Welke wormen bederven kamperfoeliebessen en hoe ze te verwijderen

Kamperfoelie is niet alleen een prachtige plant die de zomerbewoners behaagt met zijn decoratieve uitstraling, maar ook een gezonde en smakelijke bes die ideaal is voor verse consumptie en verwerking. In tegenstelling tot andere fruitstruiken rijpt de oogst vroeg - in juni oogsten tuinders de eerste vruchten.

Insectenplagen kunnen de kwaliteit bederven en de hoeveelheid gewas verminderen. Ze verschijnen op jonge en volwassen planten, verspreiden zich snel en kunnen alle bessen vernietigen. We zullen je vertellen welk ongedierte kamperfoelie aantast en hoe je wormen uit bessen kunt verwijderen.

Welk ongedierte bederft de kamperfoeliebessen en hoe de struik te behandelen

Welke wormen bederven kamperfoeliebessen en hoe ze te verwijderen

Kamperfoelie wordt gekenmerkt door pretentieloze zorg, maar het vereist regelmatige preventie van het uiterlijk insectenplagen... Als u geen tijd en aandacht besteedt aan beschermende procedures, verschijnen er vliegen, bladluizen en nematoden op de struiken.

Ongedierte is in staat om de hele oogst van kamperfoelie te vernietigen door fruitbomen en struiken te vangen die in de buurt groeien. Welke witte wormen in kamperfoelie leven, zullen we verder bekijken.

Wolluis

Welke wormen bederven kamperfoeliebessen en hoe ze te verwijderen

De wolluis is een zuigend insect. Het beïnvloedt de schors en bladeren van kamperfoelie, wanneer deze verschijnt, droogt de plant snel op en sterft af. De wolluis is vorstbestendig, de larven overwinteren in vilten cocons, die verstopt zitten in de scheuren van de oude bast.

Vrouwtjes doen de struik schade - een individu legt aan het begin van de zomer tot 500 eieren. Het is moeilijk om de wolluis met het blote oog op te merken: de lengte van het miniatuurlichaam is slechts 5 mm, het is bedekt met een wasachtige coating.

Om van de wolluis op kamperfoelie af te komen, gebruiken tuinders professionele medicijnen - "Aktellik", "Inta-vir", "Fitoverm". Middelen van darmcontact zijn effectief en gemakkelijk te gebruiken. Voordat het medicijn wordt gebruikt, wordt inwoners van de zomer geadviseerd om de instructies en veiligheidsregels zorgvuldig te lezen.

Aandacht! Verwerken contactfungiciden worden niet meer dan 2 weken vóór de oogst van de kamperfoelie uitgevoerd. Verdun het medicijn in een plastic container, spray de kamperfoelie in de vroege ochtend op een droge en rustige dag.

Kersenvlieg

Welke wormen bederven kamperfoeliebessen en hoe ze te verwijderen
Kersenvlieg

De kersenvlieg behoort tot de bonte familie, houdt ervan om te smullen van kersen, kersen, kamperfoelie. Ongedierte-larven ontwikkelen zich in fruit en voeden zich met vruchtvlees.

Door een kersenvlieg aangetaste kamperfoelie vervormt, verliest kleur en valt op de grond. De lengte van het insect is 3-5 mm, het lichaam is zwart, glanzend. Een ideale plek voor een plaag - bessen beginnen te rijpen. De vlieg kan 30% tot 100% van het gewas vernietigen.

Zodra zomerbewoners een kersenvlieg in de tuin zien, bouwen ze een val. Een plastic fles met een afgesneden hals wordt in de kruin van de bomen geplaatst en er wordt een zoete drank in gegoten, bijvoorbeeld fruitdrank, kwas, sap of compote. Een kersenvlieg, aangetrokken door de geur van een gefermenteerde drank, komt binnen door de trechter en kan er niet meer uit.

Helpt bij het verwijderen van het insect en een ander volksmiddel - tabaksoplossing. 400 g geraspte tabak wordt in 10 liter gekookt water gegoten en gedurende 24 uur op een donkere plaats bewaard. Kook vervolgens op laag vuur, filter, voeg 40 g geraspte waszeep toe. Zowel aangetaste als gezonde struiken worden behandeld.

Galnematode

Galnematode leeft in tuingrond en zuigt voedzaam sap uit de wortels. De lengte van de worm is niet groter dan 3 mm, de diameter is 0,5 mm. Het wortelstelsel verzwakt, pathogenen van schimmel- en bacteriële infecties dringen erin.

Ook wortelwormaaltjes dragen virussen, die erg moeilijk te verwijderen zijn.

Beschadigde kamperfoelie stopt met groeien, de bessen verliezen hun smaak en kleur en de hele wortel rot. De penetratie van het ongedierte in de grond wordt vergemakkelijkt door irrigatie met ijswater uit open waterlichamen, bijvoorbeeld moerassen of meren.

Als er wormen worden gevonden in kamperfoelie, geven tuinders de plant water onder de wortel met een vloeibaar preparaat "Pirantel"... Het treft zowel larven als volwassenen.

Herbehandeling met "Pirantel" wordt binnen 2-3 weken uitgevoerd. Ook ontdoen van ongedierte helpt het medicijn "Dekaris" (verkocht in een apotheek). Een tablet wordt verdund in 2 liter water en in de vroege ochtend met bessenstruiken gedrenkt.

Is het mogelijk om wormen van bessen te verwijderen

Als een na de oogst wormen worden gevonden in verse kamperfoelie, zomerbewoners gebruiken een beproefde methode.

Een oplossing wordt bereid uit 50 g zout en 3 liter water. Dompel de aangetaste kamperfoelie daar onder. Na 40-60 minuten kruipen de wormen zelf uit de vrucht en verschijnen ze op het wateroppervlak. De vloeistof wordt afgevoerd en de bessen worden 2-3 keer grondig onder stromend schoon water gewassen. Gebruik voor het gemak een vergiet.

Welke wormen bederven kamperfoeliebessen en hoe ze te verwijderen

Gevolgtrekking

Galnematode, kersenvlieg, wolluis verspreiden zich actief in de tuin en voeden zich met het celsap van de plant en laten wonden en scheuren achter. Insecten zijn klein, daarom inspecteren zomerbewoners regelmatig kamperfoelie-aanplant om ze te vinden en beginnen ze bij de eerste tekenen van schade met de behandeling.

Gebruik professionele medicijnen "Aktellik", "Fitoverm", "Dekaris" of folkremedies - een val met sap of behandeling met een tabaksoplossing. Sproei de struiken op een windstille ochtend. Herverwerking wordt na 2-3 weken uitgevoerd.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen