Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Het lijkt erop, welke ziekten heeft binnencitroen? De plant wordt onder gunstige omstandigheden gekweekt, en niet in het open veld, waar hij vele malen meer kans heeft op een invasie. Maar nee, thuis citroen kweken is ook niet eenvoudig. Bladluizen, spintmijten, gommosis, wortelrot - dit is niet de hele lijst met problemen die kunnen optreden als de regels voor de verzorging van de plant niet worden gevolgd.

Oorzaken van het verschijnen van ziekten in zelfgemaakte citroen

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Bij het kweken van subtropische planten in een appartement is het belangrijk om hun biologische kenmerken te observeren, anders begint de plant pijn te doen.

Ziekten van citroenbladeren thuis kunnen niet alleen worden veroorzaakt door de activiteit van pathologische organismen en plagen, maar ook door de banale droge lucht in de kamer, niet-naleving van landbouwtechnologie. Daarom is het bij de eerste tekenen van de ziekte de moeite waard om het microklimaat in het appartement te controleren. Misschien zit het er alleen in en is het mogelijk om het verwelken van de citroen te voorkomen zonder de hulp van medicijnen.

Als referentie. Citroenen houden van warmte en vocht. Met de juiste zorg zal de plant elk jaar vrucht dragen, met 10-30 vruchten per seizoen.

Ziekten van zelfgemaakte citroen komen vaker voor als gevolg van de activiteit van ongedierte van virale en schimmelinfecties, minder vaak als gevolg van fouten in de zorg en onjuist onderhoud. In elk van de gevallen zal de plant zijn ongemak aangeven met de volgende symptomen:

Tekenen kunnen verschillen afhankelijk van het type ziekte.

Sommige onnauwkeurigheden in de zorg veroorzaken de ontwikkeling van ziekten. Mycose treedt bijvoorbeeld op bij overmatig water geven en het niet naleven van de regels van de landbouwtechnologie sluit de verspreiding van infectie door andere planten niet uit.

Ook kan de lemonaria-ziekte worden veroorzaakt:

 • verkeerd geselecteerd substraat;
 • gebrek / overmaat aan bemesting met meststofmengsels;
 • onjuist bodemdrainagesysteem.

Welke ziekten hebben kamercitroen en hun behandeling

De oorzaken en behandeling van citroenziekten zijn verschillend: als een schimmelinfectie met speciale medicijnen kan worden genezen, leent een virale ziekte zich niet voor medicijnen en andere behandelingsopties. De enige manier om dergelijke ziekten te weerstaan, is door competente preventie.

Wortelrot

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Een verraderlijke schimmelziekte met verborgen symptomen. Beïnvloedt het wortelstelsel. De eerste tekenen zijn te zien bij massale bladval:

 • het afstoten van eierstokken;
 • verwelking van bladeren en takken;
 • onderdrukt uitzicht op de boom.

Het is noodzakelijk om alle wortels van de plant zorgvuldig te onderzoeken, rotte en dode gebieden met een mes te verwijderen. Verwijder de restanten van oude grond zoveel mogelijk van het wortelstelsel, behandel de sneden met houtskool of actieve kool. Voor extra desinfectie kunt u de wortels van de plant behandelen met zwakke mangaanoplossingen of een nieuw substraat behandelen. Een andere verplichte aanbeveling is pasteurisatie van nieuwe grond in een oven of boven een stoombad.

Belangrijk. Bij het verplanten van lemonaria, moet u voorkomen dat de wortelhals in de grond wordt verdiept.

Om de terugkeer van mycose uit te sluiten, wordt de getransplanteerde plant indien nodig bewaterd, waardoor stagnatie van water in het substraat wordt voorkomen.

Gommoz

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Een andere naam is tandvleestherapie.Druppels kauwgom (een stroperige substantie die stolt in lucht) vormen zich op het oppervlak van de romp. Onderscheidende symptomen van de ziekte:

 • het verschijnen van roodbruine vlekken op de stam en takken;
 • necrose en barsten van de schors onder de aangetaste gebieden.

Het ontstaan ​​van gommosis is een soort reactie van planten op schade, activiteit van plagen of ziekten. Gomstroom kan ook optreden bij onderkoeling, sterke verdieping van de stam, kaliumgebrek, overtollige stikstof in de bodem.

Volledig vervormde takken worden verwijderd. Van de schors van de stam worden de aangetaste gebieden afgesneden. Snijpunten worden behandeld met een oplossing van kaliumpermanganaat of kopersulfaat en bedekt met tuinvernis. Herhaal dit totdat de vlekken volledig zijn verdwenen.

Als referentie. Onder tuinders worden ongeveer tien opties voor het bereiden van een tuinvernis geoefend. Als u geen zin heeft, is de tool in de uitverkoop te vinden.

Vervolgens moet u de oorzaak van de ziekte identificeren. Bij gebrek aan kunstmest wordt het gewas regelmatig gevoed met kalium en fosfor. Als de regels van de landbouwtechnologie zijn geschonden, moet de plant worden overgeplant in een nieuw substraat en moet er worden gezorgd voor een goed afvoersysteem. In geval van ongedierte, symptomatische behandeling met medicijnen uitvoeren.

Roetzwam

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Het komt voor tegen de achtergrond van de activiteit van ongedierte, als een onafhankelijke ziekte, is het vrij zeldzaam en dat komt door hoge luchtvochtigheid en onvoldoende ventilatie in de kamer. Behoort tot de categorie schimmels, een andere naam is zwart (vanwege de kenmerkende zwarte plaque op de bladeren, vergelijkbaar met ovenroet). Onder de verdelers worden bladluizen, schaalinsecten en wolluizen onderscheiden. Dit ongedierte scheiden een kleverige substantie af die gunstig is voor de ontwikkeling van de menigte.

Het resultaat van de activiteit van de schimmel is de verstoring van het fotosyntheseproces, wat leidt tot de dood van bladeren en een verslechtering van de immuniteit van planten.

Een belangrijk stadium van de behandeling is het wegnemen van de oorzaak. Aanbevolen insecticiden: Aktara, Aktellik. Behandel de plant om de 4-5 dagen met medicijnen. Minstens 3-4 keer. Het is niet nodig om fungiciden te gebruiken; na het verwijderen van het ongedierte zal ook de schimmel verdwijnen.

Symptomatische behandeling omvat:

 • de bladeren verwerken met een oplossing van kaliumzeep, de frequentie van de procedure is eens in de 2-3 dagen;
 • verwijdering en vernietiging van vergeelde en verwelkte bladeren.

Hoe echte meeldauw te behandelen

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Geldt ook voor schimmelziekten. Een van de karakteristieke kenmerken is het verschijnen van een poederachtige witte coating op kleine delen van de bladplaat. Als de stroming loopt, verspreidt deze zich naar de stengels en steeltjes. Aangetast gebladerte wordt geel en verdort, nieuwe scheuten worden vervormd.

Tot de provocerende factoren behoren het gebrek aan snoei, een hoog percentage vocht in de lucht en de bodem en een teveel aan stikstofhoudende meststoffen.

Ten eerste worden de provocerende factoren geëlimineerd:

 1. Verdunning van de verdikte kroon.
 2. Water geven is genormaliseerd.

Kies een goed verlichte en geventileerde plaats voor de plant. Begin 3-4 keer om de 6-7 dagen met fungiciden. De meest effectieve vertegenwoordigers voor de strijd tegen echte meeldauw: "Topaz", "Previkur", "Fundazol".

Op het moment van de behandeling is het de moeite waard om alle minerale meststoffen op te geven.

Schurft en wrat

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Ze behoren tot de groep van schimmelziekten. Bij wratten vormen zich kleine bultjes op de citroenblaadjes, die na verloop van tijd veranderen in grijze wratten. Wratachtige formaties kunnen de bladplaten en vruchten van de plant volledig bedekken.

Tekenen van korst zijn de vorming van ronde vlekken en gezwellen op fruit, bladeren en takken. Naarmate de ziekte voortschrijdt, worden de gezwellen bruin en worden de vlekken op de vruchten groter en rood.

Belangrijk. Een hoge luchtvochtigheid draagt ​​bij aan de verspreiding van ziekten.

Schurft en wratheid veroorzaken het afstoten van de eierstok, wat de vruchtvorming van de plant voor onbepaalde tijd uitstelt. Zonder behandeling sterft de lemonarian.

Om verspreiding van de schimmel te voorkomen, worden alle zieke delen van de citroen weggesneden en verbrand. Verplichte behandeling met fungicide middelen. De grootste efficiëntie wordt aangetoond door een 1% -oplossing van Bordeaux-vloeistof. Om de schimmel volledig te elimineren, moet u de plant 3-5 keer verwerken met een interval van 5 dagen.

Virale ziekten

Virale ziekten van de citroenboom worden als de gevaarlijkste beschouwd. Het wordt voornamelijk overgedragen van een zieke plant naar een gezonde plant. Er zijn geen effectieve maatregelen om virussen te bestrijden.

Tristeza

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Het tristesis-virus verspreidt zich door het floëem, een van de componenten van het vasculaire systeem van de plant, wat leidt tot verstoring of volledige stopzetting van de overdracht van fotosynthetische producten van bladeren naar delen van de plant.

Het wordt overgedragen door insectenvectoren en door middel van geïnfecteerde transplantaten tijdens vaccinatie. De belangrijkste en gevaarlijkste vector van het virus is de citrusbruine bladluis. De gunstige temperatuur voor de ontwikkeling van de ziekte is + 20 ... + 25 ° C.

Wetenschappers hebben een aantal stammen van het virus geïdentificeerd, die worden gekenmerkt door verschillende symptomen, zowel afzonderlijk als in verschillende combinaties:

 • vertraagde plantengroei;
 • vergeling van groeiende scheuten, bladafscheiding;
 • het verschijnen van lichte aderen op de plaatplaten;
 • krimpende vruchten;
 • zweervorming van het hout van de boom (het verschijnen van bolle groeven of "honingraten");
 • de omtrek van de snede van de stammen en takken van zieke bomen krijgt een ongelijke vorm.

De zieke plant wordt vernietigd.

Mozaïek

Het verschijnen van ronde, concentrische of ringvormige chlorotische vlekken en strepen van witte of lichtgele kleur op lemonariabladeren is een typisch patroon voor virale mozaïeken. De ziekte verspreidt zich via gereedschappen, grond en ongedierte... Het kan niet worden behandeld, maar met de juiste landbouwtechnologie en goede omstandigheden kan de geïnfecteerde plant nog enkele jaren leven.

Bij onvoldoende zorg put het virus de citroen uit, waardoor deze volledig sterft. Om besmetting van andere planten te voorkomen, wordt de zieke boom samen met de grond vernietigd.

Kanker

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

De ziekte wordt bepaald door kleine donkerbruine vlekken, die visueel op een tumor lijken. Elke formatie is omgeven door een gele halo, van binnen is er een kleine depressie. Ten eerste verschijnen er vlekken op de bladeren en scheuten, terwijl het virus zich verspreidt, wordt de gevormde eierstok aangetast. Ondanks het feit dat kanker alleen de schil van de vrucht aantast, vallen ze eraf voordat ze volledig zijn gerijpt.

De ziekte ontwikkelt zich langzaam, maar leidt tot de dood van de plant: de scheuten verdraaien en misvormen, bladeren vallen en de eierstokken, takken en stam van de plant zijn bedekt met scheuren en gezwellen. Een zieke citroen moet worden vernietigd.

Belangrijk. Een grote hoeveelheid stikstofhoudende meststoffen kan de ontwikkeling van de ziekte versnellen.

Parasieten op zelfgemaakte citroen

Dit zijn insecten die behoorlijk gevaarlijk zijn voor de plant. Naast het feit dat parasieten zich voeden met plantensappen, de algemene toestand verslechteren, zijn ze ook drager van vele ziekten. Het is moeilijk om ermee om te gaan. Volksmethoden zijn niet effectief, de hulp van insecticiden is vereist.

Bladluis

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Een klein groen insect dat de voorkeur geeft aan sap van jonge scheuten en bladeren. De piek van ongedierte-activiteit vindt plaats in de lente. De eerste tekenen van bladluisinvasie zijn vervorming en verdraaien van de bladplaten. Als je de onderkant van het blad goed bekijkt, zie je kleine insecten. Naarmate de kolonie groeit, wordt ook de rest van de lemonaria aangetast.

Bladluizen beschadigen niet alleen de plant, maar geven ook een plakkerige substantie af, die de gasuitwisseling van de plant verstoort en de ontwikkeling van schimmelziekten veroorzaakt.

Mechanische vernietiging van parasieten is toegestaan ​​in het beginstadium van de infectie (zeepoplossing kan worden gebruikt). De getroffen gebieden worden afgesneden.

Wanneer insecten zich in grote hoeveelheden voortplanten, is een behandeling met insecticiden vereist (Fitoverm, Aktara). Het aantal behandelingen is 3-4 keer, de frequentie is elke 5-7 dagen.

Schilden

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Deze insecten hebben beschermende schilden op hun lichaam, dus ze zien eruit als plaques op een plant. In de kortst mogelijke tijd nestelen de larven zich door de boom en drinken het sap ervan. De bladeren zijn volledig bedekt met schilden, rode of gele vlekken verschijnen op de beschadigde gebieden. De plant verdroogt, zijn immuniteit neemt af en als gevolg daarvan zijn weerstand tegen verschillende soorten infecties.

Het wordt aanbevolen om insecticiden tijdens de behandeling af te wisselen. Besmette delen van citroen worden afgesneden, de uitgesneden plaatsen worden behandeld met tuinvernis. De overige bladeren worden bevochtigd met een sopje.

Spintmijt

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

De mijt voedt zich ook met de celvloeistof van de plant, leeft op het onderste deel van de bladplaat. Lijkt op kleine spinnen met een lichtgele of bruine kleur... Hun karakteristieke kenmerken: het uiterlijk van spinnenwebben rond het opvouwbare gebladerte. De provocerende factoren zijn onvoldoende luchtvochtigheid.

Gebruik een 1% -oplossing van Bordeaux-vloeistof om ongedierte te vernietigen. 4-5 behandelingen zijn voldoende. Folkmedicijnen helpen goed tegen spintmijten. U kunt een aftreksel van knoflook, ui of paardenbloem gebruiken. Als de beproefde methoden niet effectief zijn, is het de moeite waard om chemische middelen te gebruiken ("Actellic", "Anti-tick", "Apollo").

Als referentie. Bij het werken met chemicaliën zijn beschermende kleding, handschoenen en een gasmasker vereist. De oplossing wordt buiten bereid en na verwerking wordt de kamer 30-60 minuten geventileerd.

Wolluis

Het uiterlijk van het ongedierte wordt gegeven door de algemene lethargie van de plant, witte melige vlekken op de grond, kleine witte insecten. Op de plaatsen waar ze zich hebben verzameld, lijkt het erop dat er vuile watten aan de bladeren zijn gehecht. Insecten scheiden honingdauw af - gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van een roetachtige schimmel.

Vanwege het feit dat er volwassenen, larven en eieren op de plant zijn, moet de verwerking cyclisch zijn. Efficiëntie in de strijd tegen parasieten wordt aangetoond door Fitoverm, Aktara, Tanrek, Calypso.

Nematode

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Deze kleine worm is transparant of wit. Net als ander ongedierte voedt het zich het liefst met plantensap, maar nestelt zich in de wortels, waardoor het moeilijk is om ze tijdig te detecteren. Als u een citrusnematode vermoedt, onderzoek dan het wortelsysteem van de citroen. Kleine zwellingen of gezwellen die in necrose veranderen, duiden op de juistheid van de aannames.

Temperaturen boven 40 ° C zijn schadelijk voor ongedierte, dus een van de behandelingsmethoden is warmtebehandeling van de wortels. De boom wordt voorzichtig uit de grond gehaald, de wortels worden onder stromend water gewassen en in heet water "gebaad". Vervolgens wordt de citroen overgeplant in een vers substraat en wordt een kleine dosis contactgif toegevoegd.

Preventie en goede verzorging van de citroenboom

Hoe zelfgemaakte citroenziekten te behandelen

Voor de citruscultuur binnenshuis is de juiste zorg vereist, alleen in dit geval zal de plant u verrassen met de oogst. Citroenen houden van intense verlichting, regelmatig voeding en goede irrigatie. Wanneer de grondbeginselen van landbouwtechnologie worden geschonden, verzwakt de plant en wordt deze kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Naleving van de zorgvoorwaarden minimaliseert de kans op invasie.

Om de gezondheid te behouden, insecten spoelen, moet de plant overvloedig onder de douche worden gewassen. De grond is vooraf bedekt met een film, takken en bladeren worden grondig bevochtigd met water. De procedure wordt maximaal één keer per maand herhaald.

Ook is het bij het kweken van citrusvruchten belangrijk om preventieve maatregelen in acht te nemen:

 1. Inspecteer regelmatig op ongedierte en tekenen van ziekte.
 2. Behandel de kroon met een sopje of een koperoxychloride-oplossing voor periodieke desinfectie.
 3. Verpot de plant elke 2-3 jaar.
 4. Zorg in de winter voor extra verlichting gedurende minimaal 5 uur.
 5. Voer met complexe meststoffen om de immuniteit van planten te verbeteren.

Het is belangrijk om het juiste substraat voor de citroenboom te kiezen, aangezien deze meerdere jaren in dezelfde grond groeit.

Gevolgtrekking

Wees geduldig als je een gezonde kamerplant wilt kweken. De verzorging, hoewel nauwgezet, geeft uitstekende resultaten.Als aan alle bovenstaande voorwaarden is voldaan, zal de citroen het hele jaar door groeien, bloeien en vrucht dragen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen