Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

De vlinderbloemigenfamilie wordt al duizenden jaren actief gekweekt. Er zijn meer dan 20.000 rassen veredeld, aangepast aan verschillende groeiomstandigheden en individuele voorkeuren.

Dit artikel bespreekt er slechts een paar die de laatste tijd relevant zijn en de aandacht van tuinders trekken vanwege hun verschillen met andere variëteiten.

Classificatie van rassen

In de moderne classificatie van variëteiten worden verschillende soorten van de peulvruchtenfamilie als bonen beschouwd. Vanwege de verscheidenheid aan planten zijn ze ingedeeld naar:

 • soort fruit - schillen (graan), asperges (suiker) en halfsuiker;
 • zaadgrootte - groot, middelgroot, klein zaad;
 • in termen van rijpende bonen - vroege, midden- of late rijping;
 • door aanwijzing - voedsel, diervoeder, groenbemesters;
 • voor weerstand tegen ziekten en plagen.

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiestDoor structuur zijn planten onderverdeeld in:

 1. Struik (weven) - compacte lage planten tot 60 cm hoog hebben geen kousenband nodig. Ze verdragen zware weersomstandigheden beter, rijpen sneller, zijn vaker gevraagd op het veld, zijn handig voor thuis en in de kas. Er zijn groente-, graan- en decoratieve soorten.
 2. Krullend - planten tot 7 m lang, ze moeten worden geknepen, zodat ze niet in lange wimpers kunnen groeien. De bedden hebben sterke steunen nodig. Ze hebben een lang groeiseizoen. Er zijn ook groente-, graan- en decoratieve variëteiten.
 3. Semi-klimmen - variëteiten van krulbonen tot 2 m lang.

Decoratieve vorm

Elk van de soorten bonen wordt een versiering van de site, maar er zijn er die speciaal voor dit doel zijn gefokt. Ze zijn eenjarig en meerjarig, klimmend en struikgewas, gekenmerkt door een lange periode van overvloedige bloei, sommige dragen zelfs geen vrucht.

Deze soort wordt gebruikt voor verticaal tuinieren, het plaatsen van piramides op grasvelden en als groenbemester. Het beschermt tegen Phytophthora en bemest de grond met zijn groene massa.

referentie... De opbrengsten van ernaast geplante aardappelen zijn bijna verdubbeld.

Groente- en graanbonen

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Plantaardige bonen omvatten suiker en universele halfsuikerbonen, paardenbonen en eetbare cowpea-variëteiten.

Halfsuikerkorrelbonen verschillen van de gebruikelijke schelpbonen doordat er geen perkamentschotten en grove vezels in hun peulen (schouderbladen) zijn in de fase van melkrijpheid.

De peulen worden groen gegeten en wanneer ze volledig rijp zijn, worden volwaardige bonen gepeld. Om de peulen zacht en zacht te houden, worden ze minstens eens in de 2-3 dagen afgesneden.Anders worden de luiken grof en oneetbaar.

Vigna (Latijn Vigna) is een ander veelzijdig geslacht van peulvruchten dat opvalt door zijn kenmerken. Van één plant wordt tot 5 kg groene peulen verwijderd, die 100 cm lang, zacht en knapperig zijn.

De cultuur komt uit tropische wouden, het is thermofieler dan bonen, de optimale groeitemperatuur is 25-35 graden. Aan de andere kant past het zich aan elk type ontwikkelde grond aan dat zorgt voor een goede beworteling. Groeit op zand- en kleiachtig, met een breed pH-bereik, waaronder zeer zuur (pH 4) en sterk basisch.

Het verdraagt ​​geen uitdroging en overmatig vocht vermindert de groei en bevordert infectie met schimmelziekten.

Wanneer ze volledig rijp zijn, worden er granen gevormd in de cowpea-peulen. Ze zijn kleiner dan gewone bonen en worden vaak erwten of linzen genoemd. De bekendste soorten die in voedsel worden gebruikt, zijn: adzuki, anko, mung, mung, urd, etc.

Aandacht! De vruchten van suiker en halfsuikervariëteiten van gewone bonen moeten worden gekookt. Groene cowpea-peulen kunnen rauw worden gegeten.

Suiker (asperges)

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Suikerboonpeulen met kleine granen worden gebruikt voor voedsel, die 7-10 dagen na de eierstokken worden geoogst, gekookt, ingeblikt en ingevroren.

Niet alle soorten aspergebonen behouden hun malsheid als ze overrijp zijn. Daarom zijn ze regelmatig afsnijden van de plant onmiddellijk na het bereiken van technische volwassenheid, waardoor een optimale smaak wordt verkregen en de vruchtvorming wordt gestimuleerd.

Er zijn vroege, midden- en laatrijpe variëteiten; alle soorten worden geplant in warme klimaatzones om het hele seizoen te oogsten.

Veel voorkomende soorten aspergebonen: Saksa 615, Bona, Blue Lake, Nota.

Lees ook:

Gebruik zwarte bonen, net als bij koken, cosmetologie en volksgeneeskunde.

Hoe en wanneer rode bonen te planten voor een betere oogst.

Stapsgewijze instructies voor het kweken van bonen thuis en op locatie.

Struikaspergesoorten

Deze bonensoort staat bekend om zijn korte rijpingstijden.

Referentie. Sommige soorten bushaspergebonen bereiken al 35 dagen na het planten in de grond technische rijpheid.

Planten hebben meer ruimte in de tuin nodig, maar ze geven een constante oogst, die elke 3-4 dagen wordt geoogst vanaf het begin van de vruchtzetting tot het begin van koud weer.

Krullende suikersoorten

Ze verschillen van struik door een langere rijpingsperiode. Middenseizoen rassen hebben de overhand. In koele klimaten hebben zaailingen de voorkeur.

Graansoorten

Het schillen van (graan) bonen werd vroeger sperziebonen genoemd, omdat het Franse chef-koks waren die als eersten in Europa hun smaak waardeerden en deze op grote schaal begonnen te gebruiken bij het koken.

Alleen granen worden gegeten in bonen, de peulen van deze variëteiten zijn te taai en oneetbaar.

referentie... Bonenpeulen worden veel gebruikt in de volksgeneeskunde.

Grote bonen

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Dit soort bonen werd in het oude Griekenland verbouwd en in het oude Egypte werd het als heilig vereerd. Het wordt al zo lang gecultiveerd dat het niet meer in het wild voorkomt.

Sommige variëteiten van dit geslacht worden Lima- of Lunar-bonen genoemd (Latijnse Phaseolus lunatus), andere worden Garden- of Horse-bonen (Latijnse Vícia fába) genoemd.

Sovjetfokkers hebben veel variëteiten van dit soort bonen gekweekt onder de algemene naam Russische bonen. Ze zijn bestand tegen vorst en pretentieloos voor verschillende grondsoorten.

Bonenvariëteiten voor teelt in verschillende regio's

Dankzij het constante werk van veredelaars worden nieuwe rassen ontwikkeld die zijn aangepast aan verschillende klimatologische omstandigheden, bodemeigenschappen, wateroverlast of droog weer, verschillende soorten ziekten en plagen.

Hoe u een ras kiest voor uw regio

De belangrijkste selectiecriteria:

 • de duur van de periode waarin de temperatuur comfortabel is voor de groei van bonen;
 • een plaats toegewezen voor bonen;
 • bodem- of klimatologische regionale omstandigheden die bevorderlijk zijn voor de opkomst van ongedierte en bijdragen tot de ontwikkeling van ziekten.

Bonensoorten van verschillende soorten: foto, naam en beschrijving

Bij het kopen van zaden is er verwarring in de beschrijving, vaak worden halfsuiker- en graansoorten asperges genoemd.

Om een ​​variëteit gemakkelijk te kunnen definiëren, is het voldoende om te onthouden dat aspergebonen werden genoemd vanwege de gelijkenis van hun peulen met aspergestelen.

Aspergebonen zijn er in verschillende kleuren: klassiek groen, geel en paars, gelijkmatig verdeeld over de peul, zonder strepen en vlekken. De vorm van de peul is zelfs cilindrisch, de dikte is niet groter dan 1 cm, de kleppen zijn vlezig, afgerond, door hun vruchtvlees zijn de korrels niet zichtbaar.

Kentucky Blue Pole Amerikaanse aspergebonen

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Semi-papaver suikerboonvariëteit gekweekt door Calvin Lambert, een veredelaar in Idaho, uit Blue Lake en Kentucky Wonder-variëteiten.

De peulen van deze variëteit hebben alle eigenschappen die inherent zijn aan aspergebonen.

Ze zijn glad, cilindrisch, donkergroen van kleur met kleine witte korrels, 15-18 cm lang, zoet en delicaat van smaak.

De plant begint 65-70 dagen na massale ontkieming vrucht te dragen. Gevoelig voor bodemkwaliteit, geeft de voorkeur aan licht alkalische, goed doorlatende bodems.

Groene bonen Blue Lake

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

De cultivar is bijna identiek aan de Kentucky Blue Pole en verschilt alleen in het begin van de vruchtvorming.

De peulen verschijnen een week eerder, hebben een cilindrische vorm. Donkergroen, 15-16 cm lang, vlezig en glad, blijft ook bij volledige rijpheid zacht.

Gouden nectar

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Krullende variëteit van gewone suikerbonen met een struiklengte van 1,5-3 m. Planten in de volle grond wanneer de grond opwarmt tot 12-15 graden, zaailingen zijn gevoelig voor vorst.

Technische volwassenheid treedt op in 65-70 dagen. Peulen zijn geelgoud tot 25 cm lang, witte korrels. Net als bij eerdere variëteiten blijven de peulen zacht, zelfs als ze volledig rijp zijn.

Het ras is resistent tegen bacteriële ziekten en anthracnose.

Paarse Queen Beans

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Een bushvariëteit van suikerbonen met een normale hoogte van 50-60 cm Zaailingen verschijnen in 8-14 dagen.

De bladeren zijn donkergroen, de bloemen zijn bleekpaars.

Het valt op met glanzende peulen met een rijke paarse kleur, 15-18 cm lang, heldergroen van binnen.

41-50 dagen na het planten geoogst.

Beschrijving en foto van Mascotte aspergebonen

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Een struikvariëteit van suikeraspergebonen, planten met een hoogte van 40-45 cm Zaailingen - 8-14 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. De optimale temperatuur voor groei is 21-32 graden en landt op 15 graden.

Vruchtvorming begint in 50-55 dagen, de peulen zijn cilindrisch, licht gebogen, groen, 12-15 cm lang Technische rijpheid na 51-56 dagen, de smaak is delicaat en sappig.

Ze bereiken 80 dagen na ontkieming de volle rijpheid. Met een gemiddelde regenval van minder dan 25 mm per week, vereist het regelmatig water geven.

Olie koning

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Een bush-variëteit van gewone suikerbonen. Verschilt in snelle rijping en compactheid van een struik tot 40 cm hoog.

Vruchtvorming in 50 dagen, technische rijpheid na 51-56 dagen.

Ronde peulen tot 20-25 cm lang, goudgeel van kleur, snel overrijp en taai worden.

De zaden in de peulen zijn groter dan die van andere soorten.

Geel asperge bonenras Sweet Courage

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Bush-variëteit van gewone suikerbonen, tot 40 cm hoog, witte bloemen. De peulen zijn cilindrisch, licht gebogen, 15–16 cm lang.

Op dagen 41-46 worden ze heldergeel met witte korrels erin. Blijft mals en knapperig, zelfs als hij volledig rijp is.

De plant is resistent tegen ziekten, op warme dagen heeft hij regelmatig water nodig. Op goed doorlatende bodems rijpt het in koele, regenachtige zomers.

Groene aspergebonen Laura

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Een compacte variëteit met bush suikerbonen van 30-40 cm hoog, bereikt technische rijpheid in 45-50 dagen.

De bonen zijn bleekgeel, zonder vezels, peulen zijn 11-13 cm lang.

Het ras is droogte- en ziekteresistent, het heeft een stabiele vruchtzetting.

Sachs 615

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Een bush-variëteit van aspergebonen, gefokt in de USSR in de jaren 40 van de vorige eeuw. Vruchtvorming begint 45-50 dagen na het planten.

De vruchten zijn lichtgroen van kleur, 9-12 cm lang, licht gebogen, zacht en knapperig.

De variëteit wordt gewaardeerd om zijn opbrengst, die wordt bereikt door de vorming van eierstokken in clusters van 6-10 peulen. De plant is resistent tegen ziektes die kenmerkend zijn voor de teelt.

Bona's aspergebonen

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

De bushvariëteit van suikerbonen valt op door zijn compactheid - de hoogte is slechts 30-40 cm. Glanzende cilindrische peulen van lichtgroene kleur, 12-15 cm lang, gebogen aan het einde, worden 50-60 dagen na het planten geoogst.

De plant vormt eierstokken in clusters van 4-6 peulen, resistent tegen ziektes die kenmerkend zijn voor de cultuur en stabiel in vruchtlichamen. Het ras is gekweekt in Polen en wordt aanbevolen voor de teelt in de centrale regio.

Kraan

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Heestersuikerboon, 40-52 cm hoog, witte bloemen.

De plant is thermofiel en plant in de volle grond bij een temperatuur van 18 graden, de periode van ontkieming tot technische rijpheid is 50-55 dagen.

Glad groen peulen cilindrisch, licht gebogen, 11-13 cm lang, delicaat van smaak.

De opbrengst is gemiddeld. Het ras is resistent tegen bacteriose.

Vigna Liana sperziebonen

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Alle cowpeas worden gewoonlijk lianen genoemd. Caracalla (Latijnse Vigna caracalla of Latijnse Cochliasanthus caracalla) is een van de helderste vertegenwoordigers van lianen, deze plant kronkelt 7 m lang.

Een onderscheidend kenmerk zijn de unieke slakkenbloemen in allerlei kleuren. Alle verticale oppervlakken zijn versierd met de plant, zo nodig scheuten snoeien.

Vigna gravin

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Vigna gravin, klim- en vertakkingsplant, tot 3 m lang, technische rijpheid treedt op 55-60 dagen na volledige ontkieming.

Vruchten in lange, tot 80 cm lange, rechte groene peulen, sappig en knapperig. Het vruchtgewicht per plant met overvloedige vruchtzetting is meer dan 5 kg. Het ras is aangepast aan koele klimatologische omstandigheden.

referentie... De zwarte ovale korrels van deze cowpea worden ook wel zwarte bonen genoemd.

Foto en beschrijving van de variëteit aan sperziebonen Vigna Macaretti

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Krullende variëteit, ook minder thermofiel dan andere kekers, tot 3,5 m lang.

De technische rijpheid vindt plaats 60-65 dagen na volledige ontkieming.

Peulen van 30-35 cm lang, groen, sappig en zacht, van 2 tot 5 in één borstel.

De korrels zijn lichtbruin.

Asperges Yardlong Classic Wign Bean

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Krullende variëteit van thermofiele cowpea, tot 3-5 m lang, wordt geplant bij een temperatuur van 18 graden.

De peulen worden in trossen van 5-6 stuks gebonden en worden tot 50 cm lang. Ze zijn groen en paars en kunnen 60-75 dagen na het planten worden gegeten.

Dolichos (hyacintboon, gekrulde lila)

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Meerjarige klimplant, de naaste verwant van de cowpea, maar alleen voor decoratieve doeleinden gekweekt.

Lengte 3-4 m, donkergroen blad, bloeit rijkelijk gedurende het hele seizoen. Brede en platte peulen, die soms groot worden, zijn oneetbaar.

Fire Red Curly Beans (Turkse bonen, winnaar)

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Sierbonen (Lat. Phaseolus coccineus) hebben verschillende namen: de klimvariant wordt Fiery Red genoemd en de struikvariant wordt Winner genoemd en bloeit continu van juni tot september.

Bloeiwijzen zijn trosvormig, wit of felrood. Eenjarige plant, thermofiel, droogtebestendig, gekweekt als sier- en groenbemester.

De brede en grote peulen van deze plant kunnen als voedsel worden gebruikt, maar vanwege de dikke perkamentlaag worden ze alleen gegeten tijdens de periode van melkrijpheid.

Krulbonen Spaans wit

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

De plant is een familielid van Russische bonen. Het trekt de aandacht met grote bonen, die wit worden wanneer ze volledig rijp zijn en tot 25 mm in diameter groeien, 5-6 keer het gewicht van een gewone bonenkorrel.

Ze eten onrijpe en rijpe granen.

De plant is gekruld, 3-4 m lang, bloeit rijkelijk met grote witte bloeiwijzen, technische rijpheid - 72-75 dagen na massale scheuten.

Bluhilda: Plantaardige Krulbonen

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Deze klimmende variëteit van halfsuikerbonen bereikt een lengte van 3 m en valt op door de intens paarse kleur van peulen van 15-23 cm lang met witte korrels. De afgewerkte smaak is olieachtig, rijk.

Het begin van vruchtlichamen 50-70 dagen na massale scheuten. De peulen worden constant verzameld, zodat ze niet overrijpen en het binden van nieuwe niet belemmeren. Geeft de voorkeur aan zandige en leemachtige, goed verwarmde en matig vochtige bodems.

Krullende bonen Harmonie

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Een universele klimvariant van halfsuikerbonen, 3-4 m lang. Bloeit 50 dagen na het planten. De bloemen zijn witgeel.

Technische rijpheid in 65-80 dagen, peulen zijn geel, ongelijk, 20-25 cm lang, zonder grove vezels.

De korrels zijn wit. Voor culinaire doeleinden wordt het aanbevolen om onrijpe peulen te gebruiken.

Rijp volledig 90-100 dagen na het planten. Het ras is resistent tegen ziekten en plagen.

Krulbonen Violet

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Krulbonen, 2-3 m. De peulen veranderen tijdens het rijpen van kleur van groen naar bleek lila. De korrels zijn diep paars.

Ze bereiken technische volwassenheid in 70-85 dagen, volledig - 100-120 dagen na het planten. Er worden alleen granen gegeten.

Klimbonen Groene reus

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Een gekrulde variëteit van halfsuikerbonen, tot 3 m lang.

De bloemen zijn klein, de kleur van de bloembladen varieert van bleek lila tot fel paars.

Vruchtvorming 55 dagen na het planten.

De peulen zijn groot, 20-22 cm lang, mals en sappig in het stadium van melkrijpheid.

Enchantress - zwarte bonen in witte peulen

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Halfsuikerstruikbonen beginnen hun vruchten af ​​te werpen in 35-40 dagen. Lichtgele peulen zonder perkamentwanden met zwarte korrels binnen.

De volledige rijpingsperiode is 55-60 dagen. De plant is bestand tegen ongunstige klimatologische omstandigheden en verschillende soorten ziekten.

Krulbonen Borlotto

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

Graanvariëteit van gewone krulbonen, bereikt 3-3,5 m lang, fruit 12-14 cm lang, 6-8 korrels per peul.

Bij het bereiken van technische rijpheid na 55-60 dagen, veranderen de peulen van deze variëteit van kleur van groen naar beige-roze gevlekt, waarna ze kunnen worden gegeten.

Aandacht! Ze eten alleen Borlotto-bonen. Ze worden minstens 40 minuten gekookt. Na het koken hebben ze een aangename nootachtige smaak.

Volledig rijp 80-120 dagen na het planten.

Flamingo: een verscheidenheid aan sperziebonen met bonte bonen

Top 26 beste soorten bonen met foto's en beschrijvingen: welke soorten zijn het en hoe u de juiste kiest

De Flamingo-variëteit is een struikversie van Borlotto, tot 60 cm hoog.

Bereikt technische rijpheid 55-60 dagen na ontkieming.

Peulen en granen in felroze strepen, 50-60 stuks per plant.

Gevolgtrekking

Peulvruchten bieden een breed scala aan keuzes voor tuinexperimenten en stellen zelden teleur. Je hoeft alleen maar te letten op de voorwaarden die nodig zijn om een ​​cultuur te laten overleven.

Het artikel beschrijft in het kort de soorten bonen, waarvan er vele zijn gefokt voor het kweken in koele klimaten. Anderen zullen vanwege hun productieve of decoratieve kenmerken iedereen aantrekken, zonder uitzondering, ongeacht de weersomstandigheden.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen