De beste timing voor het oogsten: wanneer kool in november zouten en hoe dit correct te doen

Zuurkool is een traditioneel Russisch gerecht waarvan 100 g 40 mg vitamines bevat. Deze lekkere en gezonde snack wordt op verschillende manieren bereid receptendoor andere groenten en kruiden toe te voegen.

Ervaren huisvrouwen laten zich bij het kiezen van de tijd voor het zouten leiden door de maankalender en andere criteria, die we in het artikel zullen bespreken.

Wanneer kool zouten in november

November is de beste maand voor het beitsen van kool. Tegen die tijd zijn de laatrijpe rassen rijp, ideaal om in te beitsen. Dergelijke koolkoppen hebben dichte en elastische bladeren, verzadigd met vitamines, suikers en voedingsstoffen.

De beste timing voor het oogsten: wanneer kool in november zouten en hoe dit correct te doen

Zouttijd

Zelfs een lichte eerste nachtvorst zal de koolkoppen niet schaden: novembervorken zijn klaar voor langdurige verse opslag en zouten... Geschikte dagen in 2019 zijn van 1 november tot 11 november en na 28 november.

Referentie. Zuurkool wordt gefermenteerd op "mannendagen" - maandag, dinsdag en donderdag.

Gunstige dagen om te zouten voor de winter volgens de maankalender

Zoute groenten op de groeiende maan. Er wordt aangenomen dat een jonge maand bijdraagt ​​aan een betere zouten, de gisting activeert, de kool sappig en knapperig is. De eerste 5-6 dagen worden gekozen vanaf de nieuwe maan.

Volgens de maankalender in november 2019 zijn de volgende data gunstig:

 • van vrijdag 1 november tot zondag 3 november (Maan in Steenbok);
 • Donderdag 7 november (Maan in Vissen);
 • Maandag 11 november (Maan in Stier);
 • Donderdag 28 november (Maan in Boogschutter);
 • Zaterdag 30 november (Maan in Steenbok)

Kool wordt niet gezouten op de afnemende maan en de volle maan is niet geschikt. Waarnemingen bevestigen dat het voorgerecht dat in deze periode wordt bereid, zacht of peroxiderend blijkt te zijn, niet lang wordt bewaard en een onaangename nasmaak heeft.

Referentie. De volle maan in 2019 valt op 12 november en begint af te nemen vanaf de 13e. De oogst van de groente staat gepland voor de eerste helft van de maand.

Alle augurken gekookt in de eerste fase van de maan hebben een rijke smaak, behouden hun knapperigheid en maximale voordelen.

De beste timing voor het oogsten: wanneer kool in november zouten en hoe dit correct te doen

Geschikte zuurdesemsoorten in deze periode

Heerlijke zuurkool alleen bereid van laatrijpe variëteiten. In tegenstelling tot de vroege bladeren hebben ze stevige, nauwsluitende bladeren die niet doordrenkt worden met marinade of hun eigen sap. Dergelijke koolkoppen bevatten meer suiker, dus het gerecht heeft een uitstekende smaak.

De beste variëteiten en hybriden van kool voor beitsen:

 • Heerlijkheid;
 • Moskou laat;
 • Wit-Russisch;
 • Cadeau;
 • Menza F1;
 • Amager 611;
 • Kharkov winter;
 • Turkiz;
 • Kvashenka.

Deze rassen zijn niet alleen geschikt om te zouten, maar ook om langdurig vers te bewaren.

Een stekker kiezen

Door te kiezen hoofden van koollet op hun integriteit... Alleen vorken zonder rot zijn geschikt. De bovenste groene bladeren worden verwijderd, alleen de witte binnenkant wordt gehakt. Er worden vorken gebruikt met een ronde en enigszins afgeplatte vorm.

Die kroppen kool die erin geslaagd zijn om wat rijp te "grijpen", komen ook goed van pas. Ze zijn zelfs nog meer verzadigd met suiker, en kant-en-klare snack krijgt een aangename zoetige afdronk.

Container voor zuurdesem

Kool wordt gefermenteerd in glazen potten of houten kuipen. Containers van kunststof, aluminium, roestvrij staal zijn niet geschikt... Door interactie met koolsap en melkzuur, metalen en plastic oppervlakken, komen stoffen vrij die gevaarlijk zijn voor het lichaam. Het eten van zulke kool is ongezond.

Elke huisvrouw bepaalt onafhankelijk het volume van de geselecteerde container. Optimaal - blikken van 3 liter.Deze hoeveelheid kool wordt in korte tijd gegeten, waardoor het product geen tijd heeft om te peroxide of te bederven.

Het is handig om potten in de koelkast of in de kelder van een privéwoning te bewaren. Op een koele plaats stopt het fermentatieproces, zuurkool behoudt een milde zoetzure smaak.

De beste timing voor het oogsten: wanneer kool in november zouten en hoe dit correct te doen

Hoe kool correct te fermenteren in november

Kool wordt in november gefermenteerd volgens het klassieke recept. Dankzij actieve fermentatie wordt de groente gekookt in zijn eigen sap, zonder marinade.

Ingredienten:

 • 2 kg kool;
 • 1 grote wortel;
 • 40 g keukenzout;
 • een snufje suiker (optioneel);
 • 2-3 laurierblaadjes, piment erwten.

Stap voor stap instructie:

 1. De koolkop wordt afgespoeld met koud water, de bovenste bladeren worden verwijderd.
 2. Snijd de groente in reepjes van maximaal 8-10 cm lang en 5-6 cm breed.
 3. De wortelen worden gehakt met een groentesnijder of rasp.
 4. Meng groenten in een grote geëmailleerde kom, knijp zachtjes uit.
 5. De groentemassa wordt gezouten, 5-10 minuten gelaten, opnieuw gemengd.
 6. De kool die in potten is verpakt, wordt stevig aangedrukt, lavrushka en peper worden door gelijke lagen geplaatst, bedekt met plastic deksels en twee dagen bij kamertemperatuur bewaard.

Naarmate de gisting vordert, wordt de kool geproefd. Voedsel kookt sneller in warme kamers.

Belangrijk! Elke dag wordt de inhoud van de blikken op verschillende plaatsen met een houten stok doorboord om overtollig gas te verwijderen. Hun opeenhoping schaadt de smaak van het eindproduct en veroorzaakt de schijn van bitterheid.

Zuurkool met geurige zonnebloemolie, verse of ingelegde uien wordt geserveerd, kruiden en gemalen zwarte peper worden naar smaak toegevoegd.

De beste timing voor het oogsten: wanneer kool in november zouten en hoe dit correct te doen

Tips over het onderwerp

Ervaren huisvrouwen raden aan om de verhoudingen van de gebruikte ingrediënten te volgen. Door overmaat of gebrek aan zout wordt het fermentatieproces verstoord, de kool wordt zacht, bitter van smaak, soms bedekt met een gladde film.

Voordat ze voedsel leggen, worden de potten gewassen met soda en gesteriliseerd door stoom of in de oven te plaatsen.

Als het sap dat uit de kool wordt gewonnen niet voldoende is, wordt een zoute pekel toegevoegd om schimmel en meeldauw te voorkomen.

Het optimale temperatuurregime voor het opslaan van het werkstuk is van +1 tot + 5 ° C.

Raad. Jeneverbes takken gestoomd in potten voordat kool wordt gepekeld, zullen het aroma van het afgewerkte gerecht versterken.

Gevolgtrekking

Zuurkool, bereid in overeenstemming met alle regels en voorwaarden van de maankalender, zal u zeker verrassen met een smakelijke crunch en een geweldige smaak. Zo'n product houdt lang de maximale hoeveelheid voedingsstoffen vast bewaarden accumuleert ook antioxidanten.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen