Mag ik uien eten als ik borstvoeding geef?

"Ui van zeven aandoeningen" - er is volkswijsheid. Maar geldt dit voor een zogende moeder? We zullen u vertellen over de gunstige eigenschappen, mythes en echte voordelen van deze groente in het artikel, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, beoordelingen van kinderartsen en neonatologen.

We zullen praten over hoeveel, in welke vorm, uien kunt eten, evenals over de methoden en tijdslimieten om deel te nemen aan het dieet van een zogende moeder.

Nuttige eigenschappen van uien

Door zijn rijke samenstelling werkt deze groente:

 • natuurlijke immunomodulator en immunostimulant - vitamine E, B, C helpen de immuniteit te verhogen, verdedigingsmechanismen te mobiliseren;
 • natuurlijk anti-influenza-middel - fytonciden zijn bestand tegen infecties en beschermen tegen schadelijke microben;
 • een uitstekende antioxidant - flavonoïden (quercetine) en ascorbinezuur beschermen cellen tegen schade door vrije radicalen;
 • een mild diureticum door irriterende stoffen en een grote hoeveelheid minerale zouten.

Daarnaast normaliseert de groente het water-zout metabolisme en heeft het een gunstige invloed op een gezonde spijsvertering.

Hoe beïnvloedt ui de lactatie

Artsen-immunologen geloven dat uien nuttig zijn voor het lichaam van een vrouw die uitgeput is door zwangerschap en bevalling. Maar het belangrijkste principe voor een zogende moeder is voorzichtigheid en zorgvuldige introductie van nieuwe producten in haar menu. Al het voedsel wordt via de moedermelk op de baby weerspiegeld.

Hoe beïnvloedt deze tuinplant de voedselketen van moeder en kind?

Mag ik uien eten als ik borstvoeding geef?

Voor moeder

De gunstige chemische samenstelling van uien dient als een soort schild tegen infecties en virussen, en ondersteunt tevens een verzwakt lichaam in de postpartumperiode. De bioflavonoïden en vezels in de bol hebben een positief effect op de darmmotiliteit, normaliseren de spijsvertering en verwijderen gifstoffen uit het lichaam.

Chlorofyl, aanwezig in de veren van groene uien, beïnvloedt de samenstelling van het bloed en de conditie van bloedvaten (voorkomt hun kwetsbaarheid, versterkt de wanden). Vitamine- en mineralensamenstelling heeft een gunstige invloed op de conditie van de huid, haar en nagels.

Per kind

Als geen van beide ouders voedselallergieën heeft, is de kans op negatieve reacties bij het kind minimaal. Uien hebben een licht laxerend effect. Aanbevolen als het kind vaak last heeft van constipatie en problemen met ontlasting.

Voor melk

Veel moeders vragen zich af: heeft de bitterheid van een groente invloed op de smaak van melk? Kinderartsen verzekeren dat een matige inname de smaak van melk niet zal beïnvloeden... De natuur heeft ervoor gezorgd dat het spijsverteringssysteem van de baby zich geleidelijk aan nieuwe producten aanpast.

Volgens statistieken kan slechts 3-5% van de baby's borstvoeding weigeren vanwege smaak "voorkeuren". Bovendien beïnvloeden de hormonale transformaties van een vrouw, haar levensstijl, ontstekingsprocessen en fysieke activiteit de smaak en kwaliteit van moedermelk.

U moet beslist niet bang zijn om uien te eten voor die moeders die het tijdens de zwangerschap veilig in welke vorm dan ook hebben gebruikt.De baby zal zonder problemen melk opnemen, aangezien deze voedingsstoffen hem al via de bloedbaan zijn toegediend en hij gewend is aan een dergelijk dieet.

Is het mogelijk dat een zogende moeder uien eet?

Als er geen individuele intolerantie is, is het niet alleen mogelijk om het aan gerechten toe te voegen, maar het is ook nodig om uw dieet te diversifiëren en het vitaminetekort aan te vullen.

Het is de moeite waard om op enkele nuances van het gebruik van deze gezonde groente te letten.

In elke vorm

Mag ik uien eten als ik borstvoeding geef?

Tijdens een langdurige warmtebehandeling - frituren, koken - verliest de ui de meeste van zijn nuttige eigenschappen.

Gekookt wordt het gebruikt als specerij om de smaak van de eerste of tweede gangen te versterken - soepen, stoofschotels, ovenschotels en omeletten.

In een gefrituurde vorm is het beter om groenten niet te veel te gebruiken, de vetconcentratie neemt toe, kankerverwekkende stoffen komen vrij en de ui zelf verliest zijn waarde.

De veiligste methode wordt beschouwd als bakken in de oven of koken met uien in een slowcooker.

Welke te kiezen

Voedingsdeskundigen en kinderartsen benadrukken dat het beter is om groene uien te eten tijdens de lactatie. Het is in groene veren, in vergelijking met de krop uien, dat er meer kalium, magnesium en vitamines zijn.

Rode variëteiten (Yalta, rode Baron, Retro) is zoeter dan blanken (Nevada, Sterling). Witte uien, bijvoorbeeld Rostov, Pogarsky, hebben een brandende en scherpe smaak, het is raadzaam om het gebruik ervan te beperken.

Zijn er alternatieve producten die het kunnen vervangen?

Jonge knoflook kan uien vervangen - als bacteriedodende eigenschap en een natuurlijk antisepticum.

Kruid soepen en salades met basilicumkruiden. Verse basilicumgroenten kunnen bloedarmoede, vermoeidheid en stress helpen verlichten.

Peterselie vervangt wortels, die niet worden aanbevolen voor de eerste fasen van het voeren: ze hebben een gelijk vitamine A-gehalte. Bovendien verzadigen peterseliegroenten het lichaam met calcium, wat gunstig is voor de groei van babybotten.

Dille-greens zijn een geweldig alternatief voor uienveren. Een pittige, aromatische toevoeging om elk gerecht mee te decoreren. Bovendien kan dille gedurende 2-3 weken van het leven van een kind in de voeding worden opgenomen. Dillewater, doordrenkt met zaden, is nuttig voor koliek bij een kind, en bladgroente is belangrijk voor de gezichtsorganen van zowel moeder als baby.

Uienconsumptie afhankelijk van de voerperiode

Mag ik uien eten als ik borstvoeding geef?

Bij borstvoeding wordt het product niet direct en in kleine hoeveelheden toegediend. Of u al dan niet uien kunt eten, hangt af van de leeftijd en het welzijn van uw baby.

Belangrijk. Om virale infecties te voorkomen, vooral in het voor- en najaar, wordt aanbevolen de ui te "ademen" - hak hem fijn, leg hem op een servet en laat hem een ​​paar minuten in de kamer staan ​​om de binnenlucht te desinfecteren.

In de eerste maand

Kinderartsen waarschuwen: binnen 3-4 weken na de bevalling moet het dieet van de moeder zachtaardig - voedzaam en betaalbaar zijn, om het spijsverteringsstelsel van moeder en kind niet te overbelasten.

In de regel worden tijdens deze aanpassingsperiode verstoringen in het werk van de darmen in beide als natuurlijk beschouwd. Het is beter om af te zien van verse groenten (inclusief uien) en fruit. Het dieet mag alleen neutraal voedsel bevatten - gekookte en gebakken groenten, ontbijtgranen, kefir, lichte soepen.

In de tweede maand

Geleidelijk aan zal het spijsverteringssysteem van de baby zijn werk stabiliseren. In de tweede maand kunt u proberen toe te voegen in stoofschotels kleine porties uien (niet meer dan 10-20 g voor een monster). Vers voedsel mag nog niet worden gebruikt, vooral als de baby nog steeds winderigheid of koliek heeft.

In de derde maand

Tijdens de derde maand van het leven van de baby is het aan te raden om de ui nog te verwarmen. U kunt de procedure vereenvoudigen - voordat u het gebruikt, moet het fijn worden gehakt en overgoten met kokend water. U moet beginnen met een minimale portie - niet meer dan 10 g per dag. Het is beter om het in de eerste helft van de dag te gebruiken om mogelijke ongewenste reacties (diarree, allergische huiduitslag) op tijd op te merken.

In de vierde maand

In de vierde levensmaand kun je geleidelijk rauwe uien, groene veren in salades en koude gerechten introduceren.Het belangrijkste is om het kind te observeren en op te merken hoe hij het nieuwe product overdraagt.

Als er geen problemen zijn, kan de gewenste groente in elke vorm veilig worden opgenomen in het hoofddieet van de moeder.

Regels voor de introductie van uien in het dieet van een zogende moeder

Mag ik uien eten als ik borstvoeding geef?

Om het risico op negatieve reacties te verkleinen, moet een zogende moeder een paar eenvoudige regels leren voor het eten van groen en uien. Allereerst is de dosering.

Hoe vaak te gebruiken en in welke vorm

Na 2-3 weken kunnen uien worden toegevoegd aan soepen en stoofschotels. Het is de warmtebehandeling (stoven, koken) die belangrijk is, waarbij de meeste allergenen worden geneutraliseerd.

Een verse groente kan worden geprobeerd om 3,5-4 maanden na de bevalling in het dieet te worden geïntroduceerd, groene veren kunnen een maand eerder worden geprobeerd.

Een proefdosis van elk product is belangrijk, zodat het, indien nodig, kan worden 'berekend' en van het dieet kan worden uitgesloten:

 • eet 's ochtends 10-15 g uien voor een monster (je kunt er een salade of soep mee kruiden);
 • observeer de baby gedurende 12-24 uur;
 • met een positief resultaat wordt de enkele dosis geleidelijk verhoogd tot het dagtarief;
 • in geval van intolerantie (koliek, slecht slapen, verandering van ontlasting) kan na 3-4 weken een herhaalde test worden uitgevoerd.

Als u tekenen van allergieën heeft (niezen, spontane tranenvloed, vlekken op de huid, netelroos, uitslag op het lichaam), raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Zelfmedicatie gevaarlijk voor het leven van het kind.

Ui-recepten voor vrouwen die borstvoeding geven

De meest optimale manier van koken is het braden van vlees en groenten, stoven met fijngehakte kruiden en uien.

Salades met verse groenten (kool, komkommer), vleesstoofschotels, aardappelpuree en elk bijgerecht kunnen licht worden gehakt met fijngehakte groene uien. Gehakte kruiden worden gebruikt om de voorgerechten op smaak te brengen - dit is zowel helder als pikant en gezond voor een jonge moeder.

In de volksgeneeskunde zijn er veel bruikbare hoestsiroop recepten gebaseerd op een afkooksel van uien. Meest effectief geschikt voor verpleging Dames te allen tijde:

 1. Schil een middelgrote ui, hak deze fijn en doe deze in een kleine pan met deksel.
 2. Voeg 250 g water en 150 g suiker toe aan het bakje.
 3. Laat de siroop 15 minuten sudderen op laag vuur (sudderen).
 4. De wijze van toediening is driemaal daags voor de maaltijd.

Dosering

Kinderartsen raden aan om het dagtarief - 60-70 g uien per dag (ongeveer één kleine "raap") niet te overschrijden.

Groene uien mogen tot 60 g per dag gebruiken - 2 eetlepels. l.

Notitie. Het bovenstaande zijn bij benadering de bovengrenzen - elke moeder moet zelfstandig leren de individuele normen voor de introductie van een bepaald product te beheersen en te identificeren (luisteren naar het lichaam van de baby).

Kookmethodes

Een gekookte ui zelf wekt niet veel eetlust op, daarom kan hij alleen in soep gekookt worden (de kop doormidden snijden) en dan verwijderd worden. Zo wordt de groentebouillon gezonder en rijker.

Bij het geven van borstvoeding is het raadzaam uien toe te voegen aan het dieet in gestoofde of gebakken vorm. Deze methode is handig doordat nuttige stoffen zoveel mogelijk behouden blijven en het uitzicht smakelijk blijft.

Contra-indicaties en mogelijke gevolgen van het eten van uien

De groentecultuur, zowel vers als verwerkt, kent geen directe contra-indicaties. Maar neonatologen waarschuwen - overmatig gebruik elk, zelfs het meest bruikbare product kan een negatieve reactie veroorzaken en het nog kwetsbare spijsverteringssysteem van het kind schaden.

Kan een boog een baby en moeder schaden?

Ingelegde uien en ingelegde groentesalades met marinade zijn taboe voor een zogende moeder (kruiden en specerijen, azijn kan allergieën veroorzaken via moedermelk). Voor hypertensieve patiënten, vrouwen die lijden aan nier- en leveraandoeningen, zijn dergelijke gerechten gecontra-indiceerd - het vocht wordt vastgehouden, de druk stijgt en pyelonefritis kan verergeren.

Uien hebben een sterk irriterend effect, stimuleren het slijmvlies van de maag en darmen - de maag scheidt een grote hoeveelheid maagsap af. Met de bestaande pathologieën van de maag (zuurgraad, zweren, gastritis) kan het irritatie en brandend maagzuur veroorzaken.

Kan bij een kind allergieën of koliek veroorzaken

Ernstige problemen kunnen worden veroorzaakt door okroshka op basis van frisdrank, koude soepen en salades met toevoeging van verse uien: zo'n "cocktail" is beladen met "protest" in de darmen van de baby.

Met een neiging tot slecht functioneren van de darmen, zowel de moeder als de baby (koliek, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree), wordt de consumptie van verse groenten tot een minimum beperkt.

Aandacht! Er wordt geloofd dat met een verkoudheid een zogende moeder moet uiensap in haar neus begraven. We raden u ten zeerste aan om deze methode NIET te oefenen - het is gevaarlijk! Irriterende stoffen verbranden het neusslijmvlies en kunnen een allergische reactie veroorzaken (zwelling van de luchtwegen, verstopping, verstikking).

Kinderarts advies

Gastro-enterologen bij kinderen verzekeren dat acetonemische syndromen, allergische dermatitis en andere somatische pathologieën optreden bij kinderen in de vroege kinderjaren als gevolg van intolerantie voor nieuwe producten. Daarom wordt aanbevolen om groenten, kruiden en fruit in het menu te introduceren met natuurlijke voeding, alleen onder toezicht van een arts die de eigenaardigheden van de ontwikkeling van de baby en de bijbehorende ziekten van de ouders kent.

Kinderartsen zijn van mening dat "pseudo-allergie" vaak gepaard gaat met baby's wanneer ze kennis maken met nieuw voedsel, zelfs via de moedermelk. Opgeblazen gevoel, diarree kan worden veroorzaakt door lactasedeficiëntie - een gebrek aan een enzym dat lactose afbreekt. Tot zes maanden kan een baby last krijgen van darmstoornissen, huiduitslag. Dit is een signaal dat het lichaam geen nieuw voedsel accepteert en dit op deze manier weergeeft. Raadpleeg in dat geval een specialist.

Neonatologen adviseren om de baby geleidelijk aan nieuwe producten te "wennen", volgens de normen en toedieningsdosering, waarbij de reactie zorgvuldig wordt gevolgd.

Gevolgtrekking

Tot slot zou ik willen opmerken dat de natuurlijke periode van borstvoeding niet gepaard mag gaan met dieetbeperkingen en een slecht dieet. Je kunt en moet groen en uien eten. Het belangrijkste is de geleidelijke introductie van de groente en een redelijke aanpak. Alles wat twijfels of zorgen oproept, is belangrijk om met uw kinderarts te bespreken.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen