Hoe uien correct plant en tot welke diepte voor de winter

Uien zijn een van de meest voorkomende gewassen, niet alleen in Rusland, maar over de hele wereld. Het is pretentieloos in de zorg, vereist geen speciale agrotechnische technieken, die moeilijk zijn voor beginnende boeren. Vaak treedt er al aan het begin van de herfst een tekort aan gewassen op, dus veel planten een groente voor de winter. Hoe het correct te doen - we zullen het in het artikel vertellen.

Landingsfuncties

Voor teelt voor de winter worden rassen gebruikt die bestand zijn tegen lage temperaturen. Onder de sneeuw moet de aanplant met minimaal 5-7 bladeren plaatsvinden, zodat de bollen een lange winterslaapperiode wachten.

Ter bescherming tegen vroege vorst is de site overdekt. Om oogstverliezen te verminderen, wordt de oogst van winteruien met ongeveer 1/10 verhoogd.Hoe uien correct plant en tot welke diepte voor de winter

Rassen en hybriden

Onder wintergewassen soorten uien populair:

Het planten van rassen die niet bedoeld zijn voor de winterteelt, zal resulteren in het schieten van zware bollen in het voorjaar en verlies van opbrengst.

Wanneer uien planten voor de winter

Hoe uien correct plant en tot welke diepte voor de winter

Voor de winterteelt is het belangrijk om de timing correct te kiezen: te vroeg planten leidt tot de groei van groenten, laat planten laat ze niet wortel schieten. In beide gevallen zullen de meeste planten afsterven.

Bij het bepalen van de timing wordt rekening gehouden met de klimatologische omstandigheden in de regio en de botanische kenmerken van de ui. De optimale gemiddelde dagtemperatuur voor het planten van gewassen in de meeste regio's ligt rond de + 5 ... + 7 ° C.

Belangrijk! De bollen schieten gemiddeld binnen 2 à 2,5 weken wortel.

Landingsdata afhankelijk van de regio

Voor de zuidelijke regio's varieert de timing in het laatste decennium van oktober tot half november. Als de herfst koud is, worden uien eerder geplant.

In centraal Rusland wordt voornamelijk in oktober gezaaid, minder vaak begin november, als de weersomstandigheden het toelaten.

In de Oeral worden winteruien voorzichtig behandeld vanwege het risico van een sterke temperatuurdaling in de herfst en verwering van de sneeuwbedekking. Plantdata in de regio vallen op de kruising van september en oktober, maar de site is beschut tegen vorst.

In Siberië wordt het gewas voornamelijk in het voorjaar aangeplant. Het zaaien in de winter wordt uiterlijk eind september uitgevoerd. De bedden zijn niet alleen bedekt tijdens de herfstvorst, maar ook onder de sneeuw.

Landingtechnologie

De opbrengst van wintergewassen hangt zowel af van het correct geselecteerde ras als van landbouwtechnologie. De grond moet voldoende vruchtbaar zijn om de bollen te laten wortelen. Door voedselarme grond kan het wortelsysteem van planten zich niet vormen en zal het gewas afsterven.

Gewasrotatie

Hoe uien correct plant en tot welke diepte voor de winter

Met de juiste vruchtwisseling kunt u een overvloedige oogst krijgen en de bodem beschermen tegen ziekten en plagen. Goed geselecteerde voorgangers behouden een zekere zuurgraad van de bodem.

Uien worden geplant na:

 • komkommers;
 • peulvruchten: erwten, bonen;
 • koolzaad;
 • bieten;
 • mosterd;
 • pompoenen;
 • courgette;
 • tomaten.

Slechte voorgangers: lente-uitjes, alle soorten knoflook, radijs, rutabagas, kool, selderij, wortelen, peterselie, pastinaak. Deze gewassen draineren de bodem sterk, vooral in termen van stikstof en fosfor die nodig zijn voor wortel- en bladvorming.

Belangrijk! Na aardappelen, alfalfa, klaver is er een hoog risico op aaltjesinfectie.

De tuin voorbereiden

De locatie is gekozen beschermd tegen de wind, goed verlicht, waar sneeuw snel smelt in de lente en smeltwater niet stagneert. De grond moet los zijn met een neutraal zuur-base-evenwicht.Na het oogsten van het voorgangergewas wordt de grond verrijkt met minerale en organische meststoffen, bij voorkeur bij de eerste graaf.

Gebruik hiervoor:

 • humus of compost (één emmer per 1 m2 grond);
 • superfosfaat (2 el. l. per 1 m2) of houtas (100 g per 1 m2);
 • ureum (1 eetl. l. per 1 m2).

Het heeft geen zin om schone mest toe te voegen, omdat het alleen in de lente zal rotten en organische verbranding van gewassen kan veroorzaken.

Voeg in de zure grond voor alkalisatie bovendien gemalen kalk of kalk toe.

Voor het zaaien worden alle resten van andere gewassen en onkruid uit de bedden verwijderd: de larven en poppen van schadelijke insecten blijven erop. De site wordt gedesinfecteerd met een oplossing van kopersulfaat.

De grond wordt gegraven tot een diepte van minstens 20-25 cm en ongelijk gelaten om luchtstroom te bieden. Op dergelijke grond sterven verschillende plagen snel af onder invloed van lage temperaturen.

De bollen voorbereiden

Hoe uien correct plant en tot welke diepte voor de winter

Om een ​​goede oogst te krijgen, wordt het zaad uitgesorteerd. Gooi zachte, beschadigde, uitgedroogde exemplaren met ziekteverschijnselen weg. Ze zullen niet alleen niet ontkiemen, maar zullen ook de verschijning van ziekten veroorzaken.

De bollen zijn gesorteerd op:

 • wilde haver - tot 1 cm;
 • sevok - 1-2 cm;
 • monsters - meer dan 3 cm.

Sevok is meer geschikt voor voorjaarsbeplanting. Voor de winter wordt wilde haver gebruikt: ze groeien langzamer, maar wortelen sneller. Grote exemplaren worden alleen geplant om vroege greens te verkrijgen.

De geselecteerde en gekalibreerde uien worden twee weken in één laag op een goed verlichte en verwarmde plaats gelegd voordat ze in de bedden wegzakken. Hierdoor kan het wortelstelsel zich sneller vormen en zal het overlevingspercentage en de weerstand van het gewas tegen ongunstige weersomstandigheden zowel in de herfst als in het voorjaar toenemen.

Belangrijk! Bij het planten in de winter worden de veren van groenten niet afgesneden.

Het inoculum wordt op een van de volgende manieren gedesinfecteerd:

 • zoutoplossing (1 eetl. l. eetbaar zout per 1 liter gekookt water bij kamertemperatuur) - 5 minuten;
 • kopersulfaat (1 eetl. l per 1 l gekookt water) - 5 minuten;
 • een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat - 3-5 minuten.

Verwerkte bollen op gaas, papier of katoen gelegd en een dag gedroogd. Het gedesinfecteerde materiaal wordt zo snel mogelijk geplant om ziekteverwekkers niet opnieuw te introduceren.

Ervaren groentetelers behandelen wilde haver bovendien met antischimmelmiddelen (bijvoorbeeld "Fitosporin-M").

Hoe diep uien planten voor de winter

Hoe uien correct plant en tot welke diepte voor de winter

De plantdiepte varieert voor verschillende zaadcategorieën. Voor wilde haver en set hangt het af van de onmiddellijke grootte van de exemplaren zelf. De gemiddelde plantdiepte van uien voor de winter is minimaal 5–8 cm, aangezien de dikte van de bodemlaag boven de gewassen niet minder dan 1,5–2 cm mag zijn. Aanbevolen plantdiepte:

 • wilde haver - 3-4 cm;
 • sevok - 4-6 cm;
 • monsters - 6-8 cm.

Regeling

Hoe uien correct plant en tot welke diepte voor de winter

Het landingspatroon is afhankelijk van het doel van de boog. Voor de winter worden sets gekweekt voor een raap en gedeeltelijk voor een veer, wilde haver - voor een raap, grote bollen van meer dan 3 cm - voor vroege groenten.

De groeven zijn toegestaan ​​langs of over het bed, trekken zich 3-5 cm terug van de randen en worden gemorst met warm water. Afstand tussen hen:

 • voor wilde haver - 35-40 cm;
 • voor zaaien - 30-35 cm;
 • voor een monster - 15-20 cm.

Er worden verschillende afstanden aangehouden tussen groenten:

 • wilde haver - 5-6 cm;
 • sevok - 7-8 cm;
 • monsters - 3-5 cm.

Grotere bollen waarvoor gekweekt wordt zaad en groen, dicht bij elkaar geplaatst.

Zorgfuncties

Ondanks de pretentieloosheid van winteruien, heeft het wat zorg nodig in de herfst en het vroege voorjaar, indien mogelijk - in de winter. In de herfst, na het opkomen, worden aanplantingen volgens de instructies gevoed met superfosfaat of stikstofhoudende meststoffen... In dit geval is ondervoeding beter dan de planten te veel voeren. In de droge herfst is onregelmatig water geven toegestaan.

Voor het mulchen wordt de grond in de bedden losgemaakt. Doe dit voorzichtig om de bollen niet te beschadigen. Ze bedekken het terrein met takken van agrofibre of sparren, mulch met stro, naalden, droog zaagsel en tomatentoppen.

In de winter is het raadzaam om de bedden extra te isoleren met sneeuw, dit is vooral belangrijk in een winter met weinig sneeuw.

In het voorjaar wordt de schuilplaats verwijderd en blijft deze alleen 's nachts staan ​​met het risico van voorjaarsvorst. Verdere zorg wordt beperkt tot regelmatig losmaken, water geven en wieden, zoals bij lente-uitjes.

Hoe uien correct plant en tot welke diepte voor de winter

Wanneer te oogsten

Winteruien worden aan het begin van de zomer geoogst, nadat de veren zijn opgedroogd... De vergeling en aanhechting van gebladerte aan de grond is het duidelijkste teken dat de rapen rijp zijn. Graaf de bollen bij droog weer en trek ze voorzichtig aan de basis van de veren naar buiten. Het gewas wordt gedroogd in een open ruimte in halfschaduw, waarbij direct zonlicht wordt vermeden, vooral in de eerste dagen na de oogst.

Gevolgtrekking

Het planten van uien in de herfst bespaart tijd in de lente en stelt u in staat om vroeg te oogsten en de vrijgekomen ruimte te gebruiken voor een nieuwe oogst. Wintergroenten onderscheiden zich door een goede houdbaarheid, zijn weinig vatbaar voor aantasting door ongedierte en resistent tegen ziekten.

Vanwege de risico's van herfst- en lentevorst en barre klimatologische omstandigheden in het grootste deel van Rusland, wordt deze kweekmethode vaak verwaarloosd, hoewel met de juiste landbouwtechnologie zelfs in de Oeral en Siberië een rijke oogst wordt behaald.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen