Instructies voor het besproeien van wortelen in augustus in het open veld voor beginnende tuiniers

Het telen van wortelen is een eenvoudig proces, maar vereist toch een bepaalde aanpak. Beginnende tuinders maken zich bijvoorbeeld zorgen over de regelmaat van het water geven en de hoeveelheid water in augustus, als de groente in het open veld groeit. Hiervoor zijn er aanbevelingen en instructies voor irrigatie in bepaalde stadia van de ontwikkeling van planten. In dit artikel leert u hoe vaak u uw wortelen in augustus water moet geven.

Kenmerken van het water geven van wortelen in augustus in het open veld

Vroeg wortel meestal beginnen ze al in augustus te graven voor verse consumptie of losse stukjes. In dit geval heeft de groente geen water nodig.... Maar latere variëteiten met een rijpingsperiode van 110-130 dagen blijven tot eind september - begin oktober in de bedden groeien, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in de regio en de eerste nachtvorst.

En hoewel de wortels in augustus hun vorming voltooien, blijven ze groeien en vullen. Op dit moment is het belangrijk om voorzichtig te zijn met water geven, omdat ongelijkmatig vocht leidt tot de vorming van scheuren en vervorming van wortelgewassen.

Hoe wortels goed water te geven

Het is belangrijk om de frequentie van water geven te observeren en rekening te houden met de mate van bodemvochtigheid in de tuin.

Frequentie en overvloed

In augustus, wanneer de wortels bijna gevormd zijn, wordt het aantal irrigaties verminderd en wordt de hoeveelheid water gebruikt. Als de gietfrequentie hetzelfde blijft, worden de wortelen door de vele zijwortels waterig en behaard.

Instructies voor het besproeien van wortelen in augustus in het open veld voor beginnende tuiniers

Als je de wortels helemaal niet meer hydrateert, zullen ze barsten en verstijven. Meestal verbruiken ze 220-270 liter water per 100 vierkante meter. m, of 20-30 liter per 1 vierkante meter. m, met irrigatiemodus eens per 7-10 dagen.

Het is niet moeilijk om te bepalen of het gewas correct wordt geïrrigeerd: de grond mag niet droog en te nat zijn. Eind augustus wordt de irrigatie geminimaliseerd, in afwachting van de oogst oogst.

Technologie

Om een ​​behoorlijke oogst van mooie en smakelijke wortels te krijgen, gebruiken ervaren tuinders de volgende methoden bij het besproeien:

 1. Besproei gelijkmatig over het gehele perceel en zorg ervoor dat bij elke procedure de grond wordt bevochtigd tot een diepte van minimaal 25-30 cm.
 2. Wortelgewassen worden bij zonsondergang bij de wortel bewaterd.
 3. Water wordt met tussenpozen in kleine porties geleverd om wateroverlast van de grond te voorkomen.
 4. In de hitte verfrissen greens ook, maar alleen 's avonds. Planten worden bewaterd uit een gieter met douchekop.
 5. Tussen de gietbeurten door wordt de grond losgemaakt om de korst te breken, de beluchting en doorlaatbaarheid van de grond voor het inkomende water te verbeteren.
 6. Om de hoeveelheid water te verminderen, worden de bedden mulch met organisch materiaal.

Het is het beste om een ​​druppelirrigatiesysteem te gebruiken voor irrigatie. Met deze methode kan water rechtstreeks naar de wortel sijpelen en de grond goed doorweken. Tegelijkertijd loopt het water niet over een groot gebied en verdampt het niet door hoge zomertemperaturen.

Aandacht! Je kunt de wortels niet water geven met een tuinslang zonder een speciaal mondstuk, omdat de sterke waterdruk de planten verwondt.

Water temperatuur

Veel zomerbewoners kampen met een probleem: te koud water, dat met een pomp uit een put of put wordt gehaald. Wortels die bij warm weer met dergelijk water worden gegoten, kunnen het niet assimileren. Het blijkt dat water geven planten niet beschermt tegen uitdroging.

Als de wortels 's avonds met te koud water worden bewaterd, als de grond nog warm is, kunnen de planten in shock raken en stoppen met ontwikkelen. Ze zullen vatbaarder worden voor ziekten, met name wortelrot.

Gebruik voor de bevochtiging warm water verwarmd door de zon. De voorraad is gemaakt in alle tanks: bad, vat, verschillende containers. Wanneer de vloeistof opwarmt tot luchttemperatuur, wordt de watergift gestart.

Referentie. Wortelen blijken erg taai en ongeschikt voor menselijke consumptie als koud water wordt gebruikt voor irrigatie.

Gebrek aan of overmatig water geven

Overmatig of onvoldoende water geven heeft een negatieve invloed op de smaak en kwaliteit van het fruit.

Tekens

Bij overmatig water geven:

 1. Bij wortelgewassen worden een groot aantal zijwortels en een soort haarlijn gevormd en sterft de centrale wortel geleidelijk af.
 2. De wortelen rotten.

Onvoldoende water geven in augustus heeft een negatief effect op de grootte en kwaliteit van wortelgewassen. Leidt ertoe dat ze klein blijven, verstijven, barsten.

Referentie. Overmatig water geven, wat een hoge luchtvochtigheid in de bedden veroorzaakt, is een van de belangrijkste veroorzakers van ongedierte, waaronder wortelvliegen.

Wat te doen

Elke tuinman zal ontevreden zijn over zo'n gewas - smakeloos, met gebreken en gebreken. Daarom is het belangrijk om de perioden van groei en ontwikkeling van het gewas goed te volgen en de vochttoevoer aan te passen.

Alleen bij gematigde en gelijkmatige bewatering in alle stadia van het groeiseizoen van de plant kunt u rekenen op een overvloedige verzameling grote en sappige wortelen.

Water geven bij warm en regenachtig weer

Instructies voor het besproeien van wortelen in augustus in het open veld voor beginnende tuiniers

Tijdens de hitte het planten van wortels wordt regelmatig geïrrigeerd, waardoor korst en scheuren in de grond worden voorkomen. Als de bedden met aangekoekte aarde overvloedig worden bewaterd, zullen alle wortels barsten van het plotseling verschenen vocht. Tijdens de periode van hoge temperaturen wordt de lucht vroeg in de ochtend of na 17.00 uur bewaterd zodat het water geen tijd heeft om te verdampen onder de hete zon en kan doordringen tot in de diepten van de bodem.

Bij regenachtig weer de aarde wordt op natuurlijke wijze bevochtigd, dus de watergift wordt verminderd afhankelijk van de hoeveelheid neerslag. Bij langdurige regen geen water geven, anders worden de wortels hartig, bleek en zacht.

Het is interessant:

Hoe te bepalen wanneer wortelen uit de tuin moeten worden bewaard

De beste manieren en life-hacks voor het planten van wortels om niet uit te dunnen

Water geven voor het oogsten stoppen

Eind augustus, wanneer het wortelgewas volledig gevormd en rijp is, wordt de watergift teruggebracht tot 1 keer in 10-12 dagen. Genoeg 5-6 liter water per vierkante meter. m als er geen regen is.

De irrigatie van planten wordt 3 weken voor de oogst gestopt. Daarna gaan de wortels "zoeken" naar water, waardoor ze lang, groot en schoon worden. De watergift wordt ook opgeschort, zodat groenten niet waterig zijn en in de winter lang worden bewaard.

Referentie. Als je doorgaat met irrigeren, zullen de wortels barsten.

2-3 dagen voor de oogst wordt de grond slechts licht bevochtigd om het gemakkelijker te maken om de wortelgewassen te extraheren zonder mechanische schade en daardoor een langere opslag te garanderen.

Als het weer droog is en de grond is uitgehard, wordt de bewatering voortgezet en wordt slechts 5-7 dagen voor het oogsten gestopt.

Wat kan er bij het water geven in augustus aan het water worden toegevoegd, hoe te voeren

Zelfs als de voorbereiding van de grond voor het zaaien volgens alle regels werd uitgevoerd, werden na verloop van tijd alle voedingsstoffen geconsumeerd - weggespoeld door regen of opgenomen door wortels.

Water geven combineren met bemesten

Cultuur in totaal eten geven Drie keer... De derde bevruchting is in augustus. Op dit moment wordt een waterige oplossing van kaliumchloride gebruikt (30 g stof per 10 liter water), wat helpt om wortelgewassen te rijpen en hun smaak te verbeteren.

Voor de procedure worden kleine groeven gemaakt tussen de rijen wortels en wordt er gelijkmatig een voedingsoplossing in gegoten.

Veel groentetelers maken nog een laatste vitaminesupplement. Het wordt 30 dagen vóór het plukken van wortels uitgevoerd, zodat de groente de opgehoopte nitraten verwijdert.

In dit geval is gewone as van brandende bladbomen de beste remedie. 3 eetl. de stoffen worden met kokend water gegoten en gedurende de dag laten brouwen, waarna ze worden verdund met water en op de gebruikelijke manier worden bewaterd. Sommige tuinders strooien gewoon as in de gangpaden.

Belangrijk! Breng geen topdressing aan op de wortel van planten.

Zout water geven

Wortelbedden met water en zout water geven wordt vaak toegepast.

De positieve aspecten van dergelijke irrigatie:

 1. Natriumchloride activeert het effect van alle soorten bemesting, draagt ​​bij aan de snelle afbraak van organisch materiaal en versnelt het oplossen van voedingsstoffen in de bodem.
 2. Handig op onvruchtbare en zware bodems.
 3. Verhoogt de hoeveelheid caroteen in wortelen, verbetert de smakelijkheid en verhoogt de zoetheid.
 4. Versnelt de groei en rijping van wortelgewassen.
 5. Het sproeien van worteltoppen is effectief tegen slakken, wortelvliegen, echte meeldauw, Phytophthora en andere ziekten.

Een teveel aan zout verdicht de grond echter sterk, waardoor deze ondoordringbaar wordt voor water. Hierdoor nemen wortelen geen voedingsstoffen op. Als de juiste verhoudingen worden aangehouden, wordt de grond niet gezouten.

Voor het voeren wordt een oplossing bereid: neem 2 eetlepels voor een emmer gekookt, warm water. l. tafel zout. Om ziekten en plagen te bestrijden, wordt de behandeling driemaal uitgevoerd.

Verhoudingen per emmer water:

 • 1e keer - 300 g zout;
 • 2e keer - 500 g zout;
 • 3e keer - 600 g zout.

Watergift wordt uitgevoerd met tussenpozen van 2 weken.

Belangrijk! Wanneer een zoutoplossing of vloeibare meststof op de grond wordt aangebracht, worden de bedden voor en na de procedure met schoon water gemorst.

Gevolgtrekking

Bij de teelt van wortelen neemt watergift een belangrijke plaats in, omdat de kwantiteit en kwaliteit van het gewas er voor een groot deel van afhangt. Daarom moet irrigatie overvloedig, tijdig en gereguleerd zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden, bodemgesteldheid en het groeifase van wortelgewassen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen