Ui of kapselui - wat is Rocambol-knoflook en hoe u het op de juiste manier laat groeien en verstandig gebruikt

Boog en knoflook Zijn ongewijzigde ingrediënten van bijna elke nationale keuken. Deze aromatische kruiden versterken de smaak van het eten en geven het een pittige toets. Om dezelfde reden weigeren sommige mensen knoflook: het is onaangenaam als je adem een ​​"pittige toon" heeft. Het probleem is eenvoudig op te lossen door knoflook te vervangen door knoflookuien. Het combineert de eigenschappen van beide groenten en de smaak en het aroma zijn veel zachter.

Ontmoet: rocumball-ui - beschrijving, nuttige eigenschappen, kenmerken, teelt- en gebruiksregels.

Ui met knoflooksmaak

Rocambol heeft verschillende namen. Het wordt ui, kapsel, Egyptische ui, Spaanse knoflook, wilde knoflook genoemd.

Ui-rocambol combineert de eigenschappen van twee groenten. Dit geldt zowel voor het uiterlijk als voor de smaak. Tweejarige hoofden lijken op grote knoflook, kunnen een massa bereiken van 300 g.In het eerste jaar na het planten van kruidnagel lijkt het wortelgewas meer op een ui en is het niet verdeeld in kruidnagel.

De bloemen van de plant lijken op paarse bollen, precies dezelfde bloeiwijzen verschijnen in uien. Het gemalen deel van de knoflook lijkt op een krachtige prei.

Referentie! Rocambol was van oorsprong een wilde plant. Daarom is het niet alleen te vinden in tuinen en moestuinen, maar ook in weilanden en weilanden.

Foto van rockambol:

Ui of kapselui - wat is Rocambol-knoflook en hoe u het op de juiste manier laat groeien en verstandig gebruikt

Oorsprongverhaal en interessante feiten

Er wordt aangenomen dat de geboorteplaats van rockambol Centraal-Azië is. Daar wordt het al honderden jaren actief gebruikt voor de bereiding van vis- en vleesgerechten. In de 18e eeuw begon het actief te worden verbouwd in mediterrane landen, in de Noord-Kaukasus en in Europa. De eerste vermeldingen van het kapsel in Rusland verschenen in 1877. Maar tot nu toe wordt deze groente in ons land als exotisch beschouwd.

Interessant! De oude Egyptenaren schreven magische eigenschappen en goddelijke oorsprong toe aan alle planten van het uiensoort. Rocumball werd tijdens zijn hoogtijdagen veel gebruikt door deze grote beschaving.

Soorten sint-jakobsschelp

Rocambol wordt al lang gewaardeerd door landbouwtechnici. Nieuwe variëteiten van deze cultuur werden ook ontwikkeld door Russische fokkers. Binnenlandse knoflookvariëteiten onderscheiden zich door het feit dat ze zelfs in de koudste streken kunnen worden geplant.

Rockamboll-variëteiten:

 1. Olifant rockambol. De gemiddelde bol bereikt 200 gram Een knolgewas kan tot 7 kruidnagels bevatten.
 2. Janissary... Wortelgewicht - tot 100 g.
 3. Parel... Een knoflookkop weegt 50 gram en is pittiger van smaak dan de vorige versies.

Alle gepresenteerde rassen zijn vorstbestendig. Ze zijn geweldig om te kweken in de centrale regio's van Rusland. Klassieke rocumball is meer thermofiel, maar bereikt een groot formaat.

Kenmerken van een kapselboog

Rocambol heeft de eigenschappen van zowel uien als knoflook. Tegelijkertijd verschilt het van deze culturen.

Rockumball-kenmerken:

 • grote maat;
 • minder scherpe smaak en minder uitgesproken geur dan knoflook;
 • uien- en knoflookaroma;
 • het gemalen deel ziet eruit als een prei, en het smaakt naar knoflook.
 • reproduceert door bollen gevormd op de basis van de koppen.

Ui of kapselui - wat is Rocambol-knoflook en hoe u het op de juiste manier laat groeien en verstandig gebruikt

Kenmerken van de groente

Om te begrijpen of het de moeite waard is om rocumball te kweken, is het de moeite waard om vertrouwd te raken met de indrukwekkende kenmerken ervan.

Beschrijving van rocamboll-knoflook:

Parameters Indicatoren
Knolgewas Groot. Het kan 200-300 g groot worden. In sommige gevallen kunnen de koppen wel 400 g worden. Een kop bevat 5 tot 7 tanden. Knoflook-ui-smaak, zacht. Op de snede is het vruchtvlees beige.
Bovengronds deel De steel is krachtig en dik en bereikt een hoogte van 80 cm. Lichtgroene bladeren zijn lang (tot 60 cm) en breed. Ze hebben een knoflooksmaak en geur. Aan één plant worden maximaal 9 bladeren gevormd. Uienknoflook gooit pijlen van 1 m hoog met kleine lila bloemen verzameld in een grote bal.
Reproductie De bloeiwijzen produceren geen zaden. De cultuur plant zich voort door bollen die zich vormen aan de basis van het hoofd. Gemiddeld groeien 10 tot 15 bollen op één rockumbol-kop, die elk 2 tot 4 g weegt, de bollen zijn bedekt met een dichte schaal.
Landingsdata Rocambol kan in de lente of winter geplant worden. In het eerste jaar wordt uit de kinderen een grote ui gevormd, niet in kruidnagels verdeeld. In het tweede jaar duurt het voor kruidnagel, in de vorm van een knoflookkop.

Root samenstelling

Ui bevat eiwitten, koolhydraten, allicine, germanium, magnesium, mangaan, kalium, selenium, calcium, zink, natrium, sulfiden, vitamine A, B, PP, E en C, ijzer, fytonciden, caroteen, etherische oliën.

Het caloriegehalte van 100 g knoflook is 149 kcal. Deze hoeveelheid wortelgewassen is goed voor 6,4 g eiwit, 31 g koolhydraten, 0,5 g vet.

Kapseluien hebben choleretische, antimicrobiële, antivirale, immunomodulerende, vaatverwijdende, bloedverdunnende en anthelmintische effecten. Door Rocambol te gebruiken, kunt u het lichaam van gifstoffen reinigen en de spijsvertering verbeteren.

Hoe Rocumball te planten

Rocambol is een gemakkelijk te telen gewas. Uien kunnen in elke regio van ons land worden geplant. Het wortelt gemakkelijk in het open veld en vereist geen speciale zorg.

Bodemvoorbereiding

Om een ​​hoogwaardige oogst van knoflookuien te krijgen, is het noodzakelijk om de grond goed voor te bereiden op het planten.Regels voor het voorbereiden van de grond voor het planten van rockambol:

 1. Een stuk land waarop eerder peulvruchten, courgette, kool, radijs, koolzaad, komkommers of rogge werden verbouwd, is geschikt voor ui.
 2. Het is beter om ui te planten op een goed verlichte, niet verduisterde plaats.
 3. Minimaal twee maanden voor het planten is het noodzakelijk om de grond op te graven en te verrijken met humus, as en mest.

Voorbereiding van plantmateriaal

Uien of kapsels - wat is Rocambol-knoflook en hoe u het op de juiste manier laat groeien en verstandig gebruiktOm al het plantmateriaal te laten ontkiemen, moet het goed worden bewaard. Voor het planten wordt het voorbereid, waardoor de infectie van Rocumball met plantenziekten wordt voorkomen en het verschijnen van de eerste scheuten wordt versneld:

 1. Dochterbollen worden op maat gesorteerd. Hoe groter ze zijn, hoe groter de sint-jakobsschelpkoppen zullen blijken.
 2. Bewaar de te planten bloembollen op een droge, donkere plaats bij een temperatuur van 25 graden.
 3. Uit de harde schaal komt bolvormig plantmateriaal vrij. Het zal dus gemakkelijker voor hem zijn om te ontkiemen. Dergelijke evenementen worden niet met tanden uitgevoerd.
 4. Voor het planten wordt de zeepok op een plaats met een temperatuur van 0 graden geplaatst. Na 21 dagen te hebben gestaan, wordt het plantmateriaal naar de zon gebracht. Hierdoor kan de rockambol zich snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden in de tuin.
 5. Voordat ze in de volle grond worden geplant, worden de bollen behandeld met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. Het is noodzakelijk om het plantmateriaal er 12 uur in te laten weken.

Belangrijk! Het planten en verlaten van de rockumbol is vergelijkbaar met het telen van knoflook. Deze cultuur onderscheidt zich echter door zijn pretentieloosheid en vorstbestendigheid.

Uienknoflook planten

U kunt de knoflook op verschillende tijdstippen van het jaar planten. De basisregels voor het plaatsen van plantmateriaal in de grond zijn hier niet van afhankelijk:

 1. Graaf greppels van 25 cm breed en maak de grond nat. De afstand tussen de rijen kan variëren van 10 tot 20 cm.
 2. Verdeel de rockumball-bollen op een afstand van 20 cm van elkaar.
 3. Vul de greppels met aarde zonder deze aan te stampen.

De timing van het planten hangt af van hoe snel de rockambol een oogst zal opleveren. Uienvliegen kunt u in de lente, herfst en winter planten.

Ui of kapselui - wat is Rocambol-knoflook en hoe u het op de juiste manier laat groeien en verstandig gebruikt

De winter in

Volgens tuinders namelijk winter ui geeft de grootste opbrengst. Het is mogelijk om op deze manier rockambol te planten in elke regio van ons land.

Minimaal 2 maanden voor het werk moet u de bedden klaarmaken. Het planten van knoflook wordt 14 dagen voor het begin van de eerste nachtvorst uitgevoerd. Gedurende deze tijd heeft het plantmateriaal de tijd om wortel te schieten, maar zal het niet ontkiemen.

De diepte van de sleuf moet 30 cm zijn. Plaats de compost op de bodem van de groef. De dikte van deze laag moet binnen 7 cm zijn.

Mulchen bij het planten van knoflook in de winter is verplicht. Dit beschermt het tegen bevriezing. Hooi, droge bladeren of compost worden gebruikt als mulch.

Voor de herfst

Als je in de herfst uienvliegen plant, veranderen ze het volgende jaar in grote koppen, verdeeld in tanden. In dit geval wordt in september plantmateriaal in de grond geplaatst.

Bij aanplant in de herfst sleuven graven van 10 cm diep Na het planten is het raadzaam om het haar te mulchen.

In het voorjaar

Het werk begint zodra het mogelijk wordt om de grond te graven. Ui is niet bang voor vorst en ontkiemt bij een temperatuur van 5 graden.

Voor voorjaarsbeplanting dient de diepte van de sleuven 10 cm te zijn, voor het planten van de planten goed vochtig maken. Mulchen van de bedden is niet nodig.

Cultuur zorg

Rocumball zorgregels:

 1. Water geven. Kapselui is een vochtminnende plant. Geef hem overvloedig en regelmatig water, zodat de grond niet uitdroogt. Voor deze doeleinden moet u bezonken water gebruiken.
 2. Losmaken. U moet de grond na elke watergift en regen losmaken. Dit voorkomt de vorming van een aardkorst die de normale luchtuitwisseling belemmert.
 3. Topdressing. Zorg ervoor dat u de knoflook twee keer per seizoen voedt. De eerste voeding met stikstofhoudende meststoffen wordt uitgevoerd tijdens de periode van het verschijnen van de eerste zaailingen... De tweede keer dat de cultuur wordt bemest met fosfor-kaliumverbindingen tijdens de vorming van de bollen.

Uien of kapsels - wat is Rocambol-knoflook en hoe u het op de juiste manier laat groeien en verstandig gebruikt

Met welke moeilijkheden kun je te maken krijgen

Om de rockambol gezond te laten opgroeien en u te verrassen met grote hoofden, moet u de toestand in de gaten houden: elke verandering is een teken dat de cultuur iets mist.

De kwaliteit van de knoflookoogst hangt grotendeels af van de samenstelling van de grond. Als de greens verdorren en van tevoren geel worden, is extra voeding nodig. Gebruik speciale meststoffen voor uien en knoflook.

Voorwaarden vereist voor teelt kapsel, ideaal voor onkruid. Daarom is het nodig om de bedden te wieden met rockumbol.

De pijlen met de bloeiwijzen die de plant produceert zijn mooi maar nutteloos. Ze bevatten geen levensvatbare zaden, maar nemen voedingsstoffen op uit wortelgewassen. Daarom moeten ze worden verwijderd.

Voor welke ziekten en plagen is het kapsel vatbaar?

Er zijn niet veel ziekten en plagen in de wereld die knoflook kunnen infecteren. Maar je zult het gewas nog steeds tegen sommigen van hen moeten beschermen:

 1. Fusarium... Het komt tot uiting in de vorm van rotten van de bodem en wortels van de radionata. Veroorzaakt door een schimmel. De redenen voor het uiterlijk worden beschouwd als onjuiste verzorging van planten en schade aan wortelgewassen door insecten. Knoflook en uien kunnen gedurende meerdere jaren niet worden geplant op de bedden die door deze ziekte zijn aangetast.
 2. Wortel mijt... In de meeste gevallen tast het de reeds geoogste ui aan, wat leidt tot uitdroging. Om het uiterlijk te voorkomen, het gewas goed drogen en rotte en beschadigde kroppen direct verwijderen.
 3. Uienvlieg. Dit ongedierte komt via de bodem de bol binnen en eet het van binnenuit op. Strooi eenmaal per week een mengsel van tabak, as en zwarte peper over de bedden om te voorkomen dat het zich vormt.

Oogsten en opslag van gewassen

Uien of kapsels - wat is Rocambol-knoflook en hoe u het op de juiste manier laat groeien en verstandig gebruiktVerzamel de rocumball wanneer de greens geel en droog beginnen te worden. U moet het moment van het uitgraven van het gewas niet uitstellen, aangezien dit kan leiden tot verstrooiing van de koppen in de tanden in de grond.

Als de ui niet op tijd uit de grond wordt gehaald, wordt de houdbaarheid ervan verkort.

Graaf het gewas voorzichtig op om het niet te beschadigen en scheid de bollen niet die geschikt zijn om later te planten. De grond van de koppen wordt met de hand schoongemaakt om ze niet te beschadigen.

Na het oogsten mag het gemalen deel van de koppen niet worden gescheiden. Ze zal toenemen kwaliteit behouden ui. De groenten worden in trossen gebonden of gevlochten en te drogen gehangen.

Controleer de knoflook regelmatig. Verwijder beschadigde en verrotte koppen uit de totale massa. Rocambol kan het beste in dozen worden bewaard.

Waar wordt het gebruikt?

Het gebruik van rockumball is uitgebreid. Het wordt ook gebruikt bij het koken en traditionele geneeskunde.

Ui is geschikt voor het bereiden van warme en koude gerechten. Ze kunnen met succes worden vervangen door zowel uien als knoflook. In de Aziatische keuken wordt het vaak toegevoegd aan vis- en vleesgerechten.

In Siberië werd de smaak van ingemaakte en gezouten rockambol gewaardeerd. Ze zeggen dat het in deze vorm op een kappertje lijkt.

In de volksgeneeskunde wordt rockambol gebruikt voor de behandeling van verkoudheid en virale ziekten, gastritis en hypertensie. Elke dag een groente eten voorkomt leverkanker, verlaagt het cholesterolgehalte en verbetert de conditie van de huid en het haar.

Voordelen van de variëteit

De voordelen van rockumball:

 • grote hoofden;
 • een groot aantal nuttige sporenelementen in de samenstelling;
 • ondanks zijn gelijkenis met knoflook, heeft het een mildere smaak en aroma;
 • makkelijk schoon te maken;
 • pretentieloos in de teelt;
 • reproduceert succesvol op een vegetatieve manier.

Uien of kapsels - wat is Rocambol-knoflook en hoe u het op de juiste manier laat groeien en verstandig gebruikt

Boeren beoordelingen

In ons land wordt rockambol nog steeds slecht verdeeld. Bovendien was iedereen die deze groente probeerde te kweken tevreden met het resultaat.

Irina Belova, Samara: “Sinds een aantal jaren kweek ik in plaats van knoflook rockball. Geen gedoe meer met hem, maar zijn smaak is aangenamer. Het laat geen mildere en karakteristieke geur achter in de mond, maar de gunstige eigenschappen zijn hetzelfde. Ik vind het heel leuk dat de hoofden en tanden enorm zijn. "

Chernousov Roma, Kursk: “Ik hield erg van de Egyptische boog. Geweldige smaak en hoofdomvang. Ik heb geen problemen ondervonden bij het groeien. "

Gevolgtrekking

Rocambol is een kruising tussen uien en knoflook. Het oppervlaktegedeelte lijkt op een prei en het ondergrondse gedeelte lijkt op grote knoflook. De groente bevat alle nuttige sporenelementen van beide gewassen.

Ui is van wilde oorsprong en vereist daarom geen speciale zorg. Het kweken van deze exotische groente kan gemakkelijk worden gedaan door een beginnende tuinman.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen