Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Uien zijn een populair landbouwgewas in Rusland. In een of andere vorm is de groente aanwezig in de recepten van bijna alle eerste en tweede gangen. Verrassend genoeg bevatten uien meer natuurlijke suikers dan appels en peren. Tijdens de warmtebehandeling verdwijnt de bitterheid die inherent is aan uien en krijgt de groente een zoetige smaak. Het is echter niet eenvoudig om in je eentje een broodnodige en nuttige cultuur te kweken. Uienbedden zijn besmettelijk voor ziekten die de opbrengst verminderen of zelfs planten doden.

Het artikel zal u vertellen over schimmel- en virale ziekten van uien, controlemethoden en preventie. U leert wat u moet doen als er een grijze bloei of zwarte vlekjes op de ui verschijnen en hoe u uienziekten tijdens bewaring kunt verwijderen.

Hoe te begrijpen dat de ui ziek is

Ziekten en plagen van uien, batunuien, evenals andere soorten en botanische plantensoorten zijn de belangrijkste reden voor een afname van opbrengst en opslagverliezen.

De cultuur is vatbaar voor ziekten van schimmel-, bacteriële en virale oorsprong... De ontwikkeling van de ziekte wordt vaak geassocieerd met een overtreding regels voor vruchtwisseling en landbouwtechnieken van plantenteelt.

Botanisch behoort de ui tot de leliefamilie. Net als andere leden van deze familie hebben uienplanten bescherming nodig tegen schadelijke micro-organismen en insecten die ziekten overdragen.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Tekenen en symptomen

Ziekten ontwikkelen zich zowel op de bovengrondse delen van de plant als in de bollen. Het is verplicht om ze te bestrijden, anders is er een groot risico om de oogst te verliezen.

De ontwikkeling van de ziekte is aangegeven de volgende tekens:

 • vergeling, verwelking en vervorming van de veer;
 • het verschijnen van vlekken en schimmel op uien;
 • veranderingen in de structuur van weefsels van bladeren en bollen;
 • zwarte stippen op de strik.

Soorten ziekten

Er zijn twee hoofdgroepen van ziekten Luke:

 • schimmel;
 • viraal;
 • bacterieel.

Schimmelziekten van de veer

Uienveer is vatbaar voor infectie:

 • peronosporosis;
 • alternaria;
 • Roest.

Peronosporosis

Peronosporosis of valse meeldauw, - een veel voorkomende schimmelziekte die alle uienrassen treft... In het voorjaar zijn geïnfecteerde zaailingen niet te onderscheiden van gezonde. Maar na 20-30 dagen beginnen de planten te verdorren.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

De eerste tekenen van infectie verschijnen op de toppen van de veren.... Ze worden geel en veranderen van vorm. Dan zijn de bladeren bedekt met gele vlekken. Bij regenachtig weer vormt zich een grijs-paarse bloei. Geleidelijk verspreidt de schimmel zich door de plant en tast de bol aan.

Voorzichtigheid. Schaduw, lage bedden, bewolkt weer leiden tot de actieve ontwikkeling van de schimmel. De dichte beplanting draagt ​​bij aan de snelle verspreiding van schadelijke sporen.

Ziekte vordert actief bij hoge luchtvochtigheid lucht en gematigde temperatuur (+ 15-20 ° С). Onder ongunstige omstandigheden sterft de schimmel niet, maar stopt alleen de ontwikkeling.

Plantgoed van slechte kwaliteit is de bron van infectie. en overtreding van de regels voor vruchtwisseling. Sevok, aangetast door de schimmel, behoudt zijn sporen tot het volgende zaaiseizoen. De ziekteverwekker overwintert op zaden en plantresten in de bodem.

Alternaria

Schimmelziekte komt veel voor in alle uienteeltgebieden... Het gevaarlijkst in warme, vochtige klimaten. Het ontwikkelt zich snel, de eerste symptomen van Alternaria verschijnen binnen een paar dagen na infectie.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Veren krijgen eerst waterige plekken met een wit centrum... Ze nemen geleidelijk toe, worden donkerder en worden bruin-bordeauxrood. De randen van de vlekken zijn omgeven door gele strepen.

Aandacht. De veroorzaker van Alternaria infecteert vaak verzwakte, oude planten met peronosporosis. In dit geval wordt de veer van de ui zwart en sterft af.

Geleidelijk aan treft de ziekte ook de bollen. De weefsels krijgen een waterige structuur, worden dan donkerder, er verschijnt een bruine laag tussen de schubben.

De schimmel overwintert in plantenresten, op zieke bollen en zaden... Tijdens het groeiseizoen worden de sporen door de wind verspreid.

Roest

De veroorzaker is de schimmel Puccinia porri Wint, die houdt van een vochtige warme omgeving... De ziekte is te herkennen aan kleine oranjegele gezwollen plekken, die vervolgens in zwarte stippen veranderen.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Van uienbedden verplaatst de ziekteverwekker zich naar aalbessen en andere struiken... Een van de redenen voor het verschijnen zijn vroege of verdikte aanplant, een overvloed aan onkruid en overmatig water geven.

Moet weten. De schimmel nestelt zich alleen op natte uienveren. In de periode van langdurige regenval kiemen de sporen snel.

Schimmelziekten van bollen

Bollen infecteren de volgende ziekten schimmel oorsprong:

 • nekrot;
 • fusariumrot van de bodem;
 • groene schimmelrot;
 • aspergillose.

Cervicale rot

De ontwikkeling van de ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die zich ontwikkelt in rottend plantenresten... De ziekte is te herkennen aan de vergeling van de uienhals. Geleidelijk wordt de hele bol geel naar beneden.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Het geoogste gewas onderscheidt zich door een onaangename geur en brosheid van schalen... Wanneer het hoofd is doorgesneden, zijn donkere gebieden zichtbaar aan de basis, aan de zijkanten en in de nek. Een foto van uienhalsrot wordt hieronder weergegeven.

Fusariumrot van de bodem

De veroorzaker zit in de bodem... Ten eerste beïnvloedt het de uiteinden van de veren en leidt het vervolgens over de hele lengte tot hun dood. Verspreidt zich geleidelijk verder en veroorzaakt rot van de bol. De weefsels worden zachter en wateriger, de bodemrot verschijnt.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Leidt tot het begin van de ziekte overtollig vocht in de grond, vroegtijdig oogsten, vervuild plantmateriaal.

Het kan handig zijn:

Hoe uien in een plastic fles te laten groeien

Kenmerken van het planten van uien voor de winter

Verwerking van uien voor het planten voor de winter

Groene schimmelrot

De schimmel infecteert de groente tijdens opslag... Het komt tot uiting door het drogen van de schalen van de bollen en het verschijnen van groene schimmel op de bodem en zijkanten. De ziekte manifesteert zich na 2-3 maanden opslag.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Een van de oorzaken van groene schimmelrot zijn mechanische schade tijdens het oogsten, hoge temperatuur (vanaf + 3 ° C) en overtollig vocht (meer dan 60%) in de opslag.

Aspergillose

Aspergillose of zwarte beschimmelde rot, - het grootste probleem bij het bewaren en vervoeren van uien... Tijdens het groeiseizoen is het moeilijk om de symptomen van de ziekte op te merken. Het manifesteert zich door verkleuring van de nek - het is op deze plaats dat de ziekteverwekker de bol binnendringt.

Zwarte schimmelsporen gevonden onder droge schubben bij afwezigheid van uiterlijke tekenen van de ziekte... Ze krijgen een waterige textuur. Na een tijdje groeit het mycelium van de schimmel, er verschijnen zwarte sporen op.

Belangrijk. Aspergillose gaat vaak gepaard met een secundaire infectie die natte bolrot veroorzaakt.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

De ziekte ontwikkelt zich intensief bij onrijpe en ongedroogde uienkoppen... Verhoogde opslagtemperaturen en gebrek aan ventilatie dragen bij aan de ontwikkeling van ziekten. De ziekteverwekker blijft bestaan ​​in zieke bollen en plantenresten.

Virale ziekten

Naast ziekten van schimmeloorsprong, uien zijn vatbaar voor virale infectiesbijvoorbeeld mozaïeken en gele dwerggroei.

Mozaïek

Het mozaïek van groene uien tast zowel de bol als de veer aan. Herken de ziekte door lichtgele vlekken en lichtgroene lengtelijnen op de stelen. De veerrand krult en droogt op. Tegelijkertijd vertraagt ​​of stopt de ontwikkeling van de bol.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Onder de oorzaken van een nederlaag zijn er late aanplant, verdikking van planten, gebrek aan beheersing van bladluizen - een drager van infectie.

Lees ook:

Uienematode en hoe ermee om te gaan

Uienvlieg: hoe te vechten en te winnen

Gele dwerggroei

Gele dwerggroei, of gele strepen, - een virale ziekte die meerjarige uien, sjalotten treft. Prei het is immuun voor dit virus.

Symptomen van een nederlaag - gele strepen op veren en bladvervorming. De greens krullen en gaan liggen, de groei van de bollen vertraagt.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Virus verspreidt zich met plantmateriaal... Ook overgedragen door de parasitaire plantenwortel en enkele bladluissoorten.

Bacteriële ziekten

Het planten van uien wordt beïnvloed door ziekten van bacteriële oorsprong, met name natte bacteriële en zwarte rot.

Natte bacteriële rot en zwarte rot

Veroorzaakt door bacteriën die geoogste gewassen beschadigen... Infectie van planten in de bodem is mogelijk. De schil wordt vochtig, de binnenste weefsels van de bol krijgen een losse structuur, kleverig bij aanraking. Bij het indrukken komt vocht vrij met een onaangename geur.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Redenen voor een nederlaag - hoge bodemvochtigheid, vervuilde grond, schending van bewaarcondities, aantasting van het gewas door insectenplagen.

Controlemethoden

De strijd tegen ziekten begint wanneer de eerste tekenen van schade worden opgemerkt... Anders bestaat het risico van volledig verlies van gewassen en verspreiding van infectie naar andere gewassen.

Volk

Het voordeel van volksmethoden van strijd boven chemische - hun veiligheid voor mensen. Verwerkte aanplant is geschikt voor menselijke consumptie.

Onder de folkremedies wordt sproeien onderscheiden.

De meest effectieve remedies:

 1. Houtas... De oplossing wordt bereid met een snelheid van 50 g per 10 l water. Zowel de bovengrondse plantendelen als het aardoppervlak worden gecultiveerd. Het sproeien wordt één keer per week uitgevoerd.
 2. Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaanZure wei... De behandeling is effectief bij schimmelinfecties. Melkzuurbacteriën vernietigen de schimmel zonder de uienplantages te beschadigen. Gebruik voor het bereiden van de oplossing serum van een gefermenteerd melkproduct (kwark, yoghurt, kefir). De wei wordt verdund met water in een verhouding van 1:10 en gemengd. De aanplant wordt één keer per week besproeid.
 3. Infusie van knoflook... Effectief voor rot, roest, schurft, bladvlekken. Knoflookkoppen worden geplet, verdund met water in een verhouding van 1: 1 en gedurende 10 dagen op een donkere, warme plaats geplaatst. Gebruik voor het sproeien 20 ml oplossing per 10 liter water.
 4. Infusie van plantenbijvoorbeeld paardestaart, brandnetel, alsem. 1 kg vers groen wordt in 10 liter water gegoten. Het mengsel wordt gedurende twee weken toegediend, af en toe roerend. Zodra de fermentatie stopt, is de infusie klaar voor gebruik. Voor sproeien wordt het verdund met water in een verhouding van 1:10.

Chemisch

Als folkremedies niet het gewenste effect hadden, dan ga verder met effectievere chemicaliën.

Aandacht! Uien die voor veren worden gekweekt, worden niet met chemicaliën behandeld.

Van de gebruikte chemicaliën:

 • desinfectie van het tuinbed voor het planten met een oplossing van kopersulfaat (25-30 g / 10 l water);
 • zaailingen sproeien met een oplossing van Bordeaux-vloeistof;
 • behandeling met 0,04% oplossing van zineb of 0,5% oplossing van koperoxychloride (eenmaal tijdens de groeiperiode van groen).

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Van biologische producten, effectief gebruik "Glyokladina", "Fitosporina-M", "Alirina", "Gamaira". Deze fondsen worden tijdens het groeiseizoen 3-4 keer gebruikt. De dosering en wijze van toediening staan ​​vermeld op de verpakking.

Preventiemaatregelen

Regelmatig gebruik van preventieve maatregelen zal aanplant beschermen tegen de ontwikkeling van ziekten. Deze omvatten het naleven van plantregels, teelttechnologie, oogsten en opslag van zaadmateriaal.

Behandeling voor het planten van de site en zaden

De verwerking van de site en het zaad is het uitvoeren van de volgende werkzaamheden:

 1. Verwijderen van organische resten van het bodemoppervlak. Dit geldt voor bollen met wortels en bovengrondse delen van de plant. Als er tekenen van infectie zijn, worden ze verbrand.
 2. De grond graven in de herfst. Dit helpt haar om in de winter grondig te bevriezen en vermindert het aantal ziekteverwekkers.
 3. Verwarm de zaailingen voor het planten 8-24 uur bij + 40 ° C.
 4. Drenken van inoculum in een oplossing van het biologische product "Trichodermin".

Andere trucs

Effectief en preventieve maatregelen:

 1. Naleving van de regels voor vruchtwisseling. Uien worden pas na 3-4 jaar op dezelfde plaats geplant. De beste voorgangers zijn niet-verwante planten (komkommers, pompoen, kool).
 2. Nigella, meerjarige uien en andere soorten apart van elkaar planten.
 3. Periodieke inspectie van planten op geïnfecteerde exemplaren.
 4. Verdunnen van dichte aanplant, onkruid verwijderen.
 5. Morgenochtend water geven.
 6. Naleving van opslagvoorwaarden - op een donkere, koele plaats.

Wat zijn de ziekten van uien en hoe ermee om te gaan

Aanbevelingen en advies van ervaren tuiniers

Oefenen met het advies van ervaren tuiniers, u bespaart uien van ziekten:

 1. Voor het zaaien van uien worden gezoneerde rassen gekozen die resistent zijn tegen rot.
 2. De perken worden regelmatig gewied om de rijen uien goed geventileerd te houden.
 3. Voor het zaaien wordt een gezond zaad geselecteerd zonder de minste tekenen van infectie.
 4. Uien worden geplant op vruchtbare, goed losgemaakte, ademende bodems. Op zware klei en zure gewassen groeit het slecht.
 5. Gebruik tabaksstof, makhorka en zijn infusie, plantenas om ongedierte af te schrikken dat infecties draagt.
 6. Dille en goudsbloemen, geplant rond de omtrek en in de gangpaden, beschermen de ui tegen ongedierte en ziekten.
 7. Uien worden tot begin juli regelmatig bewaterd, daarna wordt de bewatering geminimaliseerd of zelfs helemaal gestopt. Overmatig vocht veroorzaakt de ontwikkeling van schimmelziekten en rot.
 8. De bollen worden bij droog weer geoogst, waardoor mechanische schade aan de kroppen wordt vermeden.
 9. Voor opslag wordt het gewas gedroogd op een droge, goed geventileerde, warme plaats.
 10. Tijdens de bewaring worden de bollen regelmatig gesorteerd, waarbij rotte exemplaren worden verwijderd.

Gevolgtrekking

Ziekten en behandeling van uien, waaronder batun en ui, zijn verre van een ijdele vraag voor tuinders. Om te voorkomen dat de uienbedden door infecties worden beschadigd, moet u de vruchtwisseling observeren, verstandig water geven, het gebied behandelen vóór het zaaien en verdikking van de aanplant vermijden.

De kwaliteit van het zaad is belangrijk, omdat er veel ziekten door worden overgedragen.

4 commentaar
 1. Avatar
  Sergei

  Het materiaal was niet erg goed gekozen. alles is opgestapeld: foto. ziekte en behandeling. Geen samenhang: ziekte, foto's, preventieve maatregelen en controle.

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Bedankt, we zullen er nota van nemen en overwegen voor de toekomst

 2. Avatar
  Victor

  het materiaal is duidelijk gekopieerd niet informatief (((

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Victor, alle materialen op ons portaal ondergaan strikte anti-plagiaat, kopiëren is uitgesloten. Geef aan wat voor soort informatie u in dit artikel ontbrak?

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen