Waar en hoe amandelen thuis te bewaren, geschild en in de dop

Amandelen zijn een populaire noot met een aangename smaak en een licht aroma. Het bevat veel nuttige stoffen, waardevolle vetten en wordt veel gebruikt bij het koken. Het wordt zonder voorbehandeling gegeten, als toevoeging aan salades, hoofdgerechten en desserts. Er wordt zelfs meel van gemaakt, dat tarwe perfect vervangt.

Amandelen zijn niet goedkoop, dus het is belangrijk om te weten hoe je ze thuis bewaart, geschild en ongepeld, zodat ze niet voortijdig bederven.

Amandel selectie

Waar en hoe amandelen thuis te bewaren, geschild en in de dop

Om de houdbaarheid van amandelen zo lang mogelijk te houden, is het belangrijk om bij het kopen van noten de juiste keuze te maken. Let op de volgende parameters:

 1. Vorm en grootte. De noten moeten een regelmatige traanvorm hebben die lijkt op zonnebloempitten. Het is belangrijk dat alle moeren dezelfde maat hebben. Dit suggereert dat ze tegelijkertijd zijn verzameld.
 2. Verschijning. De kleur moet uniform zijn, zonder roest, schimmel en andere vlekken, gaten die op insectenplagen duiden.
 3. Geur. Een licht specifiek amandelaroma geeft de versheid van het product aan. Een bittere, ranzige geur is een teken van bederf.
 4. Vochtigheid. Amandelen moeten droog zijn, maar niet droog. Het is belangrijk dat de pitten niet vochtig zijn. Dit wordt gecontroleerd door in de moer te bijten. Als het te hard is, maar niet krokant, dan is het te droog. Als het zacht en vezelig is, is het product vochtig.
 5. Schelpen. Het moet stevig, gelijkmatig gekleurd en vrij van vlekken, spaanders of andere beschadigingen zijn.

Inshell-noten zijn langer houdbaar. Daarom worden dergelijke amandelen gekozen voor langdurige opslag.

Advies! Amandel in gewicht is goedkoper dan een verpakt product, en het is gemakkelijker om de kwaliteit ervan te controleren.

Opslag voorbereiding

Waar en hoe amandelen thuis te bewaren, geschild en in de dop

Amandelen hebben geen speciale voorbereiding nodig voor opslag. Het enige dat u hoeft te doen, is ze uitzoeken en alle beschadigde exemplaren en monsters van lage kwaliteit verwijderen, evenals vreemde onzuiverheden.

Ondanks dat amandelen in de dop langer bewaard worden, geven sommige huisvrouwen er de voorkeur aan om een ​​deel van de voorraad vooraf op te ruimen. Het is inderdaad in deze vorm dat het product gemakkelijker te gebruiken is om te koken.

De harde schaal wordt geopend met een notenkraker of een kleine hamer. Het is belangrijk om het instrument voorzichtig te bedienen om de kern niet te beschadigen.

Er zijn verschillende manieren om de bruine film van amandelen te pellen. Een mogelijkheid is om kokend water over de noten te gieten. Daarna zal de film gemakkelijk loskomen van de kern.

Rauwe amandelen gaan langer mee dan geroosterde amandelen. Sommige huisvrouwen drogen het nog steeds.

Advies! Amandelen worden op natuurlijke wijze gedroogd in een elektrische droger, magnetron, in een pan, in de oven of in de frisse lucht. Met de laatste optie bespaar je meer voedingsstoffen.

Ongeschilde noten bewaren

Waar en hoe amandelen thuis te bewaren, geschild en in de dop

Amandelen in de schaal hebben de langste houdbaarheid. De harde schaal beschermt de kern tegen negatieve omgevingsfactoren, bacteriën en insecten, voorkomt oxidatie in de lucht. Het wordt aanbevolen om het aan te schaffen voor langdurige opslag in een appartement.

Voordat u verse amandelen in de schaal bewaart, is het belangrijk om er optimale omstandigheden voor te creëren. De kamer moet droog zijn. Het is raadzaam om de plaats koel te houden. Een pantry of kast onder de vensterbank is het beste. Als er geen dergelijke kamers zijn, worden de moeren zo ver mogelijk van de kachel verwijderd.

Containers voor amandelen in de dop moeten ademend zijn.Anders wordt het product vochtig. Huisvrouwen gebruiken kartonnen en houten dozen, stoffen zakken, papieren zakken. Polyethyleen en verzegelde plastic of glazen containers zijn niet geschikt.

De opslaglocatie voor amandelen moet worden beschermd tegen direct zonlicht. Ultraviolet licht vernietigt enkele van de verbindingen in het product, waardoor het minder bruikbaar wordt.

Zorg ervoor dat er geen vocht in de bak met noten komt. Dit veroorzaakt schimmel en vroegtijdige aantasting van het product.

Het is interessant:

Een selectie van de beste koolsoorten voor beitsen en opslag voor de winter

De voor- en nadelen van sinaasappelschillen, de regels voor hun bereiding, opslag en gebruik

Gepelde amandelen bewaren

Waar en hoe amandelen thuis te bewaren, geschild en in de dop

Geschilde jonge amandelen worden aanbevolen om in een bruine schaal (film) te bewaren. Reinig het onmiddellijk voor gebruik. Het beschermt het product ook tegen oxidatie, waardoor de houdbaarheid wordt verlengd.

Er zijn verschillende manieren om gepelde amandelpitten te bewaren. Elk van hen heeft zijn eigen nuances.

Op kamertemperatuur

Jonge amandelen zijn bij kamertemperatuur het minst houdbaar. Het raakt snel verzadigd met vocht, krijgt een ranzige smaak en verliest zijn aroma.

Om de impact op het milieu te minimaliseren en de houdbaarheid van het product te verlengen, wordt het in de kast of op de onderste plank van een keukenblok geplaatst.

De korrels worden het langst bewaard in een vacuümverpakking. Noten worden vaak al in deze vorm verkocht. Er zijn speciale vormen, maar ook vacuümdispensers voor zelfstandig gebruik thuis.

Als er verzwaarde amandelen zijn gekocht en er is geen mogelijkheid om ze thuis te stofzuigen, worden de noten in een schone, droge pot gedaan, die wordt afgesloten. Het wordt niet aanbevolen om amandelen in metalen blikken te doen, die hun oxidatie versnellen.

In een koelkast

Amandelen kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Er is een lage temperatuur om de houdbaarheid te verlengen.

Er bevinden zich andere etenswaren in het koelvak. Als ze niet op de juiste manier worden bewaard, mengen hun geuren zich, wat de smaak negatief beïnvloedt. Om dit te voorkomen worden de amandelen in een groentelade gelegd. Het is voorverpakt in een plastic zak of plastic bakje. Ongeschilde groenten en fruit worden in de buurt geplaatst, maar geen knoflook en uien.

Water verzamelt zich vaak in groenteladen. Het is belangrijk om de noten te beschermen tegen het binnendringen van vloeistoffen. Als er vocht onder de verpakking is gekomen, moeten de amandelpitten binnen 1-2 dagen worden gegeten. Anders worden ze ongeschikt voor menselijke consumptie.

Notitie! Amandelen worden niet in de koelkast bewaard als condens langs de muren loopt en in de groenteladen belandt.

Als het om de een of andere reden onmogelijk is om noten in de koelkast te bewaren, worden ze in de winter op een glazen balkon geplaatst. Daar zullen ze niet minder liggen.

In de vriezer

De noten worden het langst bewaard in de vriezer. Ze verliezen echter hun gunstige eigenschappen niet. Hun smaak verandert ook niet significant.

Amandelpitten worden in een zak of plastic bakje gedaan en in de vriezer geplaatst. Het is raadzaam om noten, vlees en vis op aparte planken te zetten.

Belangrijk! Als de amandelen zijn ontdooid, kunnen ze niet opnieuw worden ingevroren.

Groene amandelen bewaren

Groene amandelen zijn zeldzaam in de winkelrekken. Als het je gelukt is om dit gezonde en smaakvolle product aan te schaffen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed bewaard wordt.

Jonge groene amandelen worden meestal in de koelkast bewaard, bij voorkeur vacuüm verpakt. Als dit niet mogelijk is, worden de amandelen in een hermetisch afgesloten plastic bak of plastic zak gedaan. Bewaar het product in groenteboxen.

Sommige huisvrouwen vriezen groene amandelen in. Het is voorverpakt in een plastic zak of vacuüm.

Belangrijk! Er mag geen druppel vloeistof op de groene notendop komen. Anders begint het product te schimmelen en te rotten.

Optimale bewaarcondities

Waar en hoe amandelen thuis te bewaren, geschild en in de dop

Optimale bewaarcondities zijn afhankelijk van het feit of de amandelen in de schaal zijn gekocht of niet. De lijst bevat de belangrijkste indicatoren:

 1. Vochtigheid. Het maximale vochtgehalte voor gepelde en ongeschilde noten is 75%. Als de indicatoren hoger zijn, worden de noten beschimmeld en krijgen ze een ranzige geur.
 2. Temperatuur. Voor noten in de dop zijn de optimale waarden + 16… + 18 ° C. Voor gepelde pitten is een temperatuur van + 4 ... + 10 ° C geschikt.
 3. Verlichting. Bewaar amandelen op een droge, donkere plaats. De zonnestralen vernietigen een deel van de voedingsstoffen in het product.

Houdbaarheid

Hoeveel amandelen worden bewaard, is afhankelijk van hun type en opslagmethode:

 • gepelde pitten in de koelkast - zes maanden;
 • in de vriezer ligt het product gedurende maximaal een jaar zonder verandering in smaak en chemische samenstelling;
 • bij kamertemperatuur worden korrels zonder schaal niet langer dan 2 maanden bewaard;
 • Ongepelde amandelen zullen, mits op de juiste manier bewaard, gedurende 12 maanden niet bederven.

Bedorven amandelen hebben een ranzige geur en een onaangename smaak. Na verloop van tijd worden er nuttige stoffen in vernietigd. Het eten van bedorven voedsel is gevaarlijk voor de gezondheid.

Notitie! Bij het kopen van amandelen in verpakking, laten ze zich leiden door de houdbaarheidsdatums die door de fabrikant zijn aangegeven.

Tips voor het thuis bewaren van amandelen

Houd rekening met verschillende nuances om amandelen langer te laten duren:

 1. Nadat de vacuümverpakking is geopend, worden de korrels overgebracht naar een schone, droge container - een glazen pot of een plastic voedselbak. De container moet goed worden afgesloten.
 2. Amandelblaadjes en gemalen pitten worden minder bewaard dan hele noten. Hun houdbaarheid is 2-4 weken.
 3. Verschillende noten hebben verschillende smaken en aroma's. Bovendien bevatten ze allemaal een grote hoeveelheid olie. Wanneer ze samen worden bewaard, mengen de smaken zich, daarom worden de amandelen gescheiden gehouden van andere noten.
 4. Laat gepelde pitten niet in contact komen met andere producten, vooral niet met kruiden. Anders worden ze verzadigd met vreemde aroma's.

Lees ook:

Is het mogelijk om amandelen te eten tijdens een dieet om af te vallen?

Waarom amandelpompoen goed is en hoe je het kunt laten groeien

Hoeveel noten per dag kun je afvallen

Gevolgtrekking

Amandelen zijn een gezonde en smakelijke noot die veel wordt gebruikt bij het koken en in veel recepten wordt gebruikt. De kosten zijn erg hoog, daarom is het zo belangrijk om het correct op te slaan.

Gepelde en onbehandelde korrels hebben verschillende bewaarcondities en houdbaarheid. In het eerste geval zal het product niet bederven bij kamertemperatuur en in het tweede geval moet het in de kou worden geplaatst.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen