De meest populaire en geliefde meloen "Torpedo": we kiezen de juiste en verbouwen deze zelf

Melon Torpedo is een favoriet van velen. Delicaat en sappig, met een uitstekende smaak en een zoet aangenaam aroma. Veel tuinders dromen ervan om een ​​rijke oogst van deze meloen te kweken.

Laten we eens nader bekijken wat de Torpedo-variëteit is en hoe u een smakelijke oogst op uw eigen perceel kunt krijgen.

Beschrijving van het meloenras

Het ras dankt zijn naam aan zijn langwerpige langwerpige vorm. Zijn vaderland is Oezbekistan, in dit land is torpedomeloen op elke tuin te vinden. De plant houdt van een warm klimaat en vruchtbare, voedzame grond.

De meest populaire en geliefde bij veel torpedomeloen: we kiezen de juiste en laten deze zelf groeien

Onderscheidende kenmerken

Een laatrijpe meloen rijpt 90-100 dagen na het planten. De cultuur wordt gekweekt in zowel zaailingen als niet-zaailingen.

De plant heeft veel wimpers, kleine blaadjes van lichtgroene kleur. Meloen is thermofiel, dus het wordt aanbevolen om het in vruchtbare en zonnige bedden te planten.

Vruchteigenschappen en opbrengst

Het oppervlak van de meloen is geel, met een wit gaas in reliëf. De vorm is langwerpig, het gewicht van de vrucht is ongeveer 5 kg. De huid is dik, bestand tegen beschadiging, dus de torpedo kan lange tijd worden bewaard zonder zijn nuttige eigenschappen te verliezen.

Het vruchtvlees is zeer aromatisch en zoet, romig wit. De opbrengst is hoog - vanaf 1 m2. m verzamel van 5 tot 7 kg heerlijke suikervruchten.

Samenstelling, eigenschappen, caloriegehalte en voordelen

Waarom is meloen goed voor de gezondheid? Het wordt tenslotte zelfs aanbevolen voor de bereiding van dieetmaaltijden. De geurige sappige vrucht heeft een waardevolle voorraad vitamines en mineralen zoals calcium, kalium, fosfor, ijzer, zink.

90% van het vruchtvlees is vloeibaar, dus je kunt het ook eten als je te zwaar bent. 100 g bevat 34 kcal.

Van de gunstige eigenschappen van meloen worden de volgende opgemerkt:

 • verwijdert gifstoffen en gifstoffen uit het lichaam;
 • verhoogt het hemoglobinegehalte in het bloed;
 • heeft een verjongend effect;
 • vitamine C in de meloen heeft een antimicrobieel effect;
 • vitamine B is verantwoordelijk voor het gezond functioneren van het maagdarmkanaal.

Hoe fruit te kiezen bij het kopen

Bij het kiezen van een Torpedo in een winkel of op de markt is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. De meloen moet groot en stevig zijn, vrij van krassen of andere beschadigingen.... Een kenmerkend teken van volwassenheid is dof geluid wanneer erop wordt getikt.

De meest populaire en geliefde bij veel torpedomeloen: we kiezen de juiste en laten deze zelf groeien

Aroma is ook van groot belang. De rijpe heeft een sterke karakteristieke geur; als het er niet is, dan is de vrucht nog niet rijp. De paardenstaart moet stevig en droog zijn.

Belangrijk! Wees voorzichtig bij het winkelen in bermtenten. Vaak liggen de vruchten op kale grond, wat gevaarlijke infecties kan veroorzaken. Het eten van zo'n meloen kan tot vergiftiging leiden.

Zelf groeien

De Torpedo-variëteit wordt op twee manieren gekweekt: zaailing en pitloos. De eerste is geschikt voor regio's met korte zomers en abrupte weersveranderingen; de tweede is voor warme en gematigde klimaten. Laten we elke methode in detail bekijken en de geheimen van groeien leren kennen.

Landen

De noodzakelijke voorbereidingsfase is desinfectie. Zaden worden gedesinfecteerd met aloë-sap, Bordeaux-vloeistof, barnsteenzuuroplossing. Het zaad wordt 24 uur geweekt en vervolgens in een nat servet gelegd om te ontkiemen. Kieming toont de kieming van zaden, verhoogt hun immuniteit.

Voer vervolgens een van de volgende handelingen uit:

 1. Met de zaailingmethode worden zaden in voorbereide grond geplant in elke handige container (bloempot, plastic bekers, turftabletten). Zaailingen worden 2-3 weken op een warme en zonnige plaats gekweekt. Het wordt aanbevolen om het in de buurt van een batterij of op een vensterbank te bewaren. Geef de zaailingen water als de aarde opdroogt, alleen met warm water. Bij het verplanten in de tuin worden de spruiten zorgvuldig in de opgegraven bedden geplaatst en ontdaan van puin.
 2. Bij de pitloze methode worden de zaden na ontsmetting direct in de tuin geplant. Eerder werd de aarde opgegraven, bemest met vloeibare mest of vermiculiet - een mineraal dat de kieming verhoogt. Tijdens de eerste week na het planten wordt elke spruit bedekt met plastic om deze te beschermen tegen wind en kou. Meloen houdt van een mengsel van zandleem en leemachtige bodems, dus het is belangrijk om de juiste plantplaats te kiezen.

Zorg

De basis van elke zorg is tijdige en competente watergift. De bedden worden elke 5–7 dagen alleen met warm water bevochtigd (de optimale temperatuur is ongeveer +18 ° C). Aan één struik wordt 2 liter uitgegeven. Als de zomer warm en regenachtig is, wordt de hoeveelheid water verminderd.

Eens per 2 weken wordt in plaats van gewoon water water gegeven voor een infusie van klis of brandnetel. Ze beschermen tegen ziekten en voorkomen de ontwikkeling van onkruid. Voor elke watergift wordt aanbevolen om de grond los te maken zodat het water zo diep mogelijk in de wortels komt.

Het tweede element van een gezonde meloenontwikkeling is de organisatie van de voeding. Zowel organische stoffen als minerale complexen worden gebruikt. Bemest de Torpedo-variëteit 1 keer in 10 dagen.

De voorkeur gaat uit naar de volgende verbanden:

 • droge houtas;
 • vloeibare uitwerpselen van vogels;
 • ureum;
 • superfosfaat;
 • kaliummonofosfaat;
 • mineralencomplex "Kimira";
 • groeistimulerende middelen "Kornevin" of "Heteroauxin";
 • sproeien met melkwei-oplossing.

Belangrijk! Vergeet losmaken en wieden niet. Deze behandelingen maken de bodem voedzamer en lichter, beschermen tegen ongedierte en zorgen voor een gezonde flora in de bedden. Het losmaken wordt één keer per week uitgevoerd. De aanbevolen diepte is 10-15 cm.

Kenmerken van teelt en mogelijke moeilijkheden

In de noordelijke regio's van het land wordt torpedomeloen voornamelijk verbouwd in kassen of broeinesten... Polycarbonaatontwerpen zijn geweldig. Ze zijn lichtgewicht, zonlichtdoorlatend, betaalbaar en eenvoudig te installeren. Voordat ze in de kas worden geplant, worden alle harde oppervlakken gedesinfecteerd met een oplossing van kaliumpermanganaat. De structuur wordt gekenmerkt door hitte en hoge luchtvochtigheid, dus het is belangrijk om de toestand van de aarde te bewaken. De kas wordt dagelijks geventileerd door de ventilatieopeningen te openen.

Verplichte procedure — vorming struiken en knijpen de bovenkant. Zodra er 5 bladeren verschijnen, wordt de scheut boven het vierde blad verwijderd. In de toekomst is het belangrijk om twee hoofdscheuten boven elk blad te laten, niet meer.

Lange wimpers worden ontward en op de grond gelegd, op verschillende plaatsen gestrooid. Onder de grootste en grootste vruchten plaatsten ze een ondersteuning van houten kisten en stenen. Dit wordt gedaan zodat meloenen niet rotten bij contact met natte grond.

Ziekten en plagen die kenmerkend zijn voor de variëteit

Melon Torpedo is resistent tegen belangrijke gewasziekten. Maar af en toe, zelfs met alle agrotechnische regels, wordt ze ziek van anthracnose. De bladeren zijn bedekt met bruine en gele vlekken, verdorren en drogen uit. Als er niet op tijd maatregelen worden genomen, zullen de meloenen vervormen en rotten. Voor profylaxe wordt sproeien met een oplossing van melk en jodium gebruikt (voor 5 liter water, 500 ml melk en 20 g jodium). Als de ziekte al is verschenen, wordt de plant behandeld met Bordeaux-vloeistof of zwavelzuur.

Een andere ziekte van het ras is echte meeldauw. Het manifesteert zich in de vorm van een witte bloei op de bladeren, die elke dag meer en meer wordt. Er zijn verschillende redenen voor infectie: hoog stikstofgehalte in de bodem, plotselinge temperatuurveranderingen, hoge luchtvochtigheid, dichte beplanting. Gebruik de medicijnen "Bravo" of "Mikosan" om echte meeldauw te bestrijden.

De meloenvlieg is de meest voorkomende plaag in de tuin.... Een miniatuurinsect verschijnt als gevolg van vervuilde grond of onjuiste zorg. De vlieg legt larven in de vrucht, die de meloen van binnenuit opeten. Het is onmogelijk om een ​​insect met het blote oog te detecteren, daarom wordt aanbevolen om de struiken regelmatig in zonlicht te inspecteren. Kopersulfaat of Topaz wordt gebruikt om de plaag te bestrijden.

Oogsten en aanbrengen van het gewas

Oogst half - eind augustus. Rijp wordt gekenmerkt door zijn zoete aroma en harde korst... Het wordt aanbevolen om de vruchten samen met de steel te plukken om hun smaak en versheid langer te behouden. De meloen wordt afgeveegd met een droge doek en 2-3 dagen op de bedden gelegd en vervolgens naar de kelder of kelder gebracht. Het is belangrijk dat de ruimte regelmatig wordt geventileerd. Als je het gewas overbelicht in de bedden, begint de smaak bitter te smaken.

Er wordt een verscheidenheid aan torpedomeloenen bereid snacks en desserts: cakes, cocktails, fruitsalades, smoothies en sorbets. De vruchten passen goed bij ijs en munt, lessen de dorst. Een deel van het gewas wordt vers geconsumeerd, het andere wordt gebruikt om te koken gerechten... Het zoete vruchtvlees wordt harmonieus gecombineerd met melkpap.

De meest populaire en geliefde bij veel torpedomeloen: we kiezen de juiste en laten deze zelf groeien

Voor- en nadelen van de variëteit

De voordelen van de Torpedo-variëteit zijn onder meer sappig en zacht vruchtvlees, uitstekende smaak en veelzijdigheid in toepassing. Het product heeft een laag caloriegehalte, bevat nuttige vitamines en mineralen. Meloen eten kan helpen bij het bestrijden van stress, het verlichten van spanning en vermoeidheid. De variëteit Torpedo laat consequent een hoge opbrengst zien.

Van de tekortkomingen merken ze op dat de torpedo alleen in de zuidelijke regio's van het land wordt verbouwd. In gebieden met gematigde en koude klimaten heeft het ras geen hoge opbrengst. Een ander nadeel is de noodzaak om een ​​struik te vormen.

Recensies van zomerbewoners

Ondanks het feit dat de torpedomeloen een van de meest populaire in ons land is, zijn er ook gemengde beoordelingen over.

Galina, Samara: «Ik kweek al vijf jaar op rij Torpedo-meloen. Altijd blij met de oogst. Meloenen zijn groot, geurig, erg zoet. Ik eet ze graag vers tot ze bederven. "

Maria, Rostov aan de Don: “Ik heb voor het eerst de variëteit Torpedo geplant. Ik volgde de zorgaanbevelingen: volgens schema bewaterd en bemest, een struik gevormd en de bovenkant geknepen. Half juli werd de plant echter ziek van echte meeldauw. Genezen was mogelijk, maar een deel van de oogst ging verloren. "

Dmitry, Sotsji: "Ik raad Torpedo iedereen aan die het nog niet heeft geprobeerd! Meloen maakt heerlijke desserts. Ik maak fruitsalades en verse sappen, zowel volwassenen als kinderen vinden ze lekker. Een selectie gerechten voor elke smaak ”.

Lees ook:

Waarom Ethiopka-meloen goed is en waarom het de moeite waard is om het zelf te kweken.

Hoe beïnvloedt meloen de darmen: verzwakt of versterkt?

De voordelen en nadelen van meloenzaden voor het lichaam.

Gevolgtrekking

Het vinden van de juiste variëteit om te kweken is niet eenvoudig. Melon Torpedo is bij elke tuinman bekend. Het heeft niet alleen een rijke smaak, maar is ook gunstig voor de gezondheid. Het wordt geplant door zowel beginners als ervaren tuiniers.

Als u tegen het einde van de zomer een oogst van lekker, gezond fruit uit uw bedden wilt halen, is de Torpedo-variëteit precies wat u nodig heeft.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen