Zijn bonen een eiwit of een koolhydraat? - we zullen de samenstelling en eigenschappen van het product begrijpen

Eiwitten en koolhydraten ... wanneer worden ze geteld? Ze worden overwogen door voedingsdeskundigen en mensen die streven naar gezond eten. En ook - bij het afvallen.

Bonen zijn in beide gevallen een van de voedingsmiddelen die in het menselijke dieet worden opgenomen. Maar in sommige bronnen verwijzen voedingsdeskundigen dit product naar proteïne, en in andere naar koolhydraten. En dienovereenkomstig geven ze verschillende aanbevelingen. Wie moet je geloven? Zijn bonen een eiwit of een koolhydraat? Laten we het uitzoeken.

Wat zijn de soorten bonen

Er zijn drie soorten bonen:

  • rood;
  • wit;
  • groene peulen.

Bonen zijn rijk aan B-vitamines en nuttige minerale verbindingen... Er is kalium, zink, magnesium, koper, zwavel en ijzer. Deze boon is een rijke bron van foliumzuur en aminozuren.

Zijn bonen een eiwit of een koolhydraat? - we zullen de samenstelling en eigenschappen van het product begrijpen

Overweeg de voordelen van het product:

Wit Rood Peulvruchten
Voordeel Bevordert de vetverbranding, helpt het gewicht te verminderen. Normaliseert de stofwisseling. Voorziet het lichaam van antioxidanten. Stabiliseert het suikerniveau. Verbetert de spijsvertering. Bevat veel voedingsvezels.

Aandacht! Bonen geven je hetzelfde gevoel van volheid als vlees.

Is er iets kwaads? Ja. Rauwe bonen bevatten gifstoffen, dus ze zijn goed gaar... Bij grote doses van het product neemt de darmmotiliteit toe, neemt de gasvorming toe en treedt zwaarte in de maag op.

Deze peulvrucht wordt niet aanbevolen voor:

  • jicht;
  • problemen met het spijsverteringskanaal;
  • nierziekte.

BJU-verhouding

Weet u hoeveel proteïne er in rode bonen en andere soorten van dit product zit?

100 g rauwe bonen

Wit Rood Peulvruchten
Calorie-inhoud 325 310 25
Eiwit, g 20,9 21 2
Vet, g 1,8 1,6 0,2
Koolhydraten, g 64 52,7 3,6

Notitie. De cijfers kunnen fluctueren. Ze worden beïnvloed door de variëteit en groeiplaats van de bonen.

Uitgang: het eiwitgehalte van rode en witte leden van de vlinderbloemigenfamilie is hoog. Dit eiwit is gemakkelijk verteerbaar. Maar er zijn ook veel koolhydraten.

 Aandacht! In tegenstelling tot vlees hebben bonen praktisch geen vet (niet meer dan 2%).

Koolhydraten of eiwitten

Bonen bevatten zowel complexe koolhydraten als eiwitten... Door deze samenstelling is het een onmisbaar product voor verschillende diëten. Maar op deze lijst staan ​​alleen groene bonen met hun eiwitten, vetten en koolhydraten die dicht bij de waarden van groenten liggen. Er zitten weinig koolhydraten en eiwitten in. De belangrijkste waarde is vezels. Voedingsvezels in dit type peulvrucht verbeteren de spijsvertering.

Zijn bonen een eiwit of een koolhydraat? - we zullen de samenstelling en eigenschappen van het product begrijpen

Het verhaal van één experiment

Onlangs een tv-zender voerde een interessant experiment uit... Drie vrouwen met overgewicht van ongeveer dezelfde leeftijd vielen binnen 10 dagen af ​​met bonen. Ze hadden hetzelfde dieet, maar ze gebruikten verschillende soorten bonen. Aan het einde van het onderzoek werden de resultaten vergeleken.

Met wat voor soort bonenproduct denk je dat de sollicitant erin geslaagd is om het meeste gewicht te verliezen? Het beste resultaat werd behaald door de deelnemer die sperziebonen in de gerechten gebruikte.... De organisatoren van het experiment verklaarden dit door het feit dat de groene variant de caloriearme is van alle soorten van dit bonenproduct. De tweede plaats ging naar de deelnemer met rode bonen. De derde - het gebruik van een witte variëteit in gerechten.

Maar plaatsen zijn niet het punt. Alle deelnemers zijn merkbaar afgevallen in 10 dagen... Met een individueel voedingsprogramma vielen ze tijdens het experiment elk vier tot zes kilo af.

Hoe koken

Winkels verkopen gedroogde witte en rode bonen. Om het koken te versnellen, is het voorgeweekt... Het zwelt goed op in koud water. Giet het water af voordat u gaat koken.

Sperziebonen worden vaak diepgevroren verkocht. De meeste huisvrouwen kook het zonder eerst te ontdooien.

Welke gerechten worden gekookt

Van dit bonenproduct kunnen veel verschillende gerechten worden bereid. - en bonensalades en soepen en bijgerechten. Op basis van de kwaliteit van de ingrediënten en hun verhoudingen wordt het aantal calorieën bepaald. In recepten met exacte verhoudingen geven we bovendien het caloriegehalte en de BJU van het gerecht.

Witte bonenstoofpot met groenten en kip

Gebakken groenten worden toegevoegd aan voorgekookte witte bonen tot ze half gaar zijn (uien, selderij, paprika en wortelen) en kipfilet. Alles bij elkaar stoven ze 25-30 minuten. Het gerecht wordt warm geserveerd.

Omelet met groene bonen

Bonen (250 g) worden 6-8 minuten op laag vuur in een pan gebakken... Een omeletmengsel van 4 eieren, zout en 100 g melk wordt apart bereid. Het mengsel wordt in een koekenpan gegoten. Bak 3-4 minuten op laag vuur. Het caloriegehalte van het gerecht is 358 kcal. BJU = 30 g / 20 g / 13 g.

Snij (groene) bonen met champignons

Leg bevroren gehakte champignons en peulen op een voorverwarmde koekenpan... Zout, peper, laat ongeveer 20 minuten sudderen onder het deksel, tot de vloeistof verdampt. De massa wordt gemengd met zure room en nog eens 5 minuten geblust.

Gestoofde rode bonen in tomatensaus

Neem 1-2 wortels en tomatensaus voor een glas gekookte bonen of plakken. Voeg desgewenst uien toe. Alles bij elkaar stoven ze 15-20 minuten onder de deksel.

Zijn bonen een eiwit of een koolhydraat? - we zullen de samenstelling en eigenschappen van het product begrijpen

Bonenlobio met walnoten

Voor het maken van lobio Voeg uien, knoflook, koriander, basilicum en hete pepers toe aan de gekookte bonen... Stoof alles 10 minuten samen. Voeg op het einde de gehakte walnoten toe en laat nog 10 minuten trekken.

Paté

Voor dit gerecht zowel gekookte witte of rode bonen als bonen uit blik zijn geschikt... Het wordt gescrolld in een vleesmolen of opgeklopt in een blender, samen met gebakken uien of een teentje verse knoflook. Bewaar in de koelkast.

Koteletten

Neem voor 150 g gekookte bonen 40 g gebakken uien en 1 ei... Alles wordt door een vleesmolen gehaald of in een blender gehakt. Meel (20 g) wordt aan de massa toegevoegd. Vorm koteletten, bak ze in een koekenpan in olie (20 g) goudbruin. Het caloriegehalte van het gerecht is 593 kcal. BJU = 25 g / 27 g / 62 g.

Gevolgtrekking

We ontdekten dat bonen zowel eiwitten als koolhydraten aan het lichaam leveren. Daarom, in het geschil over het onderwerp "Zijn bonen een eiwit of een langzame koolhydraat?" er is geen winnaar. Iedereen heeft op zijn manier gelijk. Dit peulvruchtproduct biedt het menselijk lichaam veel voordelen. Hiermee kunt u afvallen en de eiwit- en koolhydraatbalans in het lichaam behouden. In combinatie met andere ingrediënten kunnen vele heerlijke gerechten worden bereid.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen