Wat te doen als aardappelen barsten en in de grond barsten, waarom gebeurt dit?

Soms merken tuinders bij het oogsten dat individuele aardappelknollen vervormd zijn en er onaantrekkelijk uitzien. Er zijn veel redenen voor dit fenomeen - van niet-naleving van de voorwaarden van landbouwtechnologie tot gewasziekten. Laten we eens nader bekijken waarom aardappelen in de grond barsten en of het in zo'n situatie mogelijk is om het gewas te redden.

Waarom barsten of barsten aardappelen in de grond?

Veel redenen dragen bij aan het ontstaan ​​van scheuren in aardappelknollen: de gevolgen van ziekten of aanvallen insectenplagen, schending van landbouwpraktijken, de invloed van weersomstandigheden.

Gebarsten aardappelen in de grond kunnen bij opslag het hele gewas besmetten.

Wat te doen als aardappelen barsten en in de grond barsten, waarom gebeurt dit?

Een sterke temperatuurverandering

Een van de belangrijkste redenen voor het ontstaan ​​van scheuren in knollen is vaak ongunstig weer tijdens de vorming van het ondergrondse deel van de groente.

De abrupte overgang van droogte naar aanhoudende regen en koelte verhoogt het vloeibare gehalte van aardappelen. Hierdoor beginnen de cellen van de pulp actiever te groeien, in tegenstelling tot de schil, die niet bestand is tegen druk en barst. Later wordt de plaats van de verwonding overwoekerd en ontstaan ​​defecten in de vorm van scheuren.

Slecht plantmateriaal

De knolcultuur is vatbaar voor snelle degeneratie. Elke volgende oogst wordt, bij afwezigheid van een jaarlijkse verandering van zaad, in toenemende mate blootgesteld aan infectie met ziekteverwekkers.

Bij aardappelen verandert de vorm van de knollen, gaat de schil achteruit en neemt de opbrengst af. Als gevolg hiervan wordt plantmateriaal van lage kwaliteit vatbaar voor scheuren.

Overtreding van landbouwtechnologie

Wat te doen als aardappelen barsten en in de grond barsten, waarom gebeurt dit?

Om de kwaliteiten van de cultuur te behouden, is het belangrijk om aan alle eisen van landbouwtechnologie te voldoen.

De reden dat de aardappelen in de grond barsten, is niet-naleving:

 • lichte modus;
 • bewateringsregime;
 • aanlandingsdata;
 • verkeerde keuze van bodemtype.

Als het plantmateriaal in de grond is gebracht voordat deze is opgewarmd tot + 8 ° C, stopt de groene massa van planten met ontwikkelen en is er geen oogst.

Ziekten

Aardappelziekten zijn anders: sommige hebben alleen invloed op het ondergrondse deel, terwijl andere de toppen en knollen nadelig beïnvloeden. Als u niet tijdig voor preventie zorgt, dreigt het gewas te scheuren.

Aandacht! Sommige soorten ziekteverwekkers zitten enkele jaren in de grond en alleen wanneer gunstige omstandigheden zich actief beginnen te vermenigvuldigen, wat de cultuur beïnvloedt.

Ziektenvervorming van aardappelen veroorzaken:

Ziekten worden vaak samen met geïnfecteerd plantmateriaal op de site geïntroduceerd.

Er zijn niet-parasitaire problemen. In de regel ontstaan ​​ze onder invloed van ongunstige fysisch-chemische teeltomstandigheden. Deze omvatten:

 • gebrek aan of teveel aan voedingsstoffen;
 • mechanische schade.

Ongedierte

Donkere vlekken, rottend vruchtvlees, gebarsten en misvormde schil op de knollen - een gevolg van vitale activiteit nematodenleven in de grond en parasiteren op aardappelen. Het is onmogelijk om het ongedierte te detecteren en tekenen van zijn aanwezigheid verschijnen alleen wanneer de infectie zijn maximum bereikt.

Wat te doen als aardappelen barsten en in de grond barsten, waarom gebeurt dit?

Een andere bron van het kraken van knollen is draadwormen, die ook het vlees van de aardappel aantasten, waardoor er dunne passages in blijven. Beren kunnen de schil doen barsten en bederven. Ze botsen tegen cultuur aan, knagen door de kern en banen er zo de weg in.

Wat te doen als aardappelen barsten en in de grond barsten, waarom gebeurt dit?

Ongeschikte of kleiachtige grond

De vorming van de juiste aardappelen wordt beïnvloed door het vermogen van de grond om water en lucht door te laten.

Zware klei en leem behouden lange tijd een hoge luchtvochtigheid, maar hebben weinig zuurstof. Dit leidt ertoe dat de wortels van de plant niet genoeg voedingsstoffen krijgen en de knollen hierdoor hun standaardvorm verliezen, barsten en barsten.

Belangrijk! De cultuur ontwikkelt zich goed in zandige leem, losse en lichte gronden.

Zandgronden verliezen zeer snel water, wat niet het beste effect heeft op aardappelen, die onder dergelijke omstandigheden niet goed zullen groeien.

Verkeerd bewateringsregime

De zekerste manier om de toekomstige oogst te bederven, is door er onrecht aan te doen water geven.

Het niet naleven van het irrigatieregime bij droog weer leidt tot barsten en rotten van knollen. De ongelijke stroom van vloeistof in de grond draagt ​​bij aan de onjuiste vorming van aardappelen.

Het negatieve effect op de kwaliteit van het gewas wordt versterkt als de vloeistof in de grond sneller ophoopt dan verdwijnt. Meestal wordt het verkeerde bewateringsregime de oorzaak van het kraken van vroege aardappelen.

Wat te doen als aardappelen barsten en in de grond barsten, waarom gebeurt dit?

Methoden voor het verwijderen van factoren die een negatieve invloed hebben op aardappelen

Het voorkomen van knolscheuren is alleen effectief met een geïntegreerde aanpak. Het selectief toepassen van aanbevelingen in de praktijk helpt niet om factoren weg te nemen die de cultuur negatief beïnvloeden.

De ontwikkeling van landbouwtechnieken samen met het onderdrukken van de vitale activiteit van ziekteverwekkers en plagen draagt ​​bij aan het behalen van een kwalitatief hoogstaand preventieresultaat.

Als al vóór het planten van aardappelen bekend wordt over bodemverontreiniging, is het beter om de locatie een quarantainestatus te geven. De gewassen die op dergelijke grond worden geoogst, worden niet vervoerd of verkocht. De aardappelen zelf worden pas 3 jaar op deze plek geteeld.

Hoe gebarsten aardappelen te voorkomen

Het is heel goed mogelijk om een ​​verkeerde groei en vervorming van knollen te voorkomen.

Om dit te doen, is het nodig om een ​​reeks preventieve maatregelen in acht te nemen die zijn gekoppeld aan de juiste teelttechnieken om het optreden van ziekten en plagen te voorkomen.

Juiste teelttechniek

Wat te doen als aardappelen barsten en in de grond barsten, waarom gebeurt dit?

De volgende maatregelen zullen helpen om hoge opbrengsten te behalen om het gewas te beschermen tegen ziekteverwekkers en insecten:

 1. Zorgvuldige selectie van plantmateriaal. Aardappelen die het meest bestand zijn tegen kraken, zijn gekweekt van rassen die immuun zijn voor ziekten en plagen. Knollen mogen niet minder zijn dan een kippenei, zonder tekenen van infectie en vervorming.
 2. Naleving van vruchtwisseling, die bestaat uit afwisseling met andere gewassen.
 3. Een spervuur ​​van groenten planten. Dit voorkomt de migratie van ziekteverwekkers.
 4. Selectie en voorbereiding van geschikte grond. Om dit te doen, graven ze de aarde op, brengen verrot zaagsel en grof zand binnen (een emmer van 10 liter per 1 m2), zuurgraad verminderen met as, krijt of kalk, groenbemester planten na de oogst.
 5. Naleving van het irrigatieregime. In warme zomerse omstandigheden wordt tot 2 keer per week bevochtigd. De cultuur wordt bijzonder gevoelig voor vocht tijdens de periode dat er vegetatieve massa ontstaat. Na de vorming van knollen wordt de intensiteit van het water geven verminderd.

Ook het losmaken van de grond, het verwijderen van onkruid en het bemesten van aardappelen zijn opgenomen in de lijst van landbouwactiviteiten.

Ziekte bestrijden

Aardappelschillen herbergen infectieuze agentia die de hele winter vaak inactief zijn.

Daarom moeten de knollen vóór het planten worden gebeitst met fungiciden:

 • "Fitosporin";
 • "Kolfugo Super";
 • "Fenoram Super";
 • "Vitaros";
 • "Mancocebom";
 • "Maxim";
 • "Uitzicht";
 • "Baktofit".

Door het plantmateriaal te besproeien met Bordeaux-vloeistof (100 g kopersulfaat en 150 g ongebluste kalk per 10 liter water) of een oplossing van koper (1 eetl. L poeder per 1 liter water), bespaart u schimmelziekten.

Ongediertebestrijding

Wat te doen als aardappelen barsten en in de grond barsten, waarom gebeurt dit?

Om ongedierte dat kan leiden tot knollen te vernietigen, begint u voordat u het plantmateriaal in de grond brengt.

Behandeling met medicijnen zal helpen bij het verwijderen van nematoden:

 • "Nemagonom";
 • "Fosfamide";
 • "Carbation";
 • "Bazudin".

Bewaar chemicaliën "Aktofit" of "Entocid" om de reproductie van de beer en draadworm te voorkomen.

Belangrijk! Het verrijken van de bodem met regenwormen en het vervangen van koeienmest door vogelmest helpt bij de bestrijding van insectenplagen.

Naast de aardappelen worden planten met een insectenwerende geur geplant: knoflook, koriander, goudsbloemen en chrysanten.

Aanvullende aanbevelingen

Naast de standaardmanieren om het probleem aan te pakken, zijn er een aantal aanvullende tips die de knollen helpen beschermen tegen barsten:

 1. Het zaad in een staat van uniforme vergroening van de schil brengen.
 2. Een goed verlicht gebied selecteren.
 3. Drievoudige hilling: met toppen tot 10 cm, 2 weken na de eerste en vóór bloei op de groene massa.
 4. Correct water geven. Als weersvoorspellers geen droge zomer voorspellen, zijn 2 gietbeurten voldoende voor de struiken voor het seizoen (een week na opkomst en aan het begin van de knolvorming).
 5. Het losmaken van de grond na bevochtiging.
 6. Voor afwatering bij regelmatige hevige regenval.
 7. Tijdig onkruid verwijderen.
 8. Bij een kleine perceelgrootte is de afwisseling niet van gewassen, maar van aardappelrassen met verschillende rijpingsperiodes.
 9. Reiniging en vernietiging van zieke struiken, tot verbranding.
 10. Herfst diep graven van grond en groenbemesters planten.

Wat te doen met gebarsten en gebarsten aardappelen

Er wordt veel beweerd dat het zinloos is om misvormde aardappelen te bewaren: het gaat niet alleen niet lang mee, maar het is ook gevaarlijk voor gezonde gewassen in de kelder.

De ervaring leert dat gebarsten of gesprongen knollen goed in droge ruimtes bewaard kunnen worden en nog steeds bruikbaar zijn.

Is het mogelijk om dit te eten en te bewaren

Wat te doen als aardappelen barsten en in de grond barsten, waarom gebeurt dit?

Gebarsten aardappelen zonder tekenen van rot of ziekte kunnen veilig worden geconsumeerd, maar allereerst. Uiterlijk heeft geen enkele invloed op de smaak.

Belangrijk!Gebarsten knollen worden gebruikt voor het voeren van huisdieren, maar nooit voor aanplant.

Om de kans op besmetting van de rest van het gewas te verkleinen, wordt de kelder voor het leggen gereinigd, gewit en ontsmet. Misvormde exemplaren worden apart bewaard. Voor meer veiligheid worden burst-aardappelen behandeld met Alirin-B of Gamair.

Gevolgtrekking

Het probleem van het kraken en vervormen van aardappelen is volledig oplosbaar. Ze benaderen de eliminatie op een complexe manier: ze volgen de regels van de landbouwtechnologie, bewaken de toestand van de bodem en het vochtgehalte, voorkomen infectie en de verspreiding van insectenplagen op de site.

Beschadigde exemplaren worden apart van de rest van het gewas bewaard in een schone, droge kelder, die in de eerste plaats als voedsel wordt gebruikt.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen