Kies in het voorjaar een uiendressing en breng deze op de juiste manier aan om een ​​rijke oogst te krijgen

Uien zijn pretentieloze gewassen, maar ze hebben de juiste zorg nodig voor goede opbrengsten. Het is noodzakelijk om voor het bemesten van de ui te zorgen, zelfs bij het planten. Als het gewas voor het eerst op een nieuwe locatie wordt geplant, kunt u de grond het beste van tevoren voorbereiden.

Waarom uien voeren in het voorjaar

Kies in het voorjaar een uiendressing en breng deze op de juiste manier aan om een ​​rijke oogst te krijgen

In het voorjaar is het voeren van uien eenvoudigweg noodzakelijk. De grond mist vaak voedingsstoffen die de groente nodig heeft voor een normale groei, weerstand tegen ziekten en plagen.

Van bijzonder belang is de voeding van het gewas, als de ui gegroeid op de pen. Er zal simpelweg geen goede groene massa veren zijn als de groente niet genoeg stikstof krijgt. Hij is het die het groeiseizoen beïnvloedt en is belangrijk aan het begin van de groei, en de hoeveelheid die in de grond zit, is niet genoeg.

Kalium is ook belangrijk voor uien in het voorjaar. Het immuunsysteem van de groente, de weerstand tegen ziekten en plagen, hangt ervan af. De grootste behoefte aan deze meststof ontstaat tijdens de vorming van bollen en hun verdere groei.

Zonder fosfor kun je ook geen rijke oogst krijgen. Het is nodig tijdens de hele groei van de groente, dus het voeren wordt meerdere keren uitgevoerd.

Wanneer uien voeren

Meststoffen worden gedurende het groeiseizoen driemaal aangebracht. Dit is meestal voldoende voor goede greens aan het begin van de groei en hoge opbrengsten aan het einde:

 1. De eerste keer dat de ui wordt gevoerd onmiddellijk na het verschijnen van groene scheuten. De belangrijkste component is stikstof.
 2. De tweede voeding wordt al 2 weken na de eerste gevoerd. Het hoofdbestanddeel is fosfor, omdat uien dit constant nodig hebben.
 3. De derde keer dat de cultuur wordt gevoerd in de beginfase van de bolgroei. Meestal komt dit moment 2-3 weken na de tweede voeding. De meststof moet kalium bevatten, dit is uitermate belangrijk voor de groei van de uienkop.

In sommige gevallen wordt aanbevolen om de grond al eerder te bemesten een groente planten. Dit is vooral belangrijk als de ui voor het eerst op een nieuw perceel wordt geteeld en er geen gegevens over bodemvruchtbaarheid zijn. Als er vertrouwen is in de kwaliteit van de grond en deze regelmatig wordt verzadigd met meststoffen, is het niet nodig om de grond voor te bereiden.

Hoe uien in het voorjaar te voeren

Kies in het voorjaar een uiendressing en breng deze op de juiste manier aan om een ​​rijke oogst te krijgen

Meststoffen worden toegepast afhankelijk van het doel van het telen van uien. Als een groente aan een veer groeit, heeft hij meer stikstof nodig. Wanneer uien per hoofd worden geteeld, moeten meststoffen meer kalium en fosfor bevatten. De beste optie is een combinatie van op mineralen gebaseerde preparaten met organisch materiaal.

Minerale meststoffen

Uien worden met mate met deze meststoffen gevoerd, omdat een grote hoeveelheid mineralen kan leiden tot de ophoping van nitraten in de groente.

De meest populaire formuleringen zijn onder meer:

 • kalium: kaliumnitraat, kaliumchloride, kaliummagnesium en kaliumzout;
 • stikstof: ureum, ammofos, ammoniumnitraat, ammoniumcarbonaat worden meestal gekozen;
 • fosforzuur: neerslag, nitroammofosku, tomoslag, fosfaatgesteente, superfosfaat.

Biologisch

Deze meststoffen hebben een groot effect op de bodemvruchtbaarheid, maar mogen niet geconcentreerd worden. Organische stoffen worden vóór gebruik altijd verdund. Meststoffen zijn onder meer:

 • houtas;
 • turf;
 • compost;
 • vogelpoep;
 • humus;
 • sapropel.

Aangekochte meststoffen

Er is een breed assortiment aan complexe meststoffen voor uien te koop.Gebruik ze volgens de bijgevoegde instructies. De meest populaire meststoffen die zijn gemaakt om aan alle behoeften van uien tijdens het groeiseizoen te voldoen:

 • "Effect op";
 • "Citaat";
 • "Gumi";
 • "Reflex";
 • "Clear sheet";
 • Agricola-2.

Folkmedicijnen

Om de cultuur te voeden, gebruiken ze volksmethoden die milieuvriendelijk, economisch en betaalbaar zijn. Meest gebruikt:

 • bakkers gist;
 • ammoniak;
 • infusies van brandnetel, pissebedden, kamille, kroontjeskruid, paardebloem, klis, smeerwortel, riet of klaver.

Veel tuinders kiezen voor deze specifieke voeroptie vanwege de beschikbaarheid van grondstoffen.

Hoe uien op de juiste manier te voeren

Kies in het voorjaar een uiendressing en breng deze op de juiste manier aan om een ​​rijke oogst te krijgen

Het verkeerde voersysteem is niet alleen niet gunstig, maar ook schadelijk voor de zaailingen. Om een ​​goede oogst te krijgen, is het daarom niet alleen nodig om meststoffen tijdig toe te passen, maar ook om enkele nuances in acht te nemen:

 1. Mest voor het voeren van uien wordt pas na het braden gebruikt. De reactie op het verse zal negatief zijn.
 2. Breng niet te veel organische meststoffen aan. De uien zullen geen raap vormen, maar zullen groene massa opbouwen.
 3. Biologische voeding moet van goede kwaliteit zijn zodat er geen onkruidzaden aan de grond worden toegevoegd.

Om minerale meststoffen gunstig te laten zijn, moet u:

 • let op de dosering;
 • kweek ze in warm water;
 • gebruik non-food gebruiksvoorwerpen;
 • als het medicijn op greens komt, spoel het dan af met stromend water;
 • geef de ui water voordat u kunstmest gebruikt om verbranding van de wortels te voorkomen;
 • verhoog de dosering als de grond te licht en zanderig is;
 • verlaag de dosering bij het planten van uien in klei, zware grond;
 • de hoeveelheid minerale producten met een derde verminderen als ze worden gemengd met organisch materiaal.

Bij het gebruik van folkremedies is het belangrijk om de juiste oplossing te vinden. Ammoniak doet de cultuur perfect herleven als de veren geel beginnen te worden. Los in 5 liter water 1,5 eetl. l. middelen en de afgewerkte meststof wordt over de groente gegoten.

Bakkersgist bevordert de opname van andere elementen en verbetert de microflora van de bodem. Deze meststof wordt 1 keer aan het begin van het groeiseizoen aangebracht. Gebruik meestal 100 g gist, 1 eetl. as en 50 g suiker. Alle componenten worden met een emmer water gegoten en 2 uur bewaard.

Belangrijk! Eventuele meststoffen worden alleen bij de wortel aangebracht. Sta geen contact toe met greens of de ui zelf. U kunt oplossingen in de gangpaden morsen - dit voorkomt verbranding van planten.

Bemestingstabel

Kies in het voorjaar een uiendressing en breng deze op de juiste manier aan om een ​​rijke oogst te krijgen

Door het gewas tijdig te voeren, kunt u een goede oogst krijgen en ziekten tijdens de groeiperiode voorkomen. Tekorten aan voedingsstoffen en overtollige voedingsstoffen mogen niet worden getolereerd. Wanneer en welke meststoffen toe te passen:

 1. De allereerste voeding bevat stikstof en fosfor. Dergelijke meststoffen worden ongeveer 2 weken na het planten aangebracht. Gedurende deze periode verschijnen de eerste greens.
 2. Herbemesting vindt plaats eind april of begin mei. Het wordt 14-20 dagen na de eerste gemaakt. De belangrijkste componenten zijn kalium en fosfor, er zou heel weinig stikstof moeten zijn om overmatige veergroei te voorkomen.
 3. Voor de derde keer wordt alleen de fosfor-kaliumoplossing toegevoegd. Het is noodzakelijk om de cultuur te voeden na het verschijnen van 4 veren of wanneer de bol een diameter van 4 cm heeft.

Door uien goed te voeren, kunnen ze zich tijdens hun groei goed ontwikkelen, wat leidt tot hoge productiviteit. Groentekoppen worden groot en dicht tegen de tijd van de oogst.

Bemesting van de grond bij het planten van uien in het voorjaar

Vruchtbare grond zorgt ervoor dat zaailingen volledig kunnen groeien en zich onmiddellijk kunnen ontwikkelen vanaf het moment van planten. Sinds de herfst is de grond voorbereid. De keuze van kunstmest hangt af van de bodem zelf, de vruchtbaarheid en dichtheid. Elke topdressing wordt onder het graven gebracht, meestal wordt de aarde gegraven tot de diepte van de bajonet van de schop.

Hoe de grond bij het planten te bemesten (per 1 m2):

 1. Zand (9 kg), humus (6 kg), turf (5 kg), ureum (15 g) worden toegevoegd aan kleiachtige zware grond.
 2. Leemachtige grond wordt bemest met humus (6 kg), ureum (15 g), superfosfaat (40 g), turf (6 kg).
 3. Veenachtige arme grond is verrijkt met superfosfaat (50 g), humus (6 kg), zand (10 kg), ureum (8 g).
 4. Leemachtige grond (10 kg), humus (5 kg), laaggelegen turf (5 kg), nitrofoska (15 g) worden aan de zandgrond toegevoegd.

Meestal kiezen zomerbewoners voor superfosfaat. Het is de meest populaire meststof en is uitstekend geschikt voor dit gewas. Bij het aanbrengen van compost of verse organische stof bestaat er in het voorjaar kans op onkruid.

Hoe winteruien in het voorjaar te voeren

Winteruien worden ook 3 keer bemest gedurende het hele groeiseizoen. Het bemestingsschema verschilt niet van het algemene schema.

Hoe voor de eerste keer bemesten:

 1. Meng 3 delen superfosfaat, 2 delen ureum, 1 deel kaliumchloride en voeg water toe.
 2. Giet met de bereide oplossing de cultuur voorzichtig onder de wortel.

Gebruik ook kant-en-klare minerale substanties, verdunnen volgens de instructies.

De tweede keer bemesten met nitrofosfaat - 2 el. l. voor 1 emmer water. De oplossing wordt grondig gemengd en vervolgens gebruikt voor irrigatie. Een emmer is genoeg voor 2 vierkante meter. m.

Voor de derde keer worden winteruien het best bemest met superfosfaat. 2 eetlepels. l. de stof is voldoende om 1 m2 te verwerken. m grond.

Welke meststoffen te gebruiken zodat de ui groot wordt

Kies in het voorjaar een uiendressing en breng deze op de juiste manier aan om een ​​rijke oogst te krijgen

Gedurende de gehele groeiperiode is de grond verzadigd met fosfor en wanneer de kop 3-3,5 cm wordt, is deze verrijkt met kalium.

De meest populaire meststof is superfosfaat. Het is geweldig om in het voorjaar uien te voeren, waardoor de groente snel groeit. Ook vaak gebruikt "Agricola-2". De meststof voldoet aan alle eisen van dit gewas.

Om een ​​grote krop te krijgen, worden naast mineralen ook biologische gebruikt. Meestal wordt gekozen voor kippenpoep, houtas en toorts.

Tips over het onderwerp

Dat er voldoende voedingsstoffen in de grond zitten, blijkt uit goede groene uien. Als er vroeg gele vlekken verschijnen, is het tijd om dringend meststoffen aan te brengen. Wanneer uien worden gekweekt voor een raap, is vergeling van de veren tijdens de rijpingsperiode de norm.

In het voorjaar wordt gekozen voor bewolkt weer als voeding en wordt de afwezigheid van wind gecontroleerd. Als de grond te droog is, geef het gewas dan eerst water. Voor de regen worden er minerale meststoffen tussen de rijen gestrooid. Samen met neerslag zullen ze in de bodem doordringen.

Houtas dient niet alleen als een goede meststof, maar stoot ook ongedierte af en beschermt gewassen tegen ziekten.

Gebruik geen middelen waarvan de vervaldatum is verstreken. De medicijnen verliezen hun eigenschappen en kunnen in sommige gevallen zelfs schade toebrengen.

Het is interessant:

Correct voorbereiden op het koude weer: is het nodig om de batunui voor de winter te snijden en hoe je dit moet doen

Een beginnershandleiding voor het kweken van groene uien in de kelder

De beste soorten uienzaden voor groenten en een groeialgoritme

Gevolgtrekking

Om een ​​goede oogst van uien te krijgen, is het noodzakelijk om tijdig meststoffen toe te passen en deze correct te kiezen, afhankelijk van het doel van het verbouwen van het gewas. Door goed voor je uien te zorgen, krijg je geweldige groenten en grote, sterke groenten.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen