Planten, kweken, buiten verzorgen en vermeerderen van basilicum

Basilicum is een van de meest favoriete kruiden voor tuinders. Het ziet er prachtig uit in de tuin, trekt bestuivende insecten aan en beschermt fruitbomen tegen ongedierte. Groen, rood of paars glanzend blad op het moment van bloei hoopt zich op essentiële oliën, waardoor een unieke smaak en aroma wordt gecreëerd.

Inwoners van de zuidelijke regio's kunnen zich geen vleesgerechten voorstellen zonder basilicum, maar in de middelste zone en Siberië planten weinigen het, in de overtuiging dat de warmteminnende plant met tegenzin wortel zal schieten in de tuin. Als je echter weet hoe je een gewas in het open veld moet telen, kun je eind juni oogsten.

Basilicumzaailingen uit zaden laten groeien

Basilicum verdraagt ​​geen enkele temperatuurdaling... Daarom wordt het meestal gekweekt in zaailingen. Op een vensterbank of in een kas is het gemakkelijk om voorwaarden te creëren voor het ontkiemen van zaad. Laten we eens nader bekijken hoe basilicum uit zaden kan worden gekweekt.

Planten, kweken, buiten verzorgen en vermeerderen van basilicum

Wanneer zaden planten

Hier laten ze zich leiden door klimatologische omstandigheden: in het zuiden worden de zaailingen in mei naar de grond overgebracht, en op de middelste en noordelijke breedtegraden - begin of half juni. Het tellen gebeurt in de tegenovergestelde richting: het duurt 7-8 dagen voordat de zaden ontkiemen, ongeveer 2 maanden voordat de planten sterker worden. Dit betekent dat als de dreiging van vorst meestal op 10 juni voorbij is, zaden worden geplant in vroeg april.

Raad. In de meest noordelijke regio's vindt medio juni een koudegolf plaats. Daar wordt eind april - begin mei basilicum gezaaid voor zaailingen.

Bodemvoorbereiding

Bereid de grond voor in dergelijke verhoudingen voor het zaaien:

 • 1 deel turf;
 • 1 deel humus;
 • 1 deel aarde.

Voor het planten wordt het substraat gedesinfecteerd met een oplossing van kaliumpermanganaat en bevrucht... Ze kopen het kant-en-klaar of verzinnen het zelf. Dit vereist 0,5 theelepel. ureum, superfosfaat, kaliumchloride, kaliumsulfaat en 5 liter water. Het mengsel wordt grondig gemengd en de grond wordt bewaterd in voorbereide dozen of potten.

Landingsalgoritme

Planten, kweken, buiten verzorgen en vermeerderen van basilicumBasilicumzaden worden gezaaid tot een diepte van niet meer dan 1 cm, in dozen - in rijen op een afstand van 10 cm... Het beste plant een gewas in individuele cassettes van 5–7 cm hoog, dan hoeven de zaailingen niet uitgedund te worden, waardoor de wortels beschadigd raken.

Zaai de zaden in vochtige grond en dek af met folie of glas tot ontkieming... Tot op dit moment worden de zaailingenboxen op een warme, zonnige plaats bewaard. Zodra de eerste scheuten verschijnen, wordt de schuilplaats verwijderd. Groenen verschijnen meestal 7-8 dagen na het planten op het grondoppervlak.

Geef de zaailingen spaarzaam water, vermijd wateroverlast of uitdroging... In een te vochtige omgeving worden planten beschadigd door een zwarte poot, in een droge omgeving stoppen ze met ontwikkelen. Wanneer 2-3 echte bladeren verschijnen, wordt basilicum in aparte containers gedoken.

Referentie. Wanneer moet je basilicumzaden buiten planten? Dit gebeurt alleen als de dreiging van vorst voorbij is, begin juni. De zaailingmethode is echter betrouwbaarder.

Basilicum planten in de volle grond

De beste voorlopers voor specerijen - aardappelen, komkommers en peulvruchten. Je kunt basilicum niet meerdere jaren achter elkaar op één plek planten. Dit zal leiden tot enorme schade aan planten door fusarium.

Meest goede buren - tomaten... Ze dragen bij aan de goede ontwikkeling van cultuur en weren ongedierte af.

Wanneer te transplanteren

2 maanden na ontkieming is de basilicum klaar om in de tuin te plaatsen... In de zuidelijke regio's worden begin mei zaailingen in de grond geplant; in de buitenwijken, in de Oeral, in West-Siberië - begin juni.

Hoe verder naar het noorden de regio en hoe groter de kans op vorst, hoe later de basilicum wordt overgeplant.... Met de dreiging van een scherpe koudegolf worden de bedden bedekt met agril of film.

Hoe correct te landen

Als er veel zaailingen zijn, worden de sterkste, meest ontwikkelde planten geselecteerd.... Het is het beste om basilicum niet in groeven te planten, maar vierkant genest - in gaten op een afstand van 15–20 cm van elkaar met een rijafstand van 30–40 cm.

Planten, kweken, buiten verzorgen en vermeerderen van basilicum

Basilicumgrond vereist licht met drainage... Op stilstaande en zware bodems ontwikkelt de cultuur zich niet goed, groeit langzaam. Ze houdt van open zonnige gebieden, maar groeit goed onder jonge fruitbomen zonder spreidkroon (appelbomen, peren, kersen).

Interessant op de site:

Basilicum "Basilisk" voor augurken en verse salades

Herziening van "Ararat" paarse basilicum groentesoort

Groene aromatische basilicum: gekweekt uit zaden

Basilicum zorg

Om een ​​rijke oogst te krijgen, moet de plant tijdig water geven, bemesten, beschermen tegen ziekten en plagen, de grond losmaken. Basilicum wordt sterk, levendig en gezond als het buiten op de juiste manier wordt verzorgd.

Water geven

Bevochtig de grond regelmatig... Uitdroging leidt tot remming van de groei en afsterven van planten. Dankzij regelmatige watergift vormen en groeien de bladeren snel. Water is geregeld en warm vereist, niet kouder dan + 24 ... + 25 ° С.

Losmaken en mulchen

Eens in de 1-2 weken wordt de grond geëgaliseerd en wordt het onkruid uitgetrokken... Het losmaken wordt uitgevoerd voordat het water wordt gegeven - dit zorgt voor een betere voeding voor het wortelstelsel.

De bedden zijn aan het mulchen stro, zaagsel of andere handige materialen. De bedekte grond droogt niet uit en stopt de ontwikkeling van onkruid.

Topping

Wanneer steeltjes verschijnen, worden ze afgesneden om de plant te stimuleren om te vertakken... Dit geeft een toename van de groene massa. De delicate bovenkant wordt verwijderd voor maximale ontwikkeling van zijscheuten en een overvloedige oogst, maar dit gebeurt niet voordat de basilicum een ​​hoogte van 20-25 cm heeft bereikt.

Topdressing

De eerste bevruchting wordt 2 weken na het verplanten toegepast basilicum in de volle grond. Meest geschikt "Nitrofoska". Planten worden bewaterd met een snelheid van 3-5 liter per 1 m².

De daaropvolgende voeding wordt 2 keer per seizoen met tussenpozen van een maand uitgevoerd... Gebruik "Nitrofoska" of organische meststoffen. Mest of humus wordt verdund met water in een verhouding van 1:20 en minimaal een dag verdedigd.

Planten, kweken, buiten verzorgen en vermeerderen van basilicum

Preventie van ziekten en plagen

Zwarte poot is gevaarlijk voor basilicumzaailingendat planten infecteert met overtollig vocht. Om de dood van zaailingen te voorkomen, krijgen ze goed water, de grond wordt losgemaakt in de gangpaden.

Een teken van fusarium is het verschijnen van bruine vlekken op de bladeren... Het komt het vaakst voor als basilicum meerdere jaren achter elkaar in dezelfde tuin wordt geplant.

Grijze rot tast de bladeren aan en verschijnt als kleine grijze stippen. Al deze ziekten leiden tot de dood van planten, daarom worden bij het eerste teken dringende maatregelen genomen.

Belangrijk! Om ziekten te voorkomen, wordt onkruid op tijd vernietigd, de grond losgemaakt, wateroverlast voorkomen en de aanplant dikker.

Basilicum wordt behandeld met:

 1. Sterke infusie van uienschil. Neem voor 1 kg weegschaal 4 liter water, blijf minstens een dag staan. De resulterende oplossing wordt op de planten gesproeid.
 2. Van de zwarte poot wordt de grond gemorst met een sterke oplossing van kaliumpermanganaat. Als de ziekte zich heeft verspreid, is het gebruik van fungiciden, bijvoorbeeld "Fitosporin", vereist.
 3. Periodiek (1-2 keer per week) wordt de grond in het tuinbed besprenkeld met houtas.

Basilicum is resistent tegen insectenplagen, maar bladluizen en een veldwants komen er soms op neer. Als er op de site planten zijn die zijn geïnfecteerd met bladluizen, wordt een continue behandeling uitgevoerd.Het is bijna onmogelijk om van haar af te komen in een eenpersoonsbed - ze is erg productief en beweegt rustig van de ene plant naar de andere.

In de strijd tegen bladluizen en veldwantsen zijn effectief insecticide preparaten. Ze cultiveren het hele grondgebied van een moestuin of tuin. De natuurlijke vijanden van bladluizen, lieveheersbeestjes, worden aangetrokken door de site. Weg met mieren, want ze dragen het ongedierte van plaats naar plaats.

De bug is bang voor vogels, dus de aanwezigheid van 2-3 feeders op de site zal betrouwbaarder tegen de plaag beschermen dan chemicaliën.

Hoe basilicum groeit

Dit is een plant van de Lamiaceae-familie met een tetraëdrische stam, eivormige bladeren met gekartelde of hele randen. De cultuur groeit tot 40-60 cm hoog... Het groeiseizoen is 140-160 dagen.

Groeifasen

Zaailingen verschijnen na het planten op dag 7-9... Na 2 weken worden 2-3 echte bladeren gevormd. In het begin ontwikkelen zaailingen zich heel langzaam, dus de basilicum is pas na 40-60 dagen klaar om te verplanten.

Op de fotoshoots van basilicum.

Planten, kweken, buiten verzorgen en vermeerderen van basilicum

De plant bloeit, afhankelijk van de regio, van eind juni tot eind juli... Knopvorming gaat door tot eind augustus. Nadat de bloei in september eindigt, worden zaden gevormd.

Met de juiste zorg het snijden van planten wordt 3-4 keer per seizoen uitgevoerd... Het duurt ongeveer 90 dagen van ontkieming tot de eerste oogst.

Basilicum voortplanting

Kruiden worden op twee manieren verbouwd - met zaden of stekken. De zaden worden in de winkel gekocht of zelfstandig gekweekt.

Stekken

Om op deze manier te verspreiden, heb je basilicum nodig.... Het wordt in elke supermarkt of markt gekocht. Met deze methode wordt de oogst veel eerder behaald.

Selectie en voorbereiding van stekken

Planten mogen niet erg verwelken... Elke variëteit is geschikt. Voor het rooten worden alle zijscheuten van de tak afgesneden en wordt het onderste deel onder het bladknooppunt afgesneden met een scherpe schaar of een mes.

Hoe te rooten

Bereide scheuten worden in een bak met water geplaatst en op een vensterbank geplaatst... Als de zon te fel is, staan ​​de planten in de schaduw om brandwonden en de dood te voorkomen.

Na 10-14 dagen verschijnen er tal van wortels op het onderste deel van de scheuten. Wanneer ze 3-4 cm bereiken, worden ze in potten geplant voor thuiskweek of in een tuinbed.

Planten, kweken, buiten verzorgen en vermeerderen van basilicum

Basilicum buitenshuis transplanteren

De indeling van planten in de tuin is hetzelfde als voor zaailingen: 15-20 cm tussen struiken en 30-40 cm tussen rijen.

De stekken worden geplant in vochtige grond, de site wordt mulch met stro of zaagsel.

Zaden

Om plantmateriaal te krijgen, volgen ze verschillende regels.:

 1. Op 2-3 struiken worden steeltjes niet afgesneden, maar ze mogen rijpen.
 2. Er wordt gekozen voor de sterkste, gezondste en meest harmonieus ontwikkelde planten.
 3. Wanneer de teelballen verschijnen, worden de extra bloemen verwijderd zodat de basilicum zich kan concentreren op het vormen van sterke vruchten.
 4. De gereedheid wordt bepaald door de kleur: rijpe zaden worden zwart.
 5. Fruit wordt alleen geoogst bij droog, rustig weer, anders bestaat het risico op schimmelbeschadiging tijdens opslag.
 6. De steeltjes worden gesneden, omwikkeld met gaas en in trossen gebonden.
 7. Ze worden ondersteboven opgehangen totdat ze zijn gedroogd.
 8. Vouw na 1-2 weken voorzichtig het gaasje open en selecteer de zaadjes. Bewaar uit de zon, vocht en lucht.

Correct gemonteerd plantgoed blijft 4-5 jaar houdbaar.

Gevolgtrekking

Basilicum kweken in je tuin of thuis is niet moeilijk. Het belangrijkste is om geschikte omstandigheden te creëren, te weten wanneer je zaailingen moet planten, vergeet niet om de planten op tijd water te geven en andere regels van de landbouwtechnologie te volgen. Oogst het aromatische kruid 2-3 keer per seizoen.

Welke kweekmethode je kiest (door zaden of stekken) hangt af van de wens of beschikbaarheid van vrije tijd. Snijden is een minder tijdrovende en veel betrouwbaardere methode.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen