Meloen is een bes, fruit of groente

Er zijn maar weinig mensen die nog nooit in hun leven het sappige vruchtvlees van een meloen hebben geproefd en de uitgesproken smaak en het aroma ervan niet hebben bewonderd. Nu kun je deze "Aziatische" in elk seizoen in de schappen van de supermarkt vinden.

Niet iedereen weet echter hoe de meloen rijpt, hoe hij groeit. Daarom blijft de vraag: is de meloen een bes of een vrucht? Of misschien een groente?

"Fruit en bessen vraag"

Meloen is een buitenlander die uit hete Aziatische landen kwam... In de volkstradities van de culturen van Centraal- en Klein-Azië krijgt ze een ereplaats: vieringen worden ter ere van haar gehouden, ze is breed vertegenwoordigd in de folklore en de lokale keuken.

Meloen is een bes, fruit of groente

De teelt in deze streken heeft eeuwen geduurd, omdat het aanvankelijk een zeer middelmatige plant waswaardoor niemand het wilde eten. Dankzij langdurig veredelingswerk om de smaak te verbeteren, konden mensen echter genieten van een unieke smaak.

Lees ook:

Kun je tijdens de zwangerschap een meloen eten?

Hoe de kamille-meloen verschilt van andere variëteiten

Kenmerkend

Het is geen wonder dat meloen vaak als een vrucht wordt beschouwd... Het is rond of ovaal van vorm (er zijn echter ook kronkelige exemplaren, maar dit is een grote zeldzaamheid). De kleur van de schil is het meest "fruitig" - van heldergeel tot bruinachtig groen. Grote meloen-exemplaren wegen 15-18 kg. Wat je ook zegt - de vruchten zijn helder, zoet en geurig. Is het geen vrucht? Inderdaad, als we aannemen dat fruit sappig is, zoete vruchten van planten, is meloen ongetwijfeld van hen.

Het is interessant. De schoonheidsrecordhouder van 200 kg werd in 2009 door een Australische boer grootgebracht.

Aan de andere kant behoort het tot de eenjarige kruidachtige, waarvan de stengels over de grond kruipen, met antennes die een acceptabele ondersteuning vinden, en in het sappige vruchtvlees zitten veel zaden, net als een bes, neem tenminste een kruisbes of aardbei. Sommige meloenvariëteiten hebben uitgesproken lobstrepen en doen enigszins denken aan kruisbessen. Dus waar verwijst meloen naar? In feite is alles veel interessanter.

Meloen is een bes, fruit of groente

Meloen komkommer kameraad?

Niet alleen een kameraad. Voor alle botanische kenmerken is meloen nauw verwant aan komkommer, en samen komen ze uit de pompoenfamilie. Er zijn tekenen van nepotisme.

Meloen, zoals komkommer:

 • lange steel-liaan met grote bladeren en antennes;
 • vergelijkbare bladvorm;
 • de vorm en kleur van de bloemen zijn vergelijkbaar: op één meloenstengel kunnen bloemen staan ​​van zowel mannelijke (pistillate) als vrouwelijke (meeldraden) gele bloemen;
 • wortels zijn lang, vertakt en sterk;
 • het vruchtvlees bevat veel langwerpige zaden.

Belangrijk om te onthouden... Meloen is een meloencultuur, een soort van het geslacht komkommer, de pompoenfamilie. De meloenfruit wordt pompoen genoemd.

Dat wil zeggen, vanuit botanisch oogpunt kan een meloen met recht een groente worden genoemd., zoals ze ze noemen, bijvoorbeeld pompoen.

Meloen prinses

Meloen is grillig en vereist meer aandacht en zorg. Er is veel warmte en zonneschijn voor nodig om zoete, aromatische vruchten te laten groeien. Tegelijkertijd is het zoutgehalte van de bodem niet belangrijk voor haar, zelfs droogte is niet verschrikkelijk, het belangrijkste is dat het warm, licht en niet bijzonder vochtig is: meer vocht zal ertoe leiden dat de vruchten waterig en smaakloos worden. Deze passen alleen voor veevoer.

De meloenenteelt is nu alomtegenwoordig... Dankzij het harde werk van fokkers die nieuwe koudebestendige variëteiten hebben gecreëerd door te enten met pompoen, groeit de meloen zelfs in de noordelijke regio's van Rusland.

Met de juiste zorg en water begint het midden in de zomer te bloeien en rijpt het fruit in augustus of september. afhankelijk van de variëteit en groeiomstandigheden. De opbrengst van één meloenrank varieert van twee tot zes pompoenen.

Rassen

Door de eeuwenoude geschiedenis van de teelt van deze plant zijn er een groot aantal variëteiten ontstaan.... Er zijn alleen al meer dan 300 soorten Turkmeense meloen, en er staan ​​ook Oezbeeks, Krim, Astrachan enzovoort op de lijst.

Dit zijn degenen die goed wortel hebben geschoten in de omstandigheden van de Middle Lane:

 • vroege rijping Zoryanka, Assepoester, Fairy Tale - twee maanden na het planten zijn voldoende om te rijpen;
 • middenseizoen variëteiten van kasmeloenen - Assol, Zlato Scythians, Galilei, ze rijpen 80 dagen na het planten.

Maar niettemin zijn Turkmeense en Oezbeekse meloenen, wat je ook zegt, echte dragers van de speciale smaak die inherent is aan meloenen die in droge Aziatische hitte worden gekweekt. (vanaf +35). Ze zijn gevuld met fel zonlicht en ruiken letterlijk naar een boeket honingaroma's.

Vooral bekend zijn de Turkmeense variëteiten Gulyabi, Vakharman, Garrygyz (herfst-wintertype), Oezbeekse torpedomeloenen Mirzachulskaya en Raduzhnaya.

Het zal interessant zijn:

Tomaat is een bes of groente: laten we het samen uitzoeken

Zijn bonen een eiwit of een koolhydraat?

Wat is maïs - is het fruit, granen of groente

Meloen is een bes, fruit of groente

Meloen en een gezonde levensstijl

In het oosten wordt meloen niet alleen als een delicatesse beschouwd, maar ook als een genezende plant.... Bovendien wordt voor gezondheidsverbetering niet alleen pulp gebruikt, maar ook zaden en een korst. De moderne wetenschap ondersteunt dit geloof, althans voor pulp en zaden.

Wat is het nut

Het vruchtvlees is een opslagplaats voor vitamines, enzymen en sporenelementen... Hun gehalte fluctueert en hangt af van de variëteit, maar de uitgebreide chemische samenstelling en de rol van de "meloenprinses" bij de genezing van het lichaam worden niet in twijfel getrokken. De aanwezigheid van belangrijke elementen zoals kalium, calcium en magnesium helpt de toon van het cardiovasculaire systeem te behouden.

Meloen is rijk aan vezels en B-vitamines: thiamine (B1), riboflavine (B2), foliumzuur (B9), waardoor het vooral waardevol is voor het versterken van het zenuwstelsel, het normaliseren van het spijsverteringsproces en het verbeteren van de stofwisseling.

Het wordt aanbevolen om deze groente te consumeren voor degenen die lijden ziekten van de nieren en urogenitaal systeem.

Het verbetert ook de immuniteit, verlicht stress, heeft een gunstig effect op de bloedkwaliteit.

100 g van het product bevat:

 • Vitamine C - 20 mg;
 • Jodium - 2 mg;
 • IJzer - 1 mg;
 • Zink - 90 mcg;
 • Fosfor - 12 mg;
 • Kalium - 118 mg;
 • Calcium - 16 mg;
 • Organische zuren - 2 g;
 • Zwavel - 10 mg.

Men neemt aan dat het eten van meloenzwoerd ook gunstig is voor de immuniteit, maar deze bewering is niet wetenschappelijk bevestigd.

Meloenzaden hebben een chemische samenstelling die lijkt op meloenpulp... In de volksgeneeskunde worden ze gebruikt als een verjongend en potentie verhogend middel. Recente studies door Russische wetenschappers tonen de mogelijkheden aan om meloenzaden te verwerken om olie en additieven voor vleespastei te verkrijgen.

Meloen is een bes, fruit of groente

Kan meloen schadelijk zijn

Voedingsdeskundigen raden aan om meloen apart van ander voedsel te eten... Deze regel is vooral van toepassing op mensen die last hebben van winderigheid en een verstoord maag-darmkanaal. In combinatie met ander voedsel, alcohol en melk, heeft het geen tijd om in de darmen te worden opgenomen en veroorzaakt het gisting, boeren en een opgeblazen gevoel. Om dezelfde reden mag u geen grote hoeveelheden meloen in één keer eten.

Het moet met voorzichtigheid worden gebruikt door patiënten met diabetes mellitus. (een halve plak per keer, en met een zeer hoge bloedsuikerspiegel, wordt het helemaal niet aanbevolen). Voor mensen die vatbaar zijn voor allergische reacties, is het ook onveilig. Allergie kan zich uiten als jeukende huid, rood worden van bepaalde delen van de huid en huiduitslag.

Adviseer het niet aan patiënten met een acute maagzweer... Moeders die borstvoeding geven, moeten ook afzien van overmatig gebruik om de spijsvertering van de baby niet te schaden.

Belangrijk! Meloen kan nitraten en andere chemicaliën bevatten die bij bodembewerking worden gebruikt. Ze neemt ze heel goed op, dus als je te veel van zo'n meloen consumeert, kun je vergiftiging oplopen.

Hoe zit het met calorieën

Deze beauty bevat op het eerste gezicht veel suiker.: De vingers van eters kleven aan elkaar van het zoete sap van een rijpe meloen. Hoe zit het met degenen die willen afvallen of voor hun eigen gezondheid willen zorgen - helemaal niet eten?

Meloen is een bes, fruit of groente

Voedingsdeskundigen adviseren: eet voor de gezondheid! In 100 g product gemiddeld 31 tot 38 kcal, en als je je aan de juiste voeding houdt en het dan regelmatig rauw consumeert, kun je niet alleen afvallen, maar ook verjongen, je huid opfrissen en spieren aanspannen.

Een overvloed aan vezels, pectines en enzymen zullen u helpen het spijsverteringskanaal te normaliseren en de cardiovasculaire activiteit te versterken... 90% van de vrucht is water, dus het sap van een rijpe meloen, verrijkt met mineralen en sporenelementen, zal je dorst lessen en het lichaam helpen om gifstoffen te verwijderen.

Er zijn zelfs speciale diëten ontwikkeld waarbij meloen op het menu staat.... Ze zijn vooral relevant voor degenen die willen afvallen. Het is goed om je aan dergelijke diëten te houden in het zomer-herfstseizoen, wanneer de oogst rijp is, omdat meloenen in deze periode een echte schat aan vitamines en mineralen vertegenwoordigen die nodig zijn voor het lichaam.

Tenslotte

Dus, "prinsesmeloen" vanuit het oogpunt van plantkunde is een groente van de pompoenfamilie, uniek in zijn smaak. Het is een biologisch waardevol product met een hoog gehalte aan sporenelementen, mineralen, enzymen en vitamines.

Meloen is goed voor de gezondheid en voor degenen die vastbesloten zijn om een ​​gezonde levensstijl te behouden, is het gewoon een onvervangbaar onderdeel van het menu, het belangrijkste is om de regels van verstandige voeding te onthouden, omdat elk product met mate moet worden geconsumeerd.

2 commentaar
 1. Avatar
  Daniel

  Bedankt voor het artikel. Heel handig

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Kom alstublieft nog eens.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen