De voordelen en nadelen van komkommers met honing voor het menselijk lichaam

Komkommers en honing zijn betaalbare en gezonde voedingsmiddelen voor het lichaam. Komkommer bevat veel vloeistof, hoge doses kalium en calcium, verbetert de werking van de hartspier, reinigt de lever, nieren en bloed, verwijdert gifstoffen uit het lichaam en normaliseert de stofwisseling. Honing heeft een antibacteriële, tonische, ontstekingsremmende werking; het wordt gebruikt om hoest, brandwonden, wonden en diabetes mellitus te behandelen.

In de regel worden honing en komkommers afzonderlijk gebruikt, maar in combinatie zullen deze producten nog meer voordelen voor het lichaam opleveren. In het artikel bespreken we de voordelen en nadelen van komkommers met honing voor het lichaam, de eigenaardigheden van hun combinatie, de samenstelling en eigenschappen van producten, hun gebruik bij het koken, volksgeneeskunde en cosmetologie.

Samenstelling, eigenschappen en voedingswaarde

Honing en komkommers onderscheiden zich door hun smaak, voedingswaarde en helende eigenschappen. De lekkerste en gezondste komkommers - eigen oogst, gekweekt zonder toevoeging van pesticiden en andere landbouwchemicaliën.

Wat honing betreft, zijn verschillende soorten nuttig: linde, boekweit, bloemen, acacia - het belangrijkste is dat het product volwassen en natuurlijk is.

Komkommer

Komkommer is 95-97% water. De vruchten bevatten een kleine hoeveelheid proteïne (0,7 g), koolhydraten (3,1 g) en praktisch geen vet (0,1 g). Energiewaarde per 100 g groente - 15 kcal.

De voordelen en nadelen van komkommers met honing voor het menselijk lichaam

De overige 3-5% bevat actieve ingrediënten zoals:

 • pectine;
 • retinol;
 • beta-caroteen;
 • B-vitamines: thiamine, riboflavine, choline, pyridoxine, foliumzuur en pantotheenzuur, folaten;
 • vitamine C (ascorbinezuur);
 • vitamine K;
 • vitamine PP;
 • macronutriënten: calcium, kalium, magnesium, natrium, fosfor;
 • sporenelementen: ijzer, mangaan, fluor, selenium, zink.

Komkommers hebben een veelzijdig gunstig effect op het lichaam: ze activeren het werk van het maagdarmkanaal, neutraliseren wallen en verminderen de ernst van pijn in de spieren. Als antioxidanten neutraliseren ze vrije radicalen, verwijderen ze afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam en vertragen ze het verouderingsproces.

Lieve schat

De voordelen en nadelen van komkommers met honing voor het menselijk lichaam

Afhankelijk van de variëteit bevat honing 13 tot 22% water, 75-80% koolhydraten (sucrose, fructose, glucose) en een kleine hoeveelheid eiwit - 8-10%. Vetten zijn volledig afwezig.

De samenstelling bevat organische zuren, niacine, calcium, kalium, magnesium, natrium, zwavel, fosfor, chloor, jodium, ijzer, mangaan, koper, zink, fluor, B-vitamines: thiamine, riboflavine, pyridoxine, folaten, pantotheenzuur en ook vitamine C, H, PP. Energetische waarde per 100 g product - 320 kcal.

Honing heeft een antibacteriële werking, normaliseert de stofwisseling, verlicht pijn, remt ontstekingen, verbetert de spijsvertering, werkt kalmerend op het centrale zenuwstelsel.

Honing is vooral nuttig bij hypertensie, stomatitis, vitaminetekort, huidziekten, neurosen, wonden en snijwonden (het versnelt het genezingsproces). Fungeert als een profylactisch middel tegen hartinfarct, atherosclerose, ischemische hartziekte.

Als referentie. Natuurlijke honing veroorzaakt op zichzelf zelden allergieën. In de meeste gevallen wordt een allergie voor honing geassocieerd met een product van lage kwaliteit of een verdund product, de aanwezigheid van onzuiverheden in de samenstelling - bijvoorbeeld rietsuiker, chitineuze mijtenschalen.

Kenmerken van de combinatie van komkommer en honing

Komkommers en honing combineren niet alleen goed in smaak, maar vullen elkaar ook aan met geneeskrachtige eigenschappen, versterken elkaars werking. Deze combinatie van producten is toegepast in de keuken, cosmetologie en alternatieve geneeswijzen.

Het nut van komkommer en honing voor het menselijk lichaam wordt erkend door de officiële geneeskunde, daarom worden ze vaak gebruikt als componenten van medicijnen.

De voordelen en nadelen van komkommers met honing voor het menselijk lichaam

Schadelijk voor de gezondheid

Komkommers in combinatie met honing kunnen de gezondheid negatief beïnvloeden als ze in grote doses worden geconsumeerd en in aanwezigheid van contra-indicaties. Mensen die allergisch zijn voor een van de voedingsmiddelen, hebben een grote kans op een lokale allergische reactie in de vorm van jeuk, peeling, huiduitslag, roodheid en zwelling.

Komkommers die buiten hun rijpingsseizoen in de natuur worden gekweekt, zijn potentieel schadelijk voor het lichaam. Om een ​​vroege oogst te krijgen, gebruiken boeren landbouwchemicaliën om de groei en rijping van fruit te versnellen dat toxiciteit kan veroorzaken.

Door de aanwezigheid van aminozuren in de samenstelling, komkommers, in aanwezigheid van ziekten van het spijsverteringsstelsel (gastritis, maagzweer, enterocolitis) in de acute fase, irriteren het slijmvlies, verhogen de pijn, verhogen de zuurgraad van maagsap en verslechteren de prognose voor herstel.

In aanwezigheid van grote stenen in verschillende delen van de urolithiasis, kunnen komkommers, die diuretische eigenschappen hebben, de beweging van stenen veroorzaken, wat de progressie van de ziekte stimuleert, de uitstroom van urine verstoort, de nierfunctie verandert, obstructie van de urinewegen met daaropvolgende beschadiging of dood van de nier.

Nuttige eigenschappen van komkommers met honing voor mannen, vrouwen en kinderen

Komkommers met honing verzadigen het menselijk lichaam met micro- en macro-elementen, vitamines die zorgen voor vitale processen, gunstige omstandigheden creëren voor de normale werking van organen en hun systemen.

De belangrijkste functies van komkommer en honing voor het lichaam:

 1. Van het spijsverteringsstelsel: de opname van andere producten verbeteren, de darmmotiliteit verbeteren, de stofwisseling normaliseren, gewichtsverlies bevorderen, de darmen reinigen van gifstoffen, gifstoffen, overtollig water uit het lichaam verwijderen, de water-zoutbalans regelen.De voordelen en nadelen van komkommers met honing voor het menselijk lichaam
 2. Van de kant van het cardiovasculaire systeem: verhoging van de dichtheid en elasticiteit van de wanden van bloedvaten en haarvaten, verlagen van het cholesterolgehalte, normaliseren van bloedcirculatieprocessen, leveren van ijzer aan het lichaam, verminderen van het risico op atherosclerose, coronaire hartziekte, reguleren van de bloeddruk.
 3. Van het zenuwstelsel: verminder de mate van prikkelbaarheid van het centrale zenuwstelsel, vertraag de hartslag, verhoog de fysieke en mentale prestaties, elimineer spanning, angst.
 4. Van het urinestelsel: de uitstroom van urine verhogen, de galafscheiding verhogen, een ontstekingsremmend effect hebben, de vorming van galstenen voorkomen.
 5. Van het immuunsysteem: de weerstand van het lichaam tegen agressieve externe en interne factoren verhogen, beschermen tegen infectie, de aanhechting en reproductie van pathogenen op het oppervlak van de slijmvliezen voorkomen.

Komkommer heeft ook een laxerend, antipyretisch, analgetisch, krampstillend effect.

Honing is goed voor het gezichtsvermogen, verbetert de conditie van de huid, haar, nagels, versnelt het genezingsproces bij wonden, brandwonden, doorligwonden.

Tijdens zwangerschap en borstvoeding

Komkommer in combinatie met honing tijdens de periode van het dragen van een kind kan en moet worden geconsumeerd, maar met mate en op voorwaarde dat er geen contra-indicaties zijn. Beide producten bevatten foliumzuur, dat betrokken is bij de synthese van aminozuren, bevordert een betere opname van ijzer.

Als referentie. Een tekort aan foliumzuur op korte termijn kan pathologieën veroorzaken die verband houden met een schending van de normale ontwikkeling van het zenuwstelsel bij de foetus.Bij een vrouw manifesteert vitamine B9-tekort zich door prikkelbaarheid, nervositeit, slapeloosheid, vermoeidheid en depressie.

Kalium en magnesium in de groente zijn niet minder belangrijk voor de gezondheid van een vrouw en een ongeboren kind - stoffen reguleren de bloeddruk, bevorderen het geleidende werk van het hart. De plantaardige vezels in komkommers verwijderen overtollig vocht, waardoor wallen worden verminderd. Komkommer vermindert ook de ernst of elimineert volledig het branderige gevoel in de slokdarm, zure boeren.

Na de geboorte van een kind wordt een zogende moeder aanbevolen om honing en komkommers een tijdje uit het dieet te houden. Ongepasteuriseerde honing bevat sporen van de bacterie Clostridium botulinum, die bij inslikken ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken en het zenuwstelsel kan beschadigen. Bij kinderen is de zuurgraad van maagsap niet hoog genoeg om bacteriën te doden.

Komkommers zijn ook ongewenst in de voeding van een zogende vrouw, vooral de eerste 3-5 maanden na de geboorte van een kind. Het verbod wordt geassocieerd met het laxerende effect van de groente, het vermogen om de gasproductie te verhogen, wat bij pasgeborenen koliek en winderigheid kan veroorzaken.

Om af te vallen

Komkommers bevatten veel plantaardige vezels. Het wordt niet door het lichaam opgenomen, maar het verbetert de darmperistaltiek, verbetert de werking van het spijsverteringsstelsel, versnelt de afbraak van vetten, verwijdert gifstoffen, gifstoffen, overtollig water uit het lichaam, waardoor wallen worden verminderd.

Eenmaal in de maag zwellen pectinevezels op, nemen ze vrije ruimte in, heeft een persoon lange tijd geen honger en is er geen behoefte aan snacks.

Als referentie. Vezel verhoogt het uithoudingsvermogen en de prestaties, verhoogt de fysieke activiteit, wat bijdraagt ​​aan extra energieverbruik, gewichtsverlies.

Honing bevat geen vetten, maar is wel rijk aan koolhydraten, in mindere mate aan eiwitten die het lichaam nodig heeft voor verzadiging en vitale functies. Het is ook een bron van vitamines, glucose, waardevolle voedingsstoffen; met dieet en / of goede voeding kan het snoep vervangen.

De waarde van honing voor gewichtsverlies is dat het als glucoseleverancier helpt om het afvallen te voorkomen. Ook in de samenstelling zijn er fytosterolen die cellen beschermen tegen de penetratie van cholesterol, de niveaus van deze verbinding in het bloed verlagen, wat de effectiviteit van gewichtsverlies verhoogt.

Voor verschillende ziekten

De voordelen en nadelen van komkommers met honing voor het menselijk lichaam

Komkommers en honing worden gebruikt om ziekten van het hart en de bloedvaten te behandelen en te voorkomen, zoals atherosclerose, ischemie, arteriële hypertensie en hypotensie, bloedarmoede. De producten worden aanbevolen bij verkoudheid, lever- en nierstoornissen.

Ze worden ook gebruikt als een algemeen tonicum, om de spijsvertering te verbeteren, voor slapeloosheid en neurosen. Honing en komkommer helpen bij huidaandoeningen, brandwonden en wonden, obstipatie.

De traditionele geneeskunde adviseert om regelmatig komkommers en honing te gebruiken als pijnstiller voor mensen die lijden aan artritis, artrose, jicht. Komkommer verlicht hoofdpijn goed, verlicht katers.

Hoe te gebruiken

Er zijn weinig variaties in de combinatie van komkommer met honing. Bij het koken worden salade en groentesap bereid uit producten. Honing wordt ook toegevoegd als een van de ingrediënten. bij het bewaren van komkommers.

Komkommersap met honing

Om een ​​portie van de drank te bereiden, heb je 2 middelgrote jonge komkommers nodig, 1 eetl. honing, 2 el. citroensap, 100 ml water.

Recept:

 1. Spoel komkommers af met water, verwijder staarten, schil ze, snijd ze in blokjes.
 2. Meng honing met citroensap.
 3. Doe komkommers in een blenderkom, voeg het honing-citroenmengsel toe, 50 ml water. Slaan tot dat het glad is.
 4. Voeg dan de rest van het water toe, klop tot een stevig schuim. Voeg desgewenst ijsblokjes toe voor het serveren.

Een eenvoudigere versie van het recept: komkommers kloppen in een blender, vloeibare honing toevoegen, mengen.

Advies... Op basis van smaakvoorkeuren kan komkommersap worden gemengd met wortel, appel, rode biet, selderijsap.

Komkommersalade met honing

Was verse komkommers met schillen, snijd ze in plakjes en doe ze in een vergiet om overtollig sap af te tappen. Meng op dit moment 50 g honing met 60 ml gezuiverd koud water. Hak de dille fijn. Doe de komkommers in een slakom, giet het honingmengsel, bestrooi met kruiden, meng, breng aan de kook.

Regels en normen voor gebruik

De dagelijkse norm voor het combineren van komkommers met honing hangt af van de algemene gezondheidstoestand, leeftijd, de aanwezigheid van bijkomende ziekten en contra-indicaties. De dagelijkse norm van komkommersap voor een gezond persoon mag niet meer dan één liter bedragen, eenmalig - 200-250 ml.

De hoeveelheid vers fruit in de voeding varieert van enkele stuks tot enkele kilo's. Mensen die willen afvallen, kunnen 1,5 tot 2 kg komkommers per dag eten, op voorwaarde dat er geen contra-indicaties zijn.

Als referentie. In aanwezigheid van nierstenen, blaas, andere delen van het urinestelsel is de dagelijkse norm van een komkommer 100-200 g.

Wat honing betreft, wordt een volwassene aanbevolen om 50 g van het product of 2 eetlepels per dag te consumeren. l., voor kinderen ouder dan drie jaar - 20-30 g.Het is verboden honing te verhitten boven 60 ° C, omdat het onder invloed van hoge temperaturen schadelijke stoffen afgeeft die giftig zijn voor het lichaam, waardoor de kans op kanker toeneemt.

Toepassing in cosmetologie

Komkommer in combinatie met honing hydrateert, tonifieert, voedt de huid, verbetert de teint, vermindert huiduitslag, verlicht wallen, bestrijdt roodheid, ontstekingen, vernauwt de poriën.

Een populair recept dat thuis kan worden bereid, is een gezichtsmasker: hak de groentepulp op een rasp of in een blender, pers overtollig sap eruit, voeg 1 theelepel toe. Lieve schat. Breng het product aan op een eerder gereinigd en droog gezicht, u kunt het nek- en decolletégebied vastleggen. Laat het masker 20-40 minuten inwerken (afhankelijk van de conditie van de huid).

Spoel vervolgens af met water op kamertemperatuur, breng een cosmetische crème aan.

Advies... Als u komkommerkringen op uw oogleden aanbrengt, kunt u wallen onder de ogen verwijderen en fijne rimpels gladstrijken.

Bij het koken

Met honing maak je heerlijke krokante komkommers voor de winter.

De voordelen en nadelen van komkommers met honing voor het menselijk lichaam

Ingrediënten voor een pot van 3 liter:

 • ingelegde komkommers - 2 kg;
 • water - 1,5 l;
 • zout - 50 g;
 • honing - 50 g;
 • azijn - 100 ml;
 • chili peper - ½ deel;
 • knoflook - 4-5 teentjes;
 • greens - peterselie, dille, mierikswortelblaadjes, krenten, kersen;
 • specerijen - laurierblad, peperkorrels en piment.

Recept:

 1. Spoel komkommers af, bedek ze met koud water gedurende 4-6 uur.
 2. Leg kruiden op de bodem van een steriele pot, behalve knoflook, wat groenten en dan komkommers.
 3. Kook het water. Giet kokend water over de banken. Laat afgedekt 10 minuten staan.
 4. Giet de pekel terug in de pan en breng aan de kook. Vul de potten gedurende 10 minuten opnieuw.
 5. Giet het laatste water weer af, kook.
 6. Voeg honing, zout, azijn, knoflook toe aan de pot. Giet kokend water over, bewaar.
 7. Banken draai ondersteboven, wikkel 1-2 dagen met een warme deken totdat de conservering volledig is afgekoeld. Bewaar in een kelder of op een koele plaats.

In de volksgeneeskunde

Komkommersap met honing wordt als medicijn gebruikt.... Om dit te doen, moet het geschilde vruchtvlees in een blender met honing worden gedood. Een andere optie is om het vruchtvlees te raspen, in een kaasdoek te doen die in meerdere lagen is gevouwen, en het sap uit te persen.

De dosering en het verloop van de behandeling zijn afhankelijk van de onderliggende ziekte. Bij leverschade tweemaal daags 100 ml drinken, als laxeermiddel en ter voorkoming van hartpathologieën - 200 ml op een lege maag.

Voor ziekten van de bovenste luchtwegen, vergezeld van hoesten, neem 2-3 el. komkommersap met een dagelijkse frequentie van 2-3 keer.

Contra-indicaties

De algemene absolute contra-indicatie voor het gebruik van honing en komkommers is individuele intolerantie voor een of meer componenten van de samenstelling.Omdat komkommer de zuurgraad van maagsap verhoogt, kunnen de vruchten niet worden opgenomen in het dieet voor mensen met gastro-intestinale aandoeningen - gastritis, maagzweren en darmzweren, verhoogde maagzuurgraad.

Verse komkommers hebben een laxerend effect en mogen niet worden geconsumeerd voor darmaandoeningen van verschillende oorsprong. Het extra verlies van water kan het algehele welzijn alleen maar verergeren, de symptomen van diarree verergeren.

De volgende ziekten en pathologische aandoeningen worden verwezen naar relatieve contra-indicaties voor honing:De voordelen en nadelen van komkommers met honing voor het menselijk lichaam

 • maagzweer, gastritis in de acute fase;
 • ernstige vorm van urolithiasis;
 • acute ontsteking aan de alvleesklier;
 • disfunctie van de alvleesklier;
 • psychische aandoening;
 • hypervitaminose.

Het wordt aanbevolen om honing voorzichtig te gebruiken of de hoeveelheid ervan in de voeding te beperken voor mensen die lijden aan diabetes mellitus, die vatbaar zijn voor obesitas, tijdens het geven van borstvoeding.

Gevolgtrekking

Komkommer en honing zijn waardevolle voedingsproducten die het lichaam verzadigen met energie, dienen als bron van vitamines en mineralen. Bij correct gebruik hebben ze een gunstig effect op het lichaam en creëren ze optimale omstandigheden voor de normale werking van de spijsvertering, het zenuwstelsel, de urinewegen en het cardiovasculaire systeem.

De producten hebben een algemeen versterkend effect, versterken en verjongen de huid, verbeteren het gezichtsvermogen, vertragen het verouderingsproces en beschermen tegen griep en infecties. Voordat komkommers in combinatie met honing worden gebruikt bij het koken of in de traditionele geneeskunde, moeten mogelijke contra-indicaties worden uitgesloten.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen