Nuttige eigenschappen van ui "Prei", methoden voor de teelt en variëteiten van variëteiten

Prei is niet erg populair bij Russische tuinders. Misschien is de reden hiervoor het lange groeiseizoen, tot 200 dagen, of de overtuiging dat het hoofdbestanddeel van de ui de bol is en niet de stengel, zoals bij prei. In veel landen van de wereld zijn echter niet uien, maar prei de leider geworden onder de groenten op tafel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de beroemde Franse uiensoep.

Beschrijving van de soort, oorsprong en ontwikkeling

Nuttige eigenschappen van prei, teeltmethoden en variëteiten van variëteitenUiterlijk verschilt de prei van veel van zijn "broeders": in het eerste levensjaar groeien de bladeren en een dikke witte stengel actief. Hij is het die een waardevol onderdeel is van de planten van deze soort van de uienfamilie.

Azië wordt beschouwd als het thuisland van prei; in het wild werd de plant daarheen gebracht vanuit de Middellandse Zee, waar hij 4000 jaar geleden bekend was. Sindsdien wordt overal prei geteeld, ook in alle groentegebieden in Rusland.

Preirassen

Prei heeft tientallen variëteiten, die verschillen in rijping - vroeg, midden en laat.

Aandacht! Wintervariëteiten met een groeiseizoen van 180-200 dagen zijn niet geschikt om op noordelijke breedtegraden te kweken, ze hebben niet genoeg tijd om te rijpen.

Vroeg

Ze worden als de meest productieve beschouwd, rijpen snel, al aan het einde van de zomer. Kenmerkend is een dunne steel met een geklaard deel van 30-45 cm, die 90-140 dagen na ontkieming rijpt. Gemiddeld gewicht 300 g.

De rassen die in de zomer rijpen zijn onder meer:

 1. Columbus... Een Nederlands ras, stressbestendig, tolereert temperatuurwisselingen en kou. Oogstbaar, vroege rijping. Van ontkieming tot oogst - 85 dagen. De plant is krachtig, het volume van het snijgroen bereikt 400 g Bladeren met een wasachtige bloei, plat, kunnen een hoogte bereiken van 80 cm. Columbus-prei wordt lange tijd bewaard zonder hun smaak en verkoopbaarheid te verliezen. Aanbevolen voor universeel gebruik. Bij het kweken heeft het niet meerdere malen nodig om het productieve deel te bleken.
 2. Vesta... Binnenlandse variëteit. Rijpt na 120 dagen na het zaaien... Productiviteit is ongeveer 6 kg per m², plantlengte 100-140 cm, gewicht 270-300 g Veelzijdig in gebruik, resistent tegen ziekten. Moet worden gehuurd. In gebieden met een koel klimaat wordt geadviseerd zaailingen te kweken.
 3. Winnaar... De plant is van gemiddelde hoogte, bladeren met een lichte wasachtige bloei, de lengte van het gebleekte deel is 20-25 cm, het gewicht van eetbare groenten is 200-230 g De oogst moet ongeveer 135 dagen wachten. Heeft een delicate, semi-scherpe smaak. Vorstbestendig, geschikt voor teelt in noordelijke gebieden.

Middellange rijping

Rijpen in de herfst, de duur van hun "leven" is 150-160 dagen. Ze hebben grotere donkere bladeren die dicht op de valse stengel liggen. Volwassen planten kunnen temperaturen tot -15 ° C weerstaan. Houdbaarheid - niet meer dan 2,5 maanden.

Van deze variëteiten worden vooral de volgende onderscheiden:

 1. Casimir. Gefokt door Russische specialisten, aanbevolen voor gebruik in heel Rusland. Het ras wordt gewaardeerd om de hoge kwaliteit van het gebleekte deel van de plant. De scheuten zijn lang, de bladeren bevinden zich bijna verticaal, hebben een donkergroene kleur. Veeleisende vocht, houdt van eten. De periode van volledige opkomst tot schoonmaak is ongeveer 180 dagen. Ongeveer 4 kg product per 1 m². Het is beter om zaailingen te kweken.
 2. Olifantenslurf... Het heeft een lange, massieve stengel, waardoor het zijn naam heeft gekregen. Beschikt over hoge consumentenkwaliteiten en zoetige smaak. De hoogte van de plant is 60-70 cm, het gewicht van het productieve deel is 150-200 g, 4-4,5 kg product wordt geoogst vanaf 1 m². Het ras rijpt in 140-150 dagen. Niet bang voor vorst, bestand tegen grote ziekten. Het kan 2-3 maanden worden bewaard.
 3. Olifant. Het heeft een recordlengte van 1,5 m en een gebleekt onderdeel van hoge kwaliteit. Het gewicht geschikt voor voedsel is meer dan 300 g Oogsten is mogelijk in 135-145 dagen. Gegroeid met zaailingen, is harken vereist.

Late rijping

Ze rijpen meer dan 6 maanden, daarom worden ze ook wel wintervariëteiten genoemd. Ze hebben donkere, dicht op elkaar geplaatste bladeren aan de stengel met een grijze wasachtige bloei, worden gekenmerkt door een korte steel en een langzame ontwikkeling. Winterhard, de oogst in de zuidelijke regio's vindt plaats van november tot april.

Deze soorten zijn onder meer:Nuttige eigenschappen van prei, teeltmethoden en variëteiten van variëteiten

 1. Alligator. Hoge productiviteit, gewicht tot 300 g, ziekteresistent, goede houdbaarheid. De smaak is delicaat met een licht knoflookaroma. Rijpingstijd - 200 dagen.
 2. Karantansky. Gefokt in de USSR, heeft uitstekende eigenschappen: gewicht 250-325 g, 175 dagen voor rijping, opbrengst - 2,5 kg per m², milde smaak, aangenaam. De Karantansky-prei is in 200 dagen klaar voor de oogst. In koude streken worden ze uitsluitend gekweekt met zaailingen.
 3. Bandiet. Het ras is waardevol vanwege zijn weerstand tegen ongunstige klimaten. De bladeren zijn donkergroen van kleur met een blauwachtige tint. Verzameld eind oktober, in het zuiden wordt de overwintering van de bandiet in de tuin geoefend, gevolgd door verzameling in de eerste lentemaanden. De opbrengst is 3-4 kg per m².
 4. Herfst reus. Nederlandse variëteit van indrukwekkend formaat met een dikke witte steel. De rijping wordt met 1,5 maand verlengd. Met de juiste opslag kan het de hele winter genieten van zijn greens.

Chemische samenstelling, sporenelementen, vitamines en gunstige eigenschappen

Prei heeft een unieke eigenschap: tijdens opslag in het gebleekte deel van de plant verdubbelt het gehalte aan ascorbinezuur bijna. En door het hoge gehalte aan magnesium, ijzer, zwavel, fosfor, kalium en calcium is prei het meest waardevolle product op onze tafel. Etherische olie, nicotinezuur, thiamine en caroteen verlenen helende eigenschappen aan uien.

Rijpingsperiode en opbrengst

Vroegrijpe variëteiten zijn klaar in 90-140 dagen, halfrijpe of herfstvariëteiten kunnen 150-160 dagen na ontkieming worden geoogst en de oogst van wintervariëteiten begint na 180-200 dagen.

De opbrengst van prei verschilt per ras. Het gemiddelde gewicht van het product is 16-20 ton per hectare land. De klimatologische omstandigheden en de kwaliteit van de zorg bij het telen van prei hebben direct invloed op het volume, de presentatie en houdbaarheid van het gewas.

Ziekteresistentie

Prei is beter bestand tegen de belangrijkste ziekten van het geslacht Uien dan uien. In het bijzonder is er een relatieve resistentie tegen peronosporose.

Kenmerken van de bol, beschrijving van het uiterlijk, smaak

Nuttige eigenschappen van prei, teeltmethoden en variëteiten van variëteiten

De prei wordt gewaardeerd om zijn lange witte ui, die ook wel een valse stengel of "poot" wordt genoemd - hij is veel geuriger dan uien. Zoete en kruidige, delicate en delicate smaak is ideaal als smaakmaker voor soepen, salades, groente- en vleesstoofschotels en vele andere gerechten.

Prei zaden na twee maanden ontkiemen zien eruit als vers gekiemde kleine spruitjes. Maar na een paar maanden valt de plant op in zijn grootte: de hoogte bereikt 1,5 m, de valse stengel kan 400 g wegen.

De bladeren lijken op die van knoflook, het wortelstelsel is goed ontwikkeld, maar veel minder dan het volume van het bovenstuk van de ui.

Referentie. De "poot" voor elke soort heeft zijn eigen maat. Om het kunstmatig te vergroten, mag de basis van de stengel niet groen worden; hiervoor is de ui pudding.

Voor welke regio's is het het meest geschikt en wat is het veeleisende klimaat

Voor centraal Rusland zijn volgens de resultaten van variëteitstests de volgende variëteiten geschikt: Elephant, Vesta, Kazimir, Columbus, Karantansky.

Preirassen voor Siberië en andere koude streken: Vesta, Columbus, Pobeditel.

Maar de zuidelijke regio's kunnen profiteren van de volledige rassenlijn van prei.

De beste smaakkenmerken worden bereikt in regio's met milde en vochtige klimaten. De zaden ontkiemen bij ongeveer 3-4 ° C, maar komen in de groeifase bij een minimum temperatuur van 15-20 ° C, al kan de prei vorst tot -15 ° C verdragen.

Naast hoge eisen aan licht, vertoont deze plant gevoeligheid voor watergebrek en heeft hij vaak nodig water geven.

Belangrijkste voor- en nadelen

Voordelen:Nuttige eigenschappen van prei, teeltmethoden en variëteiten van variëteiten

 • koudebestendig;
 • resistent tegen ziekten;
 • laag in calorieën;
 • een bron van ijzer, calcium, magnesium, B-vitamines, evenals PP en E.

Nadelen:

 • na consumptie, zoals knoflook, geeft het een specifieke geur uit de mond;
 • kan winderigheid veroorzaken;
 • schadelijk voor mensen met maagzweren of -ontsteking.

Wat is het verschil met andere soorten:

 • geschikt voor voedsel in verschillende stadia van ontwikkeling;
 • laat bladeren groeien tot laat in de herfst;
 • tijdens opslag neemt het gehalte aan ascorbinezuur toe.

Nuttige eigenschappen voor het menselijk lichaam

Regelmatig gebruik het eten van prei draagt ​​bij aan de behandeling en preventie hiervan ziekten en staten:Nuttige eigenschappen van prei, teeltmethoden en variëteiten van variëteiten

 • atherosclerose;
 • avitaminose;
 • hart-en vaatziekten;
 • reuma;
 • jicht;
 • nerveuze uitputting;
 • slaap stoornis;
 • ziekten van de galwegen;
 • afname van hemoglobine;
 • geheugenstoornis;
 • stofwisselingsziekten.

Aanbevolen door voedingsdeskundigen, want 100 g ui bevat slechts 35 kcal. Het wordt actief gebruikt in de cosmetologie als maskers, peeling, haargroeistimulans en roosverlichter. Versterkt de nagelplaat, geneest zonnebrand en eelt.

Kenmerken van planten en groeien

Er zijn twee manieren om prei te laten groeien:

 • in regio's met een lange zomer kunt u zaden of zaailingen gebruiken;
 • in koudere streken zijn alleen zaailingen geschikt.

Voorbereiden op de landing

Voor het planten worden de zaden ondergedompeld in heet water, vervolgens onmiddellijk in koud water en vervolgens enkele dagen in nat gaas bewaard tot ontkieming.

Referentie. Prei zaden worden tot 3 jaar op een warme, droge plaats bewaard zonder hun kwaliteiten te verliezen.

Grondvereisten

Bereid om te beginnen de grond voor: de bemesting en het vocht zijn de sleutel tot een goede preioogst. De keuze van de landingsplaats is ook belangrijk. Uien worden geplant in lichte leemachtige gebieden waar in het voorgaande jaar kool, erwten of andere peulvruchten groeiden.

Aandacht! Het is ten strengste verboden om prei te planten in de tuin waar uien eerder hebben gegroeid - dit kan rot van de stengel veroorzaken.

Timing, schema en landingsregels

Eind februari worden ze gezaaid in potten voor het kweken van zaailingen, half april worden zaden in kassen geplant en eind april - onder een film op het tuinbed. De zaden zijn in rijen gerangschikt, de afstand tussen hen is 5 cm, de zaden worden op een diepte van niet meer dan 1 cm geplaatst.

Groeiende functies

Voor het ontkiemen moet de luchttemperatuur ongeveer 23 ° C zijn, daarna niet hoger dan 17 ° C gedurende ongeveer een week, na en gedurende het groeiseizoen is de optimale temperatuur voor zaailingen 21 ° C. Een hoge temperatuur tijdens de groeiperiode van zaailingen zal leiden tot de vroege vorming van een bloempijl, wat onaanvaardbaar is.

De nuances van zorg en bewateringsregime

Zaden worden zo min mogelijk gezaaid om plukken te voorkomen. Haar zaailingen van prei verdragen niet goed en hebben een lange ontwikkelingsachterstand.

Het wordt aangeraden om de uienblaadjes twee keer per maand te snoeien, laat 10 cm over, dit zal de groei van het wortelstelsel verbeteren en bijdragen aan de verdikking van de stengel.

Regelmatig en overvloedig water geven is de basis voor de volledige ontwikkeling van prei... Tijdens droge periodes is elke avond water geven nodig. Het land moet vochtig zijn, zonder overstromingen.

De grond losmaken en wieden

Je moet de plant elke week losmaken en kruipen, en verse aarde aan de stengel toevoegen. Wieden wordt naar behoefte gedaan, minstens drie keer per maand.

Topdressing

Sommige tuinders kiezen ervoor om de prei helemaal niet te voeren. Als u echter een hoogwaardige oogst wilt, voed de planten dan eens per maand en wissel organische mest af met minerale meststoffen.

Van de mineraalwortelverbanden wordt het mengsel als het beste beschouwd:

 • water 5 l;
 • kalium 15 g;
 • "Superfosfaat" 20 g;
 • ammoniumnitraat 15 g.

Kant-en-klare bereidingen worden ook aanbevolen, bijvoorbeeld "Vegeta". Het is gefokt om 1 eetl. Water te geven. l. betekent in 5 liter water.

Van organische stof voor prei, toorts of vogelpoep wordt geadviseerd. Koeienmest wordt 1:10 verdund in water, vogelpoep - 1:20. Topdressing moet minstens 12 uur worden aangedrukt.

Belangrijk! Als de bladeren van de prei kleiner worden, worden de toppen geel, dan heeft de grond een zwakke zuurgraad. Voor een betere plantengroei moet u deze optimaliseren tot pH = 5-6.

Ziekte en ongediertebestrijding

Nuttige eigenschappen van prei, teeltmethoden en variëteiten van variëteitenEr zijn een aantal plagen die op de site moeilijk te bestrijden zijn. Zuigende parasieten zoals bladluizen, teken en bolvliegen kunnen planten doden, hetzij alleen, hetzij door virussen en bacteriën die op hun poten worden gedragen. Mozaïek is bijvoorbeeld een virus dat bladluizen draagt. Het is onmogelijk om ertegen te vechten; preventie is nodig. Gebruik hiervoor houtas, droge mosterd of gemalen rode peper: strooi ze tussen de rijen voordat je ze losmaakt.

Als ongedierte een groot gebied heeft aangevallen, gebruik dan insecticiden "Iskra", "Tanrek" of "Alatar" - deze medicijnen bestrijden met succes bladluizen, teken, wittevlieg en bolvliegen in de tuin en moestuin. Het pyrethroïde medicijn "Vantex" kan een profylaxe zijn in de strijd tegen de uienvlieg.

Bij detectie van bladvliegen op prei worden ter bescherming de aangetaste gebieden besproeid met het preparaat "Karate Zeon". Om het effect te consolideren, wordt de procedure na twee weken herhaald.

Oogsten en opslag

Begin september worden vroegrijpe preirassen geoogst. Probeer de uien uit de grond te graven om de ruimte tussen de bladeren niet te bevuilen. Knip de wortels af zonder de bladeren aan te raken - door ze te snoeien, zal de ui snel drogen.

Uien kunt u het beste in een doos met zand rechtop bewaren bij een temperatuur van maximaal + 2… + 3 ° C. In deze vorm behoudt de plant zoveel mogelijk zijn nuttige eigenschappen en kan hij tot wel 6 maanden blijven liggen.

Wat kunnen de moeilijkheden zijn bij het groeien

Er zijn geen bijzondere problemen bij het telen van prei, er zijn enkele regionale kenmerken die afhankelijk zijn van de klimatologische omstandigheden in een bepaald gebied.

In gebieden met een koud klimaat kan een goede oogst alleen worden verkregen door zaailingen te kweken en alleen door vroege rijping en sommige variëteiten in het middenseizoen, zoals Columbus of Vesta - en dit is met zorgvuldige zorg en binnenshuis.

Tips van ervaren tuiniers

Gebruik de aanbevelingen van ervaren tuiniers om bij de eerste poging prei op de site te laten groeien:

 1. Als de wortel van de plant is beschadigd tijdens het overbrengen naar de volle grond, snoei dan de bladeren. Dit zal krachten sturen om de wortel te herstellen.
 2. Voordat zaailingen worden getransplanteerd, kunnen de wortels worden bedekt met een mengsel van koeienmest en klei in gelijke verhoudingen. De plant zal sneller en sterker wennen aan een nieuwe plek.
 3. Hoe dieper de kiemgroeven, hoe langer de eetbare prei-steel zal zijn.
 4. Houd uien vers en controleer ze regelmatig. Verwijder gedroogde, vergeelde stengels, anders loop je het risico het hele gewas kwijt te raken.

Beoordelingen van prei-variëteiten

Professionals en beginnende tuiniers keuren vele soorten prei goed.Veel mensen proberen het voor het eerst te kweken en zijn tevreden met het resultaat:

Elena, Moskou: «De boef is een geweldige prei, ik heb hem drie jaar op rij grootgebracht totdat de zaadjes op waren. Hij is gedrongen, het been is niet lang, zoals bijvoorbeeld in Karantansky en Casimir, maar mollig. Dit jaar heb ik weer zaden gekocht, ik ga ze weer kweken ”.

Angelina, Veliky Novgorod: “Vorig seizoen heb ik prei geplant bij Elephant Trunk. Adviseren. De boog bleek zoals gewoonlijk goed te zijn. Vandaag heb ik 2 stuks meegenomen. van het souterrain tot de garage. Het is goed onderhouden, een groene steekt uit in een emmer, bestrooid met zand en zaagsel. "

Stepan, Novopolotsk, Wit-Rusland: “Veel hangt af van het soort prei. Ik kweek zomervariëteiten. Bijvoorbeeld Columbus, die volgens beoordelingen meestal niet opslaat. En ik bewaar het bijna tot mei. Alle opslagmethoden vereisen specifieke voorwaarden; ze zijn niet geschikt voor amateurzaken. Ik bespaar tot 90% zonder veel moeite. Het belangrijkste is dat de uien na het graven overtollig water opgeven, wat verantwoordelijk is voor het begin van het rotten. "

Gevolgtrekking

Zelfs een beginnende tuinman kan in elke regio van Rusland een unieke en gezonde prei kweken. Elke gids zal uit de variëteit kiezen wat geschikt is voor zijn groeiomstandigheden en zal voldoen aan de behoeften en smaken.

Probeer prei te kweken: het is waarschijnlijk dat het nog lang zijn welverdiende plaats op uw site zal innemen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen