Thuis citroen snoeien en vormgeven

Het snoeien van zelfgemaakte citroen is een belangrijke stap bij het kweken ervan. De juistheid van de ontwikkeling van de boom, de aantrekkelijkheid, de timing en overvloed van bloei en vruchtzetting, de risico's van infectie met ziekten en plagen hangen af ​​van hoe correct en tijdig het zal worden uitgevoerd.

De procedure heeft verschillende doelen: het wordt gebruikt om een ​​mooie en nette kroon te vormen, zieke en zwakke scheuten te verwijderen, plantmateriaal te verzamelen en de vorming van nieuwe takken te stimuleren. Bedenk hoe en wanneer je een citroen snijdt.

Is het snoeien van kamercitroen een must

Snoei de citroenboom binnenshuis. Zonder deze procedure zal het geen vrucht dragen, het zal pijn gaan doen.

De belangrijkste doelen van snoeien:

 1. De aantrekkelijkheid van de kamerplant vergroten. Zonder te snoeien groeit de citroen naar boven met vrijwel geen takken, of verandert hij in een uitgestrekte struik met zwakke scheuten. In beide gevallen ziet de plant er slordig uit. Met behulp van snoeien is het mogelijk om een ​​prachtige kroon van elke vorm te vormen, waardoor de esthetiek van de citroen toeneemt.
 2. Stimulatie van vruchtlichamen... Zonder tijdig te knijpen en onnodige takken te verwijderen, zal de citroen energie verspillen aan de ontwikkeling van bestaande scheuten, zonder nieuwe weg te gooien. In dit geval verschijnen takken van de 4-6-orde (op hen worden vruchten gevormd) helemaal niet. Een boom met een verdikte kroon besteedt veel energie aan de groene massa, produceert kleine en smaakloze vruchten of laat zelfs de eierstokken vallen.
 3. Preventie infectie met ziekten en het verschijnen van ongedierte... Bij verdikking in de kroon wordt de luchtcirculatie verstoord. Dergelijke omstandigheden zijn optimaal voor de ontwikkeling van schimmelinfecties. Schimmels en schadelijke insecten nestelen zich vaak in beschadigde en zwakke scheuten, die moeten worden verwijderd.
 4. Verjonging... Snoeien verlengt de levensduur en vruchtzetting van de oude boom.
 5. Verbeterde fruitsmaak. Thuis een citroen snoeien is goed voor de vruchtzetting. Het verbetert de kwaliteit van fruit, vergroot hun grootte. In de schaduwrijke kroon zijn de vruchten klein en zuur. Als je het groene gedeelte zo vormt dat de eierstokken voldoende zonlicht krijgen, zullen de citroenen meer suiker verzamelen, groter en sappiger zijn.

Thuis citroen snoeien en vormgeven

Tijd snoeien

Citrusplanten worden één keer per jaar gesnoeid... De eerste keer dat de procedure wordt uitgevoerd in het eerste jaar van het leven van de plant, nadat de stam 20 cm hoog is.

De meeste tuinders denken dat de lente de beste tijd is om citroen te snijden., eerste helft maart. Meestal wordt de procedure vóór de bloei uitgevoerd, maar thuis in een pot kan de citroen tegen die tijd bloeien. Tijdens voorjaarswerk past de plant zich sneller aan, verdraagt ​​hij gemakkelijker stress en geeft hij sneller nieuwe scheuten.

Sommige telers snoeien liever in de winter., na het verwijderen van het fruit. Dit gebeurt meestal in februari, voordat de sapstroom begint. Als de boom in rust is (geen vrucht draagt, in een koele kamer staat), wordt de procedure niet aanbevolen.

Aandacht! Er wordt aangenomen dat citroen het hele jaar door mag worden gevormd. Ervaren tuiniers raden echter af om de procedure in de zomer uit te voeren. Ze geloven dat de beste periode van februari tot maart is.

Snoeien in de herfst is ook acceptabel... In dit geval wordt er gewerkt van eind oktober tot november.De meeste liefhebbers van exotische planten in de herfst geven er de voorkeur aan zich niet te vormen, maar om zwakke en beschadigde scheuten sanitair te verwijderen.

Wanneer ongepland snoeien nodig is

Citrusvruchten worden één keer per jaar gesnoeid. Het vaker uitdunnen van de kroon is schadelijk voor de plant.

Hoe jonger de boom, hoe groter het risico op overlijden door te vaak knijpen..

er is gevallen waarin het uitvoeren van trimprocedures meer dan 1 keer per jaar gerechtvaardigd is... Onder hen:

 1. Versla door ziekten. Om de plant te redden, moet je snel handelen. Verwijder indien mogelijk geïnfecteerde scheuten om het risico op infectie op gezonde takken te verkleinen.
 2. Ernstige schade door ongedierte. Verwijder onderdelen die volledig zijn opgegeten door insecten.
 3. Vergelende bladeren, verlies van turgor. Dergelijke tekens duiden op een overtreding van de zorgregels of een ziekte van de plant. Vaak is de enige manier om citrus te redden, de dode takken te verwijderen en de citroen opnieuw te planten.

Vorming

De vorming van een citroenkroon is een belangrijke stap in de zorg. Niet alleen het uiterlijk van de plant, maar ook de vruchtzetting hangt af van de juistheid van de procedure..

Eigenaardigheden van citrusvertakking

Om een ​​citroen correct te vormen, is het belangrijk om de eigenaardigheden van zijn vertakking te begrijpen.

Dit zal je helpen het te begrijpen welke schiet om te verwijderen en welke te verlaten:

 1. In het eerste jaar groeit er maar één scheut, dit wordt een stengel of stam genoemd. Dit is een shoot van nul-orde waarop skeletachtige takken worden gevormd.
 2. Takken worden gevormd op de stam - scheuten van de eerste orde. Dit gebeurt nadat de plant een jaar oud is geworden. Laat 4-5 van dergelijke takken over.
 3. Op de scheuten van de eerste orde worden takken van de tweede orde gevormd. De gezwellen van de derde worden erop gevormd. Hierna volgen de shoots van de vierde orde, daarop - de vijfde, enz.
 4. Vruchten worden gevormd vanaf de scheuten van de vierde orde.

Thuis citroen snoeien en vormgeven

Er wordt geloofd dat elk jaar groeien takken van een nieuwe orde.

Fundamentele regels

Citroen wordt gevormd volgens een aantal regels:

 1. Het is belangrijk om te beginnen met snoeien zonder te schieten. De procedure stimuleert de vorming van nieuwe takken.
 2. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de toppen op meerdere scheuten tegelijk groeien. Als sommige van de scheuten geen nieuwe scheuten weggooien, zullen de extra takken moeten worden verwijderd.
 3. Snijplekken zijn bedekt met tuinpek. Het voorkomt dat de plant ziekten en plagen besmet.
 4. De vorming van een platte kroon is beter voor het kweken van citrusvruchten in een pot.
 5. Takken die in de kroon zijn gericht, worden verwijderd of naar buiten gebogen. Het wordt aanbevolen om ze naar de vensterbank te leiden. Het is het beste om de takken naar buiten, naar buiten en naar boven gericht te laten.
 6. Wanneer de kroon de grootte van de raamverbinder heeft bereikt, knijpt u de groeipunten samen. Anders krijgt de plant niet genoeg licht.
 7. De eerste snoei wordt pas uitgevoerd nadat de hoogte van de nulscheut 20 cm bereikt.
 8. Overtollige scheuten worden volledig verwijderd, waardoor er geen hennep achterblijft. Ze worden zo dicht mogelijk bij de stam afgeknepen.
 9. De nodige takken worden tot de optimale lengte geknepen (meestal na de vorming van 5–7 bladeren). De procedure stopt de groei van takken op een geschikte lengte.

Stap voor stap instructie

Zelfs beginnende citrustelers kunnen de formatie aan.

Het belangrijkste is om te volgen stap voor stap instructies:

 1. De nulscheut wordt geknepen wanneer de hoogte 15-20 cm bereikt, daarna wordt het groeipunt afgeknepen. Er moeten 2-4 levende knoppen op de stengel zitten.
 2. Uit de toppen op de stam zullen scheuten groeien. Ze zijn in verschillende richtingen gebogen. Het knijpen wordt uitgevoerd nadat de lengte van de takken 20-30 cm bereikt.
 3. Scheuten van de tweede orde zijn in verschillende richtingen georiënteerd, geknepen op een hoogte van 20-25 cm.Takken die in de kroon zijn gericht, worden volledig verwijderd. Als er weinig scheuten zijn, worden ze rechtgetrokken.
 4. De takken van de derde en vierde orde worden volgens hetzelfde principe gesnoeid. Opnamen van de nieuwe volgorde moeten 5 cm korter zijn dan de vorige.
 5. Na de takken van de vierde orde wordt de formatie gestopt. Er wordt alleen ondersteunend snoeien uitgevoerd.

Thuis citroen snoeien en vormgeven

Een snufje citroen

Knijpen verschilt van snoeien doordat de takken niet volledig worden verwijderd, maar het groeipunt wordt vernietigd, waardoor de shoot wordt verlengd.Het wordt met een schaar afgesneden van dunne takken en van dikke takken - met een snoeischaar.

Snoeien houdt in dat de scheut met 1/3 van de lengte of meer wordt verkort... Dit stimuleert de groei van zijtakken. Knijpen impliceert een lichte afname van de groene massa.

Belangrijk! Voordat het wordt geknepen, wordt het gereedschap geslepen en gedesinfecteerd met alcohol of een donkerroze oplossing van kaliumpermanganaat.

Hoe een citroen correct te knijpen? Knip met een schaar of snoeischaar 2-3 cm vanaf de bovenkant van de scheut samen met het groeipunt. Verwijder meestal het zachte gedeelte met 1-2 bladeren. De plaats van de snede wordt behandeld met tuinpek.

Snoeien en vruchtzetten

Verwacht niet dat de boom direct na het snoeien gaat bloeien. De kroon is al goed vertakt, maar de vruchtentakken ontbreken, de boom is gestrest en niet klaar om te bloeien.

De eerste bloei en vruchtvorming zijn alleen mogelijk na de vorming van takken van de 4e orde... Na hun vorming bloeit de boom meestal niet, dus de vruchten verschijnen in het 5e levensjaar.

Met een groot aantal bloemen en eierstokken zijn citrusvruchten klein, met een lage smakelijkheid. Vaak laat de boom in dit geval alle vruchten vallen, en met een overdreven overvloedige vruchtzetting vormt hij ze het volgende jaar helemaal niet.

Er blijven niet meer dan 4 van de grootste en sterkste bloemen op één scheut achter... De rest van de eierstokken en bloemen wordt afgeknepen. Allereerst gebeurt dit met kleine en vervormde exemplaren. Takken met veel kleine bloemen kunnen helemaal uitgesneden worden. Dit is ook het geval bij scheuten waarop zich te veel zwakke eierstokken hebben gevormd.

In het eerste jaar worden de meeste eierstokken aan de boom verwijderd, waardoor er slechts 2-3 vruchten overblijven... Het volgende jaar wordt hun aantal verhoogd met nog een paar vruchten. Ga dan verder volgens het hierboven beschreven schema.

Onder deze voorwaarden citrusvruchten worden groot en smakelijk, de boom zal ze niet weggooien... De citroen heeft voldoende kracht om een ​​matig aantal eierstokken te ontwikkelen.

Thuis citroen snoeien en vormgeven

Snoeien tegen veroudering

Snoeien tegen veroudering het wordt gebruikt voor oude bomen die een minimale groei van jonge, slecht vruchtdragende scheuten geven... In dit geval worden de meeste takken weggesneden. Als gevolg hiervan begint de boom actief nieuwe scheuten uit te gooien.

De eerste paar jaar zal het misschien helemaal geen vrucht dragen, daarna zal het vruchtlichamen hervat worden. De levensduur van de citroenboom zal toenemen.

Snoeien tegen veroudering gericht op het werken met vestigingen vanaf order 3 en hoger... Skeletspruiten van de 2e en 3e orde raken elkaar niet. Alleen gedroogde skeletachtige takken worden afgesneden.

Takken uit de 5e orde worden volledig afgesneden... Ze worden verwijderd tot aan de basis van de stam, waardoor er geen stronken achterblijven. De uitgesneden punten zijn geschuurd met schuurpapier en bedekt met tuinvernis.

Alle droge, zwakke en oude takken van de 4e orde en lager worden verwijderd... Ze worden ook aan de basis gesneden, waardoor de plaatsen van de insnijdingen glanzen. De takken die in de kroon groeien, worden verwijderd.

Aandacht! Na het snoeien tegen veroudering ziet de boom er kaal uit. Nieuwe scheuten groeien echter snel en de kroon wordt hersteld.

Na de procedure is het belangrijk bevruchten om de groei van groene massa te stimuleren... Het is beter om complexe producten met een hoog stikstofgehalte te gebruiken.

Sanitair snoeien

Bij het kweken van citroen is sanitair snoeien verplicht. Het helpt om infectie van de plant met ziekten en aanvallen van ongedierte te voorkomen... Onderzoek de boom vooraf zorgvuldig op tekenen van infectie.

Verwijder alle beschadigde, gebroken takken... Ook scheuten met scheuren in de bast worden afgesneden. Als er tekenen van beschadiging op de takken zijn, wordt de behandeling uitgevoerd. Ernstig aangetaste onderdelen worden verwijderd.

Na sanitair snoeien wordt preventief bespoten een oplossing bereid uit 3 liter water en 1 theelepel. kopersulfaat.

Thuis citroen snoeien en vormgeven

Stekken oogsten voor vermeerdering

Citroenstekken hoeven niet speciaal te worden gesneden. Plant- en entmateriaal wordt ook tijdens de vorming geoogst. Om dit te doen, wachten ze tot de te knippen takken zullen lang genoeg zijn om op een apart deel waren er 3-4 nieren.

Extra scheuten en naar binnen gerichte takken worden gebruikt als plantmateriaal.... Zwakke, droge en zieke scheuten zijn niet geschikt.

Belangrijk! Om vegetatief materiaal van hoge kwaliteit te maken, wordt de plant voor het snoeien bewaterd.

Soms geven citroenbomen weinig groei. In dit geval stekken voor opplant zal niet genoeg zijn. Snoei alle nieuwe fruittakken om de vorming van takken te stimuleren... Dit stimuleert de snelle groei van groenmassa, maar er zal komend jaar geen fruit zijn.

Mogelijke problemen en tips

Om snoeien voordeliger en succesvoller te maken, het is belangrijk om rekening te houden met enkele nuances:

 1. Overtollige bloemen verwijderen. Overmatige bloei heeft niet alleen invloed op de kwaliteit en kwantiteit van het fruit, maar ook op de ontwikkeling van de boom als geheel. Als u overtollige bloeiwijzen niet op tijd afknijpt, zal de citrus binnen enkele jaren uitdrogen.
 2. Topdressing. Een week voor het snoeien of een week erna wordt de boom bemest met stikstofproducten. Dit zal de plant helpen om gemakkelijker stress te verdragen, waardoor de groei van groene massa wordt gestimuleerd.
 3. Jaarlijks trimwerk. Als je ze overslaat, komt de vruchtzetting later, de boom zal zich niet correct ontwikkelen.
 4. De kroon afsnijden. Om citrus binnenshuis een meer esthetische uitstraling te geven, vormen ze een groene massa met een schaar, waarbij alleen de toppen van de scheuten worden afgesneden. De procedure mag het hele jaar door worden uitgevoerd.
 5. Tot het einde van de kroonvorming mag de plant niet bloeien, anders zal de opbrengst laag zijn, de groei vertragen en het risico op plantendood toenemen.
 6. Bij het vormen is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de instructies op te volgen. De gemaakte fouten zullen moeilijk te corrigeren zijn.
 7. Te veel snoeien stimuleert de vorming van nieuwe sterke scheuten. Door in de toppen te knijpen, worden de fruitknoppen wakker.
 8. Takken van de 5e orde en hoger worden na 5-7 bladeren geknepen. Dit simuleert bloei en eierstokvorming.

Soms, bij het vormen van een kroon, heeft de citrusteler problemen.:

 1. Op de plaats waar 3 of 4 scheuten verschijnen, wordt slechts 1 tak gevormd. Om de situatie te verhelpen, wordt de tak uitgebroken. Als de volgende groei niet opnieuw het vereiste aantal scheuten oplevert, wordt de procedure herhaald.
 2. Toppen worden gevormd op de citroen - takken die verticaal groeien en sneller in omvang toenemen dan andere. Bij dergelijke processen worden geen vruchten gevormd. Ervaren telers raden aan om ze onder de basis te snijden. Sommige citrusliefhebbers verwijderen de toppen niet, maar verkorten ze tot 25 cm.

Thuis citroen snoeien en vormgeven

Verzorging na het snoeien

Zorg ervoor dat u na de procedure de sneden bedekt... Gebruik een tuinplaats of een ander geschikt middel. Het is niet nodig om de snijplekken van dunne takken te bedekken.

Na het snijden wordt de citroen 2 weken op een schaduwrijke plek geplaatst., die tegen direct zonlicht beschermen. De kamertemperatuur mag niet hoger zijn dan + 20 ° C. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid tussen 65% en 80% te houden. Wanneer deze indicatoren worden overschreden, neemt de kans op verval toe.

Na de procedure wordt een topdressing aangebracht... Er worden complexe meststoffen met stikstof gebruikt.

Gevolgtrekking

Het snoeien van citroenen is een essentiële stap om ervoor te zorgen. Het hangt af van de regelmaat en juistheid van de procedure of de boom zal bloeien en vrucht zal dragen.

Tijdige verwijdering van overtollige scheuten verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen, maakt de kroon esthetischer en verlengt de levensduur van de plant.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen