Waarom is chocolade-macadamia-noot goed en hoe eet je het op de juiste manier?

Macadamia steekt gunstig af bij andere noten wat betreft smaak, voedingswaarde en gunstige eigenschappen. Een diverse vitamine- en mineralensamenstelling, hoge concentraties omega-3 en omega-6 maken de noot onmisbaar voor het behoud van de gezondheid van het hele organisme. Maar zoals elk product heeft macadamia contra-indicaties en kan het bij langdurig en overvloedig gebruik schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wat is deze noot

Waarom is chocolade-macadamia-noot goed en hoe eet je het op de juiste manier?

Macadamia is een geslacht van houtachtige planten van de Protean-familie... De boom bereikt een hoogte van 15 m, begint binnen 5-7 jaar vrucht te dragen. De noot rijpt tussen maart en september, maar vruchtvorming is het hele jaar mogelijk. De bloeiwijzen hebben een zoet aangenaam aroma, ze ruiken naar chocolade.

Oogsten is niet eenvoudig, ze doen het met de hand. In fabrieken worden mechanische rollen gebruikt om de moeren te openen, die de schaal in twee helften breken, terwijl de kern behouden blijft. Open thuis de moer met een metalen sleutel. Op elke moer wordt een speciale incisie gemaakt en een metalen sleutel wordt in de verpakking gestoken.

Referentie. Andere namen voor een noot die met een sleutel opent, zijn kindal, Australian walnut, royal.

Kijk, proef en aroma

Ronde walnoot met een sleuf, 1,5-2 cm in diameter, bedekt met een leerachtige tweekleppige schelp van groene kleur met een pit die slecht gescheiden is van de schaal. Een aangenaam zoet aroma komt van de vrucht. De pitten lijken op hazelnoten, maar dan vetter, met chocoladesmaak.

Waar groeit

Waarom is chocolade-macadamia-noot goed en hoe eet je het op de juiste manier?

Macadamia wordt verbouwd in tropische landen, voornamelijk in Australië. Fabriek bestand tegen seizoensgebonden veranderingen in omgevingsfactoren, bestand tegen lage temperaturen tot + 3 ° С. Geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond verzadigd met organische zuren.

In de loop van de tijd zijn er variëteiten verschenen die meer pretentieloos zijn voor weersomstandigheden, waardoor het mogelijk is om noten te verbouwen in Brazilië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en de Hawaiiaanse eilanden.

De voordelen en nadelen van macadamia

Macadamia-noot is een voedzaam en gezond product... Het verzadigt het lichaam met vitamines, micro- en macro-elementen, die nodig zijn om vitale processen in stand te houden. Ondanks de populariteit van gezonde voeding en het uitsluiten van vet voedsel uit het dieet, raden experts aan dagelijks noten te eten in een beperkte hoeveelheid (30-40 g).

Antioxidanten zijn vooral waardevol voor het lichaam. Ze beschermen cellen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen, vertragen het verouderingsproces en verlagen het gehalte aan slechte cholesterol in het lichaam.

Waarom is chocolade-macadamia-noot goed en hoe eet je het op de juiste manier?

Noten bevatten fenomenale hoeveelheden vitamines:

 1. Thiamine (vitamine B1) ondersteunt de gezondheid van het zenuwstelsel en de spijsvertering.
 2. Riboflavine (vitamine B2) reguleert de functies van het voortplantingssysteem, verzadigt het bloed met zuurstof en neemt actief deel aan de vorming van rode bloedcellen (erytrocyten).
 3. Pantotheenzuur (vitamine B5) activeert de synthese van bijnierhormonen, reguleert de stofwisseling.
 4. Pyridoxine (vitamine B6) - verantwoordelijk voor de opname van eiwitten en vetten, verbetert de werking van het zenuwstelsel en de lever, werkt als een diureticum, vermindert spierspasmen en voorkomt huidpathologieën.
 5. Foliumzuur (vitamine B9) is belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine en vermindert de kans op kwaadaardige tumoren.
 6. Ascorbinezuur (vitamine C) verbetert de opname van ijzer in het lichaam, versterkt het immuunsysteem, beschermt tegen infecties en heeft antioxiderende eigenschappen.
 7. Alfa-tocoferol (vitamine E) ondersteunt de hartfunctie, vermindert de capillaire permeabiliteit en kwetsbaarheid, normaliseert de conditie van de huid, versnelt de genezing van wonden en brandwonden.
 8. Nicotinezuur (RR) heeft een positief effect op verteringsprocessen, verbetert de conditie van bloedvaten, verlicht oedeem, normaliseert metabolisme en bloedmicrocirculatie.

Van macadamia krijgt het lichaam omega-3 en omega-6 binnen, die een gunstig effect hebben op het hele lichaam:

 • het uithoudingsvermogen en de werkcapaciteit vergroten;
 • metabolisme stimuleren;
 • de afbraak van vetten versnellen;
 • de ontwikkeling van oncologische ziekten voorkomen;
 • dienen als een goede preventie van de ziekte van Alzheimer, ischemie, myocardinfarct, reumatische pathologieën;
 • remmen ontstekingsprocessen.

Ondanks het hoge caloriegehalte is macadamia een populair voedingssupplement. Vanwege de plantaardige vezels in de samenstelling zorgen noten voor een snelle en langdurige verzadiging, stimuleren ze fysieke activiteit, waardoor er meer energie wordt verbruikt dan uit voedsel komt, het lichaam vetreserves begint te besteden en het lichaamsgewicht afneemt.

Door regelmatig macadamia te consumeren, hoeft u zich geen zorgen te maken over de gezondheid van het zenuwstelsel. B-vitamines verminderen manifestaties van angst, agressiviteit, verbeteren de nachtrust, stimuleren denkprocessen en hebben een zwak kalmerend effect.

De voordelen en nadelen van macadamia zijn rechtstreeks afhankelijk van de kwaliteit van de noot, het dagtarief en de aanwezigheid van contra-indicaties. Langdurige en overvloedige consumptie van walnoten bij mensen die lijden aan ziekten van het maagdarmkanaal kan een verergering veroorzaken in de vorm van misselijkheid, braken, een gevoel van zwaarte en pijn.

Macadamia is zeer allergeen en consumptie boven de norm kan allergieën veroorzaken. De eerste tekenen zijn jeuk, netelroos, peeling en roodheid van de huid, Quincke's oedeem.

Macadamia in grote hoeveelheden leidt tot gewichtstoename. Noten worden met de nodige voorzichtigheid gebruikt in geval van ernstig nier- of leverfalen, arteriële hypotensie, graad 3-4 zwaarlijvigheid en ernstige diabetes mellitus.

Gunstige eigenschappen voor mannen, vrouwen en kinderen

Waarom is chocolade-macadamia-noot goed en hoe eet je het op de juiste manier?

Macadamia nuttig voor zowel mannen als vrouwen, ongeacht de leeftijd... Regelmatig gebruik van de noot kan de ontwikkeling van urologische aandoeningen bij mannen voorkomen en, indien aanwezig, de ernst van de symptomen verlichten en een stabiele remissie bereiken. Fruit heeft een ontstekingsremmende, versterkende werking, verwijdert giftige stoffen uit het lichaam, verbetert de bloedcirculatie in de prostaat en beschermt tegen infectie.

Macadamia voor mannen wordt gewaardeerd vanwege de aanwezigheid van zink en selenium in de samenstelling... Deze stoffen stimuleren de aanmaak van testosteron, dat verantwoordelijk is voor seksuele gezondheid en zin in seks, en zorgen voor spiergroei. Macadamia - een krachtig afrodisiacum - verhoogt het libido, bevordert seksuele bevrediging.

Macadamia is niet minder nuttig voor het vrouwelijk lichaam. Het rijke vitamine- en mineralencomplex ondersteunt het voortplantingssysteem, vertraagt ​​het begin of vergemakkelijkt het verloop van de menopauze en dient als een goede preventie van gynaecologische aandoeningen.

Raad. Experts raden aan eet macadamia voor vrouwen bij het plannen van een zwangerschap en tijdens het dragen van een kind. Noten zijn een extra bron van foliumzuur. Zelfs een tekort op korte termijn van deze stof bedreigt de ontwikkeling van complicaties die verband houden met de normale ontwikkeling van het zenuwstelsel bij de foetus. Bovendien heeft foliumzuur een gunstig effect op de eetlust, gemoedstoestand en psycho-emotionele toestand van de aanstaande moeder.

Een ander gezondheidsvoordeel van macadamia voor vrouwen is de gezondheid van de huid. Biologisch actieve componenten vertragen het verouderingsproces, versterken, hydrateren, beschermen tegen de negatieve effecten van UV-stralen en verminderen de verschijning van pigmentvlekken.

Hoe is macadamia-noot gunstig voor kinderen? De vruchten voldoen tot op zekere hoogte aan de behoefte van het lichaam aan ascorbinezuur, dat nodig is voor de normale werking van het immuunsysteem. Het tekort heeft een grote invloed op de conditie van het tandvlees, het cardiovasculaire systeem en leidt tot bloedneuzen.

Dit is een goede vitamine-remedie, vooral in de herfst-winterperiode, vermindert het risico op infectie, verkort de herstelperiode en vergemakkelijkt het beloop van influenza, ARVI, ARI.

Noten bevatten calcium. Dit is een belangrijk element in het stadium van de vorming van tanden, botten en spijkerplaten. Een voldoende calciumgehalte in het lichaam versnelt het herstel van musculoskeletaal weefsel na breuken, verwondingen bij kinderen.

Samenstelling

Waarom is chocolade-macadamia-noot goed en hoe eet je het op de juiste manier?

Macadamia is superieur aan andere soorten noten wat betreft caloriegehalte en gehalte aan biologisch actieve stoffen. Naast traditionele eiwitten, vetten en koolhydraten bevat de chemische samenstelling (per 100 g):

 • voedingsvezels - 8,6 g;
 • water - 1,36 g;
 • as - 1,14 g;
 • zetmeel - 1,05 g;
 • suiker (glucose, fructose, sucrose) - 4,57 g;
 • aminozuren - 9,63 g;
 • vetzuren - 72,44 g;
 • omega-3 - 0,206 g;
 • omega-6 - 1.296 g;
 • vitamine B1 - 1,195 mg;
 • B2 - 0,162 mg;
 • B5 - 0,758 mg;
 • B6 - 0,275 mg;
 • B9 - 11 mcg;
 • C - 1,2 mg;
 • E - 0,54 mg;
 • PP - 2,473 mg.

Micro- en macro-elementen zijn van biologische waarde:

 • ijzer - 3,69 mg;
 • mangaan - 4,131 mg;
 • koper - 756 mcg;
 • selenium - 3,6 mcg;
 • zink - 1,3 mg;
 • kalium - 368 mg;
 • calcium - 85 mg;
 • magnesium - 130 mg;
 • natrium - 5 mg;
 • zwavel - 79,1 mg;
 • fosfor - 188 mg.

KBZHU

Macadamia heeft een hoge voedingswaarde - 718 kcal per 100 g fruit. Noten bevatten een grote hoeveelheid vet - 75,8 g, in een kleinere hoeveelheid eiwit - 7,9 g, koolhydraten - 5,2 g De glycemische index van de noot is laag - 15 eenheden, wat vooral belangrijk is voor diegenen die lijden aan diabetes en stofwisselingsstoornissen.

Hoe macadamia te eten

Waarom is chocolade-macadamia-noot goed en hoe eet je het op de juiste manier?

Macadamia is een product met een zeer hoog caloriegehalte, daarom raden voedingsdeskundigen aan om het 's ochtends of' s ochtends te eten. De pitten bevatten complexe koolhydraten die het lichaam van energie voorzien, het uithoudingsvermogen en de prestaties verhogen en de eetlust verminderen.

De noot wordt vers gegeten of gebakken in een droge koekenpan, toegevoegd aan desserts, gekarameliseerd en bedekt met chocolade. Kleine en geplette pitten worden toegevoegd aan fruit- en groentesalades, visgerechten. Olie wordt verkregen uit noten, die wordt gebruikt bij het koken, cosmetologie, volksgeneeskunde voor de behandeling en preventie van verschillende ziekten.

Hoeveel kan een dag

De dagelijkse hoeveelheid is afhankelijk van de dagelijkse calorie-inname en de aanwezigheid van contra-indicaties. Zonder schade aan de gezondheid kan een volwassene ongeveer 30 g per dag eten (dit is 10-15 middelgrote vruchten), voor kinderen wordt de snelheid verlaagd tot 15-20 g.Het is noodzakelijk om de hoeveelheid macadamia te beperken voor mensen die lijden aan gastro-intestinale aandoeningen, zwangere vrouwen, borstvoeding geven.

Contra-indicaties

Een absolute contra-indicatie is een individuele intolerantie voor een of meer componenten in de compositie. Het wordt aanbevolen om macadamia uit de voeding te beperken of volledig uit te sluiten als:

 • obesitas 3-4 graden;
 • disfunctie van de lever en de nieren;
 • diabetes mellitus 2 en 3 graden;
 • lage bloeddruk;
 • gastro-intestinale aandoeningen in de acute fase.

Kooktoepassingen

Chocolade-macadamia-noot is een populair product voor het maken van desserts, gebak en fruitsalades. De pitten bedekt met karamel of chocolade worden als een apart gerecht geserveerd.

Vanwege de hoge kosten is macadamia-olie minder populair bij het koken. Ze worden vervangen door olijfolie, toegevoegd aan salades, gebruikt om vlees- en visgerechten te bereiden, als ingrediënt in sauzen en marinades.

In de geneeskunde

Voor de preventie van verschillende ziekten raden experts aan dagelijks 5-15 noten te consumeren. Gebruiksaanwijzingen:

 • Bloedarmoede;Waarom is chocolade-macadamia-noot goed en hoe eet je het op de juiste manier?
 • oncologische ziekten;
 • pathologie van het cardiovasculaire systeem: de ziekte van Alzheimer, ischemie, myocardinfarct;
 • obesitas 1-2 graden;
 • stofwisselingsstoornissen, in het bijzonder diabetes mellitus;
 • trombose;
 • avitaminose;
 • arteriële hypertensie;
 • reumatische aandoeningen: artritis, artrose, osteochondrose;
 • osteoporose;
 • psychische aandoening;
 • dermatologische ziekten;
 • migraine;
 • chronische vermoeidheid;
 • ontstekingsprocessen in het lichaam.

Gebruikt als medicinale grondstof schelp... Op basis daarvan wordt een afkooksel, een infuus voor uitwendig gebruik en inname bereid. De olie heeft een breed scala aan acties: ontstekingsremmend, tonisch, pijnstillend, krampstillend, hypotensief, immunostimulerend, antioxidant, regenererend.

In cosmetologie

Omdat de kernen een hoge concentratie aan vetzuren hebben, wordt er etherische olie uit gewonnen. Dit populaire schoonheidsproduct helpt de huid, het haar en de nagels gezond te houden.

De olie zorgt goed voor de gezichtshuid:

 • stimuleert de productie van collageen;
 • elimineert uitdroging;
 • tonen;
 • verbetert de teint;
 • versnelt de regeneratie van beschadigde weefsels.

Macadamia-olie is goed voor de lichaamshuid. Het hydrateert, vermindert het uiterlijk van cellulitis, bevordert een goede werking van het lymfestelsel, verlicht zwelling.

Olie wordt in de hoofdhuid ingewreven voor seborroe, roos, eczeem. Actieve biologische componenten versnellen de haargroei, verbeteren de voeding van haarzakjes, verhogen de bloedcirculatie in dit gebied. Als gevolg hiervan wordt de hoofdhuid hersteld, begint het haar intensiever te groeien, wordt het sterker en gezonder. Een zichtbaar effect is mogelijk als de procedures regelmatig worden uitgevoerd.

Raad. Het wordt aanbevolen om maskers met etherische oliën niet langer dan 15-20 minuten te bewaren, anders is de kans op hoofdhuidirritatie groot.

Hoe noten te kiezen en te bewaren

Waarom is chocolade-macadamia-noot goed en hoe eet je het op de juiste manier?

Voor maximaal voordeel raden voedingsdeskundigen aan om noten in de dop te kopen. Ze bevatten de maximale hoeveelheid stoffen die waardevol zijn voor het menselijk lichaam, en de schaal beschermt tegen het binnendringen van microben, stof en andere giftige elementen. Inshell macadamia's zijn op een koele, droge plaats maximaal een jaar houdbaar.

Als de keuze wordt gemaakt voor geschilde macadamia, let dan op het uiterlijk van de korrels, bewaarcondities, houdbaarheidsdatum. Noten van goede kwaliteit hebben een ronde vorm, uniforme kleur, zonder sporen van bederf, beschadiging en vreemde onaangename geuren.

Gepelde pitten worden verpakt in vacuümzakken en 6 maanden bewaard bij temperaturen van 0 tot + 5 ° C. Zonder vacuüm is de houdbaarheid beperkt tot 1-3 maanden.

Gevolgtrekking

De voordelen van macadamia voor mensen zijn onschatbaar. Het verzadigt het lichaam met vitamines, vetzuren, micro- en macronutriënten, verbetert de conditie van de huid, het haar en de nagels. Als u regelmatig macadamia consumeert, hoeft u zich geen zorgen te maken over de gezondheid van het zenuwstelsel, de urinewegen, de spijsvertering, het hart en de bloedvaten. Voor meer voordeel is het echter belangrijk om de noot correct te consumeren: in beperkte hoeveelheden en voornamelijk 's ochtends.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen