt.

Alle noodzakelijke sporenelementen zijn te vinden in de producten die worden gebruikt in folkremedies. De lijst bevat drie meststofopties waarmee u de citroen kunt laten bloeien:

 1. Visbouillon. 300 g vis of visafval wordt een half uur gekookt in 1 liter water. De bouillon wordt gefilterd en na afkoeling gebruikt voor het besproeien van citroenen.
 2. Kaliumpermanganaat. De boom wordt periodiek bewaterd met een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat.
 3. Thee. 1 eetlepel wordt in de pan gegoten. l. zwarte thee, 2 bananenschillen en 1 eetl. l. brandnetels. Het mengsel wordt 15 minuten gekookt. en laat het een dag brouwen. Vervolgens wordt het gefilterd en gebruikt om water te geven.

Meststoffen worden eenmaal per 1-2 weken aangebracht. Dit gebeurt 's ochtends of' s avonds wanneer de zon inactief is. De plant moet eerst water krijgen.

Overwintering

Het is raadzaam om de citrus elke winter rust te geven. Gedurende deze tijd heeft hij tijd om te herstellen, en in de lente zal hij actief nieuwe scheuten weggooien en bloeien.

Om de citroen van optimale overwinteringsomstandigheden te voorzien, wordt deze in een tochtvrije ruimte met een temperatuur van + 5 ... + 10 ° C gebracht. Met dergelijke indicatoren is extra verlichting en voeding niet vereist. Het is voldoende om de plant 1-2 keer per week water te geven.

Als het niet mogelijk is om een ​​boom in een kamer met een lage temperatuur te plaatsen, is het belangrijk om hem in de winter optimale omstandigheden te bieden voor groei. Om het gebrek aan licht te compenseren, worden 2 fytolampen tegenover de plant geplaatst op een afstand van 20 cm, die 5-6 uur per dag worden ingeschakeld.

In dit geval wordt de grond tijdens het drogen bewaterd en wordt er eenmaal per maand bemesting aangebracht. Een luchtbevochtiger of containers met water worden bij de pot geplaatst.

Enten

Waarom zelfgekweekte citroen niet bloeit en wat te doen om het te repareren

Als citrus, ondanks de juiste zorg, nog steeds niet bloeit, helpt dit om de situatie te corrigeren. enten... Meestal wordt deze procedure uitgevoerd met planten die uit zaad zijn gekweekt, maar soms is het effectief met citroenen.

De moederboom moet al bloeien en dragen, absoluut gezond zijn. Om een ​​telg te krijgen, wordt gekozen voor een eenjarige tak met een semi-verhoute maar flexibele schors.

Als onderstam wordt zowel de gehele stam van de plant (als de zaailing niet ouder is dan 2 jaar) als een van zijn takken gebruikt. De voorraad moet ook sterk en volkomen gezond zijn.

Ziekten en plagen

Waarom zelfgekweekte citroen niet bloeit en wat te doen om het te repareren

Thuis ziekte en ongedierte vallen citroen veel minder vaak aan dan in de tuin. Er kunnen echter enkele problemen optreden, zelfs als de boom in een pot groeit:

 1. Spintmijt. Het wordt gevonden door de spinnenwebben aan de achterkant van de bladeren. Kleine, meestal rode, insecten zijn ook te zien.
 2. Bladluis. Hele kolonies van het ongedierte plakken rond de bladeren en jonge scheuten van de plant, dus je kunt ze gemakkelijk herkennen.
 3. Tripsen. Kleine zwarte of transparante insecten. Als je in de pot blaast, zul je hun beweging opmerken.
 4. Schimmelziekten. Meestal wordt citroen thuis aangetast door zwarte schimmel en anthracnose.

Om van ongedierte af te komen, wordt de boom onder de douche gewassen en vervolgens behandeld met insecticiden of folkremedies (zeepachtig water). Om schimmelziekten te bestrijden, worden fungiciden of folkremedies met een antischimmeleffect (bijvoorbeeld een oplossing van melk met jodium) gebruikt.

Gevolgtrekking

Citroenbloei is afhankelijk van de groeiomstandigheden. Voor het verschijnen van bloeiwijzen is het belangrijk dat de kamer licht en warm is. Voeding, verplanten en vormgeven zijn niet minder belangrijk. Als de regels van een van deze procedures worden geschonden, zal citrus niet bloeien.

Citroen is een pretentieloze plant die echt in staat is om te groeien, zelfs met minimale menselijke tussenkomst. In dit geval zijn bloemen en fruit echter niet te verwachten. Om ervoor te zorgen dat een boom zich correct ontwikkelt, om te behagen met zijn schoonheid en geurige vruchten, heeft hij constante aandacht nodig van een citrusteler.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen