Hoe thuis kalk uit een steen of stekken te laten groeien

Kalk is een citrusvrucht, een familielid van citroen. Het heeft een geelgroene of donkergroene korst en groenachtig vruchtvlees. De vrucht bevat een grote hoeveelheid vitamine C, A en B. De smaak is minder zuur dan die van citroen en het aroma is zuriger en lijkt op mandarijn.

De plant is pretentieloos. Het stelt niet veel eisen aan de samenstelling van de bodem en geeft een gewas al 3 jaar leven. Het is niet moeilijk om het thuis in een pot te laten groeien uit stekken of zaden. Hoe u kalk plant en hoe u ervoor zorgt - lees verder.

De beste limoensoorten voor de teelt in eigen pot

Kamer limoen gekweekt uit zaden of stekken. Als het plantmateriaal afkomstig is van fruit dat in een reguliere supermarkt is gekocht, is het niet mogelijk om het type plant te bepalen. De winkels verkopen meestal hybride fruit dat niet geschikt is om te kweken.

Stekken en zaden die bij een speciaalzaak zijn gekocht, produceren limoenen in een pot. In dit geval kunt u de meest geschikte variëteit kiezen.

Voor thuis kweken worden variëteiten gekozen die zich onderscheiden door lage groei en pretentieloosheid:

 • Santa Barbara;
 • Mexicaans;
 • Palestijnse;
 • Tahiti;
 • Oranje;
 • Rangipur;
 • Calamansi;
 • Kaffir.

Thuis kalk uit zaad laten groeien

Het kweken van kalk uit zaad is een langer en complexer proces dan het planten van stekken. Met deze methode kun je sterke en winterharde planten krijgen die langer vrucht dragen.

Je kunt het hele jaar door limoenzaadjes in een appartement planten. In de winter en herfst heb je een phytolamp nodig die 5-6 uur aan staat, als je in de tweede helft van februari een zaadje plant, hoef je de limoen niet extra te markeren. Daarom wordt aanbevolen om de plant in de late winter of het vroege voorjaar te laten groeien.

Notitie! Wanneer gekweekt door zaad, begint limoen 4-5 jaar na het planten vruchten af ​​te werpen.

Selectie en bereiding van zaden

Elke limoen bevat ongeveer 4 zaden. Als u besluit om fruit in de winkel te kopen, moet u meerdere stukken nemen om voldoende plantmateriaal te verzamelen.

Vruchten moeten stevig, regelmatig van vorm en vrij van vlekken, beschadigingen, rot, schimmels en andere ziekteverschijnselen zijn.

De verzamelde botten worden voorbereid:

 1. Gewassen van het vruchtvlees en uitgezocht. Dichte, lichte (wit of crème) botten worden geselecteerd zonder donkere vlekken en beschadigingen. Zachte en lege zaden worden weggegooid.
 2. Desinfecteer - laat 30 minuten weken. in een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat of waterstofperoxide.
 3. Om de kieming te stimuleren, de zaailingen sterker en resistenter te maken, worden de zaden 30-60 minuten geweekt. in humusmeststoffen.

De behandelde zaden mogen drogen, waarna ze in de voorbereide grond worden geplant.

Raad. Sommige tuinders raden aan om voorzichtig, om de zaadlobben niet te beschadigen, om de harde schaal van het bot te vijlen - dit zal de kieming versnellen.

Pot en aarde

Om ervoor te zorgen dat de zaden snel ontkiemen en de zaailingen zich prettig voelen, is het belangrijk om de juiste grond te gebruiken voor het planten. Kalk houdt van vruchtbare, losse grond. In zware grond begint de plant pijn te doen en te rotten.

De eenvoudigste optie is om een ​​universeel grondmengsel in een tuinier te kopen en het in een verhouding van 2: 1 te mengen met rivierzand. Bereid de grond voor en onafhankelijk. Om dit te doen, neem je:

 • tuinland - 1 deel;
 • humus - 1 deel;
 • zand - 1 deel.

Een glas as wordt aan een emmer mengsel toegevoegd - het normaliseert de zuurgraad en fungeert als een extra meststof.

Raad. Het wordt aanbevolen om een ​​grote hoeveelheid grondmengsel in één keer te bereiden, dit is nodig voor het verplanten.

De grond wordt op een van de volgende manieren ontsmet:

 • giet kokend water over;
 • gegoten met hete kopersulfaat;
 • bewaterd met een donkerroze oplossing van kaliumpermanganaat;
 • gecalcineerd in de oven.

Drainage moet worden gebruikt: schelpengesteente, gebroken keramiek, gebroken geëxpandeerde klei, fijn grind.

Het wordt aanbevolen om meer zaden te zaaien dan nodig is. Niet al het plantmateriaal zal ontkiemen. Zaden worden gezaaid in één gemeenschappelijke container, zoals een houten kist of plastic bakje.

Gebruik voor de eerste oogst bakjes met een diameter tot 6 cm. Het is wenselijk dat dit speciale bloempotten zijn. Neem voor elke volgende transplantatie een bak die 3-5 cm groter is dan de vorige.

De containers worden ook gedesinfecteerd door ze een half uur te laten weken in een donkerroze oplossing van kaliumpermanganaat of door ze over te gieten met kokend water.

Belangrijk! Er moeten afvoergaten zijn in de bodem van de kalkkweekbak. Anders stagneert het water.

Planten en verzorgen tijdens kieming

Hoe thuis kalk uit een steen of stekken te laten groeien

Stapsgewijze instructies om thuis kalk uit een zaadje te laten groeien:

 1. Op de bodem van de bak wordt een 1 cm dikke drainagelaag gegoten, de rest van het volume wordt gevuld met aarde.
 2. De grond wordt bevochtigd met warm water uit een spuitfles.
 3. De botten worden 1,5-2 cm in de grond begraven, er moet een afstand van minimaal 5 cm tussen blijven.
 4. Na het planten wordt de grond bewaterd, worden de dozen bedekt met folie en verwijderd naar een warme plaats.

De zaden ontkiemen van 3 weken tot 2 maanden. Tot dat moment moeten de gewassen onder de film zitten. De grond wordt bevochtigd terwijl deze uit een spuitfles met warm water droogt. Elke dag wordt de film 30-60 minuten geopend. voor luchten.

Na het ontkiemen van het zaad wordt de duur van het luchten verlengd, na een week is de film volledig verwijderd.

Zaailingen worden op een vensterbank geplaatst... De oost- of westkant van het appartement is het meest geschikt. Als je kalk bij het zuidraam zet, zullen de onrijpe planten overdag in de schaduw moeten staan. Aan de noordkant hebben de zaailingen niet genoeg natuurlijk licht.

Geef de spruiten water uit een spuitfles met warm bezonken water terwijl de grond uitdroogt. Niet alleen de grond wordt bevochtigd, maar ook de planten zelf.

Het is belangrijk om zaailingen tegen tocht te beschermen. Anders worden ze ziek met een zwart been of gaan ze dood. De ideale temperatuur tijdens deze periode is + 25 ... + 26 ° С. De minimum temperatuur is + 12 ° C.

Wanneer 2-3 echte bladeren op de zaailingen verschijnen, worden ze in individuele potten getransplanteerd. De sterkste exemplaren worden gekozen voor verdere teelt. Ze onderscheiden zich door een elastische dikke stengel, heldere bladkleur en korte internodiën.

Een centimeter drainagelaag wordt op de bodem van de kalkplantpot gegoten. De rest van het volume wordt gevuld met aarde zodat er 1-2 cm overblijft tot aan de rand van de pot.

De zaailing wordt voorzichtig met een houten stok of lepel uit de gewone kist verwijderd, waarbij u ervoor zorgt dat de wortels niet beschadigd raken. De plant wordt in een pot overgeplant zonder de wortelhals te verdiepen. Na het verplanten wordt de limoen bewaterd met warm, bezonken water en gedurende ten minste twee dagen wortel geschoten uit de buurt van de zon.

De stekken planten en rooten

Hoe thuis kalk uit een steen of stekken te laten groeien

Kalk kweken uit stekken is veel gemakkelijker dan kweken uit zaden. In dit geval zal de boom al in het derde jaar na het planten vruchten beginnen af ​​te werpen.

Koop limoenstekken in een speciaalzaak. Hiermee kunt u de gewenste variëteit selecteren. Ook kan plantmateriaal worden gevraagd van vrienden die deze boom laten groeien.

Speciaalzaken verkopen scheuten die klaar zijn om te planten. Om zelf plantmateriaal te maken, kiest u een jonge tak aan de bovenkant van de boom en snijdt u deze in een hoek van 45 ° af met een snoeischaar of een bouwmes. De resulterende stengel moet 10-15 cm lang zijn en 5 gezonde vegetatieve toppen hebben.

Voor het planten worden de greens op het handvat afgesneden, waardoor 2-3 van de grootste bladeren overblijven. Als de stek niet onmiddellijk na het scheiden van de moederstruik wordt geplant, wordt de zaagsnede voorlopig onder dezelfde hoek bijgewerkt.

De stengel wordt 10-12 uur op de plaats van de snede in de Kornevin-oplossing gelegd, dit stimuleert de ontkieming van de wortels.

Voor het bewortelen van de stekken is het grondmengsel dat wordt gebruikt voor het ontkiemen van zaden geschikt. Soms nemen ze echter gewoon gedesinfecteerd zand.

De scheut wordt in vochtige grond geplant zodat deze niet zonder ondersteuning bezwijkt. Het is handig om de uitgesneden bodem van de fles te gebruiken als bakje voor het ontspruiten van wortels. De bovenkant van de fles wordt over de zaailing geplaatst om een ​​kasomgeving te creëren.

Voor kieming heeft kalk een temperatuur van + 25 ... + 26 ° C en een hoge luchtvochtigheid nodig. De bovenkant van de fles wordt gedurende 30-60 minuten verwijderd. om elke dag te luchten. Het zand wordt elke dag bevochtigd en de plant wordt besproeid met warm, bezonken water.

Het snijden zal binnen ongeveer een maand wortel schieten. Hierna wordt de beluchtingstijd verlengd, waardoor de plant geleidelijk aan de omstandigheden binnenshuis wordt gewend. Vervolgens wordt de bovenkant van de fles verwijderd.

2 maanden na het planten wordt de zaailing overgeplant in een pot met een diameter van 6-8 cm De container is gevuld met drainage en universele grond gemengd met zand. De geroote bladsteel wordt erin ondergedompeld, zodat deze 1 cm boven het niveau van de bovenste wortels bedekt is met aarde. Daarna wordt de grond bewaterd.

Regels voor kalkonderhoud binnenshuis

Hoe thuis kalk uit een steen of stekken te laten groeien

Thuis kalk kweken is gemakkelijker dan in een kas. Kamerplanten hebben echter ook aandacht nodig. Vervolgens zullen we u vertellen hoe u op de juiste manier voor kalk zorgt, zodat de plant bloeit en fruit geeft.

Verlichting

Een boom heeft 12 uur daglicht nodig. Het wordt niet aanbevolen om het in direct zonlicht te laten staan. Om een ​​optimale verlichting te bereiken, wordt de plant op de westelijke of oostelijke vensterbank geplaatst. Als de kalk zich op het zuidraam bevindt, wordt deze overdag van de vensterbank verwijderd om hem te beschermen tegen de brandende zon. Het is niet nodig om in de winter volwassen planten aan te steken, omdat de boom op dit moment slapend is.

Temperatuur

In de zomer is de optimale temperatuur voor het kweken van limoen + 26 ... + 30 ° С. In de winter wordt aanbevolen om deze indicator te verlagen tot + 19 ... + 22 ° С.

Vochtigheid

Vochtigheid moet minimaal 80% zijn. Om de boom in de zomer, lente en herfst van de nodige condities te voorzien, wordt de boom dagelijks besproeid met water op kamertemperatuur. In de winter gebeurt dit alleen als de plant in de buurt van de batterij staat. Het wordt aanbevolen om meerdere containers met water of een luchtbevochtiger in de kamer te plaatsen.

Water geven

De plant krijgt water als de bovenste laag van de aarde opdroogt, meestal eens in de 2 dagen. In de winter wordt de hoeveelheid water geven teruggebracht tot 1 keer per week.

Schoonmaak

Een keer per week worden de limoenblaadjes afgeveegd met een vochtige doek. Eens in de 14 dagen wordt de boom onder de douche gewassen.

Bloeien

Als de boom voor het eerst bloeit, worden alle bloeiwijzen afgesneden. Dit zal hem in staat stellen om in de toekomst kracht te behouden en vrucht te dragen.

Bestuiving

Om het aantal eierstokken te vergroten, worden limoenen kunstmatig bestoven. Hiervoor wordt stuifmeel tussen bloemen verspreid met een zachte borstel of wattenstaafjes.

Vruchtvorming

Bij de eerste vruchtzetting blijven 2-3 meest ontwikkelde eierstokken op de plant achter. Anders zal de limoen al het fruit verliezen. Laat de volgende keer 2 keer zoveel eierstokken achter. Bij de daaropvolgende vruchtzetting blijven alle vruchten die zijn uitgehard.

Transplantaties

Voor de eerste vruchtzetting wordt de limoen jaarlijks opnieuw geladen. Om dit te doen, wordt het samen met de aarde uit de pot gehaald en in een grotere pot geladen, waarbij de ontbrekende grond wordt opgevuld en de wortelhals niet wordt verdiept. Wanneer de boom vruchten begint af te werpen, wordt hij eens in de 3 jaar getransplanteerd. Tegelijkertijd worden oude wortels afgesneden.

Topdressing

Kalk houdt van vruchtbare grond. Om een ​​overvloedige en smakelijke oogst te krijgen, moet het worden gevoerd. In de warme periode wordt de plant 1 keer in 7-14 dagen bevrucht. In de winter hoeft de boom niet te worden gevoerd.

Hoe limoen te voeren om het fruit lekkerder te maken:

 1. Kalium-fosfor-meststoffen.1 kg as wordt toegevoegd aan 5 liter water, een dag lang doordrenkt en vervolgens gebruikt om de plant water te geven. Meststof wordt bereid uit superfosfaat (15 g) en kaliumnitraat (10 g) per 5 liter water. Het medicijn wordt niet alleen bewaterd, maar ook op de boom gespoten.
 2. Afkooksel van kruiden: brandnetel, kamille, paardestaart.
 3. Voedsel verspilling. Dit kan water zijn met een bananenschil (schil 5 bananen in 3 liter water), overgebleven thee en koffie.
 4. Bier. Het is handig om citrusvruchten water te geven met bier en de bladeren te besproeien met een drankje.
 5. Visbouillon. 250 g visafval wordt een half uur gekookt na het koken in 2 liter water. De resulterende bouillon wordt gefilterd en gebruikt voor het besproeien van kalk.

Het wordt aanbevolen om de beschreven meststoffen af ​​te wisselen. De dag voor het voeren wordt de limoen bewaterd. Ze gebruiken ook speciale meststoffen voor citrusvruchten "BioMaster", ASB Greenworld, "Zdraven".

Snoeien

Om uw limoen vruchtbaar te maken, is het belangrijk om deze correct te vormen. Gebruik het volgende schema:

 1. Wanneer de boom de gewenste hoogte bereikt, wordt de apicale scheut afgesneden. Dit stimuleert de vorming van zijtakken.
 2. Het volgende jaar worden de scheuten op 1/3 van de lengte gesneden. Met een knipbeurt krijgt de kroon de gewenste vorm.
 3. Verder worden alle oude, zwakke en beschadigde scheuten verwijderd. Sterke takken worden alleen verwijderd als ze de kroon verdikken.

Ziekten en plagen

Hoe thuis kalk uit een steen of stekken te laten groeien

Zelfgemaakte limoenen zijn soms besmet met ongedierte. De meest voorkomende zijn bladluizen, schaalinsecten en spintmijten. Ze zijn te herkennen aan de volgende kenmerken:

 • limoengroen worden geel, verdorren en vallen eraf, de plant werpt bloeiwijzen af, scheuten ontwikkelen zich niet;
 • een grijze of witte bloei vormt zich op de bladeren;
 • er verschijnt een web aan de zelfkant van de bladplaten en jonge scheuten;
 • kleine insecten met een groene, rode of roodbruine kleur zijn zichtbaar;
 • op het gebied van internodiën en op jonge scheuten worden filmformaties gevormd.

Wanneer een van de beschreven tekens verschijnt, wordt de kalk onder de douche gewassen met warm water, waarna deze wordt besproeid met een sopje. Los hiervoor een kwart stuk wasmiddel op in 2 liter water. Als dit niet helpt, gebruik dan chemische middelen, bijvoorbeeld Actellik.

De meest voorkomende kalkziekte binnenshuis is homoz. Het belangrijkste kenmerk is het verschijnen van scheuren in de takken en jonge scheuten. Als de plant niet uithardt, gaat hij dood. Om infecties te bestrijden, wordt kalk besproeid met kopersulfaat. Beschadigde gebieden worden ingesmeerd met tuinpek.

Het is interessant:

Stap voor stap handleiding: hoe u thuis een zaadsinaasappel plant.

Hoe je thuis een citroen uit een zaadje kunt laten groeien.

Gevolgtrekking

Thuis kalk telen is een proces dat aandacht van de teler vraagt. De plant wordt vaak bemest, bewaterd, gevoed en er wordt een kroon gevormd. Onderworpen aan de zorgregels, wortelt het gemakkelijk, groeit snel en wordt niet ziek.

Kalk wordt als een pretentieloze plant beschouwd. De fouten van de tuinman leiden zelden tot zijn dood. De boom geeft echter alleen vruchten met de juiste zorg.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen