Hoe u buiten voor kool zorgt

Alle soorten en variëteiten kool houden van zon en vocht, maar deze twee voorwaarden zijn niet voldoende om een ​​goede oogst te krijgen. Planten moeten op tijd worden geplant, goed worden bemest, losgemaakt en geheld, behandeld tegen ongedierte en ziekten. Laten we het hebben over de algemene regels voor het verbouwen en verzorgen van gewassen in het open veld, evenals de verschillen in landbouwtechnologie voor verschillende variëteiten.

Geheimen van het verbouwen van kool in de tuin

De productiviteit van planten hangt grotendeels af van de juiste rassenkeuze. Voor koudere gebieden is winterharde kool geschikt. In gebieden met een droog klimaat wordt aandacht besteed aan aanpassing aan hitte, droogte en schietpartijen. In omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid worden rassen gekozen die resistent zijn tegen ziekten en kopscheuren.

Hoe u buiten voor kool zorgt

Hoe goede kool te kweken, afhankelijk van de timing van de rijping:

 1. Vroege rassen zijn niet geschikt voor bewaring. Ze hebben kleine, losse vorken en lage opbrengsten. Groenten zijn goed in salades en gekookt.
 2. Middenseizoen rassen hebben een hogere opbrengst, maar een korte houdbaarheid. Kroppen kool zijn geschikt voor salades, beitsen, beitsen en conserveren.
 3. Late kool geeft grote opbrengsten aan grote kroppen kool. Deze rassen worden lange tijd bewaard of verwerkt.

Kool wordt alleen in zonnige gebieden geplant - in de schaduw strekken de bladeren zich uit en zijn de vorken niet vastgebonden. Vroege en middenseizoen variëteiten groeien goed op zanderige leem en lichte leemachtige grond, late - op zode-podzolische grond met een neutrale pH. Kalk zullen de zuurgraad helpen verminderen en de smaak van groenten verbeteren.

Gunstige voorgangers:

 • komkommer;
 • aardappelen;
 • ui;
 • knoflook.

Hoe u buiten voor kool zorgt

Plant geen kool na kruisbloemige planten. De cultuur keert na 3 jaar terug naar zijn oorspronkelijke plaats.

Kool houdt van biologische producten. De bedden worden in de herfst voorbereid: bemest met verse mest (5 kg / m2) of compost (6-8 kg / m2) en gegraven tot de diepte van de bajonet. In het voorjaar worden ze diep losgemaakt en voegen ze een complex van minerale meststoffen toe.

Advies! Om de opbrengst te verhogen, voegt u "Mag-Bor" toe (1 eetl. L. Per 1 m2).

Kenmerken van verbanden:

 • vroege rassen - meer stikstof en matige fosfor-kaliumvoeding;
 • midden in het seizoen - nadruk op stikstof-kalimengsels;
 • laat - een matige hoeveelheid stikstof met een verhoogd dieet van kalium en fosfor.

Vroege en middenseizoenvariëteiten worden 2-3 keer per seizoen gevoerd, laat - 3-4 keer.

Hoe u buiten voor kool zorgt

Hoe u buiten voor kool zorgt

De timing van het overbrengen van zaailingen naar de volle grond hangt af van de variëteit en raskenmerken van de kool.

Algemene richtlijnen:

 • vastgestelde luchttemperatuur - + 10 ... + 15 ° С;
 • zaailingen in de fase van 5-6 echte bladeren.

Planten worden getransplanteerd door overslag, in gaten onder de grootte van een aarden coma. Rondom worden kleine irrigatiegaatjes gevormd.

Referentie! Ter bescherming tegen de beer wordt de eerste watergift uitgevoerd met een teeroplossing (1 eetlepel per emmer water) zodat de vloeistof niet op de planten komt.

Vanaf het moment dat kool in het open veld wordt geplant, begint de plaagpreventie. De bedden zijn bestrooid met houtas of tabaksstof. Goudsbloemen en lenteknoflook worden in de buurt geplant. Beregening wordt één keer per week uitgevoerd met toevoeging van sparrenolie (10-13 druppels per emmer water).

Door veelvuldig en overvloedig water te geven, wordt de aarde verdicht en vormt zich een korst op het oppervlak. Om dit te voorkomen, worden de wortelzone en gangpaden losgemaakt om de bodembeluchting te verbeteren. Om de groei van zijwortels te stimuleren, wordt kool 1-2 keer geschud.Het losmaken begint een week na het planten, harken - na 2 weken. Ga door totdat de bladeren sluiten.

Kool water geven

Hoe u buiten voor kool zorgt

Het optimale bodemvocht voor het gewas is ongeveer 80%. Geef de planten 's ochtends of' s avonds water met warm water verwarmd door de zon. In de eerste helft van het groeiseizoen - elke 3-4 dagen, vanaf de tweede helft - eenmaal per week 2-4 liter uitgeven voor een jonge plant en 10-15 liter voor een volwassene. In de hitte wordt de cultuur bevochtigd terwijl de grond opdroogt en wordt het water geven 3 weken voor het oogsten gestopt. Water geven aan de wortel wordt afgewisseld met beregening.

Alternatieve manieren:

 1. Druppelirrigatie - water wordt constant, in kleine porties, toegevoerd via gaten in leidingen of slangen.
 2. Water geven in de ondergrond - handig voor kleine bedden. Plastic flessen met gaten worden tussen de planten in de grond gegraven en gevuld met water, dat tot aan de wortels wordt gedoseerd.

Op welke temperatuur groeit kool

De optimale temperatuur voor zaailingen in het open veld is + 12 ... + 22 ° С. Ideale omstandigheden voor rijpe kool zijn + 16 ... + 25 ° С. Bij langdurige hitte boven + 30 ° C stopt de cultuurontwikkeling.

Wieden

Hoe u buiten voor kool zorgt

Onkruid verarmt niet alleen de bodem, maar verspreidt ook insectenplagen. De bedden worden systematisch gewied na elke gietbeurt. In de strijd tegen onkruid is het ongewenst om chemie te gebruiken, zodat de kool geen schadelijke stoffen ophoopt. De beste manier is om de grond te mulchen met organisch materiaal of naalden, die de aanplant extra beschermen tegen slakken.

Koolverzorging in augustus

In augustus vormen late rassen kroppen kool, terwijl rassen in het middenseizoen al aankomen. Op dit moment wordt de dosis stikstofmeststoffen verlaagd en wordt de kool overgebracht naar een verbeterde voeding met fosfor, kalium, calcium en magnesium.

Top dressing opties:

 • nitrofosfaat, superfosfaat, kaliumsulfaat (1 eetl. l.) gemengd en aangebracht op natte losse grond met een rijafstand van 1 m2;
 • extra bladvoeding - 15 g magnesiumsulfaat wordt opgelost in 10 l water, gebruikt op 10 m2;
 • asbemesting tegen eind augustus - 2 eetlepels. as 6 uur gestoomd in 1 liter kokend water en verdund in 10 liter water, voeg 2 l / m toe2.

Grote bladeren belemmeren de toegang tot water, dus het is efficiënter om de planten bij de wortel water te geven. Bij warm weer wordt de frequentie van drenken verhoogd tot 1 keer in 2-3 dagen.

Technologie van het kweken en telen van witte kool

De pitloze kweekmethode is geschikt voor zuidelijke breedtegraden. Kool wordt van half maart tot eind april in de volle grond gezaaid. Voor het zaaien wordt de grond een week opgewarmd onder plasticfolie.

Advies! Het is efficiënter om kool in één rij te telen op een lang bed, dat van noord naar zuid ligt.

De bodem van de glazen fles wordt in gaten van 2-4 cm diep geperst, met een stap van 50-60 cm voor vroege en middenseizoen variëteiten en 70 cm voor late variëteiten. 3-4 zaden zijn in elk verspreid. Zaden worden gepoederd met houtas, besprenkeld met humus en bewaterd. Het putje is afgesloten met een plastic flesdop met een afgesneden bodem. Zwakke spruiten worden geknepen. Wanneer de zaailingen overvol raken, wordt de schuilplaats verwijderd.

Hoe u buiten voor kool zorgt

De timing van het zaaien van zaden voor zaailingen is afhankelijk van de rijpingstijd van de kool:

 • vroege variëteiten - van 10 tot 25 maart;
 • middenseizoen - van 25 maart tot 25 april;
 • laat - van 5 tot 20 april.

Zaai de cultuur in trays of cassettes. Gebruik kant-en-klare universele grond voor zaailingen. Het zaaipatroon is 2x2 cm met een diepte van 0,5 cm.

Temperatuurbereik:

 • tot het moment van kieming - + 18 ... + 22 ° С;
 • na ontkieming - + 15 ... + 17 ° С gedurende de dag en tot + 8 ... + 10 ° С 's nachts.

Water om een ​​constant gematigd bodemvocht te behouden. Zaailingen duiken in de fase van 2 echte bladeren. 9 dagen na de oogst worden ze gevoerd (2 g ammoniumnitraat, 2 g kaliummeststof, 4 g superfosfaat per 1 l water).

Ze worden overgebracht naar de volle grond in de fase van 6 echte bladeren:

 • vroeg - van eind april tot begin mei, geplant in stappen van 50x50 cm;
 • midden in het seizoen - van eind mei tot half juni, volgens het 60x70 cm-schema;
 • laat - van half tot eind mei, plantpatroon - 70x80 cm.

Voedingskalender;

 • de eerste - 20 dagen na het planten (10 g ureum per emmer water, 1 eetl. Per plant);
 • tweede en derde - tijdens de vorming van koolkoppen (20 g kaliummonofosfaat per emmer water, 1 eetl. voor elke plant).

De cultuur wordt 2-3 keer per seizoen gepudd. Mulchen van de grond elimineert het loskomen en wieden van kool, voorkomt vochtverdamping.

Beitsen van zaailingen van witte kool

Hoe u buiten voor kool zorgt

De klassieke plukoptie is een tussentijdse transplantatie met knijpen van 1/3 van de centrale wortel. Als gevolg hiervan ontwikkelt kool een krachtig netwerk van zijwortels, bindt actiever de vorken, zit stabiel in de grond en valt niet opzij.

Moderne biologische landbouwmethoden sluiten knijpen uit. De taak van de centrale wortel is om water te onttrekken in de diepe lagen van de grond. Na het knijpen herstelt het niet. Planten verliezen droogtetolerantie en hebben regelmatig voer en water nodig. Dergelijke omstandigheden zijn moeilijk te bieden voor zomerbewoners die eenmaal per week naar de tuin komen.

Kies doelen:

 • natuurlijke selectie - tijdens de transplantatie blijven alleen sterke scheuten over;
 • ziektepreventie - verandering van bodem verkleint het risico op wortelziekte;
 • stressbestendigheid - zaailingen met ervaring met aanpassing aan nieuwe omstandigheden zullen snel wortel schieten in het open veld;
 • levensvatbaarheid - een duik met een verdieping van de stengel stimuleert de groei van zijwortels.

Wanneer te duiken

Zaailingen duiken in de fase van 2 echte bladeren. Geschatte termijnen:

 • variëteiten in het vroege en middenseizoen - 7-8 dagen na ontkieming;
 • laat - 9-10 dagen na ontkieming.

Kool wordt niet later dan 14-16 dagen vanaf het moment van ontkieming getransplanteerd, anders zullen de wortels met elkaar verstrengelen, de zaailingen zullen moeilijker te scheiden zijn zonder schade. De plukefficiëntie neemt af door de lange periode van plantherstel.

Hoe te duiken

Hoe u buiten voor kool zorgt

Zaailingen worden verdeeld in individuele potten of in groepen in grote containers geplant. Gaten worden doorboord in containers voor waterafvoer.

Het volume van de container (aarden coma) hangt af van de variëteit aan kool:

 • voor het vroege en middenseizoen - 0,2-0,3 liter;
 • voor middellate en late variëteiten - 0,3–0,5 liter.

De grond is dezelfde als voor het zaaien van zaden: licht en los, met neutrale zuurgraad (pH 6,5–7). Een mix van turf, compost en rivierzand (3: 5: 1) of kant-en-klare grond voor zaailingen is geschikt.

Referentie! Zaailingen krijgen de dag voor het verplanten water - ze zullen gemakkelijker te verwijderen zijn uit matig vochtige en buigzame grond.

Werkorder:

 1. De potten worden 1-2 cm onder de rand gevuld met aarde. In het midden wordt een gat gemaakt van 5-7 cm diep en met een diameter tot 2 cm. Als de zaailingen uit cassettes worden getransplanteerd met de overdrachtsmethode, moet het gat 1 cm breder zijn dan het aarden coma. Putten in containers zijn versprongen volgens het 8x8 cm-schema.
 2. De zaailing wordt vastgehouden door de bladeren en een spatel of met een theelepel uit de grond getrokken. Knijp desgewenst 1/3 van de centrale wortel in (dit is de langste).
 3. De plant wordt in het gat geplant tot de zaadlob vertrekt. De aarde wordt verdicht en overvloedig bewaterd met water op kamertemperatuur.
 4. De gesneden zaailingen worden 3 dagen in halfschaduw bewaard, bij een temperatuur van + 18 ... + 20 ° C. Daarna keren ze terug naar het gebruikelijke regime: zon, lange daglichturen, + 14 ... + 16 ° С overdag en + 10 ... + 12 ° С 's nachts.

Agrotechniek van late kool

Hoe u buiten voor kool zorgt

Kenmerken van late koolsoorten:

 • groeiseizoen - van 120 tot 150 dagen;
 • grote koolkoppen en een hoge opbrengst;
 • kwaliteit behouden - tot 6-7 maanden;
 • accumuleert geen nitraten;
 • in een korte zomer worden ze alleen gekweekt door zaailingen.

Zaailingen worden in april gezaaid. Overbrengen naar het tuinbed bij een constante temperatuur van + 12 ... + 15 ° C. Zaailingen van late variëteiten zijn niet koudebestendig, daarom worden ze 2 weken voor het planten in de frisse lucht gehard.

Zaaien in de volle grond gebeurt alleen op goed verwarmde grond. Zaaidiepte is 2-3 cm De planten worden uitgedund in de fase van 2-3 echte bladeren. Tijdens cold snaps worden de bedden afgedekt met folie.

Het landingspatroon is dun. Kool blijft lang in de tuin, de rozetten zijn groot, dus er is veel licht nodig voor volledige rijping.Als ze verdikt zijn, zullen de bladeren groeien en zullen de vorken niet binden.

Meststoffen worden toegepast:

 • in de 5-bladige fase;
 • wanneer de uitlaat wordt gevormd;
 • in het stadium van hoofdvorming;
 • tijdens de periode van gewichtstoename

Het gewas wordt geoogst in de fase van biologische rijpheid. Het is raadzaam om dit voor de eerste nachtvorst te doen, maar een lichte vorst is niet erg voor de vorken - u hoeft alleen maar te wachten tot ze overdag ontdooien.

Gevolgtrekking

Zonder zon en water zal kool de vorken niet binden. Meststoffen zijn nodig om de rozet snel te laten vormen en de koolkoppen om maximaal gewicht te krijgen. De samenstelling van de bodem heeft invloed op de smaak van groenten en de weerstand van het gewas tegen ziekten. Met optimale ontwikkelingsomstandigheden en de juiste zorg zal elk ras een hoge productiviteit vertonen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen