Moestuin het hele jaar door: is het mogelijk om basilicum te planten voor de winter en hoe doe je dat goed?

Basilicum is een thermofiel kruid dat populair is bij culinaire experts over de hele wereld. De behoefte eraan is het hele jaar door onverminderd groot. Een geurige plant wordt in de winter geplant voor zaailingen, aan het begin van de zomer op de site. Om het hele jaar door van het kruid te genieten, vanaf het vroege voorjaar, planten veel tuinders basilicum voor de winter.

Is het mogelijk om voor de winter basilicum te planten?

Moestuin het hele jaar door: is het mogelijk om basilicum te planten voor de winter en hoe doe je dat goed?

Omdat basilicum een ​​thermofiele, zachte plant is, is het alleen mogelijk om vóór de winter zaden in de volle grond te planten in de zuidelijke regio's, waar de winters warm en sneeuwloos zijn.... Herfstbeplantingen zijn geïsoleerd voor de winter. In het voorjaar, met het warme weer, verschijnen zaailingen.

In andere klimaatzones wordt podzimny-aanplant van geurige kruiden alleen thuis gedaan. Op huishoudpercelen in de winter is een warmteminnende cultuur niet bestand tegen een daling van de bodemtemperatuur tot minuswaarden. Daarom is de beste optie om thuis basilicum te ontkiemen.

Voor- en nadelen van winterzaaien

De voordelen van winterzaaien zijn onder meer:

 • greens krijgen in het vroege voorjaar;
 • gemakkelijke zorg voor thuiskweek;
 • containers met gewassen zijn gemakkelijk te verplaatsen naar een geschikte plaats;
 • Basilicum wordt in de zuidelijke streken in de volle grond gezaaid en verhardt in de grond.

Nadelen van winterzaaien:

 • als de temperatuur aanzienlijk daalt, kan de basilicum die op de site wordt gekweekt, afsterven;
 • met onvoldoende zonlicht in het vroege voorjaar, zullen de zaailingen langwerpig en dun zijn.

Geschikte rassen

De meest voorkomende soorten voor winterteelt zijn:

 1. Basilicum Groente Marquis - koudebestendige variëteit middenseizoen. De rijpingsperiode is 55-60 dagen. De variëteit onderscheidt zich door een rijk vertakte, halfverspreide struik met een sterke rechtopstaande steel. De hoogte van de struik is 22-25 cm De bladeren zijn rijk groen, klein, glad, elliptisch. De randen van de bladeren zijn zwak gezaagd. Bloemen zijn wit. Het gewicht van de struiken bereikt 140-150 g De opbrengst van plantaardige basilicum is 1,3-1,5 kg / m². De variëteit wordt gekenmerkt door een sterk peperachtig kruidnagelaroma. Goedgekeurd voor teelt in alle regio's van het land.
 2. Kruidnagel - een vroegrijpe variëteit, 35-40 dagen verstrijken voor de eerste snede. De struik is compact, goed bladrijk, 30-37 cm hoog, de bladeren zijn heldergroen, langwerpig, de randen zijn gekarteld. Bloemen zijn klein, wit, geclusterd in trossen. De bladeren stralen een kruidnagelgeur uit met tonen van anijs. Het ras wordt gekweekt door zaailing in een kas en in juni overgeplant in de volle grond. Thuis gekweekt, bloeit de bloei het hele jaar door.
 3. Yerevan (Mexicaans) paars - basilicum, dat de geur heeft van vers gezette thee met tonen van zwarte peper van piment. Het is een hoogproductieve variëteit die tot 3 kg / m² produceert. Het groeiseizoen duurt 140-150 dagen, waardoor je de bladeren 2-3 keer per seizoen kunt knippen. Het sterke aroma van paarse basilicum wordt niet verdragen door muggen, muggen. Basilicum uit Yerevan wordt bij het huis geplant en dient als een goed afschrikmiddel voor bloedzuigende insecten.

Door het regelmatig verwijderen van steeltjes, knijpen van jonge scheuten, verandert de plant in een goedbladige, sterke struik. De variëteit wordt vers gebruikt als smaakmaker voor salades. De combinatie van paarse bladeren en roze bloemen ziet er prachtig uit bij het versieren van gazons.

Landingsdata

In een warm klimaat, milde winters, wordt het najaar van kruiden in de volle grond gezaaid in oktober-november. Voor thuiskweek in alle andere regio's begint het planten van zaden in december, de resulterende zaailingen worden eind maart - in april in kassen geplant.

Jonge struiken worden eind mei - juni in de volle grond geplant, wanneer de grond opwarmt tot + 15 ° С en de dreiging van terugkerende vorst verdwijnt. De plantdata zijn afhankelijk van de weersomstandigheden in de groeiregio.

Voorbereiding van plantmateriaal en grond

Moestuin het hele jaar door: is het mogelijk om basilicum te planten voor de winter en hoe doe je dat goed?

Kies voor het planten van basilicum lange plastic containers, houten kisten, bloempotten... De container moet 25-28 cm hoog zijn, ruim zodat de basilicastruiken elkaar niet donkerder maken. Eerst wordt een drainagelaag van geëxpandeerde klei op de bodem in de containers gegoten en vervolgens vruchtbare, lichte aarde.

Het afgewerkte substraat wordt gekocht in tuincentra of onafhankelijk voorbereid. Neem hiervoor tuingrond, turf, humus, zand in een verhouding van 1: 4: 1: 1. Om het substraat te desinfecteren van ziekteverwekkers en de larven van insectenparasieten erin, wordt het gedurende 30-40 minuten in de oven verwarmd.

Voor het planten worden de zaden 3-4 uur in warm water geweekt om de essentiële oliën op de zaden op te lossen. De aanwezigheid van deze oliën zal de ontkieming van zaden belemmeren. Vervolgens worden de zaden 1 uur ondergedompeld in een roze oplossing van kaliumpermanganaat voor desinfectie, eliminatie van pathogene schimmels.

Zaaitechniek

Bij het planten in de volle grond vóór de winter, worden de zaden droog geplant, zonder te weken, omdat de natte zaden zullen bevriezen in koude grond en hun vermogen om te ontkiemen verliezen. Als het planten van zaden thuis wordt gedaan, gebruik dan behandeld zaadmateriaal.

Zaden

Bij het planten van kruidenzaden in een open ruimte voor de winter, bedden 2-2,5 cm diep maken, zodat de laag aarde ze niet laat bevriezen. Zaden worden op een afstand van 8 cm van elkaar geplaatst. Tussen de rijen blijft een opening van 15-20 cm over.

De grond wordt niet bewaterd, zodat de zaden niet ontkiemen vóór het begin van de lente, leg er een laag mulch op. Over de bedden wordt een schuilplaats gemaakt van agrofibre die op een frame rond de site wordt getrokken. Hierdoor ontstaat er een luchtspleet om te voorkomen dat de zaden bevriezen.

Wanneer ze thuis worden gekweekt, worden de behandelde en gedroogde zaden op een papieren servet in voorbereide containers met een voedzaam substraat geplaatst. Groeven worden gemaakt op de grond met een diepte van 1 cm, bevochtigd met warm water, zaden worden op een afstand van 2 cm geplaatst, een interval van 7-8 cm wordt tussen rijen aangehouden.

De zaden zijn bedekt met een dunne laag substraat, een beetje met de hand verdicht. De container is bedekt met doorzichtige plasticfolie en verplaatst naar een warme, lichte plaats. De beste plaats voor zaailingen om te ontkiemen, is een vensterbank, waaronder warme radiatoren. Om condensatie te elimineren, wordt de film periodiek opgetild om luchttoegang te bieden.

Aandacht! Een spuitfles wordt gebruikt om de grond te bevochtigen, omdat de waterstraal een dun laagje aarde uitspoelt en de zaden eruit spoelt.

Na het opkomen wordt de film verwijderd. Zaailingen worden nog steeds op zonnige vensterbanken of onder LED-lampen gekweekt. Verdikte aanplant basilicum wordt uitgedund, waardoor de afstand tussen de scheuten toeneemt tot 8-10 cm Zwakkere exemplaren worden in aparte turfpotten geplant, waar ze aan kracht zullen winnen voor latere aanplant in kassen.

Door zaailingen

Versterkte zaailingen duiken begin april naar de bedden in de kas. Zaailingen worden voorzichtig samen met de grond uit de gemeenschappelijke container verwijderd om het wortelsysteem niet te beschadigen. Elke plant wordt in een aparte bevochtigde put geplaatst, verdiept tot de eerste onderste bladeren. Tussen de scheuten blijft een opening van 15 cm, tussen de rijen 25 cm.

De temperatuur in de kas wordt gehandhaafd op + 23 ... + 25 ° С. De kamer wordt regelmatig geventileerd. Jonge planten worden bewaterd met warm, bezonken water. Elke 2 weken worden ze gevoederd met complexe meststoffen. De introductie van stikstof draagt ​​bij aan de snelle groei van groene massa.Voor het voeren wordt 15 g ureum verdund in 10 liter water. Bewaterd met een koude oplossing onder de wortel.

De introductie van kalium, fosfor stimuleert de actieve productie van etherische oliën... Fosfor-kaliumverband wordt 15 dagen na stikstof uitgevoerd. Gebruik hiervoor de samenstelling: 20 g superfosfaat, 15 g kaliumsulfaat wordt verdund in 10 liter water. Minerale verbanden worden afgewisseld met de introductie van organisch materiaal. Bereid oplossingen voor van uitwerpselen van pluimvee, mest, houtas. Na het besproeien worden de bedden losgemaakt, onkruid verwijderd.

Het is interessant:

Ervaren huisvrouwen zullen u vertellen of het mogelijk is om vroege kool te zouten voor de winter.

Hoe een abrikoos goed te bedekken voor de winter en een boom voor te bereiden op koud weer.

Stapsgewijze instructies voor het goed afdekken van de vijgen voor de winter en het voorbereiden van de boom.

Verdere zorg

Moestuin het hele jaar door: is het mogelijk om basilicum te planten voor de winter en hoe doe je dat goed?

Basilicum wordt begin juni in de volle grond geplant. Er is een zonnig perceel toegewezen voor cultuur. De grond wordt in de herfst voorbereid door deze op te graven met de introductie van houtas, droge mest (1,5 kg / m²), superfosfaat (40 g / m²), kaliumnitraat (20 g / m²).

Watergift wordt 's ochtends uitgevoerd met warm water. Het periodiek besproeien van de bladeren met een spuitfles is handig voor de plant. Water geven wordt uitgevoerd als de bovengrond opdroogt. Basilicum vereist regelmatig knijpen om de groei van extra scheuten te bevorderen.

Belangrijk! Na het afsnijden van de apicale scheuten heeft de plant extra water nodig.

De cultuur wordt gevoed met organisch materiaal: oplossingen van kippenmest (1:20), droge toorts (1:10). Topdressing wordt alleen op vochtige grond uitgevoerd. Tijdens de groei van de basilicum wordt regelmatig onkruid verwijderd, de bedden worden losgemaakt. De knoppen die verschijnen, worden verwijderd, omdat de groenten tijdens de bloei bitter beginnen te smaken.

Bescherming tegen ziekten en plagen

De meest voorkomende basilicumziekten zijn:

 1. Vergelende bladeren - heldergroene bladeren worden geel. De reden ligt in het gebrek aan voedingsstoffen in de bodem. Het probleem wordt geëlimineerd door de introductie van complexe meststoffen.
 2. De bladeren rollen waargenomen met overmatig water geven.
 3. Vallende bladeren treedt op als gevolg van uitdroging van de grond.
 4. Blackleg verschijnt in omstandigheden van drassige grond. De stengel van de plant op grondniveau wordt donkerder, wordt zacht, de plant valt. De aangetaste scheuten worden verwijderd, de resterende worden behandeld met een oplossing van kopersulfaat (5 g / 2 l water).
 5. Fusarium - verschijnt als zwarte stippen op de bladeren. De ziekte treedt op bij hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. De bladeren krullen, worden zwart en de stengel wordt geleidelijk donkerder. In de beginfase wordt de ziekte behandeld met een infusie van uienschil (1: 4), wordt deze klaargemaakt voor een dag, worden de struiken besproeid.

Gevaarlijke plantenplagen:

 1. Bladluis - voedt zich met sap van bladeren en stengels. Tekenen van zijn uiterlijk zijn het krullen van de rand van de bladeren, langzame groei van de stengel, suikerachtige afscheiding op de bladeren. Om de parasiet te bestrijden, worden infusies van knoflook, uien, tomatentoppen en duizendblad gebruikt. Behandelingen worden om de 7 dagen uitgevoerd.
 2. Slakken - eet jonge scheuten. Om slakken tussen de struiken te verwijderen, strooi je geraspte eierschalen en droog koffiedik.

De nuances van kweken in een kas en open veld

De omstandigheden voor het buiten kweken van basilicum zijn anders dan in een kas. Het microklimaat van de kas maakt het mogelijk kruiden te planten, ongeacht de klimatologische omstandigheden in de regio.

In kasomstandigheden groeit en ontwikkelt het kruid actief, omdat het niet wordt beïnvloed door veranderingen in dag- en nachttemperaturen.

De kas kan het hele jaar door geoogst worden.

Basilicum met open planten heeft beschutting nodig als de temperatuur 's nachts daalt. De teelt is rechtstreeks afhankelijk van de weersomstandigheden.

Oogsten

Moestuin het hele jaar door: is het mogelijk om basilicum te planten voor de winter en hoe doe je dat goed?

De basilicum begint half juli te bloeien. Op dit punt heeft de plant zich ontwikkeld tot een goed lommerrijke struik.

De kruiden van de pittige plant worden selectief afgesneden. Hiervoor worden de langste scheuten met goed ontwikkelde bladeren geselecteerd. Het apicale deel van de stengel van 3-4 cm lang wordt voorzichtig met een schaar afgeknipt.Snoeien stimuleert de struik om nieuwe zijscheuten te laten groeien. Zo oogsten de boeren drie keer per seizoen.

Specerijen worden vóór de bloei geoogst, omdat op dit moment de grootste concentratie van essentiële oliën en voedingsstoffen in de bladeren is geconcentreerd. Gesneden scheuten worden vers of gedroogd geconsumeerd voor langdurige opslag. Groenen worden gewassen met water, gebonden met een draad in een bos, opgehangen aan de stengels in een droge kamer.

Sommige huisvrouwen drogen de geurige plant een uur in de oven bij een temperatuur van + 40 ° C. Het belangrijkste is om niet op tijd te overbelichten, zodat de basilicum zijn gunstige eigenschappen niet verliest. De mate van bladdroogheid wordt bepaald door een lichte crunch bij samenpersen. De gedroogde specerijen worden in een glazen pot met een afgesloten deksel op een droge plaats bewaard. De gedroogde plant behoudt lang zijn aroma.

Gevolgtrekking

Basilicum is een populaire gezonde specerij. Aromatische kruiden worden toegevoegd aan salades, vlees- en visbijgerechten. De behoefte aan verse kruiden is het hele jaar door aanwezig. Veel tuinders hebben de winterbeplanting van basilicum onder de knie.

Onder voorbehoud van de juiste teelttechnieken, zal de geurige specerij tot laat in de herfst gezonde groenten produceren.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen