Versailles-bes - beschrijving en kenmerken van de variëteit

Witte aalbessen zijn altijd populair bij hoveniers. De vruchten van deze plant veroorzaken minder snel allergieën dan de helderdere bessen. Ze hebben een verfrissende zoetzure smaak en een delicaat aroma die aanzienlijk verschillen van de zwarte en rode bessenvariëteiten.

Witte bessen zijn veeleisender om voor te zorgen en zijn minder productief dan zwarte of rode. Onder de variëteiten van witte bessen zijn er echter meer winterharde en productieve variëteiten. Een van hen is Versailles.

Beschrijving van de witte bessenvariëteit Versailles

Versailles-bes - beschrijving en kenmerken van de variëteit

Witte bes (ribe niveum) is een vrij oude variëteit, gefokt in Frankrijk in de 19e eeuw. Pas in 1959 werd de plant opgenomen in het Russische staatsregister. Het wordt aanbevolen om te groeien in streken met een gematigd klimaat, maar het is geschikt voor teelt in het zuiden en zelfs in het noorden van Rusland.

Belangrijkste kenmerken

Ondanks de aanwezigheid van veel modernere variëteiten, doet de witte bes van Versailles in veel opzichten niet onder voor hen en overtreft zelfs vele variëteiten en hybriden die tegenwoordig worden gekweekt.

Beschrijving van het Witte Versailles:

 1. Struik. Erect. Middelgroot. Hoogte varieert binnen 1,2 - 1,5 m. De struiken verspreiden zich, stoten een groot aantal scheuten uit. De takken zijn dun, maar sterk en flexibel genoeg. Het wortelstelsel is ontwikkeld. De meeste wortels zijn horizontaal, bevinden zich op een diepte van 40 cm onder de grond en groeien buiten de kruin. De centrale wortel is krachtig, gaat ondergronds tot een diepte van 1 m.Versailles-bes - beschrijving en kenmerken van de variëteit
 2. Bladeren. Breed, hartvormig aan de basis, met vijf lobben dissecties. De randen zijn gekarteld. De tanden zelf zijn breed en stomp. De zelfkant van de bladplaten is licht behaard. De kleur van de bladeren is donkergroen met een nauwelijks waarneembare blauwachtige tint.
 3. Bloeien. Bloeiwijzen worden verzameld in lange spaarzame clusters met bladstelen. De bloemen zijn schotelvormig, middelgroot, geelwit. Steeltjes zijn lang en recht. Geen puberteit, er is een glanzende glans.
 4. Bessen. Groot, rond, uitgelijnd, verzameld in lange borstels. Het gewicht van elke bes varieert tussen 0,7 en 1,3 g. De schaduw is romig. De vruchten zijn doorschijnend, botten zijn zichtbaar door het sappige vruchtvlees. De smaak is zoet en zuur, rijk. De schil is doorschijnend, dun maar stevig.
 5. Rijpingstermijnen... Vroeg rijp.
 6. Immuniteit. Beschikt over een hoge weerstand tegen echte meeldauw. Heeft geen immuniteit voor anthracnose. Immuniteit voor andere schimmels ziekten midden.
 7. Weerstand tegen negatieve omgevingsfactoren. Heeft een hoge vorstbestendigheid.
 8. Transporteerbaarheid. Hoog. De dichte schil zorgt ervoor dat de vruchten niet kreuken tijdens langdurig transport.
 9. Productiviteit. Hoog. Gemiddeld wordt 3-4 kg bessen uit een struik geoogst.

Witte bes onderscheidt zich door de vriendelijkheid van rijpende bessen. Het hele gewas wordt in één keer uit de struik verwijderd.

Notitie! In de bessen van de witte bes van Versailles wordt tot 18% droge stof, 7,5% suikers aangetroffen. De zuurgraad van de vrucht is 2,3%. 100 g van het product is goed voor 38 g ascorbinezuur.

Voors en tegens

Versailles-bes - beschrijving en kenmerken van de variëteit

De witte bes van Versailles is populair bij zowel beginnende als ervaren tuiniers. De belangrijkste voordelen worden gepresenteerd in de lijst:

 1. Hoge vorstbestendigheid. Dit maakt het mogelijk om Versailles wit te telen in alle streken van ons land;
 2. Zelfbestuiving. De plant zal vrucht dragen, zelfs als er geen andere witte bessenstruiken op de site staan.
 3. De aanwezigheid van immuniteit voor echte meeldauw.Recensies van tuinders geven aan dat aalbessen niet vatbaar zijn voor veel andere schimmelziekten.
 4. Hoge productiviteit.
 5. Vroege rijpheid.

De nadelen zijn onder meer:

 • gevoeligheid voor anthracnose;
 • overmatige verspreiding van de struik;
 • veeleisendheid van de samenstelling van de bodem.

Advies! Ondanks het feit dat de variëteit als zelfbestoven wordt beschouwd, worden de hoogste opbrengsten waargenomen wanneer er meerdere struiken (beter dan verschillende variëteiten) witte bessen op de site staan.

Landen

Versailles wit reproduceert alleen vegetatief. Gebruik stekken, laagjes of verdeel de struik. De technologie voor het verkrijgen van plantmateriaal verschilt niet van andere rassen.

Op kwekerijen en markten worden meestal kant-en-klare zaailingen verkocht. Ze wortelen snel en wortelen goed op een vaste plaats.

Bodemvoorbereiding

Versailles-bes - beschrijving en kenmerken van de variëteit

Voor de bes van Versailles is het belangrijk om de juiste plek te kiezen. Het moet in het meest zonovergoten gebied worden geplaatst en beschermd tegen de wind in de tuin. Grondwater mag niet te dicht bij het oppervlak komen.

Notitie! Bij onvoldoende belichting neemt de opbrengst van het ras af. De bessen worden klein en zuur.

Aalbessen gedijen in voedzame leemachtige bodems, maar ze kunnen in alle bodems groeien. Bij het planten op zandgronden heeft u intensievere voeding nodig.

Voordat aalbessen worden geplant, wordt de site uitgegraven en ontdaan van onkruid. Een bodem met een neutrale zuurgraad werkt het beste. Als de indicatoren worden verhoogd, wordt droge kalk of as toegevoegd.

Krenten worden in het vroege voorjaar of na bladval geplant. De putjes worden 2-3 weken voor het planten voorbereid.

Goed voorbereiding:

 1. De gaten worden gegraven 40 cm diep en 50 cm in diameter Er moet minimaal 1,5 m vrije ruimte tussen de planten zijn.
 2. De grond die uit het gat wordt verwijderd, wordt gemengd met 5 kg verrotte mest, 50 g superfosfaat en 20 g kaliumsulfaat. Indien gewenst wordt superfosfaat met kalium vervangen door 1 kg as.
 3. De grond met meststoffen wordt grondig gemengd en tot het planten bij het gat gelaten.

Stapsgewijze instructies voor het planten en kiezen van een zaailing

Het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardig en gezond plantmateriaal. Er mogen geen markeringen op de zaailing zijn ziekten en infecties, verdachte vlekken en tandplak. Het wortelstelsel moet goed ontwikkeld zijn, vrij van droge en dichte gebieden, vochtig bij de snede. De takken mogen niet droog zijn. De greens moeten helder zijn met een goede turgor.

Het is beter om zaailingen te kopen met een gesloten wortelstelsel (in een aarden coma) - ze wortelen sneller. Als zaailingen met een open wortelstelsel zijn gekocht, worden ze voor het planten gedrenkt in een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat en een wortelvormingsstimulator. Als de wortels lang zijn, worden ze met een derde ingekort.

Stap-voor-stap landingsinstructies:

 1. Een laag drainage van 5 cm wordt op de bodem van de put gestort (fijn grind, geëxpandeerde klei, schelpensteen). In het midden wordt een aarden klomp gevormd.
 2. De schacht is geplaatst op een aarden klomp onder een hoek van 45 graden. De wortels zijn gelijkmatig verdeeld over de heuvel.
 3. Het gat is bedekt met een voedzaam grondmengsel zodat de wortelhals 7-10 cm verdiept is.
 4. Na het planten wordt de grond rondom de plant verdicht. Giet vervolgens 2 emmers warm water onder de wortel.
 5. Als de grond is bezonken, wordt er meer aarde toegevoegd. Een laag mulch (humus, turf, stro) wordt rond de struik gegoten.
 6. De bovenkant van de zaailing wordt gesnoeid, waardoor 5-6 gezonde toppen overblijven.

Groeien

Om een ​​zo hoog mogelijke opbrengst te behalen is het belangrijk om de struik goed te verzorgen. De bes van Versailles is minder grillig dan veel andere soorten met witte bessen. Bovendien is het veeleisender dan zwarte en rode aalbessen.

Zorg

Versailles-bes - beschrijving en kenmerken van de variëteit

Witte bes Versailles heeft regelmatig verzorging nodig. De lijst bevat basisregels:

 1. Water geven. Witte bessen zijn veeleisend om water te geven. In een normale zomer krijgt de struik drie keer per week water, telkens met 10 liter water. Als de zomer droog is, krijgen de krenten elke dag water. In het regenseizoen wordt het water geven gestopt.De grond wordt 's morgens of' s avonds, wanneer de zon niet actief is, bevochtigd met warm, bezonken water.
 2. Losmaken en wieden. De grond rond de bessen wordt na elke watergift of neerslag losgemaakt. Tijdens het losmaken wordt onkruid verwijderd.
 3. Topdressing. In het eerste en tweede jaar na het planten wordt er voldoende kunstmest aangebracht op de grond die uit het gat wordt verwijderd. Dan beginnen ze te maken in het vroege voorjaar een oplossing van 10 liter water en 50 g ureum, en na het vrijkomen van het gewas, wordt een mengsel van 10 liter water, 0,5 liter kippenmest (of 1 kg rotte mest), 50 g superfosfaat en 20 g kaliumsulfaat onder de struik gegoten. In de zomer wordt de struik besproeid met een mengsel van 10 liter water, 5 g kaliumpermanganaat, 3 g boorzuur en 35 g kopersulfaat.
 4. Vorming. De eerste formatieve snoei wordt een jaar na het planten uitgevoerd. Van alle gevormde skeletachtige takken worden 3-4 van de sterkste gekozen, de rest wordt afgesneden. Op deze manier wordt jaarlijks gesnoeid. De kroon zal zich in 4-5 jaar vormen. De plant zou tegen die tijd 16-18 takken moeten hebben. Daarna sneed ik 7-8 jaar oude takken af ​​en liet ik vervangende scheuten achter.
 5. Sanitair snoeien. Droge en beschadigde scheuten, takken die zich over de grond verspreiden, worden jaarlijks afgesneden. Scheuten zijn uitgesneden.
 6. Snoeien tegen veroudering. Als de aalbessen weinig fruit beginnen te geven, is het tijd om antiverouderingsprocedures toe te passen. Hiervoor worden aalbessentakken met 2/3 gesneden.
 7. Overwintering. Om de bes de winter veilig te laten overleven, zijn de takken met touw vastgebonden. Een laagje mulch (compost of humus) van 10-15 cm wordt onder de struik gegoten. In besneeuwde winters is het voldoende om de planten met sneeuw te bedekken. Als er geen sneeuw is, zijn de bessen bedekt met agrofibre.

Ziekten en plagen

Witte bes van Versailles wordt zelden aangetast door echte meeldauw en badstof. Volgens tuinders is het ras vatbaar voor anthracnose. Een zieke plant breekt met bruine vlekken, die geleidelijk samenvloeien en in omvang toenemen. Dit leidt tot verstoring van fotosynthese, vallende bladeren en vruchten, uitdroging van scheuten.

Als de ziekte de struik al heeft aangetast, wordt deze besproeid met fungiciden. Voordien worden alle zieke delen van de plant verwijderd.

Versailles-bes - beschrijving en kenmerken van de variëteit

Het is belangrijk om ziektes te voorkomen. De lijst bevat basisregels:

 1. Preventieve behandelingen. Uitgevoerd in het voorjaar, totdat de knoppen opzwellen. De struik wordt besproeid met Bordeaux-vloeistof of kopersulfaatoplossing. Het wordt aanbevolen om te sproeien na langdurige regenval.
 2. De tuin schoonmaken. In de herfst, na bladval, worden alle gevallen bladeren en gedroogde takken verwijderd en verbrand. In de zomer wordt alle onkruid rondom de plant verwijderd.
 3. Desinfectie. Grond desinfecteren, plantmateriaal, tuingereedschap.
 4. Topdressing. Een plant die voldoende voedingsstoffen krijgt, is succesvoller in het weerstaan ​​van ziekten en ongedierte.
 5. Naleving van regels voor bewatering... Wateroverlast, evenals het uitdrogen van de grond, wordt als gunstige omstandigheden beschouwd voor de ontwikkeling van de schimmel.
 6. Sanitair snoeien... Het is op droge en beschadigde takken dat de ontwikkeling van een schimmelinfectie meestal begint. Hun tijdige verwijdering is noodzakelijk.
 7. Snijden verwerking tuinplaats.

Krenten worden niet alleen aangetast door infecties, maar ook door ongedierte. Om de plant ertegen te beschermen, worden de bovenstaande desinfectieregels nageleefd en worden alle fruit- en bessenplanten op de site wekelijks geïnspecteerd.

Oogsten

Versailles-bes - beschrijving en kenmerken van de variëteit

De witte bessen van Versailles rijpen eind juli of begin augustus. Als ze rijp zijn, brokkelen ze niet af van de struik, dus veel tuinders wachten tot alle bessen rijp zijn en verzamelen ze in één keer.

De bessen worden direct op de handen verwijderd. Bewaar in de koelkast in een plastic zak of gesloten container gedurende 1-2 weken.

De mate van rijpheid wordt bepaald door de smaak en hoe gemakkelijk de bes loskomt van de steel. Bij rijp fruit zijn botten duidelijk zichtbaar door het vruchtvlees.

Beoordelingen

Recensies van de witte bes uit Versailles zijn overwegend positief. De meeste tuinders met deze variëteit raden aan om kennis te maken met de cultuur.

Irina, Moskou: 'Mijn moeder plantte ook de witte bes van Versailles in de datsja.Van die eerste struik hebben we veel zaailingen ontvangen, die we op onze site hebben geplant en aan onze vrienden hebben gegeven. Sindsdien hebben we nogal wat modernere soorten witte bessen geprobeerd, maar Versailles blijft een favoriet. Het werpt geen fruit tijdens koude kiekjes en geeft geen water in een regenachtige zomer. Het enige wat ik doe is de slappe scheuten afsnijden en ze twee keer per jaar voeren. "

Alexander, Rostov “De witte bes van Versailles is mijn favoriet. Ik hou van zijn grote vruchten op lange borstels. Sappig, zoet met een licht zuur. Veeleisende zorg, maar als alles op tijd klaar is, kost het niet veel tijd. Ik breng een asoplossing aan met kippenuitwerpselen in het vroege voorjaar en september. Ik geef alleen water als de grond erg droog is. Er was een jaar dat ze ziek werd van anthracnose. Sindsdien bespuit ik met kopersulfaat in het voorjaar en na lange regenbuien ”.

Gevolgtrekking

De witte bes van Versailles is een Franse variëteit die in de 19e eeuw werd gekweekt. Verschilt in vorstbestendigheid, hoge opbrengst, grootbloemig, weerstand tegen vele ziekten. Het heeft slechts twee belangrijke nadelen: gebrek aan immuniteit voor anthracnose en verhoogde vertakking van de struik.

Het is niet moeilijk om voor witte bessen van de Vernissal te zorgen. Het belangrijkste is om te zorgen voor tijdige watergift en voeding, om jaarlijks formatie en sanitair te snoeien.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen