De basis van vruchtwisseling van ervaren zomerbewoners: wat kan volgend jaar na wortelen worden geplant

Een rijke oogst aan groenten hangt grotendeels af van de juiste buurt en vruchtwisseling op de site. Dankzij een competente vruchtwisseling kunt u de grond effectief "pompen" op de site en zelfs het aantal onkruid verminderen.

Lees over, waarna het beter is om wortels te planten en wat je erna plant, welke planten je in de buurt plant en welke - verder weg, lees ons artikel.

Waarom is het belangrijk om de regels van vruchtwisseling te volgen?

Als u de vruchtwisseling verwaarloost, kunt u een aanzienlijk deel van het gewas verliezen. Om de volgende redenen is het noodzakelijk om groenten volgens de regels te planten:

 1. Bij het telen van één type gewas hopen dezelfde ziekteverwekkers en plagen zich op in de bodem, wat extra verwerking van planten vereist.
 2. Dezelfde groentegewassen nemen bepaalde voedingsstoffen op uit de bodem. Het opzuigen van dezelfde sporenelementen put de aarde dramatisch uit. Het probleem wordt opgelost door de introductie van minerale en organische meststoffen, waarvoor materiaalkosten nodig zijn.
 3. Als de regels voor vruchtwisseling niet worden gevolgd, hopen zich giftige stoffen (viburnum) op in de grond, die worden uitgescheiden door de wortels van planten. En als groenten meerdere jaren achter elkaar op dezelfde plaats worden gekweekt, wordt de concentratie van schadelijke stoffen overschreden en zal dit een deprimerend effect hebben op de geplante gewassen.

De basis van vruchtwisseling van ervaren zomerbewoners: wat kan volgend jaar na wortelen worden geplant

Trouwens, het naleven van de regels voor het afwisselen van groenten zal het aantal onkruid verminderen en bodemuitputting voorkomen.

Gewasrotatie van wortelen in de kas en in het open veld

Door de besparing van bruikbare oppervlakte is het moeilijk om teeltwisselingregels in kassen te handhaven en energieverbruik. Wortelen kunnen goed overweg met tomaten, knoflook, komkommers en uien. In kassen wordt het als hoofdgewas gebruikt en uien als bijgewas.

Wortelen worden vaak buiten gekweekt. Dit de groente is zeer gevoelig voor zijn eigen gifstoffen die vrijkomen tijdens de groei... Het wordt aanbevolen om het pas na 4-5 jaar opnieuw op de site te laten groeien.

Groenbemester wordt gebruikt om de bodem te verbeteren... Het schema van het afwisselen van groenten na wortelen is als volgt: in het eerste jaar - groenbemesters zaaien, in het tweede jaar - kool of komkommers, in het derde jaar - opnieuw groenbemesters, in het vierde - uien.

De notitie! Sideraten zijn onder meer mosterd, peulvruchten, wikke, koolzaad, alfalfa, klaver, lupine, haver, boekweit en radijs. Ze bevatten grote hoeveelheden sporenelementen die belangrijk zijn voor planten (stikstof, kalium en fosfor), evenals eiwitten, suikers, zetmeel. Wanneer ze worden gekweekt, normaliseert hun wortelsysteem de bodemstructuur.

Wat is het beste om volgend jaar na wortelen te planten

Wortelen verarmen de grond enorm... Het kost veel kalium en fosfor uit de grond: 4 keer meer dan tomaten en 3 keer meer dan komkommers. Door deze groenten te planten met de introductie van organische en minerale meststoffen, wordt de balans van voedingsstoffen in de bodem hersteld.

Deze planten bevatten ook:

 • verschillende soorten peper;
 • kool, vroege radijs, sla en mosterd;
 • peulvruchten (bonen, erwten, bonen);
 • nachtschade (tomaten, aardappelen, aubergines, physalis, zoete aardappelen);
 • artisjokken met een goede afvoer.

Het is raadzaam om groenten te planten met een oppervlakkig wortelgestel. en "bovengrondse" oogst.

De basis van vruchtwisseling van ervaren zomerbewoners: wat kan volgend jaar na wortelen worden geplant

Wat mag niet worden geplant

Je kunt natuurlijk geen wortelen zelf planten.

Zal slecht groeien:

 • biet;
 • meloenen (watermeloenen, pompoenen, pompoen, meloenen, courgette);
 • groenten en kruiden;
 • selderij, snijbiet en spinazie;
 • ui en knoflook.

Interessant over het onderwerp:

Wat volgend jaar na peper planten

Wat je niet kunt planten naast bittere peper

Is het mogelijk om knoflook en uien na wortelen te planten voor de winter?

Uien en knoflook zaaien na het oogsten van wortelen is ongewenst... Wortelgewassen putten de grond uit en de grond moet kunnen rusten. De beste optie zijn groenbemesters.

Waarna het beter is om wortels te laten groeien

Wortelen zijn gevoelig voor bodembestanddelen en daarin aanwezige meststoffen... Het is goed als zijn voorgangers komkommers, uien, tomaten, aardappelen zijn. Afwisselen met deze groenten helpt de kwaliteit van de aarde en de nodige voedingsstoffen te behouden.

De basis van vruchtwisseling van ervaren zomerbewoners: wat kan volgend jaar na wortelen worden geplantGeschikte voorgangers:

 • nachtschade (aardappelen, tomaten en physalis);
 • pompoen, komkommers, courgette, watermeloenen;
 • kool, uien en knoflook;
 • pittige kruiden (basilicum, dragon);
 • groene kruiden (spinazie, snijbiet);
 • peulvruchten (erwten, bonen, bonen).

Slechte voorlopers voor wortelen

Ongewenste planten zijn onder meer peterselie, komijn, dille en selderij. Ze hebben veel gemeen: ziekten, plagen en geconsumeerde voedingsstoffen. Het wordt niet aanbevolen om na zonnebloem, aubergine te zaaien.

Lees ook:

Wat volgend jaar na pompoen te planten

Wat volgend jaar na bieten te planten

Wat volgend jaar na de ui planten

Wat vervolgens te planten

Let bij het plannen van aanplant in de tuin op de compatibiliteit van verschillende planten.... Ze kunnen elkaar steunen en onderdrukken.

Een voorbeeld van nuttige coëxistentie is wortelen en uien. Beide planten worden vaak aangevallen door respectievelijk uien- en wortelvliegen. De wortelvlieg kan de geur van uien niet verdragen, en de uienvlieg kan de geur van wortelen niet verdragen. Daarom kun je door groenten in dezelfde tuin te planten een uitstekende oogst van beide kweken. In plaats van uien kun je knoflook planten.

Belangrijk! Zorg ervoor dat u uien en wortels in de buurt kweekt.

Ze kunnen goed overweg met wortelen:

 • peulgroenten (erwten, bonen) maken de grond los en verrijken met stikstof;
 • salade - het helpt om vocht vast te houden;
 • spinazie, tomaten, radijs, kool, radijs, bieten;
 • verschillende kruiden.

Ongunstige buurt

Kan niet in de buurt groeien kool, komkommers en venkel, evenals dille, selderij en andere paraplu's - ze trekken veelvoorkomend ongedierte aan.

Belangrijk! Wortelen houden niet van de buurt van onkruid. Plant in een onkruidvrije ruimte.

De basis van vruchtwisseling van ervaren zomerbewoners: wat kan volgend jaar na wortelen worden geplant

Tips van ervaren tuiniers

Veel ervaren tuiniers vertrouwen op klassieke technieken nuttig advies geven:

 1. Op de bedden na wortelen is het goed om aardbeien- en aardbeistruiken te kweken.
 2. Om te beschermen tegen wortelvliegen, is het raadzaam om calendula of goudsbloemen rond de omtrek van de tuin te planten, afwisselend rijen uien en wortels te gebruiken.
 3. Ervaren groentetelers adviseren om wortelen na bonen te planten.
 4. Het wordt aanbevolen om salade uit te sluiten als voorloper vanwege dezelfde ziekten.
 5. Een goede buur is prei.
 6. Na paprika kan de worteloogst niet gezaaid worden, de smaak kan veranderen.
 7. Je kunt bieten naast wortels telen, ze beschermen tegen ziektes.
 8. Je kunt geen wortelbedden naast de appelboom plaatsen, de smaak van beide planten gaat achteruit.
 9. Het wortelgewas groeit slecht op met mest verzadigde grond, het is beter om aardappelen, kool en komkommers in dergelijke bedden te planten. En het volgende jaar - wortelen.
 10. Als peterselie op de site groeide, is het ten strengste verboden om op deze plek wortels te planten. Als er geen ander gebied is, graaf dan de grond op en behandel met kaliumpermanganaat.
 11. Overblijvende bessenstruiken kunnen op wortelbedden worden geplant.

Gevolgtrekking

De regels voor vruchtwisseling zijn eenvoudig, zelfs een beginnende tuinman kan ze gemakkelijk achterhalen. Door deze regels te volgen en rekening te houden met het advies van ervaren telers, oogst je een uitstekende oogst aan wortelen. Alle succes bij de datsja's!

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen