Wat te doen met gaten in koolbladeren

Gaten in koolbladeren geven aan dat er ongedierte in de tuin is verschenen. Insecten hebben de neiging zich snel te vermenigvuldigen en zijn in staat om aanplant in korte tijd volledig te vernietigen. Het artikel zal u vertellen wat u moet doen als koolbladeren in gaten zitten, wat de reden is voor dit fenomeen en welke folkremedies u moet gebruiken.

Waarom zitten kool allemaal in gaten - de belangrijkste redenen

Gaten in koolbladeren kunnen echter worden veroorzaakt door hagel bij goede weersomstandigheden is dit een duidelijk teken van plaagschade aan het gewas.

Eerst verschijnen er verschillende kleine gaatjes, daarna groeien ze, er zijn er meer, met als resultaat dat de bladeren eruit zien als een zeef.

Wat te doen met gaten in koolbladeren

Ongedierte dat bladeren infecteert:

 1. Slakken en slakken... Hun gebruikelijke omgeving is schaduw en vochtigheid. Ze verschijnen in bedden met verdikte aanplant en stilstaand water. Grote bladoppervlakken worden onmiddellijk geconsumeerd. Afgeknaagde randen, grote gaten en zilverachtige sporen van gedroogd slijm zullen merkbaar zijn.
 2. Kruisbloemige vlooien - kleine zwarte insecten ongeveer 3 mm. Ze vermenigvuldigen zich massaal bij droog en warm weer, vooral als er veel onkruid is. Ze voeden zich met jonge zaailingen. Op de bladeren blijven veel gaatjes achter. Het hoogtepunt van de activiteit is in mei.
 3. Kruisbloemige insecten - bonte kevers tot 1 cm lang, die met hun slurf een blad doorboren en zich voeden met sap. Er zullen veel kleine gaatjes met gele randen op de bladplaat zijn. Ze vallen kool aan van mei tot juni bij droog weer.
 4. Rupsen van kool schep en de larven van koolwitjes. Gunstige omgeving - hitte en droogte. De randen en onderkant van het laken zijn uitgewassen. Bij massaverdeling wordt het blad volledig geskeletteerd (er blijven alleen nerven over).

Kool krijgt zijn voedsel uit de bodem en via fotosynthese. Bladschade vertraagt ​​de gewasontwikkeling en kan schimmelziekten veroorzaken... Het is raadzaam om de planten vaker te inspecteren. Insecten zijn niet altijd zichtbaar, maar als er gaten in de bladeren verschijnen, moet u onmiddellijk beginnen met ongediertebestrijding.

Aandacht! Insecten eten niet alleen bladeren, maar dragen ook ziekten bij zich.

Wat te doen als koolbladeren in gaten zitten

Door het type beschadigd blad, de toestand van de tuin en rekening houdend met de weersomstandigheden kun je bij benadering het soort plaag bepalen... Regen, hoge luchtvochtigheid en natte grond - het is de moeite waard om naar slakken te zoeken, in de hitte op droge bedden - rupsen en kleine insecten. Controleer de bovengrond en beide bladoppervlakken.

Als er weinig schade iswordt kool behandeld met huismiddeltjes die op zichzelf worden bereid. Grote plagen worden met de hand geoogst.

Met matige laesies gebruik biologische geneesmiddelen. Dit zijn insecticiden van de nieuwe generatie die veilig zijn voor mensen en zich niet ophopen in planten. Ze werken langzamer dan chemische middelen. De laatste worden gebruikt in kritieke situaties, met een massale invasie van ongedierte. De instructies geven altijd het toegestane interval tussen verwerking en oogst aan.

Aandacht! Insecten raken gewend aan de effecten van chemicaliën. Elk jaar is het nodig om fondsen af ​​te wisselen met verschillende actieve ingrediënten.

Insecticiden goedgekeurd voor gebruik in nevenpercelen:

 • biologisch - "Fitoverm", "Lepidocid", "Biostop", "Bitoxibacilline";
 • chemisch - "Decis Profi", "Pochin", "Aktara", "Karate", "Ivermek", "Fox".

Kool verwerkt in de ochtend (als er nog dauw op de bladeren zit) of in de avond (na 18.00 uur)... Er wordt zeep toegevoegd om de wateroplossing aan de bladeren te laten kleven. Chemicaliën worden verdund zonder bezinksel en kruideninfusies worden gefilterd.

Algoritme van acties indien ingeschakeld Chinese kool gaten verschenen:

 1. Onderzoek de planten en bepaal het type plaag.
 2. Kies, afhankelijk van de mate van nederlaag, een geschikt strijdmiddel. In twijfelachtige situaties worden medicijnen gebruikt voor een groep insecten.
 3. Creëer een ongunstige omgeving voor het ongedierte: verwijder het gebied van onkruid, maak de grond los of mulch de bedden, water en besproei de planten bij droog weer.
 4. Behandel kool met een ongediertebestrijdingsmiddel. Spray alle planten, zelfs die met intacte bladeren. Als het binnen 4-5 uur regent, verwerk het dan opnieuw.
 5. Herhaal 2-3 keer met een interval van 5-8 dagen.
 6. Combineer maatregelen om insecten te bestrijden en af ​​te weren.

Wat te doen met gaten in koolbladeren

Hoe te verwerken - folkremedies

Folkmedicijnen zijn effectief in de vroege stadia van cultuurontwikkeling, als preventieve behandelingen, voor kleine gecultiveerde gebieden en bij de eerste tekenen van ongedierte. Het belangrijkste doel is om insecten weg te jagen en koolbladeren oneetbaar voor hen te maken.

Tegen slakken en slakken:

 1. Mosterd en ammoniak. Verdun 2 eetlepels in 1 liter water. l. ammoniak en 15 g droge mosterd. Het middel werkt in contact met de plaag, dus de kool wordt 's avonds laat besproeid.
 2. Soda-oplossing. Op een rasp 20 g wasmiddel malen en verdunnen in 10 liter water. Voeg 3 eetlepels toe. l. natriumcarbonaat. Roer tot het is opgelost. Spuitkool in de ochtend zodat het product 's avonds volledig droog is.

Tegen kruisbloemige vlooien en bedwantsen:

 1. Berkenteer. Het is moeilijk op te lossen in water, daarom wordt het eerst gemengd met vloeibare zeep. 1 theelepel teer en 1 theelepel. de zeep wordt geroerd en opgelost in 1 liter warm water. De bladeren worden 's ochtends besproeid.
 2. Paardebloem-infusie. Bloemen, samen met bladeren en wortels, worden gewassen en gehakt in een vleesmolen. 500 g van de massa wordt verdund in 10 liter water. Voeg 1 theelepel. vloeibare zeep en roer. De bladeren worden 's ochtends of' s avonds verwerkt.
 3. Zeepoplossing. Wrijf 300 g waszeep grof in en los op in 10 liter warm water. U kunt vloeibare zeep nemen in een inhoud van 400 ml. Bladeren worden 's ochtends verwerkt.

Tegen rupsen van koolschep en witworm:

 1. Azijn. Verdun in 10 liter water 1 eetl. l. azijnessence (70%) of 1 eetl. azijn (9%). Spuit 's avonds kool.
 2. Ash-infusie. Voeg aan 10 liter water 2 eetlepels toe. as en 1 eetl. l. teer shampoo. Roer en sta een dag lang aan. Voor het verwerken van de planten wordt de oplossing goed geschud.

Notitie! Alle producten met azijn, ammoniak, teer, frisdrank en zeep, evenals kruideninfusies met een penetrante geur, zijn effectief voor het gelijktijdig bestrijden van verschillende soorten ongedierte.

Wat kan je nog meer doen

Het is rationeel om de verwerking van planten te combineren met het handmatig verzamelen van insecten (als er maar weinig zijn) en het plaatsen van vallen.

Wat te doen met gaten in koolbladeren

Voor slakken:

 1. De helft van de watermeloen wordt van het vruchtvlees gepeld. Er worden 3-4 gaten in de schil gesneden, 1-3 cm vanaf de rand. 'S Avonds zetten ze het ondersteboven op de site. Tegen de ochtend zullen er enkele tientallen slakken onder zitten, die gemakkelijk te verzamelen zijn. Watermeloenenschil wordt 2-3 nachten gebruikt en vervolgens vervangen door een nieuwe.
 2. Snijd in een plastic fles of bak 2-3 rechthoekige ramen 3-4 cm boven de bodem uit, het onderste deel wordt niet afgesneden, maar als een helling teruggevouwen. Bier wordt in de container gegoten en ter plaatse geïnstalleerd. Op de hellingen zullen de slakken in de fles vallen en sterven.

Vallen worden niet op koolbedden gezet, maar naast planten, die taaie bladeren hebben en slakken eten ze niet.

Kleefvallen zijn gemaakt voor kruisbloemige vlooien... Hars, vet of lijm voor muizen wordt op dichte ondergronden aangebracht en tussen de struiken gelegd. De tweede optie - het substraat is bevestigd aan een stok en zwaait ermee en raakt de koolstruiken aan. Vlooien springen eruit en blijven plakken.

Kruisbloemige insecten worden met trompe l'oeil van de bedden afgeleid... Wit papier wordt gedrenkt in koolsap en aan het hek bevestigd. Insecten omzeilen de bedden en streven naar papier met een sterke geur van kruisbloemige planten, vanwaar ze worden afgeschud in een potje kerosine. In de gangpaden zijn valstrikken voor bedwantsen geplaatst.

Witte kleur voor witte vlinders is een signaal dat de plaats om te leggen al bezet is door een concurrent.... Witte wegwerpbekers of strikken van dichte witte zakken worden aan takken of stokken vastgemaakt en tussen de planten geplaatst. De stok moet een paar centimeter boven de koolstruik komen.

Interessant op de site:

Hoe en wanneer kool planten voor zaailingen en in de volle grond

Is koolvoeding noodzakelijk voor het binden van koppen

Waarom kool niet in een koolkop wordt gebonden en wat te doen

Preventiemethoden

Insecten overwinteren in de bovengrond en plantenresten. Vanaf het vroege voorjaar beginnen ze zich te voeden met onkruid en gaan ze vervolgens naar zaailingen.

Het doel van preventief werk is om de meest ongunstige omstandigheden te creëren voor het leven en de voortplanting van gewasongedierte.

Een reeks preventieve maatregelen:

 1. Naleving van vruchtwisseling. Kool wordt daarna geplant bonen, granen, wortelgewassen en komkommers - niet meer dan 2-3 jaar op rij op één plek.
 2. Competente landbouwtechnologie... De beplanting niet verdikken, maar het vocht optimaal houden voor het gewas.
 3. Maak in de herfst de bovengrond los en reinig het gebied van plantenresten.
 4. In het voorjaar, tijdens het planten, wordt de grond behandeld met houtas, tabaksstof, een mengsel van frisdrank en peper, mulch met naalden.
 5. Er worden metgezelplanten geplant, waarvan de geur ongedierte afschrikt: goudsbloemen, venkel, calendula, dille.
 6. Een week na het planten in de volle grond worden de zaailingen besproeid met een sopje. Kruideninfusies, asoplossing, water met toevoeging van azijn, ammoniak of etherische oliën (citroen, sinaasappel, lavendel, spar) worden gebruikt. Het sproeien wordt om de 2 weken herhaald, zelfs als er geen tekenen van ongedierte zijn.
 7. De bedden en het land eromheen worden ontdaan van onkruid. Water geven aan de wortel wordt afgewisseld met beregening.

Gevolgtrekking

Bladeren van kool in een kuil zijn een teken van ongedierteschade. In de strijd tegen een klein aantal insecten zullen folkremedies helpen: zelfgemaakte vallen, grondbewerking en sproeien met oplossingen met een penetrante geur.

Kool verzamelt schadelijke stoffen, dus chemische insecticiden worden alleen in kritieke situaties gebruikt. Het is rationeler om de invasie van ongedierte te voorkomen dan om ze later aan te pakken.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen