Regels en nuances van het besproeien van bieten: een stapsgewijze handleiding voor beginnende groentetelers

Bieten zijn een pretentieloos groentegewas, maar ze hebben goed en tijdig water nodig. Veelvuldige irrigatie leidt bijvoorbeeld tot het rotten van de plant, en zeldzame irrigatie leidt tot vervorming en onrijp fruit.

Hoe vaak de bieten water moeten geven, of je een bepaald schema moet volgen, welke andere nuances er zijn - laten we het in het artikel uitzoeken.

Hoe bieten buiten goed water te geven

Hoe bieten water geven? Deze vraag interesseert veel beginnende zomerbewoners. Houd allereerst rekening met de tijd, frequentie en overvloed van irrigatie.

Regels en nuances van het besproeien van bieten: een stapsgewijze handleiding voor beginnende groentetelers

Tijd, frequentie en hoeveelheid water geven

Omdat bieten vloeistof kunnen opslaan, hoeven ze niet vaak te worden bewaterd. Ernstige wateroverlast van de grond is schadelijk voor het wortelgewas - het rot of wordt ziek.

Bieten buiten worden één keer per week bewaterd, bij voorkeur 's avonds... Het vocht gaat dus de grond in, wat de wortelgewassen van voeding zal voorzien. Afhankelijk van het weer wordt er ongeveer 15-20 liter water per vierkante meter verbruikt. Hoe heter het is, hoe meer water er verloren gaat.

Referentie. Volwassen planten kunnen twee weken lang geen water geven. Maar dit is extreem - vergeet tijdige irrigatie niet.

Irrigatiemethoden

Er zijn drie manieren om bieten water te geven: handmatig, druppelen en sproeien.

Handmatige manier van water geven

Handmatig water geven is een eenvoudige methode, het is bevochtiging met een gieter of een tuinslang.

Gieter... Zorg er bij het besproeien uit een gieter voor dat de irrigatie uniform is. Dit geldt ook voor de waterdruk. De sterke straal beschadigt gewassen en erodeert de grond. Gebruik speciale mondstukken om dit te voorkomen. De gieter is geschikt voor een klein gebied.

Slang... Bij het besproeien met een slang worden ook speciale sproeiers gebruikt, waardoor de grond niet kan uitspoelen en de spruiten kunnen beschadigen. Met deze methode kunt u een groter gebied bevochtigen.

Regels en nuances van het besproeien van bieten: een stapsgewijze handleiding voor beginnende groentetelers

Druppelirrigatie methode

Druppelirrigatie wordt gebruikt als het nodig is om een ​​groot gebied te bedekken... Water wordt individueel aan de wortels van planten toegevoerd via speciale buizen of slangen met gaten.

Belangrijk! Kies leidingen die bestand zijn tegen hoge waterdruk. Anders duren ze niet lang.

Deze methode is kostbaar.

Bestrooiing

Beregening wordt ook gebruikt om bieten te irrigeren. Druppels die op de toppen vallen, zijn niet schadelijk voor de plant.

In dit geval is de site uitgerust met watersproeiers. De grond wordt gelijkmatig bevochtigd, hoeft na het besproeien niet losgemaakt te worden. Deze methode is ook kostbaar en geschikt voor een groot gebied.

Regels en nuances van het besproeien van bieten: een stapsgewijze handleiding voor beginnende groentetelers

Watervereisten

Water voor irrigatie van bieten moet worden geregeld, temperatuur + 16 ... + 23 ° С... Kraanwater bevat chloor, daarom wordt het 24 uur verdedigd voordat het water geeft. Bron- en artesisch water is ook geschikt voor irrigatie na bezinking.

Referentie. Om te voorkomen dat er water in het gat blijft staan, worden bij de plant kleine gaatjes in de grond gemaakt.

Gietende functies

Afhankelijk van het groeiseizoen hebben bieten een andere frequentie en hoeveelheid water nodig... De weersomstandigheden hebben ook invloed op de overvloed aan irrigatie. Als water geven in een van deze stadia niet correct was, heeft dit invloed op de smaak van het wortelgewas.

Het kan handig zijn:

Teelt van tafelbieten: van rassenkeuze tot oogst

Instructies voor het planten van bieten in de lente in de volle grond

Hoe bieten correct in de winter te planten

Afhankelijk van de periode

Landen... Voordat hoe zaden te planten, de grond is goed bewaterd. Na het planten worden de bieten één keer per week geïrrigeerd. Als het warm weer is, wordt de frequentie van drenken verhoogd. Voor 1 m2. m gebruik 3-4 liter water. In dit stadium is het niet nodig om de grond te veel te irrigeren, maar water te geven als deze droogt.

Regels en nuances van het besproeien van bieten: een stapsgewijze handleiding voor beginnende groentetelersBloei en het verschijnen van de eerste scheuten... Wanneer de eerste scheuten zijn verschenen, beginnen ze de bieten 2-3 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden. Voor 1 m2. Ik gebruik ongeveer 10 liter water. Dit wordt voortgezet totdat de scheuten een hoogte van 15 cm bereiken en de eerste bladeren erop verschijnen. Daarna is de frequentie van het besproeien van de plant eenmaal per week.

Vruchtvorming... Wortelgewassen worden eens in de 7-10 dagen bewaterd. Het watervolume wordt verhoogd tot 15 liter per vierkante meter. m, warme dagen - tot 20 liter water.

Na het voeren... In elke ontwikkelingsfase heeft de plant voeding nodig. Dit kunnen minerale en organische oplossingen zijn die stikstof, kalium en fosfor bevatten. Voor wortelvoeding wordt de oplossing direct onder de wortel gegoten, voor bladvoeding worden de bladeren geïrrigeerd.

Als de plant 4-5 bladeren heeft, bieten worden bemest met boorzuur - de bladeren worden besproeid met een oplossing. Om dit te doen, wordt 4 g boorzuur opgelost in 10 liter water. Bij gebrek aan boor ontwikkelt zich fomoz, de kern van het wortelgewas rot.

Afhankelijk van de maand

In de tweede helft van mei bietenzaden worden in de grond geplant - de grond wordt voor en na het planten bewaterd.

In juni bieten krijgen één keer per week water. Gebruik 10-15 liter water per vierkante meter. m.

Belangrijk! Vooral de eerste maand van het groeiseizoen is belangrijk: als de plant niet genoeg vocht krijgt, stopt hij met ontwikkelen.

Regels en nuances van het besproeien van bieten: een stapsgewijze handleiding voor beginnende groentetelers

In juli - in de eerste helft van augustus krijgt de plant 1-2 keer per week water. Gedurende deze periode is overvloedig water geven nodig, aangezien het wortelgewas al op een diepte van meer dan 15 cm eet. m gebruik twee emmers water.

Midden of eind augustus het water geven wordt gestopt zodat de vruchten worden gevormd en sappig worden.

Afhankelijk van de weersomstandigheden

Klimatologische omstandigheden hebben een directe invloed op de frequentie van het besproeien van bieten:

  1. Warmte. Bij warm weer wordt de frequentie van drenken verdubbeld. De plant wordt elke 3-5 dagen geïrrigeerd. Water wordt meer verbruikt. Als de norm 15 liter is, wordt bij warm weer 20 liter per vierkante meter gebruikt. m. Vul echter niet te veel.
  2. Regen. Bij zware regenval hebben bieten niet vaak water nodig.
  3. Bij koud weer worden bieten alleen 's ochtends en' s middags water gegeven. De besproeiingsfrequentie is afhankelijk van de mate van gronddroging.

Wanneer moet u stoppen met water geven?

Wortelgewassen water geven stop 3-4 weken voor de oogst.

Als je de bieten water blijft geven, kunnen de vruchten geen suiker vormen en verzamelen, ze worden ziek en smaakloos.

Hoe je de vochtbehoefte van bieten leert bepalen

Regels en nuances van het besproeien van bieten: een stapsgewijze handleiding voor beginnende groentetelersElke tuinman beslist zelf of het wortelgewas moet worden geïrrigeerd of niet. De behoeften van het gewas zijn afhankelijk van het uiterlijk van de plant en de grond zelf - deze moet vochtig zijn, maar niet nat.

Gebruik je vinger om op verschillende plaatsen de diepte van de bevochtigde laag aarde te controleren: als de grond 5 cm diep is, is er geen water nodig.

De tweede manier is met een schop... Ze steken het in de grond naast het wortelgewas: als er vuil op de schop blijft staan, is bevochtiging niet nodig.

Lees ook:

Hoe bieten correct uit te dunnen: de stadia van de manipulatie

Is het mogelijk om tijdens de groei de bladeren van bieten te plukken?

Tips en trucs van ervaren zomerbewoners

Mensen met ervaring raden aan om de volgende regels te volgen:

  1. Je hoeft de planten niet elke dag een beetje water te geven - de wortels krijgen niet genoeg vocht. De vloeistof verdampt snel van het oppervlak en de bieten nemen het niet op.
  2. Het eerste voedingssupplement wordt twee dagen na het zaaien aangebracht. Los twee glazen houtas op in een emmer warm water. Sta drie uur lang aan en geef de cultuur water met deze oplossing. Topdressing levert voedingsstoffen rechtstreeks aan de plantwortel.
  3. Regels en nuances van het besproeien van bieten: een stapsgewijze handleiding voor beginnende groentetelersWater wordt in de tuin zelf gegoten.Zorg ervoor dat het zich niet over de toppen verspreidt - op deze manier komt er water in de grond en voorkom je schimmelinfecties.
  4. Om de suikerconcentratie in de knolgewas te verhogen, worden bieten in juni en augustus bewaterd met keukenzout en boorzuur. Tijdens zoutprocedures (een eetlepel zout zonder glijbaan voor 10 liter water) worden planten ook gevoed met meststoffen met kalium.
  5. Als de grond op de site zuur is, wordt één keer per seizoen water gegeven met een kalkgehalte. Op dit punt zou de plant minstens vier bladeren moeten hebben gevormd. Gebruik voor 12 liter water 250 g limoen. Topdressing wordt strikt bij de wortel aangebracht, zonder op de toppen te druppelen.

Gevolgtrekking

Bieten hebben zeldzaam maar overvloedig water nodig. Frequente irrigatie leidt tot rot en afsterven van het wortelgewas. Geef de bieten water, afhankelijk van de periode en weersomstandigheden, maar altijd met warm en bezonken water.

Afhankelijk van het gebied van de site wordt een van de drie methoden gekozen: handmatige irrigatie, druppelirrigatie, beregening. 3-4 weken voor het oogsten wordt het water geven van de bieten gestopt zodat het sappig wordt.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen