Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van duindoorn in de herfst

Duindoorn is een krachtige struik met doornige takken die is geplant voor de zure bessen met een feloranje kleur. Het kan tot 6 meter hoog worden als het niet wordt gemaaid. De takken zijn ook vatbaar voor overgroei en klitten - het is moeilijk om in dergelijk struikgewas te oogsten, dus duindoorn moet constant worden gesnoeid.

Een stapsgewijze handleiding over hoe je het in de herfst kunt maken, evenals de nuances van snoeien, zullen in het artikel worden besproken.

Waarom duindoorn snoeien in de herfst

Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van duindoorn in de herfst

Het oogsten van duindoornbessen is een nauwgezet proces dat moeilijk is vanwege de hoogte van de struik. Een van de belangrijkste taken bij het snijden van duindoorn in de herfst is de vorming van een open kroon, de vermindering ervan en gemakkelijkere toegang tot het gewas.

De trimfuncties zijn als volgt:

 • ondersteunt de gezondheid van planten;
 • voorkomt ziekten veroorzaakt door verdikking van de takken;
 • verbetert het uiterlijk;
 • reguleert de productiviteit;
 • verlengt het leven.

Wat gebeurt er als je dat niet doet?

Als het snoeien niet tijdig wordt uitgevoerd, zal de overwoekerde duindoorn er, naast de moeilijkheden bij het oogsten, slordig uitzien, wortelgroei zal rond de stam verschijnen. Zonder snoeien krijgt de plant niet genoeg licht, dus hij zal pijn doen en kleine bessen produceren.

Soorten trimmen

Er zijn verschillende soorten bijsnijden - laten we ze in meer detail bekijken.

Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van duindoorn in de herfst

Formatief

Om de duindoorn de vorm van een boom of een struik te geven, wordt hij vanaf het eerste levensjaar onderworpen aan formatief snoeien, wat jaarlijks wordt gedaan gedurende de hele levensduur van de plant.

Regelmatig snoeien van duindoorn

Jaarlijks gehouden, houdt de kroon netjes, inclusief verdunning en oplichting.

Anti-veroudering

Verjongend snoeien is nodig om de vruchtvorming van een verouderende struik te herstellen, uitgevoerd op volwassen planten ouder dan zeven jaar. Stimuleert de groei van jonge gezonde scheuten.

Oude niet-dragende takken worden vervangen door zijscheuten. Kies de sterkste, die aan de buitenkant van de struik groeit, en vervang ze door maximaal drie oude takken.

Timing van snoeien

Snoeien in de herfst wordt uitgevoerd na de oogst, wanneer de sapstroom van de plant vertraagt. Geschatte voorwaarden - vanaf het begin van de bladval tot de vorst. Doe het op een droge, zonnige dag.

Door direct na het plukken bessen te snoeien, kunt u zieke en uitgedroogde, slecht vruchtdragende takken opmerken, die onmiddellijk worden verwijderd. Overvloedig vruchtdragende scheuten worden ook opgemerkt, op basis waarvan de verdere vorming van de struik wordt uitgevoerd.

Aandacht! Pas op voor de duindoorn terwijl deze rijpt. Als u takken met bliksem en vallende vruchten opmerkt, knip ze dan onmiddellijk uit, anders zal de ziekte zich verspreiden en de struik vernietigen.

Hoe duindoorn in de herfst goed te snoeien

Knip overtollige groei op grondniveau weg. Graaf voorzichtig op en snij in een ring op de plaats waar de groei groeit.

Aandacht! Duindoorn is pijnlijk voor elke overtreding van het wortelstelsel en kan uitdrogen.

Tuinders zorgen ervoor dat de kroon niet dikker wordt. Snijd eerst droge, gebroken en sterk doorhangende takken. Als de kroon slecht doorschijnend blijft, worden enkele van de sterke takken weggesneden, waardoor verdikking ontstaat.

Snijd takken af ​​die niet meer groeien en minder vruchtbaar zijn geworden. Vervang ze door nieuwe op basis van sterke, gelijkmatige toppen. De plant wordt geleidelijk verjongd, meerdere vertakkingen per jaar.

Als de boom zwaar beschadigd is, kappen ze deze tot aan de wortel en vormen ze een nieuwe uit het kreupelhout. Door de sterke wortels van de duindoorn die in de grond achterblijven, kan de nieuwe boom snel groeien en in het derde jaar vruchten beginnen af ​​te werpen.

Benodigde materialen en gereedschappen

Voor de procedure heb je een tuinschaar nodig voor het knippen van dunne takken, een tuinzaag voor dikkere takken en een tuinmes voor het maken van verstekzagen. Voor een hoge boom zijn een takkenschaar en een ladder nodig.

Duindoornhout is broos, daarom gebruiken ze hoogwaardig gereedschap, voorgeslepen. Voor het snoeien worden gereedschappen behandeld met een desinfecterende oplossing om infectie te voorkomen.

Lees ook:

Hoe wortelen te snoeien voor winteropslag en waarom je het nodig hebt.

Waarom de ui snijden bij het planten voor de winter en of het moet gebeuren.

Regelingen

Het snoeischema in de herfst is vrij eenvoudig. Het maakt niet uit of het wordt gevormd door een struik of een boom - in de herfst worden alle beschadigde, zieke en gedroogde takken weggesneden.

Vanaf het zevende of negende jaar wordt antiverouderingssnoei uitgevoerd, wat de kroon verbetert en de opbrengst verhoogt. In dit geval wordt eens in de zoveel jaar een volledige vervanging van skeletachtige takken uitgevoerd.

Snoei instructie

Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van duindoorn in de herfst

Procedure:

 1. Verwijder eventuele scheuten die in de struik groeien. Ze verslechteren de verlichting, kunnen slechte ventilatie veroorzaken, wat schimmelinfecties veroorzaakt, en de opbrengsten dalen.
 2. Kort de zijscheuten een beetje in, anders is er volgend seizoen geen oogst - er worden bloemknoppen op gelegd.
 3. Snijd oude en zieke takken in een ring (zonder stronken).
 4. Desinfecteer de secties met koper of ijzersulfaat. Wanneer de wond opdroogt, behandelen met tuinvernis of olieverf op lijnolie. Alternatief - voorbereidingen "RanNet", "Blago Sad".

Duindoorn tolereert geen gelijktijdige meervoudige snoei, omdat de sneden langzaam genezen vanwege de eigenaardigheden van de houtsamenstelling. Het kan haar macht te boven gaan om een ​​groot aantal wonden te genezen.

Hoe duindoorn te vormen

De vorm heeft geen invloed op vruchtlichamen en heeft een uitsluitend decoratieve functie.

Afhankelijk van de voorkeuren wordt de plant op twee manieren gevormd:

 1. Hout (op de stam). Een decoratieve manier om duindoorn te vormen, wat ruimte bespaart op de site. De op deze manier gekweekte plant is duurzaam en verfraait de tuin. Sommige duindoornsoorten zijn genetisch boomachtig. Dit zijn hoge planten, daarom wordt het groeiproces gecontroleerd door de centrale stam op de gewenste hoogte in te korten en een voorgeschreven kroon te snoeien.
 2. De struik. De eenvoudigste vorm - de drie sterkste scheuten worden achtergelaten bij de duindoornzaailing en de rest wordt verwijderd. De linker skeletachtige takken worden ingekort tot een hoogte van ongeveer 25 cm vanaf het grondoppervlak. Op eigen gewortelde duindoorn kunnen scheuten worden gevormd die vanaf de wortel zijn gegroeid, waardoor alle scheuten tot een hoogte van 20 cm vanaf de grond worden verkort.

In de toekomst bestaat de zorg voor de gevormde boom of struik uit het behouden van de resulterende vorm en transparantie van de kroon.

Kenmerken van de procedure voor het snoeien van duindoorn, afhankelijk van de regio

Het belangrijkste bij het snoeien in de herfst is om het 2-3 weken voor de vorst te doen, zodat de plant tijd heeft om zich voor te bereiden op de winter. In noordelijke regio's met strenge winters in de herfst, is het raadzaam om alleen sanitair te snoeien en indien nodig beschadigde en zieke takken te verwijderen.

Het is beter om andere soorten snoei uit te stellen tot de lente, om de plant niet te verzwakken voor de wintervorst.

Is het mogelijk om de bovenkant van de boom te kappen?

Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van duindoorn in de herfst

Duindoorn groeit snel omhoog, dus de top wordt tijdens de levensduur van de boom meerdere keren afgesneden.

In het eerste jaar, om een ​​struik te vormen, wordt de bovenkant verwijderd, waardoor er 5 knoppen overblijven. Vanaf het vierde groeiperiode van de duindoorn, om de groei in hoogte te verminderen, wordt het bovenste deel jaarlijks gekapt tot de hoogte van een driejarige boom.

Het is interessant. Een lage, compacte kroon kan worden gevormd zonder de bovenkant af te snijden.Buig hiervoor de bovenkant van de jonge duindoorn op de grond en fixeer deze in deze positie. Na verloop van tijd zullen slapende knoppen ontwaken langs de lengte van de gebogen stam, er zullen scheuten uit groeien en een weelderige kroon vormen.

Is het mogelijk om takken met bessen te snijden

Je kunt de takken van de duindoorn niet afsnijden samen met de bessen die erop zijn gerijpt, als je ze niet verwijdert vanwege een plantenziekte. Anders kan het volgende seizoen zonder gewas worden gelaten.

Belangrijk! Omdat er bloemknoppen worden gelegd op de groei van het lopende jaar, zal duindoorn vruchten afwerpen op de groei van vorig jaar.

Verzorging na het snoeien

Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van duindoorn in de herfst

Duindoorn is een plant die niet al te veeleisend is om voor te zorgen. Als het snoeien volgens de regels gebeurt en de secties worden verwerkt, volstaat het om de stam wit te wassen met kalk, meststoffen toe te passen - 35 g superfosfaat en kaliumsulfaat per 12 liter water. In het voorjaar wordt duindoorn gevoerd met organisch materiaal: 0,5 emmer rotte mest per m².

Het is interessant:

Instructies voor het snoeien van appelbes in de herfst.

Waarom heb je in de herfst druiven snoeien nodig en hoe moet je dit correct uitvoeren?

Hoe je een abrikoos in de herfst goed snoeit en waarom je hem nodig hebt.

Gevolgtrekking

Snoeien van duindoorn in de herfst is een verantwoorde en arbeidsintensieve taak. Maar deze procedure is nodig om de plant gezond te maken en overvloedig vrucht te dragen. Een prachtig gevormde duindoornstruik bedekt met feloranje bessen zal de site versieren.

Als je duindoorn correct vormt, zal het je verrassen met een rijke oogst aan nuttige bessen en een aangenaam uiterlijk.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen