Wat is het verschil tussen aspergebonen en sperziebonen: foto's van peulvruchten en het verschil daartussen

Groene bonen worden met recht beschouwd als een van de meest waardevolle en nuttige vertegenwoordigers van peulvruchten. Haar vaderland is Midden-Amerika, maar tegenwoordig wordt de cultuur over de hele wereld verbouwd, ook in ons land.

Groene bonen zijn bij iedereen bekend, maar weinigen weten wat aspergebonen zijn. Kunnen sperziebonen en asperges als één product worden beschouwd? En zo niet, wat is dan het verschil? In dit artikel zullen we de overeenkomsten en verschillen nader bekijken, laten we erover praten teeltkenmerken en het culinaire gebruik van deze twee culturen.

Wat zijn sperziebonen

Groene bonen Is een bossige of klimplant uit de vlinderbloemigenfamilie. Als we deze naam horen, denk ik meteen aan de peulvruchten die we voor voedsel gebruiken, meestal als bijgerecht of hoofdgerecht. Iedereen weet dat het ongelooflijk rijk is aan vitamines en mineralen, maar ze hebben geen idee hoe positief het ons lichaam beïnvloedt.

De peulvariant is een peul met twee kleppen, waarin de bonen zelf zitten, rond of ovaal, afhankelijk van de soort.

Wat is het verschil tussen aspergebonen en sperziebonen: foto's van peulvruchten en het verschil daartussen

Bonen werden oorspronkelijk gebruikt bij het koken., maar na verloop van tijd werden de bonenvariëteiten meer gehybridiseerd, kwamen er steeds meer nieuwe soorten die niet langer zulke stijve kleppen hadden. Dienovereenkomstig is zo'n peulvrucht samen met de luiken eetbaar geworden. Dit is hoe de sperziebonen begonnen te verschillen van gewone bonen: wanneer ze worden gegeten, gaan de peulen zelf niet open, maar worden ze samen met de bonen gegeten.

Belangrijk! Het is raadzaam om alleen jonge peulen te eten. Oudere worden taai en smaakloos als ze worden gekookt.

In totaal zijn er meer dan 60 verschillende soorten van deze plant: voor elke smaak en Kleur... Bonen worden gekweekt om bonen of schouderbladen te verzamelen (meestal de zogenaamde bonenschalen). De soorten bonen die we eten, worden alleen op de schouderbladen gekweekt.

Wat is het verschil tussen de soorten sperziebonen? Er zijn veel tekenen en verschillen, maar hier zijn de twee belangrijkste groepen van deze vlinderbloemige plant:

 1. Struik plant. Het verschilt daarin dat de struik met spruiten erg compact is - hij groeit tot 60 cm.
 2. Klimmende plant. Het wordt gekenmerkt door een vertakte struik waarvoor een kousenband nodig is. De planthoogte bereikt 5-6 m.

Er is een classificatie die niet de struik kenmerkt, maar de vruchten zelf. Zo:

 1. Suikerboon... De soort heeft geen perkamentlaag. Als hij rijp is, ziet hij er ongebruikelijk uit: hij heeft vlezige maar zachte peulen en smakelijke bonen. Deze soort wordt ook wel vezelloos genoemd omdat er geen langsvezels langs de naad zijn. Dit is een groot pluspunt - het is gemakkelijker en sneller om te koken.Wat is het verschil tussen aspergebonen en sperziebonen: foto's van peulvruchten en het verschil daartussen
 2. Halfsuiker... Het heeft een perkamentlaag, maar is zacht, waardoor de peulen ook als voedsel kunnen worden gebruikt.
 3. Pellen... Het heeft een ruwe perkamentlaag op de peulen en langs de zoom. Het wordt gekweekt voor bonen, of vroege peulen worden geplukt voor consumptie.

De soorten en variëteiten bonen eindigen niet met de gepresenteerde classificaties. Deze cultuur is gevarieerd in kleur, vorm, smaak en grootte. U kunt enkele van zijn typen op de foto zien.

Wat zijn aspergebonen

Aspergebonen zijn een soort sperziebonen met een meer langwerpige vorm, zachtere schalen en smaken naar asperges.Wat is het verschil tussen aspergebonen en sperziebonen: foto's van peulvruchten en het verschil daartussen

Het is deze soort die wordt gekweekt om groene peulen te verzamelen.Aspergebonen zijn typisch een suikersoort sperziebonen: dit is het hele verschil tussen de soorten bonen.

Aspergebonen zijn de meest populaire sperziebonen, omdat ze degene zijn die we het vaakst in voedsel gebruiken. Haar peulen zijn zacht en smakelijk, en ze koken is snel en gemakkelijk.

Aspergebonen vallen op door het ontbreken van een harde perkamentlaag op de kleppen en naden. En het type plant (struik of klimmend) speelt hierin geen bijzondere rol.

Advies! Hoe weet je dat dit precies de aspergebonen zijn? Breek het af. Bij de kloof zie je zachte inhoud, meer als gelei of mengsel dan individuele bonen.

Aspergebonen als ondersoort van sperziebonen zijn dus begiftigd met sappig vruchtvlees en zachte vezels van de kleppen, die geen stijve naden en scheidingswanden in hun structuur hebben. Deze eigenschap maakt de peul zacht en broos, maar tijdens het koken worden deze eigenschappen een groot voordeel.

Verschil en overeenkomsten tussen sperziebonen en asperges

Asperges en sperziebonen zijn eigenlijk vrijwel hetzelfde. Aspergebonen zijn als ondersoort altijd sperziebonen. Niet alle sperziebonen zijn echter asperges. Asperges hebben zachtere schelpen. Dus, het belangrijkste verschil zijn de kenmerken van de fruitkleppen. We kunnen zeggen dat aspergebonen een onrijpe versie zijn van de sperziebonen.

Aspergebonen zijn in de regel altijd groen van kleur, omdat hun peulen duidelijk onrijp zijn. Ze behouden dus hun zachtheid, smaak en alle nuttige elementen, wat minder zal zijn bij overrijp fruit.

Belangrijk! Aspergebonen en asperges zijn niet hetzelfde! Dit zijn totaal verschillende producten, zowel qua herkomst als qua kenmerken.

Meestal hebben aspergebonen een ronde doorsnede wanneer ze worden gebroken, terwijl bij semi-asperges (semi-suiker) soorten de doorsnede meer ovaal is (de peulen zijn platter).Wat is het verschil tussen aspergebonen en sperziebonen: foto's van peulvruchten en het verschil daartussen

Schilvariëteiten lijken helemaal niet op asperges - ze hebben stijve platte kleppen en een uitgesproken grove lengtedoorsnede van de vezel langs de naad.

Een ander kenmerkend kenmerk van de aspergesoort zijn de milde bonen. Het is bijna onmogelijk om ze te onderscheiden, omdat de peulen onvolwassen en niet volledig gevormd zijn. Hetzelfde kan niet gezegd worden voor andere soorten - daarin kunnen de bonen duidelijk worden onderscheiden en afzonderlijk van de peulen als voedsel worden gebruikt.

Groeiende functies

De regels voor het verbouwen van sperziebonen en asperges zijn in wezen hetzelfde. Het enige verschil is dat de aspergesoort (op een andere manier - groente) wordt verbouwd met het oog op het verzamelen van jonge peulen - schouderbladen. De rest van de soorten wordt voor de bonen zelf gekweekt. Echter landingsregels en de verzorging van planten zijn over het algemeen hetzelfde.

Het peulvruchtgewas groeit als een wijnstok: het wikkelt zich rond de steun, die naast de geplante struik moet worden geplaatst. Het kan een stok / pin zijn die in de grond is gedreven, of een hek van gaas - in dit geval zal de struik groeien als een modderkruiper, waardoor een prachtige groene muur ontstaat.

Plant peulvruchten beter in losgemaakte vochtige grond, omdat het slecht groeit in klei en steenachtige grond.

Bijna alle soorten dragen zeer overvloedig vruchten: van één struik wordt het gewas 5-6 keer per seizoen geoogst. Vruchtvorming duurt van juli tot eind september.

Als je groentebonen (asperges) wilt eten, pluk ze dan onrijp voordat ze hun sap verliezen. Ze worden meestal 9-11 dagen na het verschijnen van de eierstokken van de bonen geoogst. Het is noodzakelijk ervoor te zorgen dat de luiken niet gaan "zwellen", anders zijn de vruchten volledig rijp en kunnen de luiken niet meer gegeten worden.

Bij aspergesoorten moeten de bonen klein zijn - ongeveer 2 mm. In dit geval doet de lengte van de pod er niet toe (voor elke variëteit is deze anders: van 10 tot 60 cm), het belangrijkste is de kwaliteit.

Als u een gewas wilt oogsten omwille van bonen, moet u wachten op rijping - ongeveer 3 weken na de eierstok.Daarna kun je de luiken niet meer eten (zelfs niet bij lang koken, deze peulen blijven taai en grof), maar je krijgt een uitstekende oogst van de bonen zelf in de luiken.

onthoud dat bonen - warmteminnende plant... Het is noodzakelijk om het aan de zonnige kant van de tuin te planten. Bovendien hebben de struiken van nature prachtige bloeiwijzen (wit, lila, roze). Ze zullen niet alleen een goede oogst opleveren, maar ook elke site versieren.

Belangrijk! Bonen zijn een eenjarige plant, daarom moeten ze elk jaar worden geplant.

Dus de belangrijkste regels bij het telen van sperziebonen:

 1. Vermijd klei en rotsachtige grond om te planten. Peulvruchten houden van losse grond.
 2. Kies meer zonnige plaatsen om te planten - de cultuur is erg warmteminnend. Het is ook de moeite waard om de meest windstille plek te kiezen: sterke windstoten kunnen de lange takken van de plant breken.
 3. Bind struiken vast of plaats een hek om ze te ondersteunen.
 4. Let op het rijpen van de peulen: als je ze wilt eten, pluk ze dan onrijp.
 5. Maak het bed regelmatig los, bemest (met zowel organische als minerale bemesting) en wiet het bed.
 6. Let op het bewateringsregime: eenmaal per week (in droge streken - 2 keer per week).

Groene bonen en asperges: voordelen en toepassingen

Omdat aspergebonen zachter en minder rijpe sperziebonen zijn, bevatten ze allemaal dezelfde voedingsstoffen als gewone bonen. Dienovereenkomstig lijkt het gebruik van asperges en peulvruchten bij het koken sterk op elkaar. Dus wat is er zo goed aan deze peulvruchtcultuur? Hoe te koken? Hieronder vindt u de antwoorden.

Voordeel en nadeel

Sperziebonen zijn een populair product in veel landen over de hele wereld. En het gaat niet alleen om de aangename smaak. Deze cultuur bevat een enorme hoeveelheid nuttige sporenelementen. Het bevat vitamine A, C, B1, B2, E, evenals macro- en micro-elementen:

 1. Calcium, dat uitermate belangrijk is voor het gezond houden van het menselijk skelet en gewrichten, bevordert een gezonde haar- en nagelgroei.Wat is het verschil tussen aspergebonen en sperziebonen: foto's van peulvruchten en het verschil daartussen
 2. Kalium, belangrijk in de strijd tegen sclerose en ter ondersteuning van de hartfunctie.
 3. Fosfor en zink, die het metabolisme van vetten in het lichaam normaliseren en een gezonde hormonale achtergrond behouden.
 4. Lecithine, dat de wanden van bloedvaten versterkt.
 5. IJzer, dat de hersenfunctie normaliseert en deelneemt aan hematopoëse.
 6. Foliumzuur, dat wordt aangetroffen in de bladen van sperziebonen, is vooral nuttig voor zwangere vrouwen, omdat het een gezonde ontwikkeling van de foetus bevordert en ook helpt bij het overwinnen van depressie.

Veel mensen denken dat bonen veel calorieën bevatten, maar dit is een mythe. Het bevat een minimum aan calorieën - 25 kcal per 100 g De vezelvulling maakt de peulen tot een onmisbaar product, en het eiwit in de peulvruchtcultuur normaliseert de spijsvertering. In termen van eiwitgehalte concurreren bonen met vleesproducten.

Het is echter noodzakelijk om over de bestaande nadelen van het gebruik van deze peulvruchtcultuur te zeggen:

 1. Mensen met bepaalde ziekten (gastritis, maagzweer, colitis, jicht, enz.) Het wordt afgeraden peulvruchten te eten, inclusief sperziebonen.
 2. Peulvruchten die de menselijke darm binnendringen, kunnen winderigheid veroorzaken. Dit probleem kan echter gemakkelijk worden vermeden: laat het eerste water weglopen bij het koken van de schouderbladen, en eet ook bonen met kruiden die gasvorming verminderen.

Kooktoepassingen

Groene bonen en asperges worden in veel landen van de wereld gebruikt bij het koken. Ze worden gestoofd, gekookt, gebakken en zelfs gemarineerd.

Wat is het verschil tussen aspergebonen en sperziebonen: foto's van peulvruchten en het verschil daartussen

Hier zijn de basisregels om te onthouden bij het koken van bonen:

 1. Denk er bij het koken van asperges-sperziebonen aan om ze in gezouten kokend water te koken voordat je ze aan een gerecht toevoegt. Als dit sperziebonen van het niet-asperge-type zijn (met grove schalen), worden de vezels vooraf gereinigd, omdat zelfs koken ze niet verzacht.
 2. Na het koken kan het al geserveerd worden als volwaardig bijgerecht voor vlees of vis, of als apart gerecht. (het eenvoudigste is om de gekookte peulen in te vetten met boter en besprenkelen met kruiden). Of je kunt doorgaan met koken: stoven of bakken met een ei of groenten.
 3. Door gebakken croutons aan de peulen toe te voegen, krijgt het gerecht een nieuwe smaak... Als u besluit om de peulen met andere groenten te koken, zijn de beste combinaties broccoli, wortelen, paprika's, tomaten en uien.
 4. Je kunt het afgewerkte gerecht op smaak brengen met saus. Als saus zijn olijfolie, citroenzuur, zure room of mayonaise met fijngehakte kruiden en (indien gewenst) knoflook geschikt.
 5. Kant-en-klare peulen worden gebruikt in als basis voor diverse salades.
 6. Bonen zijn in perfecte harmonie met paddenstoelen, waarmee u vele culinaire fantasieën kunt realiseren.
 7. De peddels zijn geweldig om in te bewaren of in te vriezen. Waarin bevroren peulen 100% behouden hun gunstige eigenschappen.

Belangrijk! Bij shockvriezen blijven alle voedingsstoffen behouden. Tijdens warmtebehandeling worden gifstoffen en schadelijke stoffen in de groente geneutraliseerd.

Gevolgtrekking

Sperziebonen en asperges zijn gewild in de culinaire wereld. Hun verschil is klein en bestaat alleen uit de verschillende stijfheid van de peulen. Alle aspergebonen zijn sperziebonen, maar niet alle sperziebonen zijn asperges.

Elk type peulvrucht is echter niet alleen lekker, maar ook een schat aan heilzame elementen. Het staat terecht in de top tien van meest gevraagde producten in alle landen van de wereld.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen