De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Aubergineziekten, zoals plaagaanvallen, kunnen planten doden en hun gastheren zonder gewas achterlaten. Om effectief met ziekten om te gaan, moet u hun eerste tekenen en behandelingsmethoden kennen. Vergeet ook de preventie niet - dit is de beste remedie tegen infecties en ongedierte.

In het artikel vindt u beschrijvingen, oorzaken en symptomen van de meest voorkomende aubergineziekten met foto's en leert u hoe u ziekten kunt behandelen.

Hoe te begrijpen of aubergine ziek is

Elke verandering in de vorm en kleur van de stam, bladeren, bloemen en vruchten van een plant is een serieuze reden om aandacht te besteden aan de gezondheid van de aanplant. Het verschijnen van vlekken is een ander teken dat niet kan worden genegeerd. Als de aubergine ziek wordt tijdens de bloeiperiode, is het bloemen krimpen, drogen uit en vallen af.

Schimmelziekten komen het meest voor en kunnen effectief worden behandeld. Bacteriële infecties kunnen ook worden bestreden. Virale ziekten zijn besmettelijk en moeilijk te behandelen. Ze worden bestreden, zieke struiken vernietigen, tuingereedschap ontsmetten.

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Oorzaken van ziekten

Omdat aubergine een thermofiele plant is, is het veeleisend om voor te zorgen. Elke afwijking van de regels van de landbouwtechnologie leidt tot zwakke aanplant en daaropvolgende ziekten:

 1. Gebrek aan zonlicht. Elke periode van aubergineontwikkeling vereist een bepaalde hoeveelheid licht. Dus voor zaailingen zijn de optimale daglichturen 10 uur, anders verdort de plant en wordt ziek. Struiken waarop fruit rijpt, hebben ook voldoende zonlicht nodig. Struiken planten kan het beste aan de zonnige kant van de site. Aubergines groeien of ontwikkelen zich niet in de schaduw.
 2. Waterschaarste. Laat de grond niet uitdrogen of drassig worden. Zaailingen hebben 3 keer per week water nodig. In de hitte - om de dag. Struiken met rijp fruit worden één keer per week bewaterd - ongeveer 4 liter water per struik.
 3. Water geven met te koud water. Het veroorzaakt niet alleen ziekten, maar ook de dood van de plant. De reden is het gebrek aan warmte die nodig is voor volledige groei en ontwikkeling. Het wortelstelsel is uitsluitend actief in warme grond. In de zon verwarmd water wordt gebruikt voor irrigatie.
 4. Gebrek aan voedingsstoffen. Een gebrek aan kalium zorgt ervoor dat bladeren krullen en aan de randen een bruine rand. Een verandering van kleur naar een lichtere kleur duidt op een stikstofgebrek. Bladeren die zich naar boven uitstrekken, duiden op een gebrek aan fosfor. De afwezigheid van een van de elementen is een ontoereikende voeding van de plant, wat een verzwakking van het immuunsysteem veroorzaakt.
 5. Andere redenen zijn onder meer insecten, die niet alleen planten eten, maar ook als dragers van infecties fungeren.

Ziekten van aubergine en hun symptomen

Begin tijdig met de strijd tegen elke ziekte. Hoe eerder de tekenen van de ziekte worden opgemerkt, hoe succesvoller de strijd zal zijn, hoe sneller het herstel zal optreden en de vruchtzetting zal worden hersteld. Overweeg aubergineziekten met foto's en hoe u ze kunt behandelen.

De bladeren rollen

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Gerolde auberginebladeren geven aan:

 1. Onvoldoende water geven.Bevochtiging van de grond moet worden uitgevoerd zodra de bovenste laag is opgedroogd.
 2. Nutriëntentekort. 1 theelepel as onder elke struik helpt om misvormde bladeren te verwijderen.
 3. Overtollige kunstmest met weinig irrigatie. Als de grond oververzadigd is met stikstof, fosfor en kalium en de watergift slecht is, bladeren beginnen op te krullen en drogen. In dit geval wordt de bemesting geannuleerd en wordt het aantal gietbeurten verhoogd.
 4. Veranderingen in bodemtemperatuur of vochtigheid. Door zich aan te passen, zal de plant zijn bladeren zonder hulp recht maken.

Blackleg

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Een schimmelinfectie die jonge planten aantast. Het manifesteert zich als een donkere streep op het onderste deel van de stengel. De stam verdroogt op deze plek en de aubergine sterft. De provocerende factor is overtollig vocht in de grond, wat bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van de schimmel.

Een plant met een zwarte poot is niet te genezen.... Het wordt verwijderd en de grond wordt behandeld met een oplossing van kaliumpermanganaat, "Maxim", "Previkur". Om overtollig vocht te verwijderen, wordt de aarde besprenkeld met een kleine hoeveelheid zand.

Populaire strijdmethoden zijn onder meer sproeien met infusie van uienschillen en eenmaal per week de grond met as verwerken.

Gele bladeren

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

De geelheid van de bladeren kan zowel bij zaailingen als bij een volwassen plant voorkomen. De afwezigheid van andere tekens geeft aan:

 • onvoldoende bodemvocht;
 • gebrek aan kalium en stikstof;
 • koud water gebruiken om te drenken;
 • ongeschikte grond voor zaailingen.

Preventieve maatregelen - tijdige en gedoseerde toepassing topdressing, zaailingen planten in gesteriliseerde en zure grond.

Belangrijk! Geel blad, vergezeld van andere tekenen, duidt altijd op de aanwezigheid van een ziekte in de plant. De afwezigheid van aanvullende symptomen duidt op een overtreding van de regels van de landbouwtechnologie.

Zwarte vlek

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Een gevaarlijke bacteriële ziekte die aubergines in elk stadium van ontwikkeling aantast. Een hoge luchtvochtigheid is de hoofdoorzaak van de ziekte.

De eerste symptomen zijn kleine zwarte vlekjes op de bladeren met een gele rand. Na 7-10 dagen krijgen ze een convexe vorm. Na 2 weken daarna, als er geen behandeling wordt gestart, raakt de plant bedekt met zweren.

Gebruik voor de behandeling "Fitolavin" om de 2 weken en "Gamair" eenmaal.

Aandacht! Niet alleen zieke planten worden verwerkt, maar ook de grond eromheen. Alle vegetatieresten moeten worden verwijderd en vernietigd.

Echte meeldauw

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Echte meeldauw op aubergines wordt veroorzaakt door een schimmel die actief wordt tijdens perioden van hoge luchtvochtigheid met frequente temperatuurschommelingen. Een witte bloei verschijnt aan de bovenkant van de bladeren, die lijkt op gemorste bloem. Na verloop van tijd drogen de bladeren uit, vallen ze af en verdort de struik zelf.

Referentie. De witte bloei aan de onderkant van de bladeren is valse meeldauw of valse meeldauw.

Als behandeling wordt sproeien met een oplossing van colloïdale zwavel of Topaz gebruikt. Breng aan volgens de instructies. Het aantal gietbeurten moet worden verminderd.

De populaire manier om echte meeldauw te bestrijden, is door as over het oppervlak van de bedden en eromheen te strooien.

Tabak mozaïek

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Een van de ziekten die insecten met zich meebrengen. Heel besmettelijk. De ziekteverwekker blijft lang aanwezig op plantenresten.

Het manifesteert zich door de volgende symptomen:

 • vervorming en bleekheid van de bladeren;
 • vlekken van donkere en lichtgroene kleuren, vergelijkbaar met een mozaïek;
 • na verloop van tijd verschijnen er gaten op de bladeren;
 • de groei van fruit vertraagt, ze zijn bedekt met gele vlekken.

De ziekte verspreidt zich via geïnfecteerde zaden. Als preventieve maatregel worden ze vóór het zaaien 30 minuten geweekt in een 20% zoutzuuroplossing, waarna ze onder stromend water worden gewassen.

De behandeling wordt uitgevoerd met het medicijn "Fitosporin" of "Uniflor-micro"... Een folk remedie is een oplossing van melk met wasmiddel. Ze worden elke 10 dagen met planten besproeid.

Phomopsis

Veroorzaakt door een schimmel bij hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen. Het verschijnt als ronde lichte vlekjes op de bladeren en stam. Op de vruchten verschijnen grijze en bruine vlekken, die rotten en bedekt worden met slijm.

Zieke planten worden uit de tuin gehaald en vernietigd. Er is geen effectieve behandeling, het is noodzakelijk om preventie uit te voeren om de ziekte te voorkomen. Hiervoor worden de zaden eerder gedesinfecteerd landenworden de planten periodiek behandeld met "Fundazol" en "Derozal".

Phytophthora

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Een veel voorkomende ziekte die zich van alle nachtschade naar elkaar verspreidt. De meest opvallende symptomen zijn:

 • donkere vlekken met heldergroene randen op gebladerte;
 • witgrijze bloei aan de onderkant van de bladeren;
 • de vlekken bedekken de stengels en vruchten, waardoor ze gaan rotten.

Om te bestrijden, worden medicijnen die koper bevatten, Bordeaux-vloeistof gebruikt. "Quadris" en "Antrakol" hebben zich goed bewezen.

Folkmedicijnen zijn onder meer sproeien met serum, infusie van knoflook, bestuiven met houtas.

Alternaria, of grijze rot

Allereerst worden de vruchten die op de bodem van de struik groeien aangetast. Er verschijnen huilende bruine vlekken op, die later naar het gebladerte gaan.

Behandel met "Horus" en "Antracol" volgens de gebruiksaanwijzing. Ter preventie worden ze behandeld met colloïdale zwavel, Fitosporin en kopersulfaat.

Sclerotinose of witrot

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

De schimmel die witrot veroorzaakt, komt veel voor op het hele continent en treft een groot aantal planten. Het blad van aubergines wordt helderder, de stammen rotten aan de basis, er vormt zich een witte bloei met zwarte stippen, de vruchten zijn bedekt met witte vlekken.

Behandeling van witrot op aubergines omvat het sproeien met Oxyhom-, HOM- of Abiga-Peak-preparaten. Het is ook nodig om de aangetaste delen van de struik te snoeien.

Folkmedicijnen omvatten sproeien met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat of jodium.

Vertex rot

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Verwijst naar virale infecties. Aan de zijkant van de vrucht worden necrotische plekken gevormd. Ze zijn waterig, maar worden droog en drogen uit.

De behandeling bestaat uit het aanbrengen van meststoffen met kalium en calcium op de grond. Aangetaste bladeren en vruchten moeten worden verwijderd. Om apicale rot te voorkomen, wordt water gegeven aan de wortel en de struiken besproeid met een infusie van as.

Cercosporosis

Schimmelziekte die zich manifesteert door kleine gele vlekken op de bladeren. Overgroei van vlekken zorgt ervoor dat het loof sterft. Vruchten stoppen in ontwikkeling, zijn misvormd.

Bordeaux-mengsel is zeer effectief in de beginfase van de ziekte. In vergevorderde gevallen worden de medicijnen "Skor", "Raek", "Fundazol" gebruikt. Zorg ervoor dat u minerale meststoffen gebruikt.

Fytoplasmose

Een virale infectie die niet kan worden behandeld. De aangetaste struiken worden verwijderd en verbrand. De ziekte manifesteert zich door het blad in paars-roodachtige tinten te kleuren, er ontstaan ​​scheuren op de bladeren. Vruchten zijn hard, misvormd.

Ziekte kan worden voorkomen door het gebied van al het onkruid en plantenresten te verwijderen voordat u gaat planten. Insecten die het virus dragen, worden gedood met insecticiden.

Verticillaire verwelking

Insecten zijn dragers van de ziekte. De ziekteverwekkers blijven in de bodem en op plantenresten. Een sterke weersverandering dient als een stimulans voor de ontwikkeling van de ziekte.

Een zwart wordende stengel met afscheidend slijm, verwelkt geel blad zijn tekenen van verticale verwelking.

Om ziekten te voorkomen, worden planten en de grond eronder besproeid met een oplossing van kaliumpermanganaat of "Fitosporin". Insecticiden worden gebruikt om insecten te doden. Complexe minerale meststoffen zijn vereist.

Interne necrose

Virale infectie die leidt tot foetale mummificatie. Volwassen planten kunnen niet worden hersteld. Deze ziekte is niet te genezen, maar wel te voorkomen. Hiervoor worden de zaden voor het planten 30 minuten in 20% zoutzuuroplossing bewaard. Daarna gewassen in stromend water en gedroogd.

De belangrijkste soorten aubergine-ongedierte

Insectenplagen dragen niet alleen virale infecties, maar vernietigen ook het gebladerte en de vruchten van aubergines. Insecten planten zich zeer snel voort en zijn in staat om aanplant volledig te vernietigen.

Laten we het hebben over het ongedierte dat aubergines aantast en hoe ermee om te gaan.

Bladluis

Dit zijn kleine groene beestjes met een zacht lichaam die zich voeden met het sap van de plant. Ze vormen kolonies aan de binnenkant van de bladeren, die opkrullen en drogen naarmate de kolonies groeien. Een gebrek aan voedingsstoffen leidt tot de dood van de hele plant.

Insecticiden "Karbofos" en "Keltan" vernietigen bladluizen volledig. Aanhangers van traditionele strijdmethoden gebruiken sproeien met uienbouillon en tinctuur van tabaksas. U kunt de bladeren afvegen met een oplossing van waszeep en as.

Colorado kever

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Bladeren voeden niet alleen kevers, maar ook hun larven en veroorzaken onherstelbare schade. Als je niet op tijd maatregelen neemt om de coloradokever te bestrijden, blijven aubergines zonder loof.

Insecticiden zijn de beste remedie tegen kevers. Maar met eierstokvorming en het constant verzamelen van fruit wordt niet aanbevolen. Je kunt Colorado-kevers verwijderen zonder chemie. Ongediertebestrijding met de hand, aubergine besproeien met knoflookbouillon, de aanplant bestrooien met as zal de dag redden.

Spintmijt

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Het leeft aan de onderkant van de bladeren, zuigt het sap eruit en omhult de plant met een wit dun, maar dicht spinneweb.

Belangrijk! Verwijder handmatig alle spinnenwebben voordat u de struiken besproeit. Het sproeien gebeurt uitsluitend aan de onderkant van de bladeren.

Aubergine verwerken:

 • acariciden "Floromite", "Sunmite" - het interval tussen sproeien mag niet langer zijn dan 5 dagen;
 • infusies van planten met een penetrante geur (knoflook, calendula, uien) - ze zullen niet helpen om een ​​reeds verschenen spintmijt kwijt te raken, maar ze zullen wegjagen.

Witte vlieg

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving
Witte vlieg

Vlinder die auberginesap eet. Leeft aan de onderkant van het blad, het gevaar wordt gevormd door zijn afscheidingen, die de ontwikkeling van schimmels bevorderen.

Besproeien met "Fitoverm" en "Aktara" zal helpen om de witte vlieg te vernietigen.

Medvedka

Leeft in de grond, voedt zich met wortels. Hierdoor verdroogt de plant. Niet ver van de aanplant zullen er altijd berenholen zijn, waaromheen het nodig is om Medvetoks te verspreiden.

De klassieke maatregelen zijn onder meer het besprenkelen van de grond met gemalen peper, water geven met bouillon van uien en knoflook.

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Kruisbloemige vlo

Een kleine zwarte kever die het gebladerte volledig opeet en alleen harde aderen achterlaat. Vlooienlarven leven in de grond en voeden zich met wortels.

Van de chemische middelen helpen insecticiden, bijvoorbeeld Actellik, om kruisbloemige vlooienkevers te bestrijden.

Sproeien met een aftreksel van alsem, paardenbloem, knoflook, of bestuiven met houtas of gemalen peper geeft ook resultaten.

Slakken

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Vraatzuchtige weekdieren die zich niet alleen voeden met gebladerte, maar ook met de vruchten van de plant. Ze kruipen 's nachts uit schuilplaatsen en laten slijmerige paden en grote gaten in de bladeren achter.

De meest effectieve methode om slakken te bestrijden is een poeder dat metaldehyde bevat. Het wordt gebruikt in een hoeveelheid van 3 g per 1 m². Grof zout of gemalen peper wordt ook verspreid over de auberginebedden.

Preventieve maatregelen

De beste manieren om aubergineziekten te behandelen: foto en beschrijving

Preventieve maatregelen zijn onder meer:

 • ontsmetting van zaden;
 • naleving van de regels voor vruchtwisseling;
 • desinfectie van grond vóór het planten;
 • verdunnen van dichte aanplant;
 • naleving van de regels voor drenken en voeren;
 • tijdige verwijdering van onkruid en plantenresten van de site.

Gevolgtrekking

Aubergine is een delicate cultuur die onder ongunstige omstandigheden en van slechte kwaliteit is weggaan blootgesteld aan tal van ziekten en plagen. Regelmatige zorg en tijdige preventieve maatregelen helpen de problemen die in het artikel worden beschreven te voorkomen en een hoge opbrengst te krijgen.

 

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen