Hoeveel en hoe vaak vijgen water geven in de zomer: instructies voor beginners

Fig is een tropische vijgenboom. Het wordt gekweekt in Russische tuinen en boomgaarden in de volle grond en plant op warme en vruchtbare gronden. Vijgenvruchten worden gewaardeerd om hun gunstige eigenschappen en vitaminesamenstelling, en worden ook gebruikt bij het koken - ze bereiden aromatische zelfgemaakte jam of vijgenpastei. Een van de noodzakelijke voorwaarden voor het kweken van een exotische boom is bekwame zomerbewatering. Hoe vaak vijgen in de zomer water moeten geven en hoe u het correct moet doen, zullen we in het artikel bespreken.

Moet ik de vijgen in de zomer water geven?

Hoeveel en hoe vaak vijgen water geven in de zomer: instructies voor beginners

Afb de hele zomer gedrenkt. De plant houdt van water, maar verdraagt ​​geen wateroverlast. Tijdens het water geven is het belangrijk dat het water diep tot in de wortels doordringt, niet op het oppervlak van de grond blijft en geen dichte korst vormt onder invloed van de zon.

Tuinders letten op de weersomstandigheden: hoe warmer de zomer, hoe vaker en overvloediger ze de vijgen water geven. De variëteit, plantleeftijd, rijpingsperiode en teeltkenmerken.

Regelmatig en vakkundig water geven garandeert de juiste ontwikkeling van het gewas en rijke opbrengsten. Droogte leidt ertoe dat de scheuten uitdrogen en het vermogen om vrucht te dragen verliezen, de plant wordt ziek en sterft. Naast water geven, wordt aanbevolen om in de zomer aandacht te besteden aan beregening - met zijn hulp wordt het optimale vochtgehalte gehandhaafd voor een goede ontwikkeling van de boom.

Hoe vaak water geven

De frequentie en hoeveelheid water geven is afhankelijk van veel factoren. Jonge bomen hydrateren wekelijks, uitgeven aan één plant van 5 tot 10 liter water. Meer volwassenen - minder vaak: voeg eens per 2 weken ongeveer 8-10 liter water toe. Als er tekenen zijn van uitdroging (verwelkte scheuten, grijsgroene bladeren, misvormde vruchten), wordt de hoeveelheid water eenmaal per week verhoogd tot 15 liter onder één boom. Als de zomer regenachtig is, verminder dan.

Hoeveel en hoe vaak vijgen water geven in de zomer: instructies voor beginners

Vereisten voor irrigatiewater

Geschikt water voor irrigatie is zacht, vrij van chloor en kalk, eerder in de zon gezet. De temperatuur moet minimaal + 20 ° С zijn. Ervaren tuinders raden aan om smelt- of regenwater te gebruiken. Op de site worden eenvoudige afvoerconstructies geïnstalleerd, waardoor vocht lege vaten van plastic of ijzer binnendringt. Regenwater en smeltwater worden verrijkt met natuurlijke zuurstof, waardoor vijgen minder snel ziek worden.

Als de zomer droog is en er geen regenwater is, wordt er leidingwater gebruikt. Het nadeel is dat het chloor en kalk bevat en hard is. Om het water te verzachten, voegen tuinders 2 druppels citroensap toe aan 10 liter. Ook wordt appelciderazijn gebruikt om te verzachten - 10 druppels worden opgelost in 1 liter water.

Aandacht! Geef vijgen geen water met water uit open reservoirs - moerassen, rivieren of meren. Het kan gevaarlijke schimmels en ziekteverwekkers bevatten die boomziekten veroorzaken. Door dergelijk water geven worden vijgen ziek met koraalvlekken, anthracnose of grijze rot.

Wat kan worden toegevoegd

Om water te geven om dubbele voordelen te brengen, gebruiken tuinders eenmaal per maand niet alleen water, maar ook een infusie van kruiden: kamille, calendula, brandnetel, klis, boerenwormkruid, salie. De procedure verhoogt het aantal eierstokken aan de boom en voorkomt het verschijnen van insectenplagen: witte vlieg, kas trips, oorwormen, nematoden, spintmijten. Bevochtig de vijgen in de vroege ochtend, voor zonsopgang.

Om de opbrengst te verhogen, worden vijgen bewaterd met een infusie van bananenschillen. Het wordt met water gegoten en 3-4 dagen aangedrukt, waarna het onder een boom in speciaal voorbereide gaten van 8 cm diep wordt gebracht.Dergelijke watergift is niet alleen gericht op hydratatie, maar ook op het voeden van de boom en het vervangen van organische bemesting.

Hoe vijgen in de zomer goed water te geven

Van alle soorten irrigatie voor vijgen zijn gewone (wortel), beregening en vloeibare bemesting geschikter dan andere. Het wordt aanbevolen om ze met elkaar af te wisselen, zodat de hydratatie van de plant in evenwicht is.Hoeveel en hoe vaak vijgen water geven in de zomer: instructies voor beginners

Regelmatig water geven wordt gebruikt in de ochtenduren vóór het begin van de hitte of 's avonds na zonsondergang, wanneer de temperatuur daalt en de zonnestralen geen brandwonden veroorzaken. Water wordt in speciale gaten bij de boom of onder de stam gebracht. De eerste methode verdient de voorkeur, omdat vocht gelijkmatiger wordt verdeeld en zich niet op één plaats ophoopt. Na de procedure wordt de aarde losgemaakt om deze met zuurstof te verzadigen. Vervolgens worden de vijgen mulch - hooi, zaagsel, fijn grind of droog gebladerte worden onder de boom gegoten. Mulch houdt vocht vast.

Beregening is een methode om water te geven met een speciale machine. De procedure heeft een positief effect op het water-luchtregime van de bodem, waardoor het water niet stagneert op het oppervlak en geleidelijk wordt opgenomen. Druppels van verschillende groottes en intensiteiten worden over de vijgenboom verdeeld. Het nadeel van beregening met beregening is dat het alleen geschikt is voor grote plantages en dat het onderhoud van de machine vele malen hoger is dan bij conventionele beregening.

Aandacht! Voor kleine tuinpercelen gebruiken zomerbewoners een spuitfles met water - ze verdelen 's ochtends of' s avonds het vocht over de planten. Het belangrijkste is om dit niet te doen als de zon schijnt - bladverbranding is gegarandeerd.

Vloeibaar voer kan organisch of mineraal zijn. Tuinders gebruiken mest, superfosfaat, kaliumzout, ureum, houtas. De frequentie van het toedienen van vloeibare meststoffen is eens per 2-3 weken. Organische stoffen en mineralen wisselen elkaar af. Topdressing wordt verdund in een kom en onder de wortel of in de gaten gegoten. Om voedingsstoffen sneller op te nemen, worden vijgen mulch. De dikte van de mulchlaag moet 3-4 cm zijn.

Welke fouten te vermijden

Fouten tijdens het besproeien worden niet alleen gemaakt door beginnende tuiniers, maar ook door ervaren zomerbewoners. Hierdoor vertragen vijgen hun groei, raken ze bedekt met brandwonden of gaan ze zelfs dood. Enkele veelgemaakte fouten:

  1. De boom krijgt vaak water, maar weinig. Deze methode leidt ertoe dat water slechts voor een deel van de plant beschikbaar is; het dringt niet dieper tot in de wortels. De oppervlaktelagen van de grond drogen snel uit en worden ongeschikt voor het kweken van een grillige exotische boom. Watergift moet in evenwicht zijn. Algemene aanbeveling: Giet elke 2 weken 10 liter per plant.
  2. De boom wordt bewaterd uit een slang met een sterke stroom water. Zelfs als dit niet leidt tot ernstige ziekten of een afname van de opbrengst, zullen de decoratieve eigenschappen van de plant verslechteren. Het is beter om een ​​gieter te kopen en de vijgen voorzichtig water te geven, om schade aan de wortels en rijpend fruit te voorkomen.
  3. Geef water zodat een aanzienlijk deel van het water op de bladeren terecht komt. Het hoeft niet zo te zijn - water is bedoeld om de wortels te voeden, niet de bladeren. De straal wordt rechtstreeks naar de wortel gericht. En je kunt de bladeren tijdens het sprenkelen bevochtigen.

Vijgen water geven bij het planten

Hoeveel en hoe vaak vijgen water geven in de zomer: instructies voor beginners

Vijgen worden geplant in zomerhuisjes op voedzame en losse grond met neutrale zuurgraad. Een voorplantgat wordt bemest en er wordt een drainagelaag gelegd zodat vocht niet stagneert. De eerste keer dat de vijgen onmiddellijk na het planten worden bevochtigd, wordt een emmer water onder de zaailing gegoten en mulch. De volgende keer dat de plant pas na 2-3 weken water krijgt.

Tijdens bloei en vruchtzetting

Tijdens de bloeiperiode krijgen de vijgen water op basis van hun leeftijd. Tot 10 liter water wordt besteed aan een boom tot 2 jaar oud, tot 15 liter water aan planten van 2 tot 10 jaar oud. Na 10 jaar krijgen vijgen water, afhankelijk van of ze vrucht dragen of niet. Als de plant gezond en productief is, wordt er 10-15 liter aan uitgegeven.

De procedures worden 10 dagen vóór vruchtlichamen en op het moment van oogsten stopgezet. Daarna wordt het een keer bewaterd en klaargemaakt voor de winter - gesneden en afgedekt. De volgende procedure vindt alleen in het voorjaar plaats.

Ervaren tuintips

Het water geven van vijgen begint eind mei. Vroeger deden ze dit niet, omdat er nog steeds reserves aan regen en smeltwater in de bodem zijn. Naast deze regel delen ervaren tuiniers nog andere handige tips:

  1. Na elke watergift wordt de grond losgemaakt. De procedure dient om ziekten en insectenplagen te voorkomen, verhoogt het vochtgehalte van de bodem en voorkomt de ontwikkeling van onkruid.
  2. Zomerbewoners gebruiken beregening alleen als het warm weer is. Pas de procedure niet toe als het klimaat vochtig en vochtig is.
  3. Giet de vijgen met smelt-, regen- of kraanwater. Een geschikte temperatuur is rond de + 20 ° C.
  4. Tijdens de vruchtzetting en 10 dagen ervoor krijgt de plant geen water.

Het is interessant:

Eenvoudige manieren om vijgen thuis te vermeerderen door stekken

Stapsgewijze instructies voor het correct afdekken van vijgen voor de winter en het voorbereiden van de boom op de kou

Gevolgtrekking

Het water geven van vijgen in het open veld wordt gemiddeld 1 keer in 1,5-2 weken uitgevoerd. Er wordt tot 10 liter water aan een jonge boom besteed, ongeveer 15 liter aan een volwassene. Het water wordt voorlopig verdedigd en verwarmd in de zon als het koud is. Een keer per maand gebruiken ze in plaats van water te geven vloeibare topdressing - ze brengen een aftreksel van kruiden of bananenschil onder de boom. Als de zomer droog en heet is, wordt er besprenkeld - waterdruppels worden over de plant gespoten. Na de procedure wordt de grond losgemaakt en mulch. Een goede boomverzorging garandeert een rijke oogst.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen