Wat te doen als de ui in de tuin rot en waarom het gebeurt

Vaak worden tuinders geconfronteerd met het probleem van uienrot. Planten krijgen een ziek uiterlijk en de oogst gaat voor onze ogen verloren. Methoden om het probleem op te lossen worden geselecteerd afhankelijk van de oorzaken van dit fenomeen. Een tijdige oplossing van het probleem zal de oogst redden. Waarom de ui rot in de tuin en wat ermee te doen, zullen we in het artikel vertellen.

Om welke redenen rotten uien in de tuin

De meeste oorzaken van uienrot zijn bodemgerelateerd. Vroegtijdige opsporing van negatieve factoren zal besparen oogst van de dood.

Wat te doen als de ui in de tuin rot en waarom het gebeurt

Overtollig vocht

Overmatig bodemvocht is destructief voor een plant. Houd deze snelheid in de gaten en geef niet te vaak water. Constante regenval veroorzaakt ook wateroverlast van de grond. In dit geval overwegen ze van tevoren om overtollige vloeistof uit de bedden te verwijderen met behulp van drainage in de vorm van geëxpandeerde klei of grof zand, dat vóór het planten in de grond wordt gebracht.

Het niet naleven van vruchtwisseling

Uien telen op één plaats van jaar tot jaar is onaanvaardbaar - dit leidt tot de opeenhoping van pathogene micro-organismen en ongedierte in de bodem. Bij het planten vallen ze door de grond op de plant en beginnen deze te vernietigen.

Referentie. Gebrek aan vruchtwisseling leidt tot landverarming. De plant mist mineralen, wat het proces van verval veroorzaakt.

Overtollige stikstof in de bodem

Uien hebben stikstof nodig aan het begin van de groei. Dit draagt ​​bij aan een set groene massa. In de toekomst heeft de plant het niet nodig en blijft hij in de grond. Toepassing van complex meststoffen, die stikstof bevatten, zal leiden tot ophoping in de bodem. Overtollige sporenelementen verzachten de bollen. In de toekomst zullen ze gaan rotten.

Besmet plantmateriaal

Tekenen van geïnfecteerd plantmateriaal:

 • de bovenste schubben zijn vochtig;
 • sevok heeft een ongebruikelijke geur;
 • het bedekken van kafjes van de verkeerde kleur;
 • zichtbare laesies op het hoofd en de onderkant van de boog.

Ziekten

Vervalprocessen worden veroorzaakt door de ontwikkeling van bacteriële of schimmelinfecties. Provocerende factoren zijn vochtig weer, hoge bodemvochtigheid, onjuiste zorg.

Wat te doen als de ui in de tuin rot en waarom het gebeurt

Kortom, de plant wordt aangetast door de volgende ziekten:

 1. Cercosporosis - schimmelziekte van uienveren. Het wordt gekenmerkt door het verschijnen van heldere grijze vlekken met een dunne gele rand. Wanneer ze worden verwaarloosd, worden de bladeren geel en sterven ze af.
 2. Cervicale rot - schimmelziekte. Het begint bij de hals van de bol. De schubben worden gerimpeld en de binnenste laag vervalt en wordt bedekt met een grijze coating met zwarte stippen. Op de snede heeft de ui een gekookt uiterlijk.
 3. Witte rot - schimmelinfectie. Ontwikkelen bij een temperatuur van + 20 ... + 24 ° C. Geelverkleuring en daaropvolgende afsterven van de bladeren is kenmerkend. De ui verwelkt snel en sterft. Een donzige bloei en zachte rotvorming op de wortels.
 4. Echte meeldauw - een schimmelinfectie die begint aan de buitenkant van de veren. De plant is uitgeput en sterft. De stengels zijn bedekt met bruine vlekken.
 5. Fusarium rot - een schimmelinfectie die vanuit de grond op de plant komt: eerst tot aan de wortels, dan tot aan de kop en de veren. Dit is de meest zeldzame reden waarom de bodem van een ui rot en waterig wordt.

Ongedierte

De belangrijkste schade aan het gewas wordt veroorzaakt door:

 1. Ui vliegt... Het insect is 6-8 mm lang, lichtgrijs van kleur. Uiterlijk vergelijkbaar met huisvliegen. De plant vertraagt ​​de groei, veren worden geel, verdorren, drogen. Een onaangename geur komt van uien.

  Wat te doen als de ui in de tuin rot en waarom het gebeurt
  Uienvlieg
 2. Stam- en bolnematoden... Kleine wormen die in de bovengrond leven.De plant vertraagt ​​in groei, het proces van rotten van veren, stengels en wortels begint.

  Wat te doen als de ui in de tuin rot en waarom het gebeurt
  Uienematode
 3. Snuitkevers. Insecten met een zwart sterk convex lichaam tot 2-2,7 mm lang. In de beginfase worden bladeren aangetast. Na 14-20 dagen dalen ze door de afgeknaagde veren af ​​in de grond om eieren te leggen.

Hoe om te gaan met verval

De keuze van de behandelmethode hangt af van de mate van schade. In de beginfase zijn folkmethoden om uirot te bestrijden effectief. In vergevorderde gevallen worden chemische preparaten gebruikt.

Volksmethoden

Openbaar beschikbare strijdmethoden worden gebruikt in de beginfase van de ziekte. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en veilig.

Bij regenachtig weer zijn de bedden bedekt met folie. Dit vermindert het bodemvocht. De tweede methode is drainage in de vorm van een laag zand of geëxpandeerde klei op de bodem van de tuin.

Wat te doen als de ui in de tuin rot en waarom het gebeurt

De hoeveelheid stikstof in de bodem wordt verminderd door minder irrigatie. Let op de frequentie waarmee stikstof, kalium en fosfor worden toegevoegd. Stikstof vormt een sappige veer, fosfor vormt een sterke uikop. Kalium verbetert de smaak, behoudt de kwaliteit en is bestand tegen ongedierte.

Toepassing:

 1. Stikstof wordt toegepast aan het begin van de groeiperiode, in de fase van 1-2 bladeren. Om dit te doen wordt 10 g ureum opgelost in 10 liter water en wordt de tuin direct na het planten van de ui water gegeven.
 2. Fosfor wordt in het midden en aan het einde van de groei toegevoegd. Om dit te doen, neem 20 g superfosfaat en verdun dit in 10 liter water.
 3. Kalium wordt bij het planten bemest (de helft van de norm), de rest wordt 2 keer gedeeld en in het midden en einde van de periode aangebracht teelt... Aan het begin van het seizoen wordt 20 g kaliumsulfaat gemengd met 10 liter water. In de herfst wordt na het oogsten een oplossing van 12 g kaliumchloride en 10 liter water toegevoegd.

Ziektebestrijding:

 1. Cercosporosis wordt behandeld met gefermenteerde kruideninfusie. Het wordt bereid door een halve emmer gehakte groenten te stomen met kokend water. Het mengsel blijft enkele dagen staan. Vervolgens worden de bedden gefilterd en 2 keer bewaterd met een pauze van 2 weken.
 2. Witrot wordt behandeld met melkwei (1,5 tl oplossen in 1,5 l. Kopersulfaat en 3,5 l water). Het resulterende mengsel wordt elke 14 dagen bewaterd totdat de tekenen van schade verdwijnen.
 3. Houtas helpt bij het bestrijden van echte meeldauw... 2 eetlepels. giet 2 liter kokend water, sta erop, filter. Oplossen in een emmer water en de bedden besproeien. De kruideninfusie die wordt gebruikt om cercosporose te bestrijden, helpt ook. Een oplossing van 100 g grondstof per 1 liter water heeft een nadelig effect op schimmelsporen. Breng de remedie elke 14 dagen aan totdat de tekenen van beschadiging verdwijnen.
 4. De snuitkever wordt eruit gehaald met jute, in linten van 10 cm breed gesneden. 'S Avonds worden ze rond de bollen gelegd,' s morgens worden ze verwijderd - het ongedierte raakt erin verstrikt.

Chemisch

Insecticiden zijn effectief wanneer de laesie kritiek is. De medicijnen zullen het hoofd bieden ongedierte en zal de oogst redden. De belangrijkste voorwaarde is om de dosering in acht te nemen:

 1. Voor cercosporosis en echte meeldauw wordt "Fitosporin" gebruikt. 10-15 g poeder wordt verdund in 10 liter water. De gewassen worden met tussenpozen van 14 dagen bespoten. Bij regenachtig weer wordt de behandeling eenmaal per week uitgevoerd.
 2. Witrot wordt goed behandeld met Fundazol. 10 g van het medicijn wordt opgelost in 10 l water en de bedden worden elke 14 dagen bewaterd.
 3. Baarmoederhalsrot wordt behandeld met Bordeaux-vloeistof - 100 g per 10 liter water. De resulterende samenstelling wordt eenmaal de bedden bewaterd.
 4. De uienkever wordt bestreden met "Karbofos" - 60 g van het medicijn per 10 liter water. De bedden worden tijdens het groeiseizoen één keer besproeid. Het bereide mengsel is ontworpen om 10 m2 te verwerken. m.

Preventiemaatregelen

Wat te doen als de ui in de tuin rot en waarom het gebeurt

Preventiemaatregelen zijn onder meer:

 1. Naleving van vruchtwisseling. Uien worden niet eerder dan 3-4 jaar later op de vorige plaats geplant.
 2. Selectie van rassen die resistent zijn tegen ziekten. Deze omvatten Supra, Farmer Late, Stardust F1, Comet, Goliath, Erica, Stutti, Sterling F1.
 3. Behandeling van zaden en grond voor het zaaien. De bedden worden overgoten met kokend water en gedurende 4 dagen bedekt met folie. Voor het planten water geven met "Fitosporin" (5 g poeder 10 liter water). De bollen worden een uur geweekt in een warme (+ 45 ° C) roze oplossing van kaliumpermanganaat.
 4. Losmaken en wieden wordt om de 2 weken uitgevoerd.
 5. Het planten van wortels en geurende tabak als buren (behalve uienvliegen), calendula, goudsbloemen en Oost-Indische kers (behalve nematodeninfectie).

Gevolgtrekking

Een van de belangrijkste redenen voor het rotten van uien in de tuin zijn hoge luchtvochtigheid, niet-naleving van vruchtwisseling, overtollige stikstof in de grond, vervuild plantmateriaal. Bij het bestrijden van ziekten en plagen worden folkmethoden en chemicaliën gebruikt. De eerste optie is effectief in de vroege stadia, de chemicaliën worden later toegepast. Door eenvoudige preventieve maatregelen te nemen, is rotten gemakkelijk te voorkomen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen