Stapsgewijze instructies voor het kweken van watermeloenen voor beginners

Voor veel zomerbewoners is het telen van watermeloenen op hun eigen persoonlijke perceel al lang een gewoon proces geworden. Dit is een simpele zaak, maar het heeft bepaalde nuances en subtiliteiten waarmee rekening moet worden gehouden bij het telen van dit meloengewas.

Diverse selectie

Het verkrijgen van een hoge opbrengst hangt grotendeels af van het juiste type watermeloen. Laten we eens kijken naar de meest geschikte voor teelt in de middelste rijstrook en zuidelijke regio's van Rusland.

Stapsgewijze instructies voor het kweken van watermeloenen voor beginners

Wat zijn en volgens welke criteria te selecteren

Grotendeels de keuze van variëteit watermeloen hangt af van in welke klimaatzone het is gepland om het te laten groeien.

De middelste zone van Rusland heeft bijvoorbeeld geen lange zomer. In dit geval is het beter om de voorkeur te geven vroegrijpe rassen. Ze zullen geen te grote vruchten produceren, maar de eierstok van dergelijke variëteiten en hybriden rijpt zo snel mogelijk:

 • Gele Boterbloem F1;
 • Zenit;
 • Maan;
 • Licht;
 • Winnaar 395;
 • Prince Hamlet F1;
 • Regus F1;
 • F1 sagen;
 • De zondag had haast;
 • Suiker baby;
 • Charleston grijs.

De rijpingstijd voor deze variëteiten is binnen 60-80 dagen, wat voldoende is voor de Russische middelste breedtegraden.

Voor het telen van watermeloenen in regio's in warmere klimaatzones zijn variëteiten en hybriden met langere rijpingsperioden geschikt.

Meest populair:

 • Astrakan;
 • Bykovsky-22;
 • Volzhanin;
 • Delicatesse F1;
 • Imbar F1;
 • Crimson suite;
 • Zwarte Prins.

De vruchten van deze halfrijpe variëteiten rijpen in 80-90 dagen, maar ze zijn iets groter van formaat.

Wat betreft de meest zuidelijke en dus de warmste streken, zijn de volgende laatrijpe variëteiten geschikt voor het telen van watermeloenen:

 • Harten koning;
 • Chillen;
 • Melitopol 60;
 • Favoriet van de boerderij van Pyatigorsk 286;
 • Icarus.

De rijpingsperiode voor meloenen van deze variëteiten is de langste - meer dan 90 dagen. Hun vruchten zijn echter het grootst.

Op de foto - watermeloenen van verschillende variëteiten.

Stapsgewijze instructies voor het kweken van watermeloenen voor beginners

Landen

Vaak worden zaailingen uitsluitend gebruikt om vervolgens in een kas te worden overgeplant om fruit sneller te laten rijpen. Echter, voor degenen die watermeloenen kweken open terrein, u hoeft niet met zaailingen om te gaan.

Zaad voorbereiding

Om een ​​goede ontkieming van zaden te bereiken voor het zaaien, voer je het volgende uit:

 1. Kalibratie - sorteren van zaden op grootte. Het is noodzakelijk om ze te scheiden omdat ze groter zijnbottenontwikkel actiever, en scoor degenen die kleiner zijn. Om de krachten te balanceren, wordt het zaad in groepen verdeeld en naar grootte in verschillende bedden gezaaid.
 2. Scarification - opzettelijke beschadiging van de zaadvacht. Deze procedure is helemaal niet nodig. Het versnelt echter de ontkieming van zaden. De bewerking wordt uitgevoerd door elk zaadje kort te wrijven met een tuit op fijnkorrelig schuurpapier.
 3. Opwarmen - in tegenstelling tot verticuteren is het verplicht. De procedure versnelt de ontkieming van zaden aanzienlijk. Om dit te doen, worden ze gedurende 30 minuten ondergedompeld in water dat is verwarmd tot + 50 ° C.
 4. Desinfectie - de aanbevolen ontsmettingsprocedure. Het wordt uitgevoerd door watermeloenzaden gedurende 20-25 minuten onder te dompelen in een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat, gevolgd door natuurlijk drogen zonder het gebruik van verwarmingsapparaten.

Sommige zomerbewoners ontkiemen, naast de bovenstaande procedures, ook watermeloenzaden onmiddellijk voordat ze worden gezaaid. Ze worden in een vochtige doek gewikkeld en op een warme plaats naast een kachel of radiator geplaatst. Volledig drogen van de stof is onaanvaardbaar, daarom is het noodzakelijk om het regelmatig te besproeien of te bevochtigen met een vochtige hand.

Voorbereiding van grond en containers

Zaden van watermeloenen zijn moeilijk te verplanten, dus elke zaailing wordt gekweekt in een aparte container met een diameter van minimaal 10 cm en een hoogte van 12 cm.

Humus of turf-humusgrond is geschikt voor het kweken van watermeloenzaailingen. Je kunt ook een mengsel van humus en graszoden gebruiken in een verhouding van 3: 1. In elk van de bovenstaande substraten is het noodzakelijk om superfosfaat of houtas toe te voegen (1-2 eetlepels per 1 kg substraat) voordat er zaden in worden gezaaid.

Om later plukken en mogelijk letsel aan het wortelsysteem van zaailingen te voorkomen, is het erg belangrijk om de juiste containers te kiezen. De ideale optie zijn plastic of turfbekers, potten met een inhoud van 0,5-1 liter en een diameter van ongeveer 10 cm.

De belangrijkste voorwaarde voor dergelijke containers is de aanwezigheid van een afvoergat. Dit geldt niet voor turfpotten, die al vocht doorlaten.

Zaaien

Werkorder:

 1. Een drainagelaag van 2 cm wordt op de bodem van de eerder voorbereide containers gelegd (gebroken baksteen, kleine geëxpandeerde klei of perliet is voldoende).
 2. Vul de container met het grondmengsel, niet tot de randen van 20-30 mm.
 3. Bevochtig de grond overvloedig met schoon, bezonken water.
 4. Maak in de aarde in het midden een kuiltje van 3-4 cm diep en maak dit met een houten stokje, potlood of vinger.
 5. Plaats 1-2 watermeloenzaden in het gat en bedek ze met aarde, die dan een beetje wordt verdicht.
 6. Zorg voor veel water.
 7. Bedek containers met deksel of folie.

Onderhoudsinstructies voor zaailingen

Vanaf het moment dat de zaden worden gezaaid tot het planten in de volle grond, groeien de zaailingen ongeveer 25-35 dagen. Tijdens deze periode heeft de watermeloen goede zorg nodig volgens alle regels:

 1. Onmiddellijk na het zaaien worden containers met zaailingen op een warme plaats geplaatst met een temperatuur van + 23 ... + 26 ° C.
 2. Ze worden dagelijks 10-15 minuten geventileerd, waarbij de hoezen of film worden verwijderd.
 3. Nadat de eerste scheuten verschijnen, worden de potten aan de zuidkant geplaatst. De temperatuur in de kamer wordt overdag verlaagd tot + 21 ° C en 's nachts tot + 17 ... + 19 ° C.
 4. Daglichturen voor het kweken van zaailingen worden 12 uur gehandhaafd met behulp van fytolampen.
 5. Biedt matig bodemvocht in zaailingencontainers. Water geven wordt uitsluitend uitgevoerd met gefilterd of bezonken warm water.
 6. De zaailingen van watermeloenen worden vrij geplaatst om niet te druk te zijn.
 7. Zaailingen hebben voeding nodig. Dit gebeurt in 2 fasen: de eerste keer - 7 dagen na het verschijnen van de eerste scheuten met minerale complexe meststof, de tweede - 7 dagen voordat de zaailingen in de volle grond worden geplant.

Als de bladeren van de onderste zaadlob geel worden, wordt aanbevolen om te presteren topdressing ammoniumnitraat of carbamide (ureum), vogelpoep of toorts, verdund in water in een verhouding van 1:10.

Hoe en wanneer watermeloenen buiten moeten worden getransplanteerd

Stapsgewijze instructies voor het kweken van watermeloenen voor beginners

In elke regio van Rusland zijn de vereisten voor het verplanten van zaailingen in de volle grond anders vanwege klimatologische kenmerken. Laten we dit probleem eens bekijken aan de hand van het voorbeeld van de regio Moskou:

 1. De optimale planttijd is eind mei, wanneer de zaailingen 33-37 dagen oud zijn.
 2. De aanwezigheid van 4 echte bladeren op elke spruit.
 3. Voordat ze in de volle grond worden geplant, moeten de zaailingen worden uitgehard door ze 2-4 uur aan frisse lucht bloot te stellen.
 4. Voor het planten worden de zaailingen besproeid met 1% Bordeaux-vloeistof.
 5. Watermeloenen houden van vrije ruimte, weven actief, dus de optimale afstand tussen hen is 1 m.

Seedless kweekmethode

Het is het beste om in de eerste helft van mei watermeloenzaden te zaaien, omdat deze cultuur erg thermofiel is. Als dit te vroeg gebeurt, zal de plant in een langzaam tempo aan kracht winnen en zal hij tijdens het warme seizoen geen tijd hebben om zich volledig te ontwikkelen.

Hoe een watermeloen te laten groeien zonder zaailingen:

 1. Graaf een kuil van 15-20 cm diep en 25-30 cm breed, giet er water overheen.
 2. Het gat wordt gevuld met een eerder bereid grondmengsel, zorgvuldig geëgaliseerd en bij kamertemperatuur met water gegoten.
 3. 5-7 gekiemde watermeloenzaden worden in de grond gedaan en besprenkeld met aarde. Diepte landen - 0,5 cm.
 4. De grond is licht aangedrukt om door de wind waaiende zaden of letsel te voorkomen.

Verdere zorg

Stapsgewijze instructies voor het kweken van watermeloenen voor beginners

Watermeloenen telen in het open veld is niet al te bewerkelijk, maar vereist toch enige inspanning.

Hoe zorg je voor watermeloenen:

 1. Geef één keer per week water. Wanneer bloemen verschijnen en in omstandigheden van intense hitte - twee keer. Waterverbruik - 7-9 liter per 1 vierkante meter. m. Wanneer er vruchten verschijnen, wordt het water geven gestopt.
 2. Topdressing wordt 10 dagen na het planten uitgevoerd. Kippenmest wordt verdund in water in een verhouding van 1:12. Verbruik - 1 liter per 1 vierkante meter. m. Na een paar weken wordt nitroammophoska verdund in water geïntroduceerd - 1 eetl. l. voor 8-10 liter. De kosten zijn hetzelfde. De derde voeding wordt uitgevoerd met asinfusie - 5 el. l. voor 1 liter water. Verbruik - 500 ml voor elke struik.
 3. Snijd de struik en laat maximaal 5 vruchten achter.

Mogelijke problemen en manieren om ze op te lossen

Watermeloenen worden vaak aangevallen door ongedierte zoals weidemot, draadworm, spruitvlieg, schep en bladluis. Als ze worden gevonden, worden de aanplant behandeld met biologische producten (bijvoorbeeld Fitoverm).

Stapsgewijze instructies voor het kweken van watermeloenen voor beginners

Naast ongedierte is watermeloen vatbaar voor:

 1. Anthracnose. Op de bladeren verschijnen bruine of gelige vlekken met een onbepaalde vorm. Aangetaste bladeren drogen op en vallen eraf. De stengel verzwakt en wordt broos. Vruchten die zijn aangetast door anthracnose, zijn vervormd en stoppen met ontwikkelen.
 2. Ascochitose. Op het blad verschijnen geelbruine vlekken. Het verliest zijn elasticiteit, verdort en valt af. Op de scheuten worden droge grijze vlekken gevormd en later zwarte stippen. De vruchten die door ascochitis worden aangetast, drogen op en sterven af.
  Echte meeldauw. Het eerste stadium van de ziekte manifesteert zich in de vorm van witachtige of grijsroze bloei op het gebladerte van watermeloenen. Het vervormt, droogt op en valt eraf. Echte meeldauw tast zelden fruit aan.
 3. Peronosporosis. Bruingele vlekken verschijnen op het gebladerte, gevolgd door de vorming van grijsachtig violette haarden. Ze groeien erg snel en bedekken het hele blad. In een paar dagen kan peronosporosis een hele plantage vernietigen.

"Abiga-Peak", colloïdale zwavel, "Ordan", "HOM" helpen om dergelijke ziekten te bestrijden.

Oogsten en opslag

De timing van het oogsten is voor elke variëteit anders, dus we concentreren ons op de algemene tekenen van de rijpheid van de watermeloen. De belangrijkste is een verschrompelde staart. Een rijpe bes maakt een dof geluid als je erop tikt met je vinger. De combinatie van deze kenmerken dient als een signaal voor het oogsten. Bewaar watermeloenen op een koele en donkere plaats.

Productiviteit vanaf 1 hectare

Stapsgewijze instructies voor het kweken van watermeloenen voor beginners

De opbrengst van watermeloenen is afhankelijk van de variëteit. Gemiddeld wordt onder gunstige weersomstandigheden en goede verzorging ongeveer 35 ton geoogst op 1 hectare.

Kenmerken van groeien in een kas, kas

Omdat watermeloenen van de ruimte houden en uitsluitend in een trellismethode worden gekweekt, moet de kas voor deze plant relatief groot zijn en minstens 2 m hoog. Anders is het principe hetzelfde als wanneer ze in de volle grond worden gekweekt.

Tips van ervaren tuiniers

Stapsgewijze instructies voor het kweken van watermeloenen voor beginners

Het belangrijkste advies van ervaren tuinders is de voorlopige desinfectie van zowel de kas (of kas) als de grond... Voor deze doeleinden worden insecticiden gebruikt.

Van vorst worden de zaailingen bedekt met plastic flessen met een inhoud van 1,5 liter met een gesneden bodem met gesneden plastic waterflessen met een capaciteit van 5 liter erop geplaatst.

Om te voorkomen dat de vruchten gaan rotten, worden er platte brede planken onder gelegd.

Om de rijping van de eierstok te versnellen, om grote en zoete watermeloenen te verkrijgen, worden de laterale wimpers doorgesneden, waardoor er niet meer dan 5-6 vruchten overblijven.

Gevolgtrekking

Het kweken van watermeloenen is een eenvoudige oefening, maar het vereist een aantal subtiliteiten. Als u al deze tips opvolgt, bent u verzekerd van een uitstekende oogst. U kunt het hele seizoen genieten van de unieke smaak van deze meloencultuur.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen