Kenmerken van het voorbereiden van een bed voor wortels in de herfst

Om een ​​hoogwaardige wortelteelt op uw site te oogsten en grote, zoete wortelgewassen te krijgen, is het belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan de keuze van het zaad. Een van de belangrijkste voorwaarden is de juiste voorbereiding van de grond voor wortelen in het open veld.

Alle evenementen moeten in het najaar plaatsvinden. Lees ons artikel over wat voor soort landwortelen er dol op zijn, en over alle nuances van de herfstvoorbereiding van de bedden voor aanplant.

Kenmerken van het planten van wortelen

De herfstperiode is bijna het ideale moment om topdressing op de grond aan te brengen. Tijdens de winter zullen alle meststoffen de grond verzadigen en zullen de geplante gewassen onmiddellijk voedingsstoffen opnemen in de vorm die ze nodig hebben.

In de herfst geplante wortelen worden groter, minder kwetsbaar voor ongedierte en praktisch niet vatbaar voor ziekten. Bovendien zal de oogst 1-2 weken eerder verschijnen dan de late rassen.

Wortelbedden worden gekozen waar het minste onkruid groeit. Ze verschijnen altijd voor andere planten en verstoren de normale ontwikkeling van andere zaailingen.

Kenmerken van het voorbereiden van een bed voor wortels in de herfst

In koelere streken is het belangrijk om de juiste variëteit te kiezen - deze moet bestand zijn tegen lage temperaturen en rijk aan caroteen.

Voor Siberië en Ural speciale rassen zijn geschikt, gefokt door fokkers voor een ruw klimaat:

 • Dayana;
 • Nastena is lief;
 • Herfst koningin;
 • Chantenay;
 • Nantes-4;
 • Vitamine-6;
 • Onvergelijkbaar.

Voor onderwinterbeplanting is het beter om een ​​site op een hoogte te kiezen. Sneeuw zal het in de lente sneller afsmelten en er zal geen stagnatie van water zijn. Wortelen houden niet van tocht, dus hebben ze een plek nodig die beschermd is tegen de wind.

Op welke grond houden wortelen?

De feloranje groente geeft de voorkeur aan lichte grond. Tuinders voegen vaak zand toe om het luchtiger en zuurstofrijker te maken. Als er klei en zware grond op de site staat, moet je voor elke vierkante meter een emmer toevoegen. Om de vruchtbaarheid en brosheid te vergroten, kan compost in dezelfde hoeveelheid samen met rivierzand worden toegevoegd.

Referentie. Kies voor wortels gebieden met fel zonlicht. Schaduw heeft een negatieve invloed op smaak en opbrengst.

Overtollig zand interfereert daarentegen met het vasthouden van vocht dat nodig is voor wortels en voedingsstoffen. Daarom is het handig om een ​​emmer rotte compost of 3-4 kg bladhumus toe te voegen. Houtzaagsel wordt ook gebruikt, maar ze moeten goed worden verrot om de grond niet te verzuren.

Kenmerken van het voorbereiden van een bed voor wortels in de herfst

Zuurgraad

Je kunt geen cultuur in zure grond planten, hierdoor zijn de wortels behaard en onhandig. Aan het zure gebied kan kalk of krijt worden toegevoegd. Ze worden over het oppervlak verspreid om vervolgens te graven tot een diepte die overeenkomt met de bajonet van de schop. Wortelen houden van een pH van 6-6,5, dat wil zeggen neutrale of lichtzure grond.

Bij een zuurgraad tot 6 wordt per vierkante meter 300 g kalk of krijt toegevoegd.

Geschikte voorgangers

Sommige planten zijn in staat alle voedingsstoffen uit de grond te halen, dus wortels mogen er niet achteraan geplant worden. Deze omvatten venkel, peterselie, pastinaak, komijn, bonen, de wortel zelf.

Tomaten, courgette, aardappelen, komkommers, uien en knoflook worden als goede voorgangers beschouwd. Als de laatste twee planten naast de wortelbedden blijven staan, wordt het wortelgewas beschermd tegen ongedierte.

Hoe het land in de tuin te bereiden

Kenmerken van het voorbereiden van een bed voor wortels in de herfst

Bij het voorbereiden van een bed voor wortels in de herfst, wordt een van de twee graafmethoden gebruikt. De eerste is dat de aarden klomp intact kan worden gelaten, niet gebroken, om het maximale aantal nuttige bacteriën in de grond en gunstige microflora in de onderste en bovenste lagen te behouden. De tweede omvat het volledig breken van de klonten en het omdraaien van de lagen. De laatste methode draagt ​​echter bij aan het bevriezen van de grond, daarom wordt deze niet gebruikt als de vroege nachtvorst in de herfst begon.

Organische meststoffen worden niet op de tuin aangebracht. De diepte van het voorbereide gat moet minimaal 15 cm zijn, zodat het vocht er niet in stagneert. Deze plaats mag de komende 1,5 maand voor het planten niet meer worden aangeraakt. In oktober, wanneer de grond bezinkt en enigszins samendrukt, is eggen met een hark nodig om het los te maken.

De volgende stap is het maken van zaadgroeven. Hun diepte moet minimaal 5-6 cm zijn.Als de grond kleiachtig en zwaar is, volstaat het om elk 1 cm over te laten. Tussen de groeven wordt een afstand van 15 tot 20 cm in acht genomen. De plantplaats is bijna klaar, hij wordt 3-4 weken alleen gelaten, bedekt van de regens met een film.

Waterdoorlatendheidstest

Waterdoorlatendheid is een van de belangrijkste bodemeigenschappen. Het hangt af van de samenstelling, de structuur en de frequentie van vocht. In de tuin kunt u deze indicator op een eenvoudige manier controleren. Een metalen cilinder met een diameter van 50-60 cm wordt tot een diepte van 5-10 cm geperst. Er wordt een andere cilinder omheen gesneden, maar met een grote diameter - 90-95 cm. De grond is goed verdicht tegen de wanden van de frames en een schaal voor het meten van het waterpeil en thermometers zijn in elk gemonteerd.

Metingen moeten worden gedaan bij een temperatuur van + 10 ° C en een waterdruk van 5 cm De optimale indicator voor de waterdichtheid is van 100 tot 500 mm waterkolom. Een markering van meer dan 1000 wordt als een complete storing beschouwd en minder dan 30 mm waterkolom wordt als onbevredigend beschouwd. De waterdoorlatendheid wordt gemeten binnen 5-6 uur.

Bevruchting

Kenmerken van het voorbereiden van een bed voor wortels in de herfst

Een belangrijke regel bij het bemesten van grond voor wortelen is een categorisch verbod op het binnenbrengen van verse mest.... Van een dergelijk additief zijn de wortels knoestig, gebarsten en te droog.

Superfosfaat of kaliumzout wordt gebruikt als minerale meststoffen - 15-20 g per vierkante meter. m. Houtas compenseert goed het gebrek aan fosfor in de bodem. Maar meststoffen met een chloorgehalte zijn ongewenst; wortels reageren er extreem negatief op.

Referentie. Gedurende de hele groeiperiode, vanaf het moment van planten in de grond tot het oogsten, worden wortelen slechts twee keer bemest: vier weken na het verschijnen van de eerste scheuten en daarna nog eens vier weken.

Vergeet niet dat wortels actief alle elementen uit de grond opnemen, dus het wordt niet aanbevolen om in de winkel gekochte chemicaliën te gebruiken.

Wanneer en hoe te planten

Het is moeilijk om de exacte datum aan te geven die geschikt is voor het planten van wortels voor de winter, omdat alles afhankelijk is van de weersomstandigheden... De optimale periode is de tweede helft van november.... De belangrijkste voorwaarde is een stabiele luchttemperatuur van + 3 ° С tot -5 ° С gedurende twee weken. Bij de minste opwarming zullen zaailingen snel verschijnen en dan, niet in staat om de winterkou te weerstaan, zullen ze sterven.

Zaden worden gezaaid in het voorbereide gebied. Ze moeten worden besprenkeld met een laag warme en droge grond en er bovenop om turf of humus te verspreiden met een laag van maximaal 3 cm. Alles bij elkaar, licht verdicht met een schop, maar hoeft niet veel te stampen.

De zaailingen hebben geen speciale zorg nodig. Het is voldoende om de bedden met naalden te bedekken en als het sneeuwt, vorm dan niet te hoge sneeuwbanken.

Tips van ervaren tuiniers

Kenmerken van het voorbereiden van een bed voor wortels in de herfst

Herfstbeplanting heeft bijzondere voordelen. Het is mogelijk om aan het begin van de lente een vers gewas te oogsten, net als je echt verse vitamines wilt.

Een van de meest voorkomende fouten die ervaren zomerbewoners aanbevelen om te vermijden, is het zaaien van wortels lang voor het eerste koude weer. Het weer in de late herfst is wisselvallig en langdurige vorst wordt vaak vervangen door een scherpe opwarming, wat bijdraagt ​​aan het ontkiemen van zaden.

Om te hoge uitgaven te voorkomen en de zaden gelijkmatig over de site te verdelen, wordt aanbevolen om ze vóór het planten te mengen met droog zand of griesmeel in een verhouding van 1: 5.

Nog een waardevol advies van professionele tuinders: in geen geval mag u de zaden weken voordat u ze in de herfst plant, ze moeten droog zijn. Deze maatregel is alleen nodig voor lentezaailingen.

Gevolgtrekking

Een rijke oogst van wortelen in het vroege voorjaar is niet moeilijk. Het is voldoende om aandacht te besteden aan de voorbereiding van de grond en de keuze van de plantplaats, de grond te voeden en de juiste variëteit te kiezen.

Lekkere, gezonde en vitamine Wortelen zijn geschikt voor vers voedsel, in bijgerechten en salades, maar in tegenstelling tot late soorten zijn ze niet geschikt voor langdurige bewaring.

2 commentaar
 1. Avatar
  Vladimir

  De meeste aanbevelingen zijn voor agronomen met een hogere opleiding, met name ervaring met waterdoorlatendheid, en ook met pH-meting.

 2. Avatar
  Ludmila

  In andere artikelen las ik dat wortelen er niet van houden as aan de grond toe te voegen ... Wie te geloven?

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen