Instructies voor het kweken van wortels in het land voor beginners

Het kweken van wortels in het land levert op het eerste gezicht niet veel problemen op - graaf een tuinbed op, giet de zaden uit een zak, geef water, voer meerdere keren en oogst in de herfst. Deze primitieve landbouwtechniek geeft echter niet de verwachte resultaten. Het is belangrijk om de locatie correct te kiezen en voor te bereiden, de variëteit te kiezen en de kieming van zaden te vergroten, de timing en het zaaischema in acht te nemen, verdere plantverzorging te bieden, ziekten te voorkomen en ongedierte te neutraliseren.

Als je wilt weten hoe je goede en gezonde wortels kunt telen, dan is dit artikel iets voor jou.

De beste soorten wortels voor de teelt in het land

Wortelen worden onderverdeeld in vroege, middenseizoen en late rassen. Er zijn ook hybriden met betere eigenschappen van "ouders", hoge productiviteit en ziekteresistentie. Er zijn rassen met de bekende oranje, exotisch paarse of witte kleur.

Instructies voor het kweken van wortels in het land voor beginners

Voor beginnende zomerbewoners zijn variëteiten en hybriden die geen speciale zorg nodig hebben, resistent tegen schimmelziekten, met hoge opbrengsten en een uitstekende smaak geschikt. Hun kenmerken zijn weergegeven in de tabel.

Naam Rijpingstijd, dagen Gewicht, g Lengte cm Kleur Het formulier Productiviteit, c / ha
Canada F1 90-110 130–170 18-22 Donker oranje Semiconisch 301-628
Shantane Koninklijk 90-110 110-180 15-17 Oranje Conisch 290-507
Nantes 4 80-120 90-160 12-16 Oranje Cilindrisch 262-305
Vitamine 6 100-110 70-90 17-20 Oranje Cilindrisch 199-491
Samson 110-115 160-200 18-20 Oranje Cilindrisch 528-762
Herfst koningin 120-130 85-230 18-23 Oranje Kegelvormig 265-576
Winter nectar 80-90 85-130 18-20 Oranje Langwerpig kegelvormig 228-376
Suiker karamel 80-95 130-260 17-18 Romig wit Langwerpig kegelvormig 528-762

Dadels zaaien

Het zaaien van wortelen is afhankelijk van het teeltgebied en de gewenste timing van de oogst.

Om vroege wortels te verzamelen in juni - juli, begint het zaaiwerk half april en eindigt begin mei. In augustus worden er wortelen geoogst, die de volle rijpheid hebben bereikt.

Zaaien in de zomer is gepland voor half mei - begin juni. Dergelijke wortels zijn geschikt voor de winter opslag.

Om in de herfst jonge wortelen te oogsten, worden de zaden half juli gezaaid.

Onderwinter zaaien wordt uitgevoerd van 20 oktober tot 15 november. Wortelgewassen worden in de vroege zomer geoogst. Selecteer voor het planten gebieden met lichte zandige leemgrond en vroege smeltende sneeuw. De zaden worden gedesinfecteerd in een oplossing van kaliumpermanganaat, gedroogd en onmiddellijk gezaaid. In het voorjaar zwellen ze en kiemen ze snel.

Zaaitermen per regio's van Rusland:

 • in de middelste rijstrook (regio Moskou) - eind april - begin mei;
 • in de Oeral, Noordwest, in Siberië - mei;
 • in het zuiden - het tweede decennium van maart - begin april.

Stoelkeuze

Instructies voor het kweken van wortels in het land voor beginners

Een belangrijke regel voor een succesvolle wortelteelt is vruchtwisseling. Het is beter om het gewas te planten na tomaten, uien, komkommers, aardappelen, kool, knoflook.

Het wordt niet aanbevolen om wortels te planten na dille, peterselie, selderij, pastinaak - schimmels en bacteriën die wortelgewassen infecteren, hopen zich op in de grond.

Voor de bedden is een perceel toegewezen, gelegen aan de zonzijde van de tuin. De grond moet leemachtig en voedzaam zijn, met een neutrale pH = 6,5-7 eenheden. In zware kleigrond ontkiemen wortelgewassen niet goed en worden ze vervormd.

De bedden klaarmaken

Het perceel voor het planten van wortels wordt voorbereid in de herfst en de lente: er wordt geploegd, compost en humus worden toegevoegd, losgemaakt en geëgaliseerd.

Zure grond wordt gedesoxideerd met as, gebluste kalk of dolomietmeel - 400-500 g per m². Dan wordt de site opgegraven.

De grond wordt bemest met organisch materiaal (behalve verse mest) en complexe toevoegingen met kalium en fosfor: 10 liter turf, 5 liter humus, 30-40 g superfosfaat wordt toegevoegd per 1 m².

Zaad voorbereiding

Wortelzaden bevatten essentiële oliën die de toegang van vocht tot het embryo en hun verdere ontkieming belemmeren. Voorzaaien in water en groeistimulerende middelen helpen de kiemkracht te verhogen. Bereide zaden ontkiemen in 4-6 dagen, onvoorbereide zaden - in 15-20 dagen.

Behandelingsmethoden voor het zaaien van plantmateriaal:

 1. 7-10 dagen voor het zaaien, doe de zaden in een linnen zak en begraaf ze in de grond tot de diepte van een bajonet met een schep... Op de dag van het zaaien een zak uitgraven, de zaden 30-60 minuten drogen tot ze vloeibaar zijn. Het voordeel van de methode is dat de zaden groter worden, gemakkelijk vocht opnemen en in 4-5 dagen ontkiemen.
 2. Bubbelend - een methode voor het verwerken van zaadmateriaal, waarbij wordt gezorgd voor weken in water met een temperatuur van + 25 ... + 27 ° C en oxygenatie met behulp van een speciaal apparaat. De duur van de procedure is 24 uur. Vervolgens worden de zaden in een doek gewikkeld en 3-5 dagen in de koelkast bewaard. Vervolgens worden de zaden gedroogd tot ze vloeibaar zijn.
 3. Pelletteren - Dit is het bedekken van zaden met een schaal 3-5 dagen voor het zaaien. Neem hiervoor 200 ml vloeibare toorts, 200 g turf in poeder, 200 g humus en meng in een diepe bak. 2 theelepels zaden worden in een pot met een inhoud van 1 liter gegoten, voeg 2 el toe. l. voedingsmengsel, sluit de container met een plastic deksel en schud krachtig gedurende 2-3 minuten. Voeg dan nog 1 eetl. l. mengsel en schud opnieuw. Nadat de korrels zijn bedekt met een schaal, worden ze op papier gegoten en gedroogd.
 4. Geniet in een voedingsoplossing op basis van natriumhumaat, "Effekton-O" (1 tl. per 1 liter water + 30 ° С) of houtas (1 el. l. per 1 liter water + 30 ° С). De zaden worden in een tissuezak gedaan en 24 uur ondergedompeld in de oplossing. Vervolgens gewassen met schoon water, in nat gaas geplaatst en 3-5 dagen naar de koelkast gestuurd. Voor het zaaien wordt het materiaal gedroogd om te vloeien.

Een veelgemaakte fout van beginnende zomerbewoners is het zaaien van zaden zonder te controleren op kieming. Hoe voer je het uit? 30-45 dagen voor het zaaien wordt het materiaal gedrenkt in gezouten water (1 theelepel per 200 ml) en een half uur laten staan. De drijvende zaden worden weggegooid, de zaden die onderaan blijven worden gebruikt voor het zaaien.

Aanplant instructies

Instructies voor het kweken van wortels in het land voor beginners

Bedden voor wortelen worden gevormd 90-100 cm breed, 15-20 cm hoog... In gebieden met een dichte ligging van grondwater wordt de hoogte verhoogd tot 35 cm. De lengte van de bedden kan willekeurig zijn en is afhankelijk van de behoeften van de zomerbewoner bij de oogst en de oppervlakte van de site. Het wordt aanbevolen om houten bumpers te installeren om waterafvoer en erosie van de bedden bij het besproeien te voorkomen.

Op de plaats worden voren gevormd met een diepte van 2 cm met een interval van 20 cm. De zaden worden verzegeld met een tussenruimte van 2-4 cm. De voren worden voorgeschoten met schoon water, de zaden worden gemengd met zand om ze zwaarder te maken. Na het zaaien worden de bedden mulch met humus, compost, biohumus, turf. Dit voorkomt de verspreiding van de wortelvlieg, die eieren legt in de bovengrond.

Belangrijk! De plaats waar wortels worden gezaaid, wordt pas bewaterd als er spruiten verschijnen om te voorkomen dat de zaden worden uitgewassen.

Om vocht in de grond vast te houden, worden de aanplant bedekt met plasticfolie en na ontkieming verwijderd.

Een andere populaire methode om wortelen te planten is Jacob Mittlider die in smalle rijen zaait. Dergelijke bedden verschillen aanzienlijk van de standaardbedden met hoge zijhobbels en brede gangpaden. Hoge bedden beschermen zaden tegen windvlagen en onkruid en zien er aan de buitenkant netjes uit.

De procedure voor het rangschikken van de bedden:

 1. Gebruik houten pinnen om de grenzen te markeren. De optimale breedte is 45-50 cm, de lengte is willekeurig. De breedte van de doorgangen is 1 m.
 2. Houten planken worden langs de omtrek genageld en vormen zijden van 10 cm hoog en 5 cm breed.
 3. De rijafstand is bedekt met grind of verdicht om de groei van onkruid en het verschijnen van mollen te voorkomen.

Plaats de bedden in oost-west richting voor een betere verlichting.

Verdere zorg

Instructies voor het kweken van wortels in het land voor beginners

Regels voor wortelverzorging:

 1. Regelmatig loslaten van de aardkorst na elke gietbeurt en regen. Om de arbeidskosten te minimaliseren, zijn de bedden bedekt met mulch.
 2. Verdunning van gewassen na het verschijnen van 2-3 echte bladeren. De optimale afstand tussen de scheuten is 3-4 cm, de procedure wordt na 2 weken herhaald, met een afstand van 4-5 cm, eerst wordt de grond bevochtigd en vervolgens worden de greens uitgetrokken, zonder los te komen, om de hoofdwortel van een naburige plant niet te beschadigen, anders verschijnen er zijwortels en zal het wortelgewas groeien lelijke vorm. Gaten in de grond zijn bedekt en verdicht.
 3. Hilling wordt uitgevoerd terwijl de wortels groeien en de toppen met aarde besprenkelen. Kale gebieden worden groen, er wordt solanine in gevormd, waardoor de wortels bitter worden.
 4. Matig water geven. Wortelgewassen worden gevormd aan het einde van het groeiseizoen en verdragen overtollig vocht niet goed en worden bedekt met scheuren. Bij droogte worden de bedden 3 keer per week bewaterd, bij matig weer - 1-2 keer in 7 dagen. Besproeiingssnelheid - 4 liter per 1 m². Naarmate wortelgewassen groeien, wordt het waterverbruik verhoogd tot 8-10 liter per 1 m².

Aanplant wordt 2-3 keer per seizoen bemest:

 1. Ik voer - een maand na volledige ontkieming: 25 g "Nitrofoski" per 10 liter water.
 2. II topdressing - 15 dagen na de eerste: 1 liter houtas per 10 liter water.
 3. III bladvoeding - begin augustus: 10 g boorzuur per 10 liter water.

Ziekten en plagen

Instructies voor het kweken van wortels in het land voor beginners

De plant wordt meestal aangevallen door een wortelvlieg. De belangrijkste tekenen van schade zijn verwrongen, trage toppen en larven in wortelgewassen. De eerste golf vliegen verschijnt tijdens de bloeiperiode van lijsterbes en appelbomen, de tweede - eind juni - begin juli, wanneer wortelgewassen worden gevormd.

Ter preventie worden uien, goudsbloemen, koriander en knoflook naast wortels gezaaid. Planten hebben een sterke geur die insecten afstoot.

De meest effectieve manier om de verspreiding van het ongedierte te voorkomen, is door de bedden te mulchen met turf of zaagsel met een laag van maximaal 5 cm of agrofibre. De mulchlaag wordt constant vernieuwd. Een duurdere, maar daarom niet minder effectieve manier om aanplant te beschermen, is bedekken met lutrasil of spingebonden.

Als de infectie niet kon worden vermeden, worden de toppen besproeid met de chemicaliën "Actellik", "Karbofos", "Inta-vir".

Het biologische product Fitoverm heeft een zachter effect. Om een ​​werkoplossing te bereiden, wordt 10 ml van het medicijn verdund in 5 liter water. Deze hoeveelheid is voldoende om 10 m² te verwerken.

Voor degenen die de voorkeur geven aan producten die veilig zijn voor mens en milieu, zijn er folkmethoden om met de plaag om te gaan:

 1. Meng 100 g tabaksstof, 50 g gebluste limoen, 100 ml water en voeg 10 g van het mengsel per m² aan de aarde toe. Voer de verwerking 2-3 keer uit na 10 dagen.
 2. Maal 3 kg tomatentoppen, doe ze in een vat of emmer, giet kokend water naar de bovenkant, laat 48 uur staan, roer 50 g zeepkrullen erdoor en spuit de planten 1-2 keer per week.
 3. Giet 1 kg duizendblad met 10 liter water, laat 3-4 dagen staan, gebruik voor het besproeien van de bedden. Verbruik - 1 emmer per 3 m².
 4. Hak de knoflookkop fijn en giet 1 liter water, laat 4-5 dagen staan, voeg 50 g zeepkrullen toe. Verdun met water 1: 2 alvorens water te geven.
 5. Giet 200 g naaldnaalden met 10 liter water, laat 24 uur staan, zeef, giet in een bak met een spuitfles en verwerk de wortels.

Onderworpen aan de regels van vruchtwisseling, tijdige reiniging van onkruid en ontsmetting van zaden vóór het zaaien, komen infectieziekten zelden voor. De meest voorkomende zijn alternaria ("zwarte poot"), bruinrot (phomosis) en rhizoctonia (viltziekte). Het is gemakkelijk om ze te voorkomen door de bedden voor het zaaien water te geven met een 1% -oplossing van Bordeaux-vloeistof, kopersulfaat of kaliumpermanganaat, en gebluste kalk toe te voegen.

Oogsten en opslag

Instructies voor het kweken van wortels in het land voor beginners

Wortelgewassen die melkrijp zijn, worden uit de grond gehaald voor verse consumptie. Deze ongeplande uitdunning creëert meer ruimte voor de wortels die in de grond achterblijven om te groeien en zich te voeden.

Verdere oogst is afhankelijk van het ras.De vroege wortelen worden in juli geoogst, halverwege het seizoen - in augustus, laat - in de tweede helft van september - in de eerste helft van oktober.

Het is raadzaam om wortelgewassen te verzamelen voor het begin van de eerste nachtvorst. Ingevroren wortelen worden slecht bewaard en rotten.

Van lichte grond worden wortels aan de toppen uitgetrokken, van dichte grond worden ze met een schop gegraven. De overtollige aarde wordt eraf geschud, de groenten worden gesorteerd: het geheel wordt naar de opslag gestuurd, de beschadigde voor verwerking, de zieken worden weggegooid.

De toppen worden tot op het hoofd gesneden, de wortelgewassen worden 4-6 dagen onder een luifel gedroogd en in lagen in houten of plastic dozen gedaan, besprenkeld met nat rivierzand, uienschillen, gemalen krijt of verschoven met mos. De oogst wordt opgeslagen in kelder bij een temperatuur van –2 ... + 2 ° C en een luchtvochtigheid van 90-95%.

Beglazing is een originele manier om wortelen te bewaren. Een mengsel wordt bereid uit klei en water, waardoor de consistentie van dikke zure room wordt bereikt, wortels erin worden gedoopt en op een rooster worden uitgespreid om te drogen. De kleischaal houdt vocht vast in de knolgewas en voorkomt rotten. Optimale temperatuur opslag - 0 ... + 2 ° С. De opslag moet droog zijn.

Tips van ervaren zomerbewoners

Bereid het perceel goed voor, zaaimateriaal en word rijk oogst wortelen zullen het advies van ervaren tuiniers helpen:

 1. Voeg bij het planten van een gewas na komkommers 1-1,5 kg toorts en 5 kg gehakte maïsbladeren toe aan de grond.
 2. Wanneer groeiend groenten op zwarte aarde, voeg 1 kg rivierzand per 1 m² toe voor het losmaken en extra beluchten.
 3. Houd u aan de regels voor vruchtwisseling: plant wortelen niet eerder dan 3-4 jaar later op dezelfde plaats, vermijd planten na paraplu-gewassen. Wortelen groeien het best na aardappelen, tomaten en kool.
 4. Meng wortelzaadjes met sla of radijszaadjes. Deze gewassen groeien sneller dan wortels en helpen bij het markeren van het gewasgebied voor het losmaken van ondiepe grond. Door de radijsjes uit de aarde te halen, verdun je tegelijkertijd de wortels.
 5. Plant wortelen naast uien en knoflook om wortelvlieginfecties te voorkomen.
 6. Om de zaden gelijkmatig over de voren te verdelen, mengt u ze met een pasta van water en bloem.
 7. Vermijd stilstaand water in de bedden om de verspreiding van schimmelziekten te voorkomen.

Gevolgtrekking

Om grote, sappige en gezonde wortelen te kweken, is het belangrijk om de technologie te observeren: vruchtwisseling, selectie van een perceel aan de zuidkant van de tuin, normalisatie van de zuurgraad en verhoging van de voedingswaarde van de grond, voorzaaien van zaden, losmaken van de aardkorst, onkruid wieden, uitdunnen, harken van bedden, matig water geven en de introductie van biologische en minerale verbanden.

Gebruik geen verse mest om de grond te bemesten, zodat de wortels niet "baard" worden. Let op de zaaidata, deze verschillen per regio. Oogst wortelen vóór vorst om rotten tijdens opslag te voorkomen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen