Plantcompatibiliteit: wat te planten naast basilicum en waarom het belangrijk is

Basilicum is een jaarlijkse warmteminnende plant afkomstig uit Azië, een favoriete specerij van velen. Geschikt voor de buitenteelt en thuis - bijvoorbeeld in potten. Het bestaat op vriendschappelijke wijze met veel gewassen en beschermt ze tegen ziekten en plagen.

Welke planten ernaast worden geplant, en wat zijn de kenmerken van het kweken van kruiden - lees ons artikel.

Regels voor gewasrotatie

Plantcompatibiliteit: wat te planten naast basilicum en waarom het belangrijk is

Er zijn ongeveer zeventig soorten vroege, midden- en laatrijpe basilicum. Ze verschillen in smaak, de meeste worden gebruikt voor salades en als kruiderij.

Om een ​​hoge opbrengst voor het kruid te verkrijgen, is het noodzakelijk om omstandigheden te creëren die dicht bij de gebruikelijke groeiomstandigheden liggen.

Belangrijk! Basilicum wordt niet aanbevolen om elk jaar op dezelfde plek te planten, omdat dit het risico op fusarium vergroot. Over een paar jaar is het mogelijk om op dezelfde plek te landen.

In streken met een warm klimaat wordt de plant direct in de volle grond geplant. In koudere streken wordt het gekweekt in kassen of in zaailingen met verdere transplantatie in de volle grond.

Naleving van de regels voor planten en vruchtwisseling van het gewas vergemakkelijkt de verzorging ervan aanzienlijk en verhoogt de kans op een goede oogst.

Welke planten kunnen het beste worden geplant?

Voor basilicum is het niet nodig om een ​​apart bed toe te wijzen, het is toegestaan ​​om het in bedden met andere gewassen te planten, maar aan de zuidkant.

Belangrijk! Lage en middelgrote variëteiten kunnen niet samen met hoge planten worden geplant, die een lichtminnende cultuur schaduw geven.

Het wordt aanbevolen om het kruid naast planten te planten die overvloedig worden bemest met mineralen, evenals bij gewassen met een ondiep, maar ontwikkeld wortelstelsel.

Buurtvriendelijke planten

Plantcompatibiliteit: wat te planten naast basilicum en waarom het belangrijk is

De beste tuinburen voor geurgras zijn:

 1. Peper. Zijn stammen houden het zonlicht niet tegen, wat belangrijk is voor een goede groei van de basilicum. Het is noodzakelijk om deze gewassen op een afstand van minimaal 15 cm te planten.
 2. Wortel. Het ontwikkelde wortelsysteem geeft vocht aan de wortels van naburige planten. U moet geurig gras in rijen langs het wortelbed zaaien, waarbij u een inkeping van ongeveer 20 cm in acht neemt.
 3. Kool en basilicum consumeren verschillende sporenelementen uit de bodem, dus hun nabijheid is gunstig. Het wordt aanbevolen om 2-3 zaailingen tussen de koolkoppen te planten.
 4. Peulvruchten... Ze hebben de neiging om vocht uit de grond aan te trekken, wat belangrijk is voor de kwaliteitsgroei van het kruid. Gewassen moeten groeien op een afstand van minimaal 20 cm.
 5. Salade. Het ontwikkelde wortelstelsel voert de grond af, wat de groei van de basilicum bevordert. Bij het planten moet er rekening mee worden gehouden dat de sla sterk groeit, daarom moeten gewassen op een afstand van minimaal 30 cm worden geplant.
 6. Ui neemt niet veel vocht uit de grond, wat een positief effect heeft op de smaak van de specerij. U kunt deze gewassen in een dambordpatroon planten.
 7. Maïs. Heeft vruchtbare grond nodig, dus deze buurt is gunstig. Het heeft de neiging sterk te groeien, dus het is noodzakelijk om kruiden op een afstand van minimaal 25-30 cm te zaaien.
 8. Courgette. De buurt is gunstig, omdat gewassen verschillende micro-elementen uit de grond halen, maar je moet ze niet dichtbij planten - houd een afstand van minimaal 30 cm aan.
 9. Selderij... Het wortelsysteem kan extra vocht in de grond aantrekken, wat basilicum nodig heeft. Het is noodzakelijk om deze gewassen in parallelle rijen te zaaien, met een afstand van minimaal 20 cm.

Basilicum planten om insecten van andere planten af ​​te weren

Het kruid heeft een specifieke geur die ongedierte niet lekker vindt. Daarom heeft de plant zichzelf bewezen als een effectief middel om dergelijke insecten te bestrijden:

 • bladluis;
 • spint;
 • kaswittevlieg;
 • trips;
 • witte vlieg;
 • wortel bladluis;
 • vliegen;
 • mot;
 • bonen mot;
 • bonenkever;
 • kikkererwtenvlieg.

Planten ter bescherming tegen ziekten

Basilicum kan naburige gewassen tegen dergelijke ziekten beschermen:

 • alternaria;
 • fusarium;
 • zwart, grijs en witrot;
 • anthracnose;
 • echte meeldauw;
 • waterzucht;
 • spotten;
 • viraal mozaïek.

Compatibel met tomaten in de tuin en in de kas

Basilicum is de beste buur voor tomaat in de tuin en in de kas... Het kruid beschermt tomaten tegen de coloradokever, echte meeldauw, hoornworm en verbetert ook de smaak van de tomaat. Beide gewassen hebben veel water nodig en regelmatig loskomen van de grond.

Zaai geurig gras tussen de tomatenstammen, met een afstand van 15-20 cm. Bij het telen van basilicum met tomaten in een kas, vermijdt men het verdonkeren van het kruid. Om dit te doen, worden de tomaten vastgebonden en worden hun onderste takken verwijderd.

Met komkommers

De buurt met hen is ook gunstig. Basilicum beschermt ze tegen echte meeldauw en witte vlieg, en komkommer voorkomt bodemverzuring en beschermt de buurman tegen zonlicht, wat de groei van de laatste gunstig beïnvloedt. Beide gewassen hebben intensief bodemvocht nodig, waardoor hun buurt ook voor beide partijen voordelig is.

Belangrijk! Basilicum moet tussen komkommers worden gezaaid, met een afstand van 10-15 cm.

Slechte buurt voor een basiliek

Plantcompatibiliteit: wat te planten naast basilicum en waarom het belangrijk is

Het wordt niet aanbevolen om het kruid samen met andere leden van de Lamb-familie te planten. Ze hebben veel voorkomende plagen, ze halen dezelfde mineralen uit de bodem - dit alles leidt tot een lage opbrengst. Het is noodzakelijk om Yasnotkovye aan weerszijden van de site te planten, ten minste 1-2 bedden van elkaar verwijderd.

Slechtste buren:

 1. Marjolein. Deze culturen zijn vertegenwoordigers van dezelfde familie, hebben dezelfde sporenelementen nodig en zijn vatbaar voor dezelfde ziekten. Beide planten hebben wortels van gelijke lengte, waardoor ze geen vocht uit de grond kunnen opnemen - dit heeft een negatieve invloed op hun groei, bloei en smaak. Basilicum en marjolein moeten groeien op een afstand van minimaal 3-4 m.
 2. Dille. Deze plant wordt als pretentieloos beschouwd, maar de dillevlieg en bladluizen, die de dille graag bederven, schakelen gemakkelijk over op basilicum. Bovendien zorgt de groei van gewassen bij elkaar ervoor dat ze bitter smaken. Ze moeten op een afstand van minimaal 5 m worden geplant.
 3. Ruta. Het heeft een negatieve invloed op de groei van basilicum, waarbij alle voedingsstoffen uit de grond worden gehaald en geleidelijk uit de tuin worden verplaatst. Het is noodzakelijk om wijnruit en basilicum op een afstand van 5-7 m te zaaien.

Beste en slechtste voorgangers

Het beste van alles is dat het kruid zal groeien in plaats van gewassen, voor de ontwikkeling waarvan de grond royaal werd bemest met mineralen:

 • peulvruchten;Plantcompatibiliteit: wat te planten naast basilicum en waarom het belangrijk is
 • courgette;
 • Aardbei;
 • komkommers;
 • nachtschade (aardappelen, tomaat, aubergine).

Wat te planten na basilicum

Het is het beste om erna te groeien:

 • knoflook;
 • ui;
 • courgette;
 • peterselie;
 • pompoen;
 • squash;
 • aardappelen.

Gevolgtrekking

Nu weet je wat je naast basilicum in het land kunt planten, wat de compatibiliteit is met andere planten en waar het beter mee combineert.

Basilicum is pretentieloos en kan goed overweg met veel tuinplanten. Met de juiste aanpak zal het samen met andere gewassen telen de opbrengst verhogen en de smaak van het kruid verbeteren. Dankzij zijn speciale aroma beschermt basilicum zijn buren tegen vele ziekten en plagen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen